JellyPages.com

Sunday, December 20, 2009

picnic+relax tension time!!!!!!

...........












huh.....dah lame gak tak update blog aku ni....dah penuh bersawang2......bukan per,penyakit malas aku dah mule berjangkit 1 badan..huhuhu.....lagipun kerje berlambak2 nak kena buat n siapkan....almaklumlah mc 3 hari coz demam so terpaksalah siapkan kerjer2..lgpun bulan ni kerjer sampai khamis jer..jumaat dah off(public holiday)alangkah bahagianyer hati kan..hehehehehe.......em....time weekend kitaorg ramai2 pg picnic kat tanjung harapan....masak n makan beramai kat situ..mmg bestlah coz relax tension sikit....waktu weekend mmg aku ni akan abiskan masa berewang2 tak taulah knaper tapi mmg akuni kaki jalan....hehehe....yg jadi mangsa Mr KAMPUT akulah jadi driver.hehehehehe....pada aku waktu cuti masa yg sesuai untuk keluar tgk dunia....kalo waktu bekerje,balik kerje terus lepak umah.......sebelum kahwin ni lah masa untuk jalan2......kalo dah kawen ade anak tanggungjawab tu dah bertambah....lebih2 lagi tanggungjawab seorang isteri betul tak?????so,kesempatan yg ada ni aku gunakan dgn sepenuhnyer...tanpa sia2kan walaupun sedikit masa tu.huhuhuhuhu

Friday, December 11, 2009

SAMBAL JERING!!!

......SAMBAL JERING KESUKAAN ADIK AKU IKI...



BAHAN2

JERING(DIREBUS,POTONG KECIK)
CILI KERING@CILI GILING
IKAN BILIS
BAWANG
GARAM,SERBUK PERASA


CARA NAK MASAK

PANASKAN MINYAK,MASUKKAN BAWANG.TUMIS SAMPAI BAWANG GARING N BAU WANGI.LPS TU MASUKKAN CILI GILING..KACAU RATA BARU MASUKKAN IKAN BILIS N JERING.MASUKKAN GARAM N SERBUK PERASA..MASAK SAMPAI JERING EMPUK BARU DIANGKAT..SIAP UNTUK DIHIDANG...
ni lagi satu menu yg aku masak hari ni untuk lunch time public holiday ni...sambal jering...aku kureng sikit ngan jering ni tapi adik aku iki nak makan so tunaikanlah permintaan dia...ni first aku masak sambal jering tahu so,kene calling sifu aku(My mum) kat phg tu mintak resipi... jering tu pas dipotong nipis2 kene rebus dulu sampai empuk baru bleh masak buat sambal...mengikut ckap sifu aku kalo jering tak rebus ngan betul bleh kene sakit ssh nak kencing...fuh!!!!sengsara tu...so,kene betul2 masak walaupun lambat...tapi hasilnye memuaskan hati..hehehe

COoking time!!!!

