JellyPages.com

Thursday, February 24, 2011

alhamdulilah!!!rezeki anak mummy juga akhirnya....


ya ALLAH,YA TUHANKU....AKU SEBAGAI HAMBAMU YANG BANYAK MELAKUKAN DOSA AMAT BERSYUKUR ATAS KURNIAAN REZEKI YANG TELAH KAU BERIKAN KEPADA AKU...TERIMA KASIH TUHANKU,TERIMA KASIH KERANA KAU SUDI  MENOLONG KU...WALAUPUN AKU HAMBAMU INI TIDAK LAYAK MENERIMA PERTOLONGAN DARI MU ATAS SEGALA DOSA-DOSA YANG TELAH AKU LAKUKAN PADAMU TUHANKU...SEMOGA KAU PERMUDAHKAN SETIAP URUSAN KU & MENJADIKAN AKU HAMBA MU YANG TIDAKPERNAH LUPA & ALPA SETIAP APA YANG KAU BERIKAN PADA KU..AMIN YAROBAL ALAMIN..


ALHAMDULILAH......akhirnya rezeki berpihak pada mummy jugak....mummy tak tahu nak gambarkan macam mane perasaan mummy bila tahu rezeki yang mummy harapkan selama ini berpihak pada mummy...semua ni rezeki anak mummy ni..mummy & babah hanya tumpang rezeki anak mummy ni jer..sungguh kamu bawa tuah dalam hidup mummy & babah sayang....isnin ni bermulalah episod baru dalam hidup mummy...mummy harap anak mummy ni tak meragam ye!!jadi budak baik dalam perut mummy yer sayang...mummy kena tolong babah cari duit...kalo baby meragam...macam mana mummy nak tolong babah nanti...lagipun tak lama lagi baby nak lahir....memang mummy kena bantu babah utk senangkan anak mummy ni..cukuplah kalo babah & mummy pernah hidup susah...mummy tak nak anak mummy pun rasa apa yg mummy dan babah pernah rasa sebelumni..semoga allah memberi kesihatan yang baik pada mummy & anak mummy ni nanti...amin...




Wednesday, February 23, 2011

DAYYAN AHMAD dah gumuk???biar betul?





cuba tengok gambar dekat atas tu???kenal tak saper??tak kan tak kenal kot...memang selalu ader gambar story "si tembam" tu dalam blog ni....yes!!bagus..kenal pun...BUAH HATI mummy tu...
tapikan baru jer mummy jumpa buah hati mummy tu tup..tup...harini mummy tengok di facebook MUMMY DAYYAN gambar DAYYAN yg dah gumuk+tembam...oh!!!sungguh debab buah hati mummy tu...rasa nak cubit+gigit jer pipi dia...hahaha..masa mummy tengok gambar tu tergelak besar mummy dibuatnya..smapaikan baby mummy ni pun dok bergerak..maybe sebab marah mummy gelak terlampau sangat kot.hehe
oh!! mummy tertipu rupanya..mcm makcik tipah yang dok cakap "TIPAH TERTIPU BANG" mcm tulah mummy..tu cuma gambar edit jer..tapi bayangkan kalo ayyan tu betul-betull debab macam tu...rasanye kemana dia pergi org akan cubit pipi dia..komfem mummy & papa dia tak larat nak dukung ayyan kan...ayyan pun kena control makanlah..yelah budak-budak skang senang dapat penyakit..oh AYYAN kamu gumuk ker,kurus ker..kamu tetap comel +emsem..teacher tetap sayangkan kamu..love & miss u darling..

welcome 2 my tummy!!! :)

