JellyPages.com

Friday, December 11, 2009

SAMBAL JERING!!!

......SAMBAL JERING KESUKAAN ADIK AKU IKI...



BAHAN2

JERING(DIREBUS,POTONG KECIK)
CILI KERING@CILI GILING
IKAN BILIS
BAWANG
GARAM,SERBUK PERASA


CARA NAK MASAK

PANASKAN MINYAK,MASUKKAN BAWANG.TUMIS SAMPAI BAWANG GARING N BAU WANGI.LPS TU MASUKKAN CILI GILING..KACAU RATA BARU MASUKKAN IKAN BILIS N JERING.MASUKKAN GARAM N SERBUK PERASA..MASAK SAMPAI JERING EMPUK BARU DIANGKAT..SIAP UNTUK DIHIDANG...
ni lagi satu menu yg aku masak hari ni untuk lunch time public holiday ni...sambal jering...aku kureng sikit ngan jering ni tapi adik aku iki nak makan so tunaikanlah permintaan dia...ni first aku masak sambal jering tahu so,kene calling sifu aku(My mum) kat phg tu mintak resipi... jering tu pas dipotong nipis2 kene rebus dulu sampai empuk baru bleh masak buat sambal...mengikut ckap sifu aku kalo jering tak rebus ngan betul bleh kene sakit ssh nak kencing...fuh!!!!sengsara tu...so,kene betul2 masak walaupun lambat...tapi hasilnye memuaskan hati..hehehe

No comments:

Post a Comment

luv u comment