....................GULAI ASAMROM(makanan yg ade kat phg).....
bahan-bahan
asam keping@asam gelugor
kangkung@pucuk betik muda
asamrom(buah perah yg tlh dijemur,tumbuk)
daun kesum
bunga kantan
kunyit
garam
serbuk perasa
air
cara nak buat
asam rom,cili padi ditumbuk sampai hancur...selepas tu masukkan dalam periuk,bersama semua bahan kecuali kangkung @sayur....masak sampai mendidih...(kene betui2 masak kalo tak boleh mabuk)bila dah menggelegak masukkan kangkung dan biarkan sampai masak...sedia untuk dihidang bersama nasi....
NAK SHARE NGAN KORANG SEMUA 1 MENU YG JADI KEGEMARAN FAMILY AKU(TERUTAMA AKULAH)GULAI ASAMROM...MAKANAN NI JUST ADE KAT DAERAH RAUB,KUALA LIPIS JER...BAHAN UTAMA MENU NI IALAH BUAH PERAH YG TELAH DIJEMUR,DITUMBUK...BUAH PERAH(DAPAT DLM HUTAN) TU KENE JEMUR LAMA KIRA2 1 BULAN BARU BLEH DIGUNAKAN UNTUK MASAK...KALO KAT TEMPAT AKU BUAH PERAH TU ORG2 ASLI YG JUAL..IALAHKAN BUAH PERAH TU DLM HUTAN SO,ORG2 ASLI JE YG AKAN CARI UNTUK DIJUAL...DULU MAK AKU TAK PANDAI NAK PROSES PERAH JADIKAN ASAMROM SKANG DAH TEROR DAH....SO,TAK PAYAH2 BELI LG PADA ORG...KALO BELI MAHALNYE TAK INGAT...TAHUN PAS AKU PERNAH TGK FIZZ FAIRUS MASAK ASAMROM DALAM RANCANGAN KETUK2 RAMADAN(FIZZ FAIRUS ORG RAUB)KIRANYE MENU NI DAH GLAMOURLAH..HEHEHE....HARI NI AKU MASAK MENU SPECIAL AKUNI UNTUK SANTAPAN KAMI ADIK BERADIK..AKU BUKANNYER PANDAI MASAK TAPI MMG SUKE MASAK N BG ORG MAKAN..KALO KAT SHAHALAM NI AKULAH CHEF PADA ADIK2 AKU..WEEKENDJER AKU AKAN MASAK....TAPI 1 JER YG AKU TAK SUKE TIME COOKINGNI MASAK NASI..MMG DARI DULU MALAS..TAPI BUKAN TAK PANDAI TAHU..MMG PENYAKIT MLS MASAK NASI DAH SEBATI DLM DIRI AKUNI..HEHEHEHE...TERPAKSA ORG LAIN YG TLG MASAKKAN.MAYBE SEBAB TU AKU TAK SUKE MKN NASI KOT..HUHUHUHU...KALO KORANG NAK TRY...BLEH IKUT RESIPI KAT ATS TU..KALO SSH NAK DAPAT ASAMROM CONTACT AKU..BILA AKU BALIK RAUB AKU BELIKAN.HEHEHE...MMG BEST MENU NI...LBH2 LAGAI KALO SEPENUHNYE SAYUR..FUHHHH!!!MENGANCAM LOR....

Thursday, December 10, 2009

09.12. my birthday AKA annivesary.....huhuhu

9 HB 12 2009 BERSAMAAN NGAN HARI RABU.....yg lalu my birthday yg ke 26......dah tuakan tapi still bujang trang tang,tang......siankan aku...hehehe.....tak ada acara potong kek pun(pic kek tu pinjam cousin aku)....sebab aku ni dah tua so,takde sape yg sudi nak sambut birthday aku.huhuhu(tapi tiap2 tahun aku akan share kek ngan adik aku mira same bulan 12 gak) maybe macam tahun2 lepas aku akn sambut birthday ngan adik aku mira(20 hb 12 birthday mira)....mr kamput akupun tak bg ape2pun lg....tapi slalunye MR KAMPUt aku tu akn amik mase 1 bulan untuk bg hadiah....yelah kene bg hadiah 2 skali birthday ngan annivesary....mane tak pokai.....hadiah plak aku mintak yg mahal2..huhuhu......tapi aku tak kisahpun......yg penting ramai2 org wish my birtday.....lebih2 lg kat FB aku....mmg terharu sungguh.....date ni aku kongsi birthday ngan kawan aku lia n kak ain (mummy alyna)....aku harap dgn peningkatan umor ni aku sihat selalu,rezeki aku murah dan hidup diberkati.....amin......yg paling penting aku dah tak sabar nak habiskan study aku ni untuk jadi PERMAISURI dlm hidup MR KAMPUT aku tu.....lebih2 lg tgk n layan perangai ALYNA,IZZAH,YANA,AFIQ,DAYYAN,ANIS,ALYSA,KHAYRA,IZZUL,IMAN,DINA,YAYA,FATIN,NORMAN,QISTINA yg makin membesar.....buat aku teringin nak anak sendiri....best layan budak2 ni.....cakap2 dgn diaorg....bestlah.....happy sangat.....

Saturday, December 5, 2009

ARGHHHHHHHHHHH TENSION!!!!!!!!!

