JellyPages.com

Saturday, January 28, 2012

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...




makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....


sarapan:jusmate 5 sahaja
lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori)
dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori)
senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan senaman)

besok kena lupakan makanan yang berlemak ni...em,masih lagi menuntut ilmu dalam pemakanan yang sihat & seimbangni...jangan buat yer mummy!!!uhhhh....(sambil lap peluh sendiri lepas kenyang bedal roti john)

sekian.

Friday, January 27, 2012

aisy 6 bln....

ASSALAMUALAIKUM...
malam ni membuak-buak plak rindunya pada si anak teruna mummytu....terpaksalah berjauhan sebab kalo di shahalam ni time mummy dan mr kamput working takde sapa yang boleh jaga aisy...nenek aisy(BS)cuti sebulan disebabkan operet mata...skang aisy kenalah jadi org raub sebulan duduk dengan tok mak n tok abah.....
aisy skang dah 6 bulan..3 hb 2 ni dah masuk 7 bulan pun anak teruna mummy tu....sejak dah masuk umur 6 bulan ni,aisy punya perangai makin notty,clever tak boleh duduk diam...ader je menda yang dia nak usik dan buat..kalo naik walker 1 umah tok mak dijelajahnya.jangan haraplah nak berbunga-beralas meja bagai dalam rumah komfem di tariknya....kalo dok berdukung ngan mummy siaplah tudung mummy di tarik-tariknya..memang takde istilah nak melaram skang ni..alahai!!!anak teruna mummy langsung tak bagi peluang mummy nak melaram ye son..
genap jer umur aisy 6 bulan mummy bagi aisy makan..makanan yang pertama aisy makan mummy bagi dan buatkan dia puree apple..mula-mula memang aisy tak boleh terima dan muntah tapi skang,dah jadi 4x sehari makan tak boleh nampak orang makan komfem akan menangis nak...huhuhu..perangai buruk saperlah tu yang diikutnya kuat makan yer????bukan mummy kan ..kan..kan...komfem babah betul tak??hahahhaa..tak sayang mulut betul mummy nikan..main tuduh-tuduh mr kamput..tih tih tih...yang buat mummy risau masa chekup berat aisy utk 6 bulan just naik 100 gram selalu berat aisyakan naik 1 @ 2 kilo sebulan..tapi kali ni 100 gram je naik..heran betul,sepatutnya dah makan makin berat lah bam bam mummy ni..em maybe sebab aisy dah makin lasak tak reti duduk diam kot...tak kisahlah sayang,yang penting aisy sihat dan membesar bagai juara ye son...mummy dan babah rindu sangat dengan aisy ni..love u son.....sangat-sangat...muahhhhhh...jom layan gambar-gambar AISY NUR RAYYAN 6 bulan...
.
..
.
.
.

JENG..JENG!!!SIAP SEDIA UTK MEMANDU

SERONOK HADIAH DR MUMMY N BABAH 6 BLN

JLN2 NGAN UNCLE AFIQ @ SACC MALL

NGAN UNTIE NANA SAYA!

@UNTIE UNA SENYUMTU MENAWAN

IKUT SAPERLAH TIDUR GAYA MCM NI EK.HEHE

KEK BIRTHDAY UNCLE AFIQ YANG SEMPAT DITEPUK..

EMSEM BOY MUMMY

COMOT STILL COMEL

MAKAN TIME...BAM BAM LAGI YE SON
.
.
SEKIAN



jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....

HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....