BABAH yg lapo & happy terlebih


NASI AYAM PENYET babah punya


BAKSO mummy & baby punya

hari ni mood mummy sangat-sangatlah ceria+gumbira+senang hati..samalah seperti  PERUT mummy yang dah sihat dari sakit seharian semalam..alhamdulilah....lega rasanya..sebab kesiankan baby mummy ni jer...
nak tahu sebab aper mummy happy semacam jer harini...sebab nya semalam mummy ke klinik lagi...gara-gara perut still sakit smapai ke petang...lepas balik kerje babah terus bawak mummy ke klinik..doktor yang chek up mummy mmg sangat baik hati +peramah(ni first time mummy ke klinik panel babah)smapaikan sakit di perut mummy boleh hilang sebab suka dengan layanan doktor tu...hehe...RESULT nye selepas di chek up...mummy kurang minum air masak...sebab tu  urine mummy keruh sedikit & sebabkan mummy sakit perut..(doktor tu yg bgtau oky hehe)
dah ada di klinik mummy & babah mintaklah doktor tu scan anak mummy dalam perut ni...memang teruja nak tengok keadaan baby mummy ni mcmmane..gender aper??boy @ girl...babah pun excited sebab dapat tengok baby sendiri secara live kan...hehe...1persatu mummy dan babah tengok keadaan baby mummyni...jantung baby,kaki baby,tangan baby,perut baby,semualah anggota badan baby mummy & babah dapat tengok...paling best bila tengok jantung baby berdenyut kencang dan tulang baby sihat & cantik jer..(doktor pun puji tahu hehe)senyum meleret mummy bila tengok anak mummy sihat...walaupun bahagian muka tak nampak jelas lagi..sekurangnya mummy tahu yang baby mummy ni sihat,selamat dalam perut mummy yg boroi ni...berat baby pun baru 353 gram...oh!!!sungguh mummy terkejut...tapi doktor cakap baby mummy masih kecik mmg normal berat mcm tu..abis yg smapai 65 kg berat mummy  sorang jer ker tu???hahahaa..kena diet sikit ni...bulan depan chek up jgn naik lagi 5 kg..bahaya utk kesihatan mummy & baby kan??GENDER @ JANTINA baby lom nampak dengan jelas lagi...mungkin baby mummy ni pemalu sangat agaknye..haha...tapi ikut ckp doktor mmg di celah kelengkang baby ade mcm rupa EHEM-EHEM boy...tapi blom boleh pastikan lagi sbb belum jelas dan terang...kadang-kadang girl pun boleh nampak mcm tu...tunggu baby dah 28 weeks baru akan nampak & jelas...tapi BABAH dah senyum simpul meleret-meleret bila dengar doktor cakap mcm  EHEM-EHEM boy...suka sangat...siap singgah kedai sukan tengok jersi bola budak2...hahaa...yang paling best,babah BELANJE MUMMY makan DI RESTORAN AYAM PENYET...itu mmg mummy suka...alhamdulilah rezeki mummy dan baby kan....hahaha...SAY THANKS YOU 2 babah ye sayang sebab dah belanje kita makan sedap..hehe....untuk baby mummy ni..welcome 2 my tummy....TAK KIRALAH girl @ boy yang penting kamu selamat & sihat lahir ke dunia ni anakku...mummy dah tak sabar nak cium,peluk,dukung kamu sayang...muahhhhhhhh.....

Tuesday, February 22, 2011

IBU jenis apalah MUMMY nikan??


harini mummy tak berapa nak sihat...kalo mummy tak sihat,bermakna baby mummy ni pun sama sakitnya & mungkin lebih teruk dari mummy..sejak semalam mummy perasan baby mummy ni asyik bergerak tak henti-henti..tapi mummy buat tak tahu jer...walaupun mummy rasa mcm pelik jugaklah,selalu baby tak aderlah bergerak sepanjang masa...kemuncaknye bila malam...perut mummy sakit sangat,bila baby mummy ni bergerak perut mummy mengeras & sakit...sampai mummy nak tunduk pun sakit,mengalir air  mata mummy ni..
babah amikkan minyak,sapukan di perut mummy...babah suruh mummy tido& pkai stokin takut mummy masuk angin macam 2 bulan prenen haritu...sebelum babah bacakan baby doa tido & kalimah syahadah(setiap mlm babah akan buat mcm tu diperut mummy)mummy dengar babah bacakan surah-surah & ayat kursi serta mintak doa untuk baby supaya baby dlam perut mummy ni tak sakit mcm mummy & sihat..oh!!mmg babah amat prihatin bila mummy sakit perut sebab mummy tahu babah taknak anak babah pun sakit juga mcm mummy...babah bagi mummy minum air yassin...malangnye sampai pagi mummy still sakit perut...babypun asyik bergerak-gerak & mengeras jer...mummy tahu anak mummy ni lagilah sakit nya dari mummy kan..oh!!kesian betul mummy dengan baby mummy ni..maapkan mummy ye sayang..
akhirnya babah tanya jugak mummy makan aper harini???puas mummy pikir apa yang mummy makan 1 hari...memang dalam peti ais ader air oren yang bergas..babah tanya mummy minum ke  air tu??mummy blom lupa yang mummy mmg tak minum langsung air tu,sebab mummy takut kalo mummy minum baby mummy akan sakit...em...baru mummy ingat yang mummy makan nasi dengan cencaluk yang mummy potong cili padi & perah limau kasturi...itulah sebabnya mummy sakit perut...bila babah dengar..terus babah cakap MUMMY NAK BUNUH ANAK SENDIRI KE?SEBAB MKN LIMAU..sedih betul bila mummy dengar babah ckp mcmtu...menangis mummy dibuatnye...sumpah demi allah,mmg mummy tak ingat lngsung tentang limau tu..waktu tu mummy nampak jer botol cencaluk,mummy terus potong cili padi +perah limau kasturi banyak2...memang mummy tak terpikir langung efeknya pada baby mummy ni..waktu tu selera mummy tgh gile nak makan...ya allah!! IBU JENIS APALAH MUMMY NIKAN??pentingkan slera sendiri dari anak yang dalam perut ni..tapi mmg mummy lupa langsung yang mummy tak boleh makan limau...MAAPKAN MUMMY BABY...bersalah betul mummy dengan baby..lebih sedih bila sebelum babah pergi work babah ckp dengan baby SIAN ANAK BABAH SAKIT YE...MUMMY MAKAN TAK INGAT BABY...sedihnyelah....rasa bersalah sungguh mummy dengan baby dan babah...MAAPKAN MUMMY BABY...LEPAS NI MUMMY AKAN PASTIKAN MUMMY TAKBUAT MENDA YG BOLEH BUAT BABY MUMMY NI JATUH SAKIT LAGI...ini janji mummy sayang...

