JellyPages.com

Wednesday, June 30, 2010

konfius & terus konfius.....






konfius dalam membuat keputusan...mmg selalukan jadi???lebih2 lagi pada bakal pengantin macam aku ni....kali ni aku telah konfius utk buat pilihan untuk baju akad nikah....memang mata aku dikaburi dengan baju2 yg cantik & nampak glamour ni...hehehe
mula2 nak pkai baju warna putih...shawl pun dah beli secara on9 pada IKA REDIUSITE tu...sejak aku warwakan aku ni membeli shawl on9 di FB...ramai plak butik2 on9 ni add FB aku...so,dari situlah detik2 kenkonfiussan aku tu terjadi....senang cakap aku ni rambang mata nak buat keputusanlah..atau aku ni mmg manusia yg jenis tak bolehh tgk menda2 cantik ni kot..hehehe
sekarang ni ada 3 pasang baju yg aku suka...lebih2 pink kaler tulah...(mmg mata aku ni tak blh tgk pink kaler kot heheh)semuanya baju tu kena beli on9..so,dekat sini aku konfius lagi sebab takut beli tak muat atau terlebih besar..niat hati mmg nak cari jubah untuk akad nikah(skang aku mcm suka jubah...maybe sebab aku nak tutup kegumukkan aku kot)rasanya pkai jubah nampak sweet...lebih2 lagi kalo pkai shawl..lagilah gempaq....macam ARAB2 gitu..hahaha...pada korang baju mana yg aku patut beli untuk dipkai baca nikah nanti????tolonglah aku....bingunglah...nak beli semua bajet lari plak..hehehe...so kena pilih 1 je lah jawab nya...hahaha...TOLONG YE KORANG....SIAN AKUKAN...SEJAK AKHIR2NI HIDUP DGN KONFIUS JER..HEHEHE

Monday, June 28, 2010

LAYAK ke AKUni????

.......masa bertunang......


....rewang2 klcc.......


.......ini lelaki yg aku cintai& sayangi.....




..............on the way ke klinik..mata MR KAMPUT tembel..




...........kami mmg dijodohkan dr kecik..hehe...



HARI NI DAH 28 HB JUNE 2010...ADA 2 HARI LAGI JE NAK MASUK BULAN 7...ITU BERMAKNA ADA 3 BULANJE UNTUK SAMPAI BULAN OKTOBER LEBIH TEPAT LAGI 1 & 2 HB OKTOBER 2010...TARIKH KAHWIN AKU DENGAN LELAKI PUJAAN AKU YG EMSEM+BAIKHATI+RAJIN BEKERJA LEMAK BERKRIM DISUKAI RAMAI TU...hehehe....


PERASAAN aku saat & ketika ni....of courselah happy+teruja..tapi ada jugak kadang2 aku takut bila memikirkan 3 bulan je lagi untuk hidup bersama dengan HERO PUJAAN hati aku tu...LAYAK KE AKU NI????LAYAK KE AKU UTK JADI ISTERI YANG BAIK+YANG TAAT PADA SUAMI+YANG TAK DEGIL+YANG HORMATKAN SUAMI+YANG MENDENGAR CAKAP=ISTERI SOLEHAH...entahlah...agaknye semua bakal2 pengantin akan berserabut,bercelaru fikirannya macam aku ni...ATAU HANYA AKU JE YANG ALAMI SEMUA NI???
yang penting aku kena ubah semua perangai buruk yang ada dlm diri aku ni...terutama sikap TERLALU BERDIKARI+DEGIL+KERAS KEPALA(ini yg MR KAMPUT selalu bg tahu perangai buruk aku)masa yang singkat dlam 3 bulan ni aku kena banyak2 relaxkan otak & pikiran aku ni dari stress..tak mahulah bila stress muka pun nampak tua..(eh!!!ko mmg dah tuapun kan..kan..kan..sedarlah diri sikit),macam kawan aku cakap JANGAN JADI PENGANTIN YG STRESS..tenangkan diri...buangkan menda2 negatif yg ada dlm otak tu....yang penting sekali banyak2 berdoa mohon pada ALLAH semuanya berjalan lancar....aminnnnn...
akukan dah bersedia dari dulu lagi untuk jadi SEORANG ISTERI....UNTUK PIKUL TANGGUNGJAWAB ISTERI TU...so,tak payahlah nak serabutkan kepala tu sendiri betul tak????harap2 MR KAMPUT aku pun takde pikir dia layak atau tak utk jd SUAMI aku(b,syg mmg terlebih layakpun utk jd suami org)...NURUL HANIDA MASA 3 BULAN NI CUBA KO TRY UTK KURUSKAN BADAN KO TU...LG BAGUS...HAHAHA

Sunday, June 27, 2010

ALHAMDULILAH....

