JellyPages.com

Thursday, December 29, 2011

SUSHI!!

ASSALAMUALAIKUM..

harini berkesempatan nak buat sushi...ni kali yang ke 2 mummy try buat sushi..alhamdulilah menjadi..tapi mummy ubah suai sushini menjadi ala-ala MALAYSIA punya..sungguh derhaka mummykan...tapi namapun nak kena bagi MR KAMPUT rasa,kritik sushi mummy tu...juri tetap mummy tu kan tekak org melayu...so,kenalah jadikan sushi ala-ala melayu gitu..yang penting rasanya power....semua suka tau!!!eleh nak kembang sendirilah tu tak malu betulkan...aisy pleseeee jgn ikut perangai huduh mummy ye son...nak tengok sushi buatan mummy jom.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
BAHAN-BAHAN
1.BERAS SUSHI
2.seaweed
3.tikar untuk buat sushi
4.TUNA
5.MIX VEGE
7. mayonnaise
8.gula
9.garam
10.cuka
12.container segi empat



CARA-CARA MASAK

  1. .basuhlah beras tu dulu..sama je macam masak nasi..jangan tak basuh pulak ok..then,masak je beras tu macam masak beras biasa..
  2. Dah masak nasi tu,campurkan gula,garam dan cuka sesedap rasa..korang rasa sendiri nasi tu sedap ke tak..jangan tawar sangat.asal ada rasa,ok la tu maknanya..
  3. PREPARE TIKAR SUSHI,letakkan mayonis di ats seaweed dan barulah letak nasi.
  4. Lepas letak nasi,sapukan lagi mayyonis kat atas nasi tu..bagi siapa yang tak suka mayonnis,tak pyh letak
  5. Sekarang boleh letak apa saja korang nak letas atas nasi ni..(bahan inti)
  6. now boleh start part menggulung sushi..gulung bersama-sama tikar tu untuk mendapatkan hasil yang cantik.
  7. simpan sekejp di peti sejuk sebelum dipotong


No comments:

Post a Comment

luv u comment