Monday, February 21, 2011

MUMMY dah LANGGAR pantang!!

semalam mummy dah langgar pantang...teruk mummy kena marah dgn nenek dipahang...dengan babah tak payah cakaplah...sampaikan babah call nenek sabah dan bgtau yang mummy degil dah buat sesuatu yang selama ini nenek larang....nak tahu aper dia??mummy PERGI BELI BAJU utk BABY mummy ni...bukan 1,bukan juga 2 tapi dah 11 PASANG ROMPERS yang mummy beli...mcm mane nenek & babah tak marah mummy...tapi memang mummy tak dapat tahan diri mummy ni,excited sangat bila tengok baju & barang baby...macam tak boleh ditahan-tahan lagi perasaan mummy ni...lagipun ini anak pertama mummy dan skang baby mummy ni dah aktif semangat mummy lagilah berkobar-kobar jadinya..huhuhu...sian mummy kan..tapi memang salah mummy pun...terima jerlah kan...
nenek pahang suruh mummy STOP jangan beli barang BABY lagi kena tunggu usia baby dlm perut mummy ni 7 BULAN....kalo nenek sabah lagilah siap suruh mummy simpan barang-barang yang mummy dah beli tu dekat umah KAKAK PIA sampai lah saat mummy nak lahirkan baby mummy nanti baru boleh amik..oh!!!banyak sungguh pantang larang yang kena mummy lakukan...tapi nak buat macam mane...sebagai orang melayu memang banyak adat & pantang yang kena ikut...lebih-lebih lagi MELAYU BUGIS macam KELUARGA BABAH...
entahlah....BUKAN MUMMY ni degil sangat sampaikan tak dengar cakap babah & nenek..tapi sebagai bakal ibu yang nak terima BABY PERTAMA mmg excited yang adepada diri mummy ni tak dapat ditahan lagi...hari-hari mummy dengar anak mummy ni aktif dalam perut mummy ni,dengar anak mummy ni bergerak-gerak...semua itu buat mummy tak sabar nak tengok anak mummy ni lahir ke dunia...kalo mummy tengok gambar@jumpa baby di mana-mana lagilah NALURI KEIBUAN mummy ni wujud untuk lihat anak mummy ni ada didepan mata...mummy rasa semua BAKAL-BAKAL IBU DIDUNIA ni akan rasa macam yang mummy rasakan jugak....kalo tengok barang-barang baby lagilah mummy tak tahan nak beli & akibatnya 11 pasang rompers & 3 bip baby dah pun selamat mummy beli semalam..hehehe...
selepas dah syok membeli sekarang perasaan mummy yang sebelum ni tak berapa nak berkobar untuk dapat BABY GIRL sekarang dahpun bertukar NAK SANGAT DAPAT BABY GIRL...maybe sebab tengok baju-baju girl ni comel-comelkan...lebih-lebih bila tengok pink colur kesukaan mummy..hehe
doa mummy untuk anak mummy ni.....SEMOGA PANJANG UMUR,SIHAT,SELAMAT LAHIR KE DUNIA YE NAK...DAN SEMOGA MUMMY NI BABY GIRL YE!!..amin.....TARA NILAH PANTANG YANG MUMMY DAH LANGGAR...
.
.
.
.
.
.
.

BAJU & BIP ANAK MUMMY..


Friday, February 18, 2011

HAPPY birthday princess ALYNA 13 feb 2011

princess alyna yang mummy sayang..

Masih lagi dalam mood birthday aka party-party ulang tahun...selagi tak abis bulan FEBUARI ni memang semua entry yang mummy tulis dalam blog mummy ni berkenaan birthday jer....mcm yang mummy bagitahu haritu..memang bulan FEBUARI NI bulan kelahiran ramai orang yang rapat dan mummy sayangi..
13 feb 2011 haritu birthday ALYNA yang ke 5 tahun..baru skang mummy dapat upload sebab mood malas mummy sentiasa melekat dlm jiwe.hehe..dah besar dahpun princess mummyni...dah makin pandai,bijak...kalo dulu manjenyer terlebih...datang school nangis kena pujuk baru nak masuk...sape  ALYNA ni??ALYNA ni LITTLE PRINCESS mummy...dulu mummy pernah jaga dia sama macam DAYYAN jugak...sama-sama mummy sayang dan anggap mcm anak kandung mummy sendiri...perangaipun lebih kurang sama MANJA TERLEBIH..hehe..tapi skang ALYNA dah pandai,cerdik..exampun dah dapat no 1.mummy tumpang bangga sebab ALYNA dah membesar jadi anak yang BIJAK& MEMBANGGAKAN FAMILY..harap DAYYAN & BABY mummy dlm perut ni pun jadi macam KAKAK ALYNA bila dah besar nanti yer..
untuk PRINCESS ALYNA...HAPPY BIRTHDAY DARLING YG KE 5...TEACHER HARAP ALYNA akan jadi ANAK YG SOLEHAH,MEMBESAR BAGAI JUARA,DIBERI KESIHATAN YG BAIK,PANJANG UMUR,MURAH REZEKI & JADI KEBANGGAAN FAMILY 1 hr nanti yer...amin...LOVE U my darling muahhh....

