Skip to main content

ketuk-ketuk,masak-masak bersama MR KAMPUT

bangga betul mummy bila dapat suami merangkap sahabat dunia akhirat mummy yang suka memasak...walaupun kena ikut mood & amik masa rajinnya sampai untuk memasak..tapi mummy bangga sebab suami mummy pndai memasak & ringankan beban mummy walaupun bukan setiap hari...hehe...sekurangnya bila mummy malas @ mood kureng nak masak...babah akan amik alih...bangga....bertuah...iyelah,ade jugak suami org lain yg tak mahu tolong isteri @ masak di dapur...sekurangnya suami mummy ader perangai yang boleh buat mummy banggakan...(tengok hidung mummy dah kembang sbb bangga dgn babah hehe)
KETUK-KETUK,MASAK-MASAK BERSAMA MR KAMPUT utk minggu ini dengan RESIPI YANG SPECIAL BERGEDIL JAGUNG...mmg bergedil jagung yang babah buat & masak tip...top...sedapnya...babah belajar dengan nenek di sabah...ikhlas & jujur mummy bgtau mummy pun tak pernah buat bergedil jagung & masak mcm babah ni..memang sedap dan lazat...specialnye bergedil@ cucur jagung babah ni tak de letak sikit air pun..100% hanya guna air dari jagung yang di hiris tu jer..skang mmg mummy suka & adik-adik mummypun suka..sumpah tak tipu mmg enak & lazat...rasa manis,pedas & lemak-lemak...oh!!!rugi sapa yang tak cuba tahu..oky dekat sini mummy share resipi bergedil @cucur jagung buatan suami mummy AKA mr kamput..



BERGEDIL@CUCUR JAGUNG

abaikan gmbr diats krg menarik...tapi rasanya lazat.hehe




BAHAN

JAGUNG MANIS(YANG SEGAR LAGI SEDAP)
DAUN SUP
LADA HITAM@LADA PUTIH
BAWANG MERAH
BAWANG PUTIH
TEPUNG
GARAM
SERBUK PERASA
SEDIKIT KUNYIT
MINYAK UTK MENGGORENG

CARA MASAK
  1. JAGUNG DI HIRIS DARI TONGKOLNYA..(FHM2 SENDIRILAH YE)
  2. BAWANG MERAH& BAWANG PUTIH DI TUMBUK HANCUR
  3. DAUN SUP DI CINCANG HALUS.
  4. MASUKKAN SEMUA BAHAN DI DALAM TEPUNG DAN GAUL SEBATI.
  5. GORENG BERGEDIL@CUCUR JAGUNG SMPAI KUNING & MASAK..
  6. SEDIA UNTUK DIMAKAN

BOLEH DI MKN DGN NASI @ MINUM PETANG..SANGAT SPECIAL COZ TAKDE GUNA AIR SIKITPUN..100% AIR HIRISAN DR JAGUNG TU JER...SILA CUBA YE..UTK TAMBAHKAN BERAT BADAN ANDA!!HAHA

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

sup tepung aka pan mee!!

assalamualaikum...
sebenarnya dah lama sangat mummy terliur nak makan sup tepung aka pan mee!!first makan masa zaman sekolah 14 tahun dulu..masa tu kawan mummy yang memang teror buat sup tepung ni yang buat!!!kawan mummy ni mix cina mak dia cina so mmg sup tepung ni makanan harian family dialah...masatu zaman ddk asrama,balik cuti sek bulan 12 ingatkan nak tunjuk teror kat mak abah dan adik2 mummylah pandai masak sup tepung hampehhh langsung tak jadi hahahahha...spoil mood betul!!!siap kena gelak dgn 1 family lagi tau!!lepas tu terus insaf nak try masak..sampailah terjumpa ah cheng laksa kat giant!!start makan balik pan mee...tp takdelah setiap hari dok bedal jarang2 bila terasa nak makan je...last2 entah mcmne dok sibuk berwhatsapp bagai kat group sekolah terceritalah pasal sup tepung ni!!mintak resepi, try buat bagi adik2 mummy , mrkamput, aisy dan arryan makan dan resultnya alhamdulilah positif bab kata aisy emmm ,dapp!!! hahaha..dengan bangganya mummy share resepi kat sini yer sang…

tips anak cepat bercakap..

ASSALAMUALAIKUM.... alhamdullilah dah berada di kedua minggu terakhir febuari...dah nak msuk bulan mac dah tak lama lagi..cepatyer skang waktu tu berlalu pergi...secepatnya badan mummy ni naik...bilalah nak slim sikit..nak merasa 48 kg balik tak taulah bila nak dapat...risau bila badan,perut ,peha makn membesar tapi kalo nampak makanan tak ada pulak nak risau kalo makan dengan banyakkan...still membedal nasi,makanan yang berlemak tanpa segan silu yang badan tu dah gedempol....mummy,mummy....nak jadi macam big show ker baru nak stop makan???bila lah agaknya nak blaja diet ni ek?? aisy dah lama terlena lepas mummy bagi makan ubat selsema dengan paksa..susah betul nak mamam ubat abak teruna seorang ni..perangai sapalah yang aisy ikut yer..keh..keh..keh....makan ubat dah macam nak melawan musuh lakunya..kena bersilat bagai...aduyai anak kesayangan....kenapalah ikut bab susuh makan ubat tu dr mummy aisy ikut babah yang sangat senang nak makan ubat siap boleh tanpa air dan isap ubat yang pahi…