Kategori:Kuih Muih
1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
 Kategori: Makanan Rutin
1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
 Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori
Kategori minuman
1.minuman berkabonat 1 tin 285g – 120 kal
2.minuman kotak 250g – 105 kal
3.susu tepung penuh krim 1 sudu makan – 33 kal
4.susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan – 25 kal
5.aiskrim 2 skop- 390 kal
6.susu pekat manis 1 sudu makan – 71 kal
7.yogurt rendah lemak 1 cawan – 90 kal
8.mentega 2 sudu teh – 75 kal
9.keju chedar 1 keping -58 kal
Lain-lain
Murtabak/mutton – 1 piece – 722 kalori
Cheese Cake – 1 slice – 400 kalori
Roti Telur & Dhal – 1 piece & 1/2 cup – 414 kalori
Laksa Kari – 1 bowl – 589 kalori
Nasi Lemak – 1 complete – 644 kalori
Mee Goreng Mamak – 1 plate – 660 kalori
Lor Mee – 1 bowl – 383 kalori
Mee Rebus – 1 plate – 556 kalori
Mee/Bihun Goreng – 1 plate – 510 kalori
Kuey Goreng Kerang – 1 plate – 743 kalori
Mee Wantan – 1 plate – 409 kalori
Laksa Penang – 1 bowl – 436 kalori
Mee sup – 1 bowl – 381 kalori
Lor Mai Fun – 1 plate – 422 kalori
Nasi Briyani Kambing – 1 plate – 587 kalori
Nasi Minyak + Rendang Daging – 1 plate – 664 kalori
Nasi Campur + 3 dish – 1 plate – 620 kalori
Century Egg Porridge – 1 bowl – 423 kalori
Nasi Ayam – 1 plate – 600 kalori
Nasi Goreng Biasa – 1 plate – 637 kalori
Nasi Claypot – 1 bowl – 898 kalori
Bah Kut Teh – 1 bowl – 348 kalori
Sotong goreng tepung – 1 small plate – 630 kalori
Sup Krim – 1 rice bowl – 375 kalori
Cheese burger with extra beef – 1 whole – 438 kalori
Fried fish cake with bun – 1 whole – 433 kalori
sundae chocolate – 1 cup – 380 kalori
Apple Pie – 1 piece – 260 kalori
Cheese & meat sauce – 1 small plate – 444 kalori
Sandwich chicken salad – 1 whole – 481 kalori
Pasembur – 1 plate – 752 kalori
Rojak Buah – 1 plate – 443 kalori
Tteh tarik – 1 glass – 83 calori (if you take 4 cups a day, it will equal to 1 1/2 bowl rice)
Air kacang soya segelas = 60 kalori
Air tebu segelas = 184 kalori
Ais krim sehidangan = 335 kalori
Apam balik sepotong = 300 kalori
Ayam goreng kepak = 102 kalori
Ayam goreng peha = 120 kalori
Ayam kari seketul = 250 kalori
Ayam tandoori sepotong = 220 kalori
Bakso semangkuk = 320 kalori
Bihun sup semangkuk = 350 kalori
Bijirin sarapan coklat 2 cawan = 266 kalori
Biskut cip coklat sekeping = 30 kalori
Biskut sayur 6 keping = 264 kalori
Biskut susu 2 keping = 34 kalori
Black coffee = 3.5 kalori
Bubur ayam semangkuk = 275 kalori
Bubur caca semangkuk = 300 kalori
Bubur kacang semangkuk = 100 kalori
Nasi ayam kosong sepinggan = 300 kalori
Nasi ayam sepinggan = 600 kalori
Nasi Briyani = 448 kalori
Nasi briyani berayam sepinggan = 880 kalori
Nasi briyani kambing sepinggan = 587 kalori
Nasi campur + 3 jenis lauk sepinggan = 620 kalori
Nasi claypot semangkuk = 898 kalori
Nasi goreng bertelur sepinggan = 635 kalori
Nasi goreng biasa sepinggan = 637 kalori
Nasi lemak ayam goreng = 644 kalori
Nasi lemak bersambal sepinggan = 400 kalori
Nasi minyak + rendang daging sepinggan = 664 kalori
Nasi minyak kosong sepinggan = 445 kalori
Nasi putih satu setengah cawan = 260 kalori
Pasembor sepinggan = 752 kalori
Pie epal sepotong = 260 kalori
Popia basah seketul = 94 kalori
Popia goreng = 130 kalori
Puding coklat & sos vanilla 2 potong = 300 kalori
Pulut panggang 2 keping = 250 kalori
Rojak buah sepiring = 443 kalori
Roti bakar coklat sekeping = 275 kalori
Roti Naan sekeping = 308 kalori
Roti pita sekeping = 124 kalori
Roti telur sekeping & kuah dal 1/2 mangkuk = 414 kalori
Roti telur sekeping = 356 kalori
Sambal sotong setengah cawan = 55 kalori
Sambal udang setengah cawan = 70 kalori
Sandwich isi daging bakar & mayonis sepotong= 270 kalori
Sandwich sardin sepotong = 70 kalori
Sate ayam 10 cucuk = 365 kalori
Sayur campur goreng = 43 kalori
Seri muka sepotong = 144 kalori
Sotong goreng tepung seketul kecil = 630 kalori
Sundae chocolate secawan = 380 kalori
Sup berkrim semangkuk kecil = 375 kalori
Susu coklat rendah lemak 2 kotak = 200 kalori
Susu pekat 1 sudu besar = 71 kalori
Taukua goreng sekeping = 110 kalori
Teh tarik segelas = 83 kalori
Telur goreng sebiji = 110 kalori
Wafer coklat sekeping= 100 kalori
Yogurt 125ml 2 cawan = 228 kalori 
roti john=570 untuk 1 hidangan

