JellyPages.com

Monday, November 29, 2010

bila RINDU itu datang lagi!!!

aduh!!!!sblum ni boleh sabar....tgk gambar jer utk hilangkan rindu..tapi hr ni kan,mcm tak boleh di tahan 2 lagi....rindu plak kat anak ke sayangan aku ni....dah lama tak jumpa...seingat aku last jumpa masabulan puasa..aku pergi bukak puasa kat umah dia..lepas tu pas raya aku sibuk ngan persiapan kahwen....masa kahwen aku si dia  kesayangan aku tu takdapat datang sebab kena virus chicken pop...lepas tu plan nak jumpa tapi asyik cancel jer coz kesihatan aku yg tak berapa sihat...skang lagilah teruk pas sah prenen mabuk terlampau smpaikan aku jadi fobia nak naik keta & jalan ronda2 shahalam ni....kesimpulannya last aku jumpa dia bulan 9 hr tu...skang dah nak masuk disember pun dah..maknanya dah 3 bulan tak jumpa..patutlah rindu....oh!!!!anak ku sayang dayyan ahmad teacher rindu ayyan sangat2...

harap ayyan pun rindu & ingat kat teacher lagilah....mcm ne lah ayyan skang ni ye..mesti tambah emsem kan...miss u lah sayang.....bilalah dapat jumpa nikan....harap2 adik dlm perut tacher ni comel,pandai mcm abg ayyan dia ni ek....DAYYAN AHMAD.....TEACHER SYG SGT KAT AYYAN...RINDU BANGAT SAMA KAMU....ayyan TETAP SELAMANYE DI HATI TEACHER NI...LOVE & MISSU SO MUCH MY LITTLE SUN SHINE....MUAHHHHHHHHH.................




Sunday, November 28, 2010

aku kah isteri yg pemalas itu???

dah lama tak upload blog..skang masa nak on9 mmg takde dlm kamus hidup akuni...bukan ape bila di sahkan prenen...penyakit M aku tu makin teruk plak...smpaikan semua menda aku jadi MALAS nak buat....
 
skang cuti sekolah lagilah makin teruk perangai MALAS aku ni....ddk umah tak kerje cuti sekolah 1 bulan lbh mmg bezano2lah aku punya perangai....asyik nak zzzzzzzzzzzzzz jer.....yang paling haru mandi pun malas.....sian mr kamput....nak masak lgsg tak boleh....coz bau je makanan mulalah loya2 nak muntah....

kalo dulu sblum prenen akulah manusia yg paling kuat melaram....nak kuar wajib cantik2...skangg nak kuar jgn haraplah aku nak pkai krim muka @` bedak....kadang2 aku tgkmuka aku kat cermin dah macam makcik2 pergi pasar jer..(makcik2 pun melawa pergi pasarkan)kalo mr kamput aku mmg yg kuat bergaya skang mcm tak sesuai plak bila kami kuar sama2..aku dah mcm makcik2 tua gitu..hehehe
 
entahlah..harap mr kamput bersabar ngan feel baru aku ni....ramai yg cakap ni semua sebab pembawakan baby dlm perut aku ni.........harap2 gitulah ye!!!!bukan sebab aku ni isteri yg pemalas ker???tidaaakkkkklah...sumpah aku ni isteri yg rajin sangat2...tak caye tanya mr kamput aku..hehehehe


Saturday, November 13, 2010

baby tak mahu mkn nasi....

mood oky hari ni,so amik peluang ngan mood yg baik ni search intenet....terpandanglah story kat beutifull nara tu yg bgtau  wife jimmy (pengacara af8 ) dah prenen 4 minggu...oh!!!tak silap aku jimmy ni kahwen sama tarikh ngan aku 1 oktober 2010..kiranya nanti usia anak kami samalah kan....alhamdulilah rezeki awl yg allah bg pada kami kan..tahniah untuk jimmy dan isteri.....(walaupun jimmy tu lom tentu baca ucapan tahniah dr aku ni kan.hehe)
katakan tidak pada nasi ye mummy & babah 



dah jarang2 aku citer kat blog nikan...oky hrni aku nak bgtahu yg skang aku tak suka makan nasi....maybe sebab baby aku ni yaang ala2 mat salleh gitu.haha....mula2 tu aku tak perasaan sgt ngan perubahan yg terbaru berlaku ni...tiap kali lps makan je nasi..mulalah aku rasa mcm nak muntah dan rasa nasi tu mcm melekat je di kerongkong aku ni...tu yang aku mula terpikir baby aku ni mesti ala-ala mat salleh gitu coz tak suka nasi..hehee...yang lebih haru nya...mr kamput aku yg sebelum ni mmg pencinta nasi & wajib makan nasi sekarang ni pun tak boleh nak makan nasi....mr kamput cakap dia skang selera nak makan yang jenis mee & pasta jer...oh!!!betulkan...baby aku ni ala2 org putih gitu..hahahaha
jadi nak bagi baby aku ni kenyang aku pun dah tak makan nasi...sebab kalo makan pun komfem akan bagi masalah pada aku kan...sekarang aku hanya makan roti,keutiaw & spageti....sebab makanan ni jer yang boleh bagi aku ni kenyang....mr kamput pun mmg skang dah sama selera ngan aku so takde masalahlah untuk aku masak dalam keadaan aku yang mabuk prenen ni.....






Tuesday, November 9, 2010

ubat penghilang loya!!!

dah sebulan 9 hari aku bergelar isteri & skang bakal bergelar mummy....alhamdulilah aku bahagia dgn kehidupan aku sekarang ni...walaupun saat dan waktu skang ni aku mengalami mabuk yg teruk tapi aku bersyukur sebab bukan semua perempuan dapat mengalami saat mengandungkan zuriat sendiri...:)

dah puas aku usahakan mcm ne nak hilangkan loya tiap kali makan..akhirnya aku dah dapat penawar nya...mangga masak yg manis.....bukan mangga muda coz aku tak suka plak masam2 skang ni...tapi yg tak syoknya kesian ngan hubby sebab kena setiap hari belikan aku buah mangga.hhehehe..takpelah baby punya pasaikan...cuma aku risau sebab aku tak boleh minum susu..(mmg sebelum ni pun aku tak suka susu) tapi skang plak susu soya pun aku tak boleh minum...sian baby sebab tak dapat kebaikan yg ada pada susu...dekat bawah ni aku share ngan korang kebaikan buah mangga yg aku dapat di blog bioteknologi...kepada penulis blog thanks utk maklumat & info yg bagus ini ye....



KHASIAT BUAH MANGGA
 Mangga (Mangifera indica) adalah buah tropis. Ketika masih mentah (muda), buah ini pun banyak dicari untuk rujak dan dicari oleh wanita yang hamil.

Mangga adalah tanaman buah asli dari India. Namun kini, tersebar di berbagai penjuru dunia, termasuk Indonesia. Tanaman Mangga bisa tumbuh dengan baik di daerah dataran rendah dan berhawa panas. Tapi, ada juga juga yang bisa tumbuh di daerah yang memiliki ketinggian hingga 600 meter di atas permukaan laut.

Mangga memiliki banyak varietas. Ada yang menyebutkan, setidaknnya terdapat 2.000 jenis mangga di dunia. Selain rasanya yang manis dan menyegarkan, buah mangga ternyata juga memiliki khasiat yang baik untuk kesehatan. Sebab buah ini mengandung zat-zat yang sangat dibutuhkan oleh tubuh.

