JellyPages.com

Thursday, July 21, 2011

detik kelahiran aisy nur rayyan bin nurman

 AISY NUR RAYYAN masa 1 HARI LAHIR

hari ni dah 18 hari mummy berpantang di umah tok abah & tok mak..bermakna anak mummy pun dah 18 hari lahir ke dunia ni...aisy nur rayyan pun dah pndai buli mummy...malam-malam susah nak tido kalo terjaga...nak nenen di riba mummy je..alhamdulilah anak mummy ni tak meragam menangis kalo malam just ssh nak tido je kalo dah bangun...harap-harap aisy nur rayyan smpai bila-bilalah macam tu ye sayang..tak meragam kalo malam..kalo tidak sengsaralah mummy dan babah nak pergi work nanti..hehe

hari ni mummy nak cite detik kelahiran anak mummy ni...(biar aisy nur rayyan besar baca entry ni nanti ye nak)...kalo ikutkan due mummy lahirkan aisy pada 4 julai 2011...sebelum tu mummy dah amik cuti awal dari bekerje selama 2 minggu..sebab mummy tak larat & kaki mummy bengkak tersangat...mummy duduk rumah berehat selama mummy cuti tu...pendekkan cite...sabtu 2 hb julai 2011...rumah kita dah siap sepenuhnya dan mummy dan babah plan pindah rumah kita haritu....setiap hari mummy bgtau anak mummy dalam perut ni..tgu pndah rumah baru baby lahir..hehe...sabtu tu ( 2 julai 2011)mummy ngan babah ddk rumah baru kita...malam lepas pindah mummy ajak babah rewang uptown shahalam...pdhal dah berkurun lama mummy tak ke uptown.hehee....memang hari sabtu tu mummy ngan babah takde rehat lngsglah..settlekan rumah dan cari barang2 rumah kita...

ahad 3 julai 2011...pagi tu dalam pukul 5.30 pagi..mummy dah rasa perut mummy macam sakit nak po..po..po..mummy kejutkan babah,babah cakap pergilah po..po dulu...mmg mummy po..po pun...lepas tu dlm pukul 6.30 pagi..mummy bangun solat subuh & kejutkan babah skali lagi...bgtau mummy sakit perut mcm nak po..po..tapi kali ni bila mummy ke toilet bkn nak po po pun...tapi mummy kuat lagi just relax ats katil sambil main game hehehe...lepas babah siap solat ngan nak sambung tido..dalam pukul 8 pagi mummy rasa mcm nak sengugut je...mummy kejut babah..babah terus call nenek di kmpg..nenek cakap mcm tande nak bersalin..ape lagi...dalam pukul 9 pagi mummy ngan gerak ke hospital sungai buluh...masa tu perut mummy dah sakit tapi tak berapa teruk coz mummy still larat lagi...

sampai di hospital sungai buluh dalam pukul 10 pagi..mummy dah rasa sakit yang datang 5 minit....doktor chek bagitau yang bukaan dah terbuka 2 cm..so,mummy kena tahan di wad bersalinlah...dalam pukul 11 lbh perut mummy dah makin sakit smpaikan mummy menangis....alhamdulilah sepanjang sakit mummy tak henti-henti beristigfar dan mohon pada allah mudahkan urusan mummy bersalinkan anak mummy nanti...dekat wad mummy banyakkan berjalan dan kurangkan baring di katil...mummy selalu pergi jumpa babah diluar wad dan jumpa tok mak & tok abah serta moyang yang ade diluar tgu saat mummy lahirkan baby...dalam pukul 4 ptg doktor chek bukaan baru 3 cm nak masuk 4 cm...nak masuk LB room kena dalam 5-6 cm..jadi mummy terpaksa tahan sakit smpai bukaan smpai 6 cm...suasana di wad tu memang menakutkan..macam-macam jeritan yang mummy dengar...sampaikan mummy naik seram & takut jadinya...dalam kepala asyik pikir macamnelah aku nanti kat LB room jerit macam tu juga ker????

pukul 6 pm nurse suruh mummy makan untuk tenaga dalam LB ROOM nanti...mummy tak selera nak makan cuma buat alas perut utk tenaga di LB ROOM je..mummy sempat keluar jumpa babah,tok mak,moyang dgn tok abah diluar walaupun sakit masa tu dah terlampau...lepas tu mummy masuk balik dlm wad dan tertido...pukul 7.30 pm mummy terjaga dan rasa perut mummy sakit tersangatnye...mummy bgtau kakak sebelah mummy(yg sama mcm mummy tahan sakit nak bersalin)yg perut mummy sakit...kakak tu suruh mummy panggil nurse...dlm keadaan merangkak mummy pgl nurse dan masa tulah air ketuban mummy pecah..abis semua kain mummy basah...nurse dtg chek dan bawa mummy ke LB ROOM...

dalm LB ROOM doktor chek bgtau bukaan mummy baru 6 cm...dan tak boleh teran utk bersalin takut kepala baby lonjong...doktor ajak mummy berbual untuk hilangkan sakit...tapi mummy mmg rasa anak mummy dah nak keluar...mummy amik air selusuh yang nenek sabah bekalkan untuk mummy dan minum...lepas tu tak smpai 5 minit bukaan mummy dah 8 cm....doktorpun terkejut dan tepat pukul 8.06 pm mummy selamat lahirkan AISY NUR RAYYAN BIN NURMAN...paling kesian dengan babah sebab tak dapat temankan mummy lahirkan anak mummy ni...babah masuk LB ROOM pun masa tu mummy dah siap semuanye...kali pertama babah masuk LB ROOM babah terkejut tgk anak dah ade di sebelah mummy..babah nangis dan cium dahi mummy..babah tanye nurse kenapa tak panggil babah..nurse bgtau yang mummy cepat & senang bersalin tak sempat nak panggil babah..masa babah azankan aisy babah still nangis sebab babah cakap dia macam mimpi tgk anak dah ade depan mata...alhamdulilah...mummy bersyukur sebab anak yang mummy kandungkan 9 bulan da selamat lahir dan ade di depan mata skang ni...doa mummy dan babah moga anak mummy jadi org yg berjaya dan anak yg soleh nanti amin..


No comments:

Post a Comment

luv u comment