AKU MMG SKANG TGH TENSION+MARAH SANGAT......NAK TAHU SEBAB APE ADE SORG WARGA EMAS KAT OPIS AKU TU MMG KURANG AJAR...MMG SEJAK KECIL MAK NGAN ABAH AJAR AKU SURUH HORMATKAN ORG TUA TAPI SEJAK SEMALAM HORMAT AKU HILANG PADA WARGE EMAS(PADA ORG TU JERLAH)...TENSION SANGAT+GERAM.....KALO NAK NAIK PANGKATPUN JGNLAH SAMPAI FITNAH ATAU BUAT CITE YG BUKAN2.....DAH TUA TAPI PERANGAI MACAM BUDAK2 UMO 12 THN.....MMG SEDEH COZ SELAMA NI AKU MMG BAIK NGAN ORG TUA TU...TUP2TUP.....SEMALAM AKU DITIKAM DEK ORG TUA TU.....MANE TAK ANGIN......SELAMENI MMG AKU TAK CAYE SGT KALO ADE ORG YG KUTUK2 ORG TUA TU COZ PERANGAI AKUNI JENIS MLS NAK LAYAN ORG YG SUKA KUTUK2 ORG NI...TAPI SKANG AKU DAH TEKENE...MMG HILANG MOOD AKU NAK KEJE...MCM NAK RESIGN JER.....TENSIONLAH.............JGN HARAP PASNI AKU NAK BERCKP DGN ORG TUA TU....HORMAT AKU PADA DIA DAH HILANG...NAK AJER AKU PG TAMPAR+TUMBUK MUKA DIA...TAPI AKU MASIH WARAS LG.......SAMPAIKAN ADIK AKU YG BONGSU PGGL DIA NENEK BERTA(NENEK JAHAT DLM BWG PUTIH,BAWANG MERAH)......TAPI BILA AKU PIKIR2 BALIK PATUTLAH HIDUP ORG TAU TU TAK HAPPY COZ MAYBE BALASAN TUHAN KOT DGN PERANGAI DIA YG TAK INSAF2 WALAUPUN DAH SEPARUH ABAD....HUHUHU

weekend @ Wet WORLD













aku dah setahun ddk shahalam ni tapi baru hari ni aku pg wet world....padahal dekatjer ngan umah aku tu.....cuti2 sekolah ni bawak adik2 aku pg mandi2 dkt wet world...dah lame sangat diaorg nak pg WET WORLD tu sampaikan adik aku yg bongsu dah ngajuk2 nak sangat pergi....syoklah......main air.........semua yg ade kat situ kitaorg try.....bayarpun murah......mmg bestlah......berbaloi2.....yg buat tak bestnyer...muke kitaorg hagus terbakar.....pasni aku kene pulihkan balik muke aku yg dah rentung ni..hehehehehe....mmg hangus sangat2 sampaikan nak cuci muke pedih.......maybe sebab mengelupas...tulah AKIBATNYE tgh hari ddk berendam dalam air.hehehehe.....



cuti2 MALAYSIA.....











time of raye haritu aku ngan my family amik kesempatan pg mandi manda@balik kmpg abah aku kat DONG RAUB....pastu kitaorg pglah kat PULAU CHEKAS@LATA JARUM untuk picnic sambil tu blehlah relax tension sikit....akupun dah lame tak pg tmpt tu...coz nenek aku mmg larang kalo kitaorg plan nak pg mandi2 manda kat situ.....ayat power nenek aku"sameje air ngan sungai blakang umah ni"tu lah yg nenek aku slalu ckap kalo kitaorg bgtau nak pg picnic...mmglah blakang umh atok ader sungai+air sungai tu dari LATA JARUM..tapi tak samelah kalo picnic blakang umah atok ngan picnic dkt LATA JARUM tu..huhu.....waktu tu baru pas ujan...so air mmg deras sikit....sejuknye tak payah cakaplah mmg mcam mandi AIS lah.....time tu cuti so ramailah org kat situ..paking pun ssh nak dapat....korang tgklah pic kat atas tu...kalo korang nak cari ketenanggan jiwa..korang pegilah kampung aku....mmg jiwa yg kacau bilau akan jadi aman damailah..hehehe




HAPPY birthday adik!!!!












ni time adik bongsu aku sambut birthday yg ke 10....walaupun date birthday adik 15hb 11 tapi terpaksa sambut lewat coz mmg tgu mase raye haji untuk same2 share memori ngan saudara mara aku....kek tu ilham@idea dari aku....mule2 nak buat 3 tingkat tapi terlupe plak beli kaki kek so,terpaksa lapis2 menjadikan 3 lapisan....alhamdullilah kek tu selamat dan berjaya dihabiskan dlm 1 hari....maybe time tu tgh lapar atau kek tu mmg sedap kot..huhuhu...