rawatan GIGI diVALENTINE DAYS!!


Harini mummy nak syer 1 cite masa berlaku VALENTINE DAYS hrtu...kalo orang yang ader girlfriend,boyfriend,pakwe,makwe,awek,balak,cewek,cowok & yang sewaktu dengannya mmg akan sambut VALENTINE DAYS ni dengan penuh makna dan ROMANTIK...walaupun ramai yang menyatakan VALENTINE DAYS ni tak boleh disambut bagi ORG ISLAM...pada mummylah tak salah nak sambut asalkan tahu batas2 hukum yang telah ditetapkan oleh agama kita sendiri..bagi mummy plak..VALENTINE??langsung tak pernah sambut..kadang-kadang teringin jugak nak rasa mcmner saat2 romantik di valentine day..tapi dah 6 tahun kawan,bercinte,dan skang dahpun berkahwen tak lama nak dapat baby mmg BABAH tak pernah ajak mummy atau raikan valentine days ni...uh!!!sungguh tak romantik suami mummy tu kan??hehe...kad birthday pun pernah sekali jer babah bg pada mummy itupun mummy ngajuk sebab tak pernah dapat kad birthday dr babah...hahaha....tapi babah mmg akan ingat birthday mummy& bagi hadiah...baby nanti jgn ikut perangai babah yer..tak romantis langsung..hahaha...tapi babah PENYAYANG & bertanggungjawab...tu yang buat mummy sayangkan babah..
oh ye!!tahun ni VALENTINE DAYS mummy sambut di klinik...tapi dengan anak mummy yang dlam perut ni...sebab masa tu terkena tarikh mummy kena chek up baby mummy ni di klinik...selain itu mummy jugak dengan RELA HATI+TANPA PAKSAAN+TANPA TAKUT telah pergi ke klinik gigi selepas siap chek up baby mummy ni..hehe...sebelumni mmg mummy takut nak ke klinik gigi...tapi sejak prenen lepas baca gigi kalo tak dijaga dengan betul akan mudah rapuh,patah & rongak...mummy jadi takut...so,dengan semangatnye mummy buat rawatan di klinik gigi masa VALENTINE DAYS..hehe...akhirnya gigi mummy yang mmg ader 1 lubang dahpun berjaya di tampal...nasiblah doktor gigi tu cantik+baik+peramah jadi mummy tak rasa sakit langsung dan perasaan takut tu hilang serta merta...THANKS DOKTOR NORHIDAYAH coz bagi perkhidmatan +layanan yang terbaik utuk IBU MENGANDUNG yg TAKUT JUMPA DENTIST ni.hehee..


moral the story:
kalo mummy tak prenen mesti mummy tak akan ke klinik gigi...
                       PENJAGAAN GIGI TU sebenarnya kena jaga dari awl bukan dah prenen br terhegeh2 nak 
                       jumapa dentist kan..hehe..nasiblah gigi mummy ni takde masalah kalo tak mesti doktor tu 
                       pengsan tgk gigi mummy ni.hehe

Thursday, February 17, 2011

bila baby dah 19 minggu!!!

 DAYYAN AHMAD WAKTU BABY

14 hb 2 haritu ader chek up baby mummy ni kat klinik...mummy bersyukur sangat sebab baby mummy & diri mummy ni sihat takde masalah seperti selalu...walaupun berat mummy dah jadi 65 kg skang ni...terkejut gak mummy dibuatnya takut lebih berat badan kena minum air gula(ramai kwn mummy bgtau sengsaranya bila dapat minum air gula tu)dan penyakit lain yang datang..mesti bahayakan anak mummy dalam perut ni nanti...harap-harap mummy dan baby sihat selamanya ye..amin...
masa chek up tu mummy dapat dengar jantung anak mummy ni berdegup dengan laju & kencang betul...senyum simpul mummy bila nurse bagi tahu tentang jantung anak mummy yang berdegup kencang tu..memang excited tak sangka dalam perut mummy yang boroi ni ader insan yang selama ni mummy & babah impi serta angankan..tak sangka yang mummy skang dah pun mengandung anak mummy sendiri..alhamdulilah allah swt makbulkan doa mummy & babah untuk cepat dapat anak bila dah kahwen..
skang baby mummy ni dah pun 19 minggu...makin aktif dalam perut mummy ni...tak sabar nak tgu kamu lahir anak mummy sayang...macam rupa mummy @babah ke??sampai skang mummy lom tahu jantina anak mummy ni girl@ boy..tapi naluri mummy ni kuat cakap boy maybe dah terikut babah yang teruja mahukan anak lelaki kot..kalo ikut babah mmg babah mahukan baby mummy ni boy...babahpun selalu panggil anak mummyni dengan nama RAYYAN..mummy plak mmg nak girls...tapi mummy tak excited  mcm babah yg mahukan baby boy..hehe...pada mummy asalkan anak mummy ni lahir selamat kedunia,ckup sifat,sihat tu dah memadai...mummy syukur2 sangat...sejak dengar jantung baby ni bedenyut haritu..terus mummy excited nak beli baju baby..lupa dah pesanan nenek yang suruh beli masa baby dalam perut 7 bulan..hehe...doa mummy harap kita berdua selamat& sihat ye nak...kalo mummy sakit mesti anak mummy ni turut sakitkan...amin yarobalalamin....

Friday, February 11, 2011

pencarian SUSU yang berakhir..TERIMA KASIH BABAH!!!

 

alhamdulilah..setelah sekian lama mencari..akhirnya pencarian BABAH berakhir jugak..harini masuk hari yang ke 3 mummy minum susu setiap pagi & malam tanpa ader sebarang masalah...kalo sebelum ni mummy mmg anti gile ngan susu(ape je yang buat dr susu mummy tak boleh makan)tapi harini dan untuk selamanya insyaallah tidak lagi..mummy dah jumpa susu yang banyak khasiat & kebaikannya untuk mummy& baby mummy ni...insyaallah mulai besok mummy akan paksa untuk babah minum plak..biar kita sekeluarga dapat kebaikannya bersama...sebab harini mummy dah tahupun kebaikan yang ada pada susu SOYA ORGANIK MILELIA ni...nilah kalo kita rajin bertanya & membaca semua yang kita tak tahu akan jadi mudah & kita tahu...mmg sejak mummy prenen ni mummy rajin membaca lebih lagi kalo bab mengenai BABY...mummy nak anak mummy ni sihat dan terima zat yang secukupnya semasa mengandung lagi...TERIMA KASIH BUAT SUAMI MUMMY tercinta sebab dah belikan mummy susu soya organik ni..love u my dear.muahhh..muahh...dekat bawah ni mummy share kebaikan susu SOYA ORGANIK MILELIA untuk diri mummy sendiri & untuk kawan2 mummy yg nasib sama dgn mummy ANTI SEMUA SUSU..hehe



SUSU SOYA ORGANIK MILELIA

NILAI NUTRIEN KACANG SOYA

  • kacang soya dikenali jugak sebagai THE GREEN MILK(susu hijau)dinegara-negara eropah
  • menjadi makanan popular didunia kerana mempunyai nilai nutrien yang tinggi.
  • beberapa kajian menunjukkan mempunyai khasiat yang besar utk menyembuhkan pelbagai penyakit
  • kacang soya mengandungi  38% protein,18% lemak(POLYUNSATURATED FATTY ACID)15% kabohidrat,15% serat  diet kacang soya,soya lesitin,vitamin & mineral.
  • mengandungi phytonurtient seperti isoflavones,phytoesterols & saponin.

PERBEZAAN SUSU LEMBU & KACANG SOYA

SUSU LEMBU
  1. mengandungi kolestrol
  2. mengadungi protein yg lbh rendah berbanding telur,daging,ikan & keju
  3. protein haiwan
  4. dianggap mempunyai kalsium yang mencukupi.dapat membekalkan kalsium tetapi tidak dapat mencegah kehilangan kalsium @ memberi perlindungan yang cukup untuk mencegah osteoporosis.
  5. sesuai untuk kanak2 dan bayi
  6. tidak mengandungi isoflavon
  7. tidak mengandungi fitoestrogen
  8. tidak mengandungi lesitin
  9. tidak mengandungi saponin
KACANG SOYA
  1. tidak mengandungi kolesterol
  2. 11 kali lebih kandungan protein,3 kali lebih dr telur 11/2 lebih dari keju
  3. protein tumbuhan
  4. mengandungi 3kali lebih kalsium yang berlebihan.memberikan lebih banyak kalsium,& pada masa yang sama mengekalkan kandungan kalsium dlm badan bagi mencegah osteoprosis.
  5. sesuai untuk kanak2 dan bayi juga mereka yang alergik dengan susu lembu.
  6. kaya dengan isoflavon
  7. kaya dengan fitoestrogen
  8. kaya dengan lesitin
  9. kaya dengan saponin 