......barang2 yg aku beli...punyalah byk...habis 1 kedai diborong..hehhe

.....picture yg takde kene mengena dgn tajuk entri....hehehe



ALHAMDULILAH...BERSYUKUR KEPADA ALLAH YG MAHA AGUNG,MAHA PENGAMPUN LG MAHA MENGASIHANI...KERANA DENGAN ATAS NIKMAT YG DIBERINYA AKU TELAH PUN DAPAT MELENGKAPKAN SEGALA KEPERLUAN & BARANG UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN AKU NANTI...TERIMA KASIH YA TUHANKU.....TERIMA KASIH KERANA TELAH MEMBANTU HAMBA MU YG LEMAH INI.....

sekarang 1 beban dah hilang...barang2 kahwen dah lengkap sepenuhnya....tak payah nak pikir..tak payah nak pening2....dan yg paling penting tak payah nak bergaduh dengan MR KAMPUT aku lagi...semua gara2 nak beli barang kahwen...horey!!!!saya sangat happy....(walaupun rm 2k dilabur pada uncle kedai hehe)

duit aku & MR KAMPUT aku banyak perabih dekat CT CRAFT seksyen 18....takde masa nak servey barang2 kahwen ke NILAI atau SEMUA HOUSE kl(ramai yg ckp 2 tempat ni murah)...semuanya aku beli dekat CT CRAFT tu... tulah yang untung nya bila dah selalu pergi membeli dekat situ...diskaun pun banyaklah dapat...hehehe...alhamdulilah rezeki tuhan bg pada aku yg nak dirikan masjid ni kot....rezeki terlebih2 pada uncle kedai tulah sebab aku dah perabih duit di kedai dia..hehehe....whateverlah yg penting aku amat puas hati dgn layanan & perkhidmatan yg diberikan dekat situ...

sekarang tak ade lagi nak fokus pada barang2 kahwen...masa yg ada nilah kena fokus untuk mencetak wedding card yg dibuat sendiri tu...(paper pun tak beli lg ni.huhu)insyaallah sebelum puasa wedding card kena siap dicetak...kalo tak komfem kelam kabut nanti....nak kahwen ni ingatkan selamani senanglah...rupanya sangat2lah susah & rumit..lebih2 lagi semua menda kena usaha & buat sendiri...tak pe bersusah pun untuk kepuasan diri sendiri jugak...(serti biasa ayat utk sedapkan hati sendiri ngeeeee :)



Thursday, June 24, 2010

YE!YE!shawls kahwen dah ada...

TERUJA+EXCITED+HAPPY...semuanyalah...mmg sangat suka...1 hari aku senyum sambil berangan2jer...nak tahu sebab ape?sebabnya IDAMAN & IMPIAN aku nak pkai SHAWL masa kahwen akan terlaksana...dapatlah aku melaram macam IKA RADIUSITE waktu wedding aku nanti...sukalah...suka sangat..sangat2lah saya suka..hehehe...
sebelum wedding IKA RADIUSITE puas aku cari & pikir manalah aku nak dapatkan shawl...pernah aku tgk dekat ARIANI..masyaallah mahalnye tuhan jer yg tahu...masa tu mmg aku dah plan kalo tak jumpa komfem aku beli jugak...tapikan nasiblah si IKA tu kahwen dulu so senang sikit kerja aku nak dapatkan shawl untuk pakai masa kahwen nanti...sukalah....hehehe
korang nak tahu aku dapat dekat ner shawl tu...aku dapat pada IKA lah..mana lg....dah tentu IKA tu jual shawl so dengan dialah aku beli..hehehe....ini jugak firts time aku beli & shopping melalui intenet...mmg aku takut gakmula2 tu..yelah takut tak sampai dgn selamat barang tu pada aku,takut kena tipu...(maap ika bkn tak caya ika tapi perasan first time beli brg on9 hehehe)tapikan...semua tu lenyap bila barang yg aku order sampai dengan selamatnya di tangan aku...yeyeye!!suke..suke..suke...
kalo korang nak tgk shawl tu..tgulah aku kahwen nanti....tgu ek..3 bulanjer lagi..hehe...tak mau lah upload dekat sini..dah banyak rahsia telah terbocor..so,skang aku nak rahsia dulu..hahaha...siankan kat korang...lebih2 kesian dekat my bff YANA RAMli yg nak tgk rupa shawl tu,siap suruh aku upload kat blog lg..(tgu aku kahwen ye na...hehe)lepas ni mmg aku akan selalu order shawl dekat ikalah...sebab shawl pada IKA ni lain pada yg lain dan kualiti kain shawl tu sangat2lah bagus....em korang JOM KITA BELI SHAWL pada IKA beramai2..kita kayakan IKA & ISK tu...hahahaha...IKA THANKS DEAR...SANGAT2 PUAS HATI ....

Saturday, June 19, 2010

HAPPY FATHER DAY ABAH....





20 HB JUNE setiap tahun adalah hari bapa untuk semua lelaki dekat dunia ni yang bergelar ABAH,PAPA,AYAH,ABI,DADDY & BABAH....korang semua ada ayah tak???aku dah tentu ada..aku ada seorang lelaki yg kuat,gagah dlm hidup aku yang aku panggil ABAH sejak aku lahir kat dunia ni lagi...HARI NI SEMPENA HARI BAPA AKU NAK BUAT 1 KARANGAN BERTAJUK "ABAH SAYA gagah PERKASA mcm KLUANG MAN"khas untuk abah tersayang.hehehe
FIRST skali akunak kenalkan kat korang tentang abah aku...ABAH aku yg emsem+berani+gagah+kuat+rajin+baikhati+jujur+terbest+terbaik di dunia ini bernama BURHAN BIN SALLEHUDIN...lahir pada 13 JULAI 1961..tahun ni abah aku dah 49 thn..bermakna tahun depan abah dah 50 tahun....TUA????maybe pada umur jer...tapi pada aku...abah still muda+emsem+bergaya ala2 FAIZAL TAHIR....HEHEHE...kalo dari bollywood abah aku ni ala-ala AMITA BACHAN(pelakon hindustan tu)dah berumur tapi emsem+glamour+kuat dan disukai ramai....macam tu lah abah aku....
mesti korang tertanya kenapa aku tulis tajuk karangan akutu "ABAH SAYA GAGAH PERKASA MCM KLUANG MAN"sebabnya memangpun abah akutu kuat+gagah +perkasapun so aku aku rasa SUPER HERO yg sesuai dgn abah aku adalah KLUANG MAN....(cintailah buatan malaysia hehehe)lagipun nama abah aku tu BURHAN sama dgn nama KLUANG man...(aku selalu digelar anak kluang man time sekolah dulu)abah memang sorang abah yg sangat2 mengutamakan anak2 dan keluarga dari diri sendiri...
dulu masa aku kecik...mmg kehidupan kami sekeluarga sangat2 susah..abah sanggup susah payah kerja kuat untuk besarkan kami.. (7 N anak2 kluang man)bukan senang untuk menyara 9 mulut yg hanya abah seorang bekerje....semua abah kena tanggung sendiri tanpa bantuan sesiapa...kesian abah....waktu tu abah cuma ada motor...dengan motor tulah abah guna utk bekerje dan kegunaan harian...masa tu aku sekolah ddk asrama(form 1-form3)dgn moto cabuk tulah jugak abah dtg & amik aku dihostel....
macam2 kerja yg abah buat....semua nya abah lakukan untuk besarkan kami...untuk bagi kesenangan pada mak & kami adik beradik....siang abah kerja....malam pun abah kerja....sampai takde masa untuk abah berehat dirumah...kehidupan abah hanya untuk bekerja cari duit untuk kami anak2 dia....masa aku sekolah di temerloh...abah datang tgk aku di sekolah dari raub ke temerloh abah sanggup turun naik bas...em....mmg sedih kalo di ingat balik memori lama....kan best kalo masa tu abah dah ada keta jadi takdelah abah susah payah dulu nak kemana2 naik bas....
kalo korang nak tahu abah akuni sangat2 lah garang...(kecuali dgn ank bongsu yg ngader2 tu)abah tak suka org lawan cakap dia dan buat salah..apa yg abah suruh wajib dibuat tanpa ada ayat"kejaplah abah"kalo tidak komfem kena bebelan maut..hehehe....tapikan bila aku dah besar ni baru aku tahu kenapa abah garang dengan aku...sebabnya akuni degil+suka buat salah+melawan...tu yg abah marah...dan kalo abah tak bersikap garang dan tegas tentu semua anak2 dia takkan takutkan abah dan hormatkan abah....tapi walaupun sikap abah yg garang tu aku tahu abah sangat2 sayangkan aku dan adik2 walaupun abah tak pernah tunjuk & ucapkan pada kami....abah aku juga pandai masak...kalo abah masak kami komfem akn berebut nak makan sebab abah masak lebih sedap dari chef wan...hehehe..abah aku juga sangat rajin dan pemurah hati...sentiasa menolong org yg dlm kesusahan...
.
skang dalam umo yg nak genap 49 thun abah masih keje siang & malam untuk keluarga..walaupun dilarang abah tetap dengan sikap utamakan keluarga...abahlah penyelamat keluarga dan tonggak utama dalam keluarga aku....abah kami(7 N anak2 kluang man) nak ucapkan selamat hari bapa pada abah...kami sayang abah same mcm mak sayang abah...jasa dan pengorbanan abah pada kami tuhan jasa yg dapat balas...love u abah....abah memang hebat+kuat....kami bangga jadi anak abah..dan anak KLUANG MAN sebab abah adalah org yg paling kami sayang kat dunia ni...


Thursday, June 17, 2010

SCHOOL HOLIDAY episod 4!!!!

...............cantik tak??/kalo nak dtg aku kahwin ek.hehehe............
..................nilah hsil krativiti aku.............
......rupa pasu yg blom dilukis.............


semangat sikit nak cite pasai menda alah dekat atas tu....sebab semangat nak kahwin tu tetibajer datang merenyam 1 badan ni...(terlebih gatal lah plak hahaha)...korang nak tahu tak ape yg specialnya tentang menda alah yg aku upload pic dekat atas tu....em..banyak sangat specialnya pada akulah.....oky firts skali aku nak bagi tahu yg menda alah tu doorgift untuk aku bagi pada kawan2 special aku masa kenduri kahwin aku nanti.....

doorgift@ pasu tu telah disponser oleh PAKTAM aku...(alah penyanyi sheqal tu,pakcik aku...ops!!!terover plak hahaha)PAKCIK aku tu mmg ada jual kraftangan2 ni...lebih2 lagi time nak raya dia ada jual hamper & dodol yg diletakkan dalam pasu mcm kat dlm gambar tu..aku mmg dah lama berkenan lepas tgk hasil kerja pakcik aku ni sangat2lah cantik dan unik.....nak beli dekat kedai kompemlah mahalkan...so aku gunakan abah aku untuk tanya pada pakcik aku tu tentang pasu yg dia jual...mula2 tu mmg niat aku nak beli,tapi paktam aku dengan murah hati bagi aku free je kiranya sponser dekat anak sedara dia nilah...yg tak bestnya pasu2 tu banyak yg tak lukis lagi dan yg kosong....so,aku kenalah guna otak & tangan aku ni hasilkan idea2 yg kreatif dekat atas pasu tu...korang lihatlah sendiri hasilnya....cantik tak???cantikkan..hahahhaa

lega sangat2lah lega sebab 1 masalah dah settlekan...tak payahlaha aku asyik pikir bilalah nak siapkan doorgift aku ni....skang dah selesai bolehlah tarik nafas lega sikit...dan yang paling penting boleh fokus pada menda lain....nak kahwin ni macam2 hal nak kena pikir dan buat...lebih2 lagi kalo sorang diri yg kena uruskan sendiri.....kalo korang nak doorgift aku yg tersangat cantik ni silalah datang kenduri aku nanti....menda alah ni tak banyak,sapa cepat dia dapat..hahahaha.....tapikan kalo korang tgk pakcik aku lukis komfem korang gelakkan aku...sebab jauh bezanya....paktam aku punya sangatlah cantik+unik.....aku punya cantik jugak tapi cantik+tak cantik..hahahaha...takpelah yg penting hasil kerja aku sendiri dan ikhlas nak bagi dekat orangkan...kannn..kan.....kan...betul tak????

Wednesday, June 16, 2010

SCHOOL HOLIDAY episod 3!!!

......posing atas katil si naruto.....
....layan fb beramai2....
................muka aku yg gumuk.......
........on9 fb di luar wad.....

ini hari ke dua SI Naruto DI wad....tapi kali ni hari yg kedua ramai sikit pengikutnya...aku tak pergi dengan mak dan adik jer..tapi NANA & MIRA pun join sekali..yg paling best kitaorg bawak skali laptop.hahahaha..(tak mahu da tawaf hospital mcm hari pertama)

macam hari yang pertama pagi2 lagi memang dah terpacak di hospital..abah seperti biasa pagi je balik umah so,giliran kami plak yang jaga NARUTO...hari yang ke 2 ni WAN aku datang nak melawat cucu dia yg asyik ddk hospital tu jer...so,meriahlah sikit sebab ramai family berkumpul tengok SI NARUTO tukan...

disebabkan WAN datang melawat NARUTO jadi abah dah pesan awal2 untuk hantar WAN balik sampai ke bus stop...kitaorang apa lagi amiklah kesempatan untuk ronda2 BANDAR RAUB....tinggallah mak menjaga SI NARUTO sorang2.hehehe...lama jugalah masa diperabihkan di bandar sampailah dah nak habis waktu melawat kat wad tu baru kitaorg balik ke hospital...time tu muka mak tak payah cakaplah..bengang+tension..coz rupanya si naruto tu dah boleh kuar wad.....alhamdulilah setelah 2 hari berkampung di hospital akhirnya NARUTO dibenarkan pulang ke rumah...sangat2 happy coz tak payah lagi bangun pagi2 dan melepak di hospital lama2....huhuu

Saturday, June 12, 2010

SCHOOL HOLIDAY episod 2!!!

.......muka mak ngan adik yg penat.......
....poing lps makan..hehhe..
.....anak manja yg demam....
....anak manja mak.......
.....time melawat.....sian afiq asyik masuk wadjer..
.....mee goreng time......
.....bosan 1 hr ddk hospital......
.....nuzul afiq alban.....

setelah lama aku nak story sambungan cite weekend aku episod 2 baru harini aku dapat upload dan story dekat korang...bukan apa komputer dekat umah abah aku ni buat hal...laptop plak tetibaje tak boleh nak guna intenet....macam berpakat plak dua2 nak buat halkan....

memandangkan aku cuti lama 2 minggu dekat umah so mmg banyaklah citer2 yg aku nak share dekat korang...ni masa adik lelaki aku NUZUL masuk wad gara2 demam panas terlampau...aku rasa dah kerap jugaklah adik akuni ddk wad..dia mmg sebiji abah aku tu,kalo demam sangat2 lah teruk...muntah2 dan panas yg sangat2 terlampau...tapi alhamdullilah bukan disebabkan denggi atau H1n1....tapi hanya demam panasje....

aku dengan mak terpaksa amik giliran jaga si NARUTO ni waktu pagi...sebab malam abah yg jaga si NARUTO ni..memandangkan abah keje pagi tu,so aku dgn mak pagi2 lagi dah terpacak dekat hospital...shift kitaorg sampailah petang coz terpaksa tgu abah balik dan datang hospital...memang penat sebab dari pagi asik terpacakjer di hospital tu sampailah petang...abis 1 hospital RAUB tu aku pusing...pergh!!!bosan tak ingat...semua plan yg aku rancang utuk buat masa cuti ni tak dapat dilaksanakan sebab SI NARUTO tu masuk wad..hehehehe...

SCHOOL HOLIDAY episode 1...

.....budak gumukbersama almari pilihan....
.....mak suka ini.....


.....aku suka yg ini.....

tajuk entry dekat atas tu dah menggambarkan bnyk nye cite nak story mory dekat korangkan..hehehe...tapi mmg banyakpun coz cuti aku lama 2 weeks so mmg banyak story nak heboh kat korang..hahahhhahaha......
oky korang tgk gambar katil dekat atas tu ,maksudnya tulah hari yg aku kena pilih utk cari KATIL KAHWIN aku.....memang poning+keliru sangat....sebab kena ikut selera aku,abah,mak dan mr kamput..hahahaha....yg pening kepala akulah...kena jaga hati org yg aku sayangkan....
mr kamput aku suka WARNA PUTIH so dia nak katil yg kaler putih...aku plak mmg suka dari dulu KATIL BERTIANG nampak elegen+klasik sangatlah...,mak dengan abah plak mmg dah ada pilihan masing2...so korang fikirlah macamne aku nak buat keputusan...
mula2 masuk kedai tu abah terus tunjuk katil pilihan yg abah suka...begitu jugak dengan mak....aku plak terus mintak katalog....tgk,belek2 katalog aku jumpa yg aku bekenan....jenis moden dan design terbaru yg paling penting harga berpatutan,berbaloi2...tapikannnn korang nak tahu tak..abah plak cakap
abah:'yg awak suka tu,tak tahan lama'(sambil ketuk2 almari yg aku suka)
aku:'alah abah...cantiklah....moden sikit..'
mak:'amik yg mak tunjuk tu along...cantik lps tu murah...'
abah:'beli yg tahan lama...bukan nak pkai sekejapje..nak pkai lama..amik yg abh tunjuk tu..kayu kualiti'(nada mcm nak marah)
aku:'org suka yg nilah abah...cantik...'(dlm hati..mahal sangat yg abh berkenan tu..over bajet plak)
abah:'suka hati awaklah"(terus keluar dari kedai perabut)
aku:'em...ikut abah jelah,tapi mahal sangatlah"
abah:'jom kita pergi kuar duit dulu,takpe abah tolong separuh"(ajak aku pergi bank..sambil senyum kemenangan)
korang tahu mcmne muka abah....senyum manis sampai ke telinga...aku dgn mak muka tak payah ingatlah...masam...lebih2 akulah..hahaha....uncle kedai plak lagi muka berseri2 sambil tayang gigi sebab berjaya mengopakkan duit bakal pengantin yg frust tertonggeng ni..hehehe
nak buat mcmne...sebab dah ada org yg merajuk kan...so ikutjelah pilihan hati abah...bukan tak suka abah punya pilihan tapi design dia tak moden+mahal giler.hahahha...so...aku,mak dan mr kamput terpaksa layannnn je katil pilihan abah....kayu jati mmg tahan tapi harga mahal...over bajet plak anak abah ni...hhehehe....so dengan rasminya KATIL KAHWIN AKU DENGAN MR KAMPUT AKU telah pun dibeli mengikut pilihan & citarasa MR BOB...eh......sape yg nak kahwin ni aku ke???abah ek....hahahaha.....mcm MR KAMPUT cakap biarlah ikutjelah pilihan abah...abah tgh seronok anak sulung dia nak kahwin...lagipun set kayu berkualiti tahan lama....(ayat MR KAMPUT nak sedapkan hati sendiri kot..sebab terkejut dengar harga katil yg aku bg tahu hahahaha)
tamatlah story episod pertama ni ek...tepuk tangan sikit..hahahha....kita sambung episod akan datang plak....cau cin cau....huhuhu

Tuesday, June 8, 2010

KOD YG PERLU KORANG TGK SBLM BELI BARANG...

PERHATIAN KEPADA SEMUA2 KAWAN YG TERSAYANG....KORANG AMIKLAH KOD DEKAT ATAS NI PRINT..BILA KORANG NAK BELI BARANG,TENGOK BILA ADE KOD2 SEPERTI DKT ATAS TU..MAKNANYA BARANG TU MENGANDUNGI LEMAK @BAHAN2 YG DIPERBUAT DARI BABI OR KHINZIR..TU BERMAKNA BARANG TU TAK HALAL BG KITA PENGGUNA ISLAM NI.....AKU DAPAT INFO NI MELALUI MAJALAH MILENIA...SEKARANG BARANG ATAU MAKANAN YG HALAL BLOM TENTU HALAL...SO,JGN BIARKAN DIRI KITA,FAMILY KITA MAKAN ATAU PKAI MENDA2 YG TAK HALAL DAN TAK BAIK TU OKY....

BEST TAK JADI ANAK SULUNG????


KALI NI AKU TERPANGGIL NAK TULIS TENTANG BEST KER JADI ANAK SULUNG NI.....SEMUA NI BERDASARKAN PENGALAMAN SENDIRI COZ AKU NI ANAK SULUNG DARI 7 ORG ADIK BERADIK (6 ORG PEREMPUAN 1 LELAKI)..


aku NURUL HANIDA BT BURHAN...anak sulung kepada ENCIK BURHAN BIN SALLEHUDDIN & PUAN SITI ZALEHA BT HJ ABDUL JALIL...korang rasa best ker bila dilahirkan jadi anak sulung????pada akulah ade yg best & ade yg tak best langsung....(berdasarkan pengalaman aku sendiri)tapi aku bersyukur di lahirkan dan menjadi anak kepada MAK & ABAH akutu....oky mula2 aku nak cite ape yang bestnya jadi anak sulungni....
PADA AKULAH YG BEST NYA BILA JADI ANAK SULUNG....ANAK SULUNG NI DI SAYANG LBH SIKIT LEBIH2 MCM AKUNI LGLAH CUCU SULUNG SO AKU JD KE SAYANGAN TOK & WAN AKU...(tak bermakna apa yg aku nak dapat tahu)...LEPAS TU ANAK SULUNG NI TERLALU BERDIKARI....KIRANYA TAK MENYUSAHKAN ORG LAIN..(poyo je kau..hahaha)..ANAK SULUNG NI JUGA SELALUNYA GARANG...SO,ADIK2 AKAN TAKUT DENGAN ABANG @ KAKAK SULUNG DIA.....KIRANYA HORMAT & TAKUTLAH(eh!bukan kau selalu kena buli dengan adik2 kau ke...hahaha)LAGI APA YE????EM....MAK AKU SUKA BERCERITA APE2 MASALAH ATAU STORY MORY DENGAN AKU DULU....KIRANYA AKU AKAN TAHU DULU APE YG JADI....SEDIH KE @GEMBIRAKE SESUATU PERKARA TU...bestkannn.......TU JE YG ADA DLM PIKIRAN AKU SKANG TENTANG BEST BILA JADI ANAK SULUNG....kalo ada yg kurang korang tolong tambahkan..share2 idea dan pengalaman korang dengan aku....
OKY NI YG TAK BEST PLAK BILA JADI ANAK SULUNG NI....(mcm banyak je aku nak bg tahu hahaha)FIRST SKALI...ANAK SULUNG NI KENA JADI CTH PADA ADIK2 DIA....MCM AKU NI AKULAH CTH PADA ADIK2 AKU YG 6 ORG TU...(mmg dari kecik abah aku slalu ckp dgn aku,aku nilah cth pada adik2 aku)...ANAK SULUNG NI SELALUNYA SEMUA KENA USAHA SENDIRI....CTHNYA MASA AKU LEPAS SPM...NAK ISI BORANG MASUK UNIVERSITIPUN TAK PANDAI...SEBAB TAKDE SAPE NAK TLG TUNJUR AJAR...TERPAKSALAH USAHA SENDIRI....NI SKANG AKU NAK KAHWEN SO,TERPAKSA JUGAK AKU LAKUKAN SENDIRI..IYELAH AKU ORG PERTAMA YG KAHWIN DLM KELUARGA JADI TAK TAHU APA YG PATUT BELI ATAU TAK MASA MAJLIS KAHWIN....TANGGUNGJAWAB SI SULUNG NI JUGA BERAT....KENA JAGA & LINDUNGI ADIK2 DIA DARI APE2 SAJA@SERANGAN MUSUH..HAHAHA....
semua ni atas pengalaman aku sendiri....pada akulah...ANAK SULUNG KE,ANAK BONGSU KE...semua tu tak penting...yang penting dan yang pastinya SEMUA ANAK2 DI MUKA BUMI ALLAH NI ADA TANGGUNGJAWAB YG 1 & SAMA iaitu TANGGUNGJAWAB PADA KEDUA2 IBU BAPA MEREKA...BETUL TAK????KALO KORANG ANAK SULUNG MACAM AKU SUDIKANLAH SHARE IDEA & PENGALAMAN KORANG DENGAN AKU OKY...

oh tidak......4 bulanje lagi.....aku nak kahwin!!!

ika yang cantik
baju ika+shawl mmg meletoplah.....




ika & isk yg sama pandan.


oh........................tidak....saat macamni rasa nak jerit,nak pekik,nak bagi tahu semua org yang ade 4 bulan je lagi...untuk buat persiapan majlis kahwin.....sape nak kahwin....mak aku ker?adik akuker?abah akuker???(jangan sekali2 pikir ye mak & abah)atau aku sendiri tuan punya blog ni yang nak kahwen.....

ye!!!sudah tentu tuan punya blog ni lah yang nak kahwin....sebab tu dia macam tak betul AKA gile je...coz baru harini dia perasan ade 4 bulan je lagi sebelum tarikh 1 OKTOBER 2010....baru hari ni jugak dia tahu barang2 untuk majlis kahwin dia nanti banyak yg takde....PADAN MUKA KAU....HAHAHAHAHAHHAA (meh ramai2 gelakkan dia kuat2)...tulah suka sangat duduk dalam khayalan..dalam angan2.....sekarang baru kelam kabut.....

eh...macamnelah rupa muka aku masa kahwen nanti ek...macamnelah majlis aku nanti?berjalan macam yg aku rancang tak...sempurna ke??semua tu ade dalam kepala otak aku ni....aku nak majlis aku nanti jadi 1 kenangan yg paling manis dalam hidup aku...amik contoh kawan blog aku IKA RADIUSITE(penjual shawls yg glamer & cantikmolek tu)majlis kahwin IKA & ISK mmg sempurna..pendek kata tip top lah..meletoppppp.......cantik....dari kad kahwin,pelamin,baju semuanya sempurna(nyesallll tak pergi kalo tak dpt tgk live)...aku nak macam tu....majlis aku sempurna....aku cantik mcm IKA....aku ayu macam IKA...baju aku meletop mcm baju IKA...semualah macam IKA.....tapi bolehker??dapatker???duit dah banyak berabih ni.....aghhhhh!!!!jerit lagi biar hilang beban dalam kepala otak ko tu....(siankan bakal pengantin ni...)

aku mmg plan nak pkai SHAWL masa kahwin nanti...aku rasa SHAWL lebih sesuai dengan muka aku..(yelah ko ni...muka ko tu dah tembam....IKA tu muka kecik)tak kisahlah janji aku nak ikut citarasa aku....aku yg nak kahwinkan....pedulilah...suka hati akulah..hahahha......BAJU SANDING AKU NANTI DAH SIAP....mak andam akupun dah mms gambar baju tu...tapikan...yg tak syoknye...aku macam tak suka &tak puas hatije dengan baju tu(aku lom tgk secara live lagi)nampak macam buruk jer baju tu.....tggu aku balik PAHANG nanti aku upload pic dekat blog oky...korang tolong nilai untuk aku oky.....sebab aku skang macam dah ting tong....sebelum bertambah merepek..baik aku stop sini dulu.....huhuhuhu SEMUA ORANG NAK KAHWIN MACAM YG AKU RASA INI KER EK???

P/S:GAMBAR2 IKA TU AKU AMIK DEKAT BLOG IKA & FACEBOOK IKA...UNTUK RUJUKAN AKU....CANTIK KAN......JELOUSLAHHHHHH IKA......




Sunday, June 6, 2010

Rindu Yg tlh TerUBAT......

.......sweet memori........
........ bakal pelumba kereta......

.....aksi malu utk di ambil gambar...hehehe.....


......my little laling.....



Memang best weekend aku mingguni ....setelah lama tak jumpa my little laling AKA buah hati pengarang jantung aku tu akhirnya pada tarikh keramat 5 JUNE 2010 kami bertemu& bersua muka....yahoooo....aku sangat teruja+berdebor+takut+seronok=same mcm nak kuar firts date dengan MR KAMPUT aku dulu..hahahahaha.....(bkn aku poyo tau tapi tulah yg aku rasa sebelum jumpa LALING aku tu)
first aku jumpa LALING aku tu...dia buat muka malu2 kucing & senyum tersipu2 bila nampak aku...bila aku suruh salam dia salam....emm.....tu tandanya dia still ingat aku.....tapikan bila aku nak dukung je dia..terus taknak.....coz dia dah terpandang 1 makhluk yg ada tanduk besar+berwarna merah=BERNAMA NURUL AINA@ NANA...hehehehhe....lepas tu langsung berkepit dekat mummy dia....tak mau tunjuk muka pada aku....(tapi still sempat jeling2 NANA)....maybe dia still ingat yg NANA dulu selalu nyakat diakot...hahahaha....potong betul lah MAKHLUK TU KAN AYYAN....KACAU DATE KITAKAN....KAN...KAN...KAN....
Aku pun mulalah pikir mcamne nak buat LALING aku tu borak+cakap+dan tengok aku....nasiblah aku ade beli present pada AYYAN..so dengan MENDA ALAH tu lah...aku pikat AYYAN mesra dgn aku dan lupakan pasai MAKHLUK ASING yg dia nampak tu...alhamdullilah dia oky...dan boleh duduk baby chair dekat sebelah aku......(still takut2 tapi pastu oky)....memang best coz LALING aku tu suka ape yg aku beli utk dia....sangat2 bestlah coz dapat n jumpa org yg selama ni aku rindu....dapat cium dia sepuas hati aku....dapat tgk dia live depan mata...AYYAN skang bertambah kurus...nampak tinggi+panjang sangat....tapi sangat2 comel dengan rambut ala2 HELMET + NOH HUJAN(fesyen rambut aku adik beradik masa kecik yg mak aku suka sangat buat. sampaikan kawan aku penah ckp adik beradik aku masa kecik rambut mcm helmet hahahaha)
aku jumpa AYYAN dekat PAK LONG KOPITIAM at SHAHALAM MALL.....makanan dekat situ mmg bestlah....first time dtg situ...lepas ni akan jadi tempat dating aku dengan AYYAN lah..hehehe....thanks 4 mummy & papa AYYAN coz belanje makan...(lepas ni giliran saya plak ek....)okylah aku nak buat kesimpulan story pasai aku jumpa buah hati aku ni...sebab nak tulis banyak2 untuk bgtau korang tentang perasaan happy aku ni ade MAKHLUK yg AYYAN takut tu ajak aku kuar...so aku buat kesimpulanjelah ek......
1- buah hati aku tu sangat2lah comel.....aku suka imej baru dia tu..hahaha
2- LALING aku tu still ingat aku lagi....coz aku tgk dari dia kiss aku,senyum malu
bila nampak aku....tu tanda POSITIF lah pada aku...sebab aku tahu mcmne
perangai dia bila dia tak kenal org..hehehe
3- aku sangat2 happy +sangat teruja+=macam nak lompat je dekat shah alam
mall tu je sebab seronok dapat jumpa org yg aku rindu sangat....
4- yg aku tahu skang skang aku terlalu gembira....lepas ni kalo jumpa AYYAN aku
akan bawa plak MAKHLUK ASING yg sorang lagi(MR KAMPUT AKULAH)
komfem AYYAN lgsg tak mahu tgk aku nanti..hahahhaha...
5-lepas ni aktiviti jumpa AYYAn aku akan jadikan aktiviti WAJIB dlm hidup aku.
p/s: tulisan kali ni berwarna warni sebab macam tulah perasaan aku skang ni..hahahhaa.....