AIDILADHA STORY!!!!

......ONTHEWAY balik phg.....
.......cucuk sate time......


......mod sate.......

........pencucuk sate yg bertauliah.....



.....rehat at genting sempah.....
ni mood story raye aidiladha@raye haji yg lepas.....baru skang aku dapat kongsi story kat blog ni...bz terlampau lbh2 lg ujung tahunni.....balik phg kali ni sameje ngan raye aidilfitri dulu jalan JAM giler..pukul 4 pg baru kitaorg sampai umah..tahun ni semua family mak aku beraya umah aku..umah abah aku mmg happening giler coz little cousin aku mmg ramai...menu raye hj thn ni sate buatan nenek aku sendiri.......aku,mak,nenek ngan maksu aku mmg amik tugas cucuk sate...yg tukang makan mmg ramai....bayangkan kalo dekat 50 org family akuje(blom termasuk tetamu)yg makan...so berape banyaklah kitaorg berempat kene cucuk sate tu...huhuhu...penat sangat2..whateverlah tapi mmg raye haji tahun ni aku happy sangat2 lbh2 lg MR KAMPUT aku beraya dgn aku..huhuhu





Tuesday, November 24, 2009

WeEkEND HaPPeNING!!!

........ngan bapak segala cat.....
.....tuah yg emsem+baik hati.....
........nubhan yg poyo.......hehehe


aku nak share ngan korang weekend aku mingguni....aku pagi2 dah kene pergi BUKIT JELUTUNG....ada GRADUATION DAY merangkap funcation kompeni aku...sorry aku tak dapat upload pic..sebab terlalu bz nak bergambar tak sempat lgsg....lagipun tugas aku kene pastikan tetamu n staf dapat makan dgn sempurna dan cukup makan..hehehe..mmg muke akuni kalo ader funcation mesti bhagian food...ingat senang ker nak jage bhagian food ni....dahlah tetamu ramai..macam GRADUATION DAY 500 org yg terlibat so,mmg pening kepala takut ade yg tak cukup makan plak..huhuhu....tapi alhamdullilah semuanye berjalan lancar...pAS Abis kerje,aku pg join adik2 aku tgk konsert kat stadium melawati....tak tahulah persal aku bleh jadi hebat sangat tak tahu penat terus deret pergi stadium melawati tanpa rehat semata2 nak tgk konsert..hehehe....mmg happening gak coz,minda aku yg tlh penat bekerje dapat dicuci dgn sempurna dan jayanye....korang tgklah pic aku kat atas tu....APE PENDAPAT KORANG?ADA YG JELOUS TAK..HUHHUHU































































Thursday, November 19, 2009

happy story...LALALALA

........hero MR BOB.......hari ni 19/11/2009 dapat result upsr yg membanggakan..
........yanti+boyfriend....(pic cilok kat fb yanti)huhuhu
......my bestfriend yg dah lamer lost contact....