Kategori: Buah-buahan
1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori
  1. Sekeping roti perata mengandungi 317 kalori dan 11 gram lemak;
  2. Satu hidangan roti john mengandungi 570 kalori dan 27 gram lemak;
  3. Sepinggan nasi lemak mengandungi 423 kalori dan 13 gram lemak;
  4. Sepinggan mi rebus mengandungi 556 kalori dan 21 gram lemak;
  5. Sepinggan nasi beriani mengandungi 458 kalori dan 14 gram lemak
  6. Sepinggan nasi ayam mengandungi 702 kalori dan 26 gram lemak

Berusahalah untuk makan sekurang-kurangnya 18g serat sehari. Berikut disenaraikan beberapa contoh buah-buahan yang tinggi kandungan seratnya.
Blackberries – (1 cawan = 74kcal): Secawan Blackberries mengandungi 10g serat
Pear – (1 medium = 103kcal): Sebiji pear membekalkan 5.5g serat
Strawberries – (1 cawan = 50kcal): Secawan strawberri mengandungi 3.8g serat
Epal – (1 medium = 80kcal): Sebiji epal mengandungi 3g serat
Pisang – (1 medium = 89kcal): Sebiji pisang mengandungi 2.6g serat

Beberapa contoh makanan lain yang tinggi kandungan seratnya pula adalah:
Lima Beans – Secawan Kacang Lima mengandungi 13.2g serat
Kacang Pea – Secawan Kacang Pea membekalkan 8.8g serat
Barli - Secawan Barli membekalkan 6g serat
Brokoli - Secawan Brokoli mengandungi 5.1g serat
Oat - Secawan hidangan oat mengandungi 4g serat

lepasni kena print siap-siap simpan dalam handbag....kemana pergi buat rujukan..harini mummy makan salad+sosej2+scrambled egg 1+air kosong= berapalah agaknya jumlah kalori yang mummy amik utk lunch tadi ye!!kira-kira mummy jgn tak kira :)

Thursday, January 26, 2012

TALI SKIPPING

ASSALAMUALAIKUM..


pernah tengok menda alah tu..pernah guna????komfem pernahkan lebih-lebih masa kecik-kecik dulu..tulah salah satu peberet permainan bagi anak-anak gadis....termasuk dalam senarai dah tentulah mummykan...menda alah tu namanya TALI SKIPPING...mood mummy skang memang berkobar nak kurus balikkan...di sebabkan tersangatlah malas nak jogging harini mummy amik kesempatan ber skipping dirumah seorang diri....

mula-mula buat memang penat..yelah badan dah gedempol...nak melompat berskipping bagai mana nak larat tapi demi kurus,slim mummy gagahkan juga...insyaallah lepasni akan buat setiap hari...fuhhh!!!jangan hangat2 tahi ayam yer mummy...yang tak bestnyakan mummy terlupa nak simpan tali skipping tu masa mr kamput balik keje..apa lagi masuk je rumah,mr kamput terpandanglah tali skipping mummy tu...bagai nak tercabut isi perut dia gelakkan mummy..uishh!!! sungguh tak bermaruah dia punye gelak..macamlah mummy ni badut yang tengah buat lawakkan....takper....sabar oky mummy!!!abaikan mr kamput dan gelak yang tak bermaruah ni...tunggu kalo 48 kg nanti komfem time tu mr kamput lah orang yang paling happy sebab tengok isteri dia dah cun melecun..wah!!!hebat angan-angan mummy....aisy pleaseee doakan mummy ye syg...oky kat sini mummy share kebaikan senaman menggunakan tali skiping yang mummy jumpe di blog-kesihatan melalui incik google...jom share ilmu bagi orang-orang yang tgh nak berdiet macam mummy ni ek...
.
.
.




Keperluan Asas Lompat Tali
 1.Tali Skipping
2. Pakaian dan Kasut Sukan Yang Selesa
3. Tempat Yang Sesuai

Permulaan Melompat Tali
-Untuk permulaan, ayunkan tali dan pusing tali di sisi anda. Jika anda sudah selesa, anda harus melompat setiap kali tali yang dipusing telah mencecah lantai. Jangan melompat terlalu tinggi (˜30cm). Bagi menguatkan otot kaki, anda harus selalu melompat dengan menjengketkan kedua belah kaki dan melompat setempat
-Lakukan sehingga mahir. Jadikan ia menarik dengan mempelbagaikan cara lompatan, menambah muzik dan bermain dengan keluarga dan rakan-rakan.