Khasiat mangga :

Para ahli meyakini mangga adalah sumber karotenoid yang disebut beta crytoxanthin, yaitu bahan penumpas kanker yang baik.
Mangga juga kaya vitamin antioksidan seperti vitamin C dan E. Satu buah mangga mengandung tujuh gram serat yang dapat membantu sistem pencernaan. Sebagian besar serat larut dalam air dan dapat menjaga kolesterol agar tetap normal.
Mangga memiliki sifat kimia dan efek farmakologis tertentu, yaitu bersifat pengelat (astringent), peluruh urine, penyegar, penambah napsu makan, pencahar ringan, peluruh dahak dan antioksidan.
Kandungan asam galat pada mangga sangat baik untuk saluran pencernaan. Sedangkan kandungan riboflavinnya sangat baik untuk kesehatan mata, mulut, dan tenggorokan.
Mangga pun berkhasiat membantu menyembuhkan berbagai penyakit, diantaranya radang kulit, influenza, asma, gangguan pengelihatan, gusi berdarah, radang tenggorokan, radang saluran napas, sesak napas dan borok. Selain itu juga bisa mengatasi bisul, kudis, eksim, perut mulas, diare, mabuk perjalanan, cacingan, kurang nafsu makan, keputihan, gangguan menstruasi, hernia dan rematik.
Cara Mengatasinya :

Untuk mengatasi radang kulit yang digunakan adalah kulit buah mangga. Caranya, 150 gram kulit buah mangga dimasak dengan air secukupnya hingga mendidih. Dalam kondisi hangat, air rebusan ini dipakai untuk mencuci bagian kulit yang mengalami sakit atau peradangan. Ramuan ini juga bisa digunakan untuk mengatasi eksim.
Penyakit influenza juga bisa diatasi dengan buah ini. Caranya, 200 gram daging buah mangga ditambah 10 gram jahe, dan dua batang daun bawang putih. Bahan-bahan ini direbus dengan 500 cc air hingga tersisa 250 cc. Kemudian airnya disaring dan diminum selagi masih hangat.
Mereka yang biasa mabuk perjalanan juga bisa memanfaatkan mangga untuk mengatasinya. Caranya, mangga yang sebelumnya dikeringkan lalu direbus dengan air secukupnya. Setelah hangat, tambahkan madu secukupnya dan 10 cc air jeruk nipis lalu diaduk hingga rata. Selanjutnya ramuan ini diminum selagi hangat.
 




Monday, November 1, 2010

pemalas betul skang ni....


skang ni terasa amat bahagia sekali dengan kehidupan aku...punya seorang suami yang penyayang, bertangungjawab & skang semenjak kahwen mrkamput dah pandai romantis....kalo dulu masa kawan & bertunang(6 thn kami kenal)mmg sgt2 menyakitkan hati..sebab hubby ku ini lgsng tak pernah bersikap romantis ngan aku..aper lagi ucapan I LOVE U...tak pernah di ucapkannya....tapi skang semuanya sudah bertukar..alhamdulilah....aku suka dan terasa diri ini di hargai....lebih2lagi bila aku DI SAHKAN HAMIL...alhamdulilah,lengkap rasa nya hidup...bila impian selama ini jadi kenyataan.... :)

semenjak aku di sahkan hamilni....mmg aku kurang sihat,tak bermaya...bangun pagi je..mesti rasa nak muntah,lepas makan je dah mula loya2....3 hr aku mc gara2 aku demam yg teruk & sakit belakang....lepas tu yg tak bestnya...aku jadi malas...pemalas yg sangat2..malas nak masak,malas nak kerja,yang paling teruk malas utuk mandi....bila nak pergi kerja...mulalah rasa mcm malas je nak mandi..hehehe....kenapa entah???maybe sebab pembawakan baby ni kot....ouh!!!!notty ye anak mummy ni....kalo mummy tak semangat & rajin nak kerja mcm ne mummy nak tolong babah sayang...cari duit untuk baby & family kita nanti...sian babah penat cari duit sorang2...

harap lepas ni...still mcm dulu...rajin & aktif....barulah baby cergas....dan yg paling penting baby selamat lahir ke dunia...utuk anak mummy dan babah ni....jgn notty ye sayang....jadi budak yg baik dlm perut mummy ye...love u so much my son....muahhhh...