nak story sikit kat korang pasai tarikh 19/11/2009+khamis ni.....firts skali aku nak bgtahu yg hari ni aku mc+sakit gg+gusi bengkak=muka dah mcm belon...mmg sakit yg teramat sangat nak cakap+makan langsung tak boleh....ngangajer mulut bisanyer tuhan jer yg tahu....(sape penah bengkak gusi taulah azab mcamner)nak makan pun tak dapat apa lg makan ubat langsung tak boleh....sampai skang aku tak makan+makan ubat..huhuhuhuhu.....so,aku ddk umah layan FB(facebook)+internetlah....tu jer yg mampu aku buat untuk hilangkan bisa sakit gg ni......
STORY YG KE 2 plak aku nak kongsi citer ngan korang pasai satu2nyer adik lelaki aku...NUZUL AFIQ ALBAN......harini result UPSR dah kuar....tak sangka yg adik aku tu dapat result yg boleh membanggakan MRBOB....(BAPAK AKU)....mmg aku terkejut masa mak aku tepon bg tahu result afiq coz tak sangka HERO+PIRATES(sorangjer lelaki ) dalam family aku tu dah berjaya menghappykan abah+mak serta kakak2 die.....coz selamani HERO tu hanye tahu main+sukan+tgk tv+main game jer.....study langsung tak pernah.....alhamdullilah ni berkat doa dari mak+abah yg nak tgk anak2 mereka berjaya.....cume aku blom dapat bercakap ngan tuan punya badan....tapi aku tahu dah mesti si HERO tu akan mintak hadiah yg bukan2+mahal dari kakak dia nni...(suke sangat kalo tgk along dia pokai)huhuhu.......
NEXT STORY PASAI DATE NI....hr ni birthday my junior time sekolah dulu ROZIAH@ cik E.....dah tua dah yg ke 25 thn..still tak kawen mcam aku gak...aku doakan cik e always sukses dalam hidup dia ni dan cepat2 kawen....walaupun aku pun masih bujang trang tang tang...(tak salah doakan orgkan)
LAST STORY ABOUT MY BESTFRIEND YG DAH LOST CONTACT(hampir 6 tahun)...mmg aku ngan best friend aku ni NORZURINYANTI SULAIMAN(anak plakon mat over PIMAI PIMAI TANG TU,sorry yan aku saje nak tumpang glamer bapak ko)dah terputus hubungan dah lame...dah puas aku cari die ni....pernah iklan dalam paper lg...tapi hasilnyer zero(tak mendtgkan hasilpun)last2 dah lame aku mencari tetibe hari ni pada date 19/11/2009 aku berjaya berjumpe ngan minah ni...nak tahu dekat maner???/dia dgn muke tak malunyer hantar msg kat FACE BOOK aku...huhuhu...(dlm msg siap imbas cite lama+balak lame aku takut aku tak ingat die..hehehe)syukur sangat2 pada yg MAHA ESA coz doa aku di makbulkan...betullah ape org kata usaha tangga kejayaan.....tgklah hasilnye kitaorg dapat jumpe balik...huhuhuhu...yanti ni kawan aku mase same2 study kat KYM dulu...mmg banyak memori kitaorg berdua mse di MELAKA dulu....skang aku dah jumpe balik kawan yg aku sayang+rindui.....pasni adelah tmpt aku nak bergosip+bergurau senda mcam dulu.....harap2 pasni kita org tak terpisah lagi...AMIN YAROBAL ALAMIN......

Friday, November 13, 2009

SEMBAHYANG ITU TIANG AGAMA!!!!

......reading time........
.......rukuk dgn kusyuk......

....al furqan time......


.......sembahyang maner boleh tgk kawan sebelah.....



.......sujud yg kusyuk.......
ni time mase dayyan solat ngan reading...umo blom 2tahun tapi solat+reading dah boleh.....harap2 sampai besar dayyan stilll mcm ni.......pandaikan budak ni.....melentur buluh biar dari rebungnye betui tak.........kalo dah tua mmg susah nak dilentur dah....tapi aku yakin dayyan akan jadi budak yg baik dan insan yg berguna 1 hari nanti amin.........




Sunday, November 8, 2009

WEEKEND YG pokaikan poket aku!!!!!