KELEBIHAN SUSU SOYA ORGANIK MILELIA
di hasilkan dari ladang yang subur dengan Iklim Yang Sesuai, kawasan penanaman jauh dari pencemaran dan kawasan industri. (Hadlaju kenderaan yang dibenarkan di dalam kawasan penanaman hanya 30km/j). 
  •  Proses penanaman juga tidak menggunakan bahan Kimia dan hanya menggunakan cacing sebagai baja dan kumbang “ladybird” sebagai agen pendebungaan.
  •  dihasilkan dari kacang soya berkualiti tinggi yang berwarna kuning keemasan, berbentuk bulat dengan berat 100 biji di antara 22-24 gram 
  • Mengandungi gizi yang dapat mencegah dan menyembuhkan berbagai penyakit
  • Berfungsi untuk mengurangi Kadar Kolestrol, mengurangi Kadar Gula, mencegah Osteoporosis(penyakit tulang rapuh), mencegah Kanser, mengurangkan berat badan, Stroke dan mengurangi gejala monopaus.
  •  Setiap 100 gram dari Melilea Instant Soya Bean Powder mengandung 432 kalori. 

APA ITU ISOFLAVON
  1. Protein dalam kacang soya mengandungi isoflavon yang dapat mengurangkan kadar kolesterol dalam tubuh, khususnya oxidation of Low Destiny Lecithin (Kolesterol Jahat)
  2. mencegah pengumpalan dan pertumbuhan sel yang membentuk Infraksi Myocardia
  3. mengurangkan risiko stroke dan penyakit Kardiovaskular.
  4. Isoflavones dengan struktur kimia yang mirip dengan estrogen berperanan penting dalam proses penyembuhan untuk mengembalikan hormon yang hilang, khususnya mengurangkan gejala menopaus seperti berpeluh pada waktu malam. Survey membuktikan bahwa 40-50 grm isoflavones yang masuk ke dalam tubuh kita setiap hari akan digunakan sebagai untuk tujuan Hormone Replacement Therapy (HRT), (Terapi yang sangat terkenal yang digunakan oleh wanita Amerika untuk mengatasi gejala menopaus.
KACANG SOYA YANG KAYA DENGAN MINERAL
Kacang soya yang di gunakan adalah kaya dengan mineral seperti kalsium, magnesium, zat besi, kalium, fosforus, dan selenium. Kalsium adalah mineral yang sangat penting kerana ianya dapat membantu meningkatkan kepadatan tulang, kekuatan tulang dan juga dapat mencegah osteoporosis. Ada berbagai macam makanan yang mengandung kalsium, tetapi kacang soya mengandungi lebih methione berbanding dengan makanan lain. Methione adalah sejenis asam amino yang dapat menghindari kehilangan banyak kalsium dalam tubuh. Kacang soya mengandungi Selenium (sejenis antioxidant) yang membantu sel tubuh kita mencegah pembentukan sel tumor.

MENGURANGKAN KADAR KOLESTROL DAN MEMBANTU MENGURANGKAN BERAT BADAN
  • Nutrisi yang terkandung dalam soya dapat meningkatkan metabolisme kita. Oleh itu kolestrol dapat dikurangkan dengan cara penggunaan minyak dan lemak dalam tubuh kita. 
  •  Metabolisme yang tinggi dapat membantu badan mengurangkan kadar gula dalam badan dan sekaligus mencegah gula bertukar menjadi timbunan lemak. Kadar gula yang terjaga dengan baik juga dapat menstabilkan kadar insulin dilevel yang sepatutnya. Hal ini memberi anda rasa “Kenyang” sekaligus juga mengurangkan fenomena “Sugar Craving(ketagihan gula)
LESITIN SOYA
  • Lesitin soya tidak mengandungi kolesterol
  • Ia dapat mempertingkatkan fungsi sel-sel otak serta mencegah penyakit Alzheimer (nyanyuk)
APA ITU ASID AMINO?
  • Asid amino adalah bahagian terkecil dalam protein. Ada 24 asid amino yang terhasil secara semulajadi, 8 diantaranya tidak dapat di hasilkan oleh tubuh manusia melalui anabolisme. 
  • Asid amino memiliki fungsi sebagai berikut :
- Membantu untuk menghasilkan protein (RNA & DNA)
- Memperbaiki Sel
- Anabolisme antibodi untuk mencegah bakteri dan virus
- Bahan asas yang penting untuk enzim dan sistem hormon
- Asid Amino menghasilkan persediaan oksigen untuk aktiviti otot

sumber info:BE THE BEST WITH MILILEA ORGANIK BLOG
                     TERIMA KASIH UTK INFO YG SGT BERGUNA NI..


MOOD:mummy dah tak sabar nak beli baju baby!!!




GERAM...COMEL2 BARANG BABY NI..
 
hobi baru mummy & babah sekarang (sejak mummy disahkan hamil)bila keluar window shopping& jalan ke shopping complex mesti tempat BARANGAN BABY yang kami akan serbu...dah naik gatal tangan mummy nak beli baju & barang untuk anak mummy yang dalam perut ni...tapi nenek dah WARNING awal-awal...kena tunggu baby mummy ni 7 bulan dalam perut mummy baru boleh beli....nak taknak sebagai seorang anak yang dilahirkan sebagai org melayu yang banyak pantang larangnya kenalah mummy dengan babah ikut kan...akibatnya terpaksalah kami tahan jer nafsu kami ni...kena tgu baby mummy ni 7 bulan baru boleh shopping baju & barang baby....sekarang baru 4 bulan lebih...so,lagi 3 bulan lah jawabnya..hehehe...terpaksalah mummy & babah bersabar dan terus bersabar..hahaha...

Thursday, February 10, 2011

takde REZEKI anak mummy!!!

 SIAN MUMMY SMAPAI KELUAR AIRMATA DARAH..hehe

 
sekarang mood mummy memang dalam keadaan sedih & kureng sikit...nak call babah...handphone babah tinggal plak dirumah...dalam keadaan mummy yang tengah TING TONG skang ni mmg mummy sangat perlukan babah...babahlah penyuntik semangat hidup mummy ni...
 
nak tahu sebab ape tak baby?mummy tak berjaya dalam inteview mummy awal bulan januari haritu...sedih betul mummy dibuatnya...baru jer mummy tengok secara online..mummy hanya calon simpanan sampai 24 julai 2011 ni...tapi yang peliknya no ic mummy tapi nama bukan nama mummy..entahlah mummy anggap jer takde rezeki mummy agaknya..kalo calon simpanan jawapannya tak dapatlah tu..takde rezeki mummy...takde rezeki kita sekeluarga & takde rezeki anak mummy yg bakal lahir ni nak rasa senang sikit..huhu...
 
cuma sekarang mummy malas nak terlalu pikir kan sangat..besok kita akan ke klinik jumpa doktor..takut penyakit lain plak yang mummy dapat..bahayakan anak mummy dalam perut ni plak nanti...mummy anggap jer ada hikmah disebalik semua ini..takpe rezeki ada dimana2kan...BUMI ALLAH ni luas...mummy janji akan bantu babah untuk kesenangan kita sekeluarga..taknaklah anak mummy ni lahir merasa susahnya hidup macam mummy ngan babah pernah rasakan selamani...moga allah swt bukak pintu rezeki kita sekeluarga ye anak..amin yarobalalamin...




STORY birthday LAGI!!





masih dalam mood birthday lagi...mmg bulan FEBUARI ni ramai org yang mummy kenal,sayang & rapat ngan mummy sambut HARI LAHIR...harini mummy nak story pasal besday NURUL SAFIYA aka KAK PIA(anak pakcik botak....nakkure babah & mummy)

birthday kakak PIA awl 1 hari pada babah...6 hb febuari...baru hrni mummy cite di dblog mummy ni sebabnya lambat sikit sambut birthday dia...so,kena tunggu gambar potong kek banyak2 baru boleh upload di blog..hehe...dah 2 tahun pun umur kakak pia...dah makin bertambah pandai & bertambah nakalnya..cuma kuat nangisnya yang still sama.hahaa...

doa mummy& babah untuk NAKKURE(anak buah dalam bahasa bugis) mummy& babah  tu..SEMOGA PANJANG UMUR,SIHAT SELALU,BERTAMBAH PANDAI,COMEL,MEMBESAR BAGAI SANG JUARA....JADI ANAK YANG MEMBANGGAKAN KELUARGA,ANAK YANG SOLEHAH dan JANGAN ngeng..ngeng lagi ye..(kuat menangis)hahaha....SELAMAT HARI LAHIR PIA YANG KE 2 TAHUN..


nota kaki dr mummy:video wish birthday& potong kek tak dapat upload..incik berukband sngat lembap hrni..

Tuesday, February 8, 2011

happy birthday DAYYAN AHMAD!!