Friday, June 4, 2010

saya RINDUKAN DIA......











HARINIKAN....TETIBA JE RASA MCAM NAK NANGIS+RASA MCM SUNYI+RASA MACAM TERINGATKAN SESEORANG....KEMUNCAK KERINDUAN AKU PADA "SESEORANG TU"BETUL2 TAK DAPAT DISIMPAN & DIBENDUNG HARI INI....RASA MCAM NAK JE CARI "DIA" UNTUK HILANGKAN RINDU AKU PADA DIA NI...SAPE DIA TU?????"DIA" YG AKU RINDU2 kan tu BUKAN mR KAMPUT aku(hari2 jumpa)...tapi DAYYAN AHMAD.....BUAH HATI AKU Tu...yg dah lama tak jumpa....
rindulah dekat AYYAN....rindu gelak tawa dia+rindu kenakalan dia+rindu kemanjaan dia+rindu nak berbual2 dgn dia+rindu tangisan dia+rindu nak cium,peluk dia....RINDULAHHHHHH....RINDU SUASANA MASA BERSAMA AYYAN.....RINDU SERINDU RINDUNYA........mcmnelah AYYAN skang ni kan....mesti bertambah debab+cerdik+bijak+emsem agaknya...lama betul tak jumpa....TAK RINDU KE AYYAN PADA AKU EK....AGAKNYA DIA DAH TAK INGAT +KENAI AKU LAGi KOT...sedihnyalah kalo org yg kita sayang tak ingat+tak kenal kita lagi....
harap 1 hari nanti dapat jumpa AYYAN mcm dulu2....mmg aku sangat2 rindukan dia....bila ada masalah dialah pengubat hati....hilang semua masalah aku bila dapat layan karenah AYYAn....dia budak yg nakal+bijaK+comel...merangkumi 1 pakej yg lengkap...sebab tu aku tersangat sayang dia macam aku sayangkan MR KAMPUT aku tu....HAHAHA
1 yg aku tak boleh lupa tentang DAYYAN AHMAD ni bila dia nangis+bercakap....masyaallah sore dia punyalah kuat....penah 1 hari tu aku ddk bilik baby dan layan sorang baby yg tak reti nak tido...aku ajar baby tu cakap...."MAMA"PAPA"ABANG.....(dgn nada suara yg perlahan takut baby lain terjaga dr tido)tetiba ade 1 SUARA NYAMPUK.."AYYAN AMAD"punyalah kuat..sampaikan baby yg tido terjaga...coz AYYAN nak jugak baBY tu sebut nama dia...mengamuk SU...baru nak berehat baby dia dah bangun...semuanya GARA2 DAYYAN AHMAD...hahahhaha.....EM...kalo AYYAN ngamuk+notty asyik nak buli aku je..aku akan ugut dia dgn 1 ayat POWER...kompem dia takut "TEACHER BALIKLAH KALO AYYAN NOTTY"...mulalah dia akan nangis dan terus peluk mintak di dukung..tapi lps tu bila tak nampak aku je dia akn nangis dan cari aku...yg buat aku taktahan nya...selagi mummy dia tak dtg amik dia akan tanya aku "CHER NAK ALIK KE?"(teacher nak balik ker)...berulang kali di tanyanye soalan power utk aku plak...hahahhaha.....RINDU WAKTU MACAM TULAH....
untuk AYYAN TERSAYANG....teacher sangat sayang pada AYYAn...dan rindukan AYYAN...bilalah dapat jumpakan....rindu nak dgr AYYAN merengek nak di dukungjer.....bilalah dapat macam dulukan...love n miss u so much DAYYAN AHMAD......JANGAN LUPA CHER EK SAYANG.....