aku nak story dgn korang pasai weekend aku minguni....korang tahu tak aku ngan adik aku yanie dah terjebak dan tersangkut dekat LONDON WEIGHT MANAGEMENT.....korang tahukan aper mende tu.....pusat rawatan untuk langsing....mula2 tu kitaorg nak try jer coz customer firts time dtg hanye RM 18 jer bayor......tapi bile dah syok sangat rase di urut2,sauna dkt dalam tu terus aku ngan yanie setuju untuk sambung...harganyer tak payah citerlah....RM 1 k lebih ke atas.....hampir RM 2K ...tapi x tahu lah kanaper kitaorg setuju nak sambung....maybe dah kene manderem kot takpun kitaorg ni mmg jenis yg suke perabihkan duit...huhuhuhu.......pas balik baru nyesal..coz aku dengan senangnyer bg cash RM1K lbh pada org.....tapi tak guna dah coz Rm 1K lbh seorg dah melayang .....hehehe......pasni weekend kitaorg di abiskan dengan rawatan pelangsingan badanlah...huhuhu....pas2 kitaorg dapat join sauna free seumor hidup dekat situ....n menu kitaorg pun dah dijadualkan....aper yg boleh makan ngan tak boleh dimakan....laksa my favourite food di haramkan aku menjamahnyer....aduh!!!!tapi takper berkorban maner tahu hasilnyer memuaskan dengan duit yg kitaorg dah laburkan tu.....so skang kene ikut aper yg consultan masing2 cakap.....(kalo tak kurus jugak tak tahu nak cakap aper)mr kamput aku pun bising......tapi aku buat ni untuk naik pelamin dgn cantik+cun nanti dia yg bangga coz pengantin perempuan meletup gitu....(ayat aku pujuk Mr KAMPUT)hehehe......korang doakan aku kembali langsing oky......mmg susah kalo badan dah penuh lemak tepu.....nak berfesyen pun susah.....huhuhu...




Friday, November 6, 2009

OLE2 DARI BRUNEI+SARAWAK

kek lapis bunga api+lagenda...enak sangat....
kenangan dari sarawak....walaupun bukan aku yg pg....


yg ni lupa name kek ni..hehehe



ni nak story ole2 dari sarawak ngan brunei yg aku dapat dari rakan sekerja aku......kek lapis yg enak dgn kicing dari sarawak ngan brunei...mmg best coz dapat barang free + tanda kenangan dari tempat yg jauh dan tak pernah pg kan.....happy sangat.....dapat rasa kek lapis sarawak yg enak+lazat tu.......syoklah bukan senang nak rasa keenakan kek lapis dari sarawak ni...kalo ader yg jual dkt sacc mall masyaallah MAHALNYER ...aku pnh try beli time bulan pose haritu coz teringin...sepotong yg kecik 5 hinggit.....tak cekik darah plak.....pada pemberi ole2 yg best ni time kasih banyak2 tuhan jer yg dapat balas atas semua pemberian ni.....thanksssss WAN.......lain kali kalo pg holiday jgn lupa ole2 untuk aku oky..hehehehe........

Monday, November 2, 2009

WEEKenD+ ShoPping!!!1

......on the way ke kereta.....

......posing dalam monarail.....
......inilah hasil setelah lame tawaf dkt Time square hehehe......


......jalan2 time.....



berdiri dalam monarail....
nak share story weekend+shopping dkt time square kl....aku ngan 4 org tentera aku tu menghabiskan weekend kitaorg dkt time square....idea nak pg time square dtg dari mulut akulah coz tak tahu nak pg mane so aku cadangkan pg time square tak sangka plak semua setuju...huhuhu...so,amik mira yg dkt uitm tu utk join skali....lgpun mira tgh final exam,so bleh dia relax2 sikit....dr shahalam naik kereta nana yg driver(expert gile nana jln kl)pastu paking kereta dkt opis nana(wisma maria)dan kitaorg menapak ke stesen monaril untuk pergi ke time square...walaupun hujan time tu tapi semua tu tak memusnahkan niat kami utk perabihkan duit...hehehe....lame gak kitaorg dkt time square sampai tak sedar hujan lebat dgn mlm dah nak menjelma...hehehe...habis semua kedai dlm tu kitaorg jenguk....nak cari harge yg betul2 murah tapi berkualiti lah katakan..hehehe.....tapi aku yg paling byk habis duit dkt RM700 lbh licin dlm 1 hari...whateverlah tapi berbaloi2 coz duit tu abis untuk 2 brg hantaran aku nanti.hehehe...mr kamput akupun tak bising+marah coz dah ade barang2 hantaran yg dibeli jugak...kalo nak beli sekaligus mmg tak mampulah...so beli sikit2...tak kelam kabut nanti...betul tak????hehehe....