AKSI TAKUTKAN MR CHICKY..hehe


COMELNYA DIA..
bulan 2 ni mmg banyak org yg mummy sayang sambut besday...mula ngan kakak pia 6 hb 2(ank sedara 
babah)7 hb 2 BABAH,10 hb 2 BUAH HATI MUMMY DAYYAN AHMAD..sampailah ujung bulan febuari nanti org yg mummy sayang akan sambut hari lahir..kiranya untuk story dlm bulan febuari  dalam blog mummy ni nanti dok cite pasal birthday jelah..hehehe
harini mummy nak cerita pasal birthday BUAH HATI MUMMY dayyan ahmad...6 febuari 2011 haritu mummy bekesempatan pergi BIRTHDAY PARTY buah hati mummy tu di KFC extrem park...mula2 plan nak pergi ngan babah...(babah pun dah excited gile nak jumpa dayyan)tapi last2 cancel coz babah ade game bola...ish!!!mmg  angin jugak dibuatnya...tulah kalo plan ngan berangan terlebih mesti tak jadi...akhirnya terpaksalah pergi ngan adik2 mummy je...lagipun dah lama mummy tak jumpa  BUAH HATI MUMMY tu..last kami jumpa masa bulan puasa bulan 9 tahun lepas...skang dah bulan 2 pun kiranya 5 bulan jugak mummy tak jumpa dia...RINDU...OH!!SGT2 RINDU...gambar jer peneman setia mummy nak hilangkan rindu...
disebabkan lama sangat tak jumpa...mcm biasalah BUAH HATI MUMMY tu mulalah MALU2 KUCING,SOMBONG ngan mummy...tapi mummy tak kisah sangat asalkan AYYAN still ingat mummy...bila mummy panggil dia senyum2 malu dekat mummy...tu tandanya dia still ingat mummy..dan paling mummy suka bila mummy mintak salam dan cium mummy dia still lakukan...APE MAKSUDNYA TU??maksudnya yg BUAH HATI MUMMY tu masih ingat sape mummy...dr kecik mummy jaga dia...jadi mummy dah faham dengan perangai dia..kalo dia takut ngan seseorang dia takkan buat semua tu...lepas ni insyaallah mummy nak jumpa AYYAN MUMMY tu setiap bulan..RINDU NAK SEMBANG2 & MAIN2 NGAN DIA...mmg dia bukan anak kandung mummy...TAPI MUMMY DAH ANGGAP AYYAN MCM ANK KANDUNG MUMMY SENDIRI...mummy pernah bgtau babah..kalo BABY dlm perut mummy ni perempuan,sekurangnya mummy dah ada anak lelaki...DAYYAN AHMAD...kalolah AYYAN mummy tu mudah mesra ngan org...mmg mummy nak bawak dia balik umah tiap2 bulan...biar dia rapat ngan mummy mcm dulu2....
 dah besarpun BUAH HATI MUMMY tu..dah 3 tahun pun..sekejap je masa berlalu...mummy rasa baru je mummy jaga & dukung buah hati mummy tu...mummy harap allah swt panjangkan umur ayyan,beri kesihatan yang baik pada ayyan,ayyan jadi anak yg soleh,bijak & budak baik...membesar bagai juara...aminnn...dan harap AYYAN MUMMY tu hilanglah sifat pemalu dia tu..moga senang nak mesra ngan mummy & babah nanti..hehehe....harap anak mummy yg bakal lahirni...mcm ABANG AYYAN ye nanti...COMEL,BIJAK,PANDAI...cuma jgn ikut perangai TAK MESRA DGN ORG TU JE...hehe...teruk MUMMY nanti..hahaha...DAYYAN AHMAD...LOVE U SO MUCH SELAMANYA TAU...




HAPPY BIRTHDAY SAYANG!!!


PIC BEDSAY BABAH TAHUN LEPAS

HARI NI 7 HB FEBUARI 2010(ISNIN)(mengikut surat beranak,kalo ikut tarikh lahir babah lahir 2 julai 1983 tapi mmg tarikh ni babah dr dulu sambut birthday dia) birthday suami mummy,kawan baik merangkap sahabat mummy diwaktu susah senang,lelaki yg mummy kenal dan cintai,sayangi 6 tahun dahulu,kini dan selamanya,ayah kepada anak mummy yg bakal lahir 4 julai 2011 ni...insyaallah.....hari ni birthday BABAH yg ke 28 tahun...MUMMY DOAKAN BABAH BABY NI,SIHAT SELALU,MURAH REZEKI,PANJANG UMUR,DAN SENTIASA CINTA & SAYANG KAN MUMMY SELAMANYA..aminn....

tahun ni jugak mummy tak dapat beli apa2 hadiah untuk babah...sian babah..cuma babah cakap dia dah dapatpun hadiah yg ternilai  dari mummy...nak tahu aper dia...KASIH SAYANG & CINTA MUMMY,TAHUN NI MUMMY DAH PUN JADI ISTERI BABAH YG SAH & HALAL DAN PALING BERMAKNA BABAH BAKAL JADI AYAH...babylah hadiah yg babah cakap paling tiada nilainya....lebih2 lagi anak mummy ngan babah ni bakal lahir bulan julai...babah harap sama tarikh lahir babah yg sebenar 2 julai...tapi mengikut cite nenek & babah...masa pendaftaran tersilap tulis dlm surat beranak tarikh yg sepatutnya 2 julai jadi 7 febuari..tapi mmg dr dulu mummy akan sambut birthday babah tarikh 7 febuari ni...

marilah kita sama2 doakan untuk babah yg baik2 sempena hari lahir babah ni....babah lelaki yg paling baik penuh tangungjawab walupun pemarah sikit orgnya yg pernah mummy kenali & jumpa..tanpa babah dalm hidup mummy gelaplah hidup mummy ni..babah umpama cahaya yang menyinarai setiap gerak langkah mummy tau...mummy harap bila anak mummy lahir nanti anak mummy ni akan berbangga punya babah mcm lelaki yang bernama NURMAN NORDIN ni..