Cara Lompat Tali Yang Betul dan BerkesanMemanaskan badan—Lakukan senaman ringan untuk memanaskan badan diikuti dengan regangan bagi melonggarkan otot-otot Panjang tali skipping—Pastikan sukatan tali skipping sesuai dengan ketinggian anda. Pegang kedua-dua belah hujung tali dan pastikan ia berada di bawah ketiak anda. Jika terlalu panjang simpulkan tali tersebut
Cara memegang tali skipping— rapatkan siku ke badan dengan tapak tangan terletak sedikit ke bawah pinggang lebih kurang 20-25cm dari badan

SUMBER YANG SANGAT BERGUNA DARI :
Laman Web Sihat Cergas Ceria



Membakar 1,000 Kalori Dengan Tali ‘Skipping’

Ketika anda bersekolah rendah dahulu mungkin anda sering meloncat menggunakan tali ‘skipping’ ataupun tali yang diperbuat daripada ‘getah gelang’. Ia merupakan satu permainan yang murah, mudah dan sungguh menyeronokkan.
Tahukan anda, aktiviti loncatan tadi jika dilakukan dengan betul dapat membantu membakar sehingga 1,000 Kalori dalam masa 1 jam. Aktiviti ini juga boleh dilakukan secara berseorangan dan di dalam rumah sahaja. Anda boleh membeli tali skipping tersebut dari kedai peralatan sukan dengan harga serendah RM5.00 sehinggalah beratus-ratus ringgit bagi tali yang berkualiti tinggi.
Walaupun begitu, jika anda tidak biasa melakukan aktiviti ini anda hanya mampu bertahan untuk melakukannya bagi tempoh 1~2 minit sahaja. Untuk itu, jangan memaksa diri anda untuk melakukannya secara berlebihan. Ditakuti, ia dapat memberi kesan lain kepada tubuh anda.
Buat permulaan ini, cukuplah jika anda mampu melakukanya buat beberapa minit sahaja. Anda boleh meningkatkan jangka masa tersebut dari masa ke semasa mengikut kemampuan anda. Apa yang penting anda seronok untuk melakukannya serta dapat dilakukan secara konsisten setiap hari.


SO,APA TUNGGU LAGI JOM BERSKIPPING BERAMAI-RAMAI.
sekian..

Sunday, January 22, 2012

PARA AHLI SYURGA!!!

ASSALAMUALAIKUM....

selamat tahun baru cina pada kawan-kawan mummy yg meraikan CNY besok...sempena public holiday ni kan aper plan kamu-kamu semua yer??mummy mmg balik ke phg lah sebab anak teruna mummy tu dah ada 1 minggu awl di umh tok mak dia..semalam dengan jayanya meredah jam yang terlampau..alhamdulilah mummy selamat smpai ke phg tepat pukul 9.00 mlm setelah 8 jam tersekat di highway karak...bestkan..nilah nasib kalo ada cuti panjang bila nak balik pahang...sesak di buatnya...entah bilalah highway karak tu nak aman bila tiba musim perayaan ek....

bulan ni,mummy di kejutkan dengan banyak kematian yang tak dijangka-jangka....belum berakhir lagipun bulan januari..masih di peringkat awal tahun 2012 yang baru menjelma...tapi banyak kematian yang mummy dengar..betullah nyawa tu kita tak tahu bila saat dan masa menjelma,semua urusan allah swt..harap-harap oarang-orang yang mummy sayang dipanjangkan umur,sihat selalu dan hidup dalam keberkatan allah swt..amin.....tak sanggup rasanya dan belum masanya nak terima kehilangan orang-orang yang mummy sayangi...ya !!allah mintak dijauhkanlah..amin....

16/1/2012 (isnin) mummy dikejutkan dengan kematian bekas anak murid mummy NURHAFIY ARDINI..masa mummy dapat tau ardini dah takde luruh hati,jantung mummy ni dibuatnya...seminggu sebelum perginya arwah,mummy jumpa arwah..dan arwah siap tegur mummy..waktu tu mmg mummy tak perasan arwah,disebabkan arwah dah pkai tudung...rupanya itulah kali terakhir mummy jumpa dan tengok arwah...sedih,sebab setahun arwah duduk di pra sekolah...lagipun baru beberapa minggu je sekolah baru bukak dan arwah sempat merasa berada ditahun 1...bayangkanlah mcm mana perasaan ibu dan ayah arwah ye!!ardini ni sangatlah pandai,baik dan mendengar cakap....1sekolah terkejut dengan kematian arwah ARDINI disebabkan demam denggi bedarah...doa, mummy semoga arwah tenang disana menjadi ahli-ahli para syurga dan keluarga arwah tabah menerima ujian dari allah swt ni...bersemadilah kamu dengan tenang ye  sayang  NUR HAFIY ARDINI....kenangan bersama kamu cikgu takkan lupa sepanjang hidup cikgu...


arwah dibelakang cikgu norida berdiri sebelah kanan

20/1/2012 negara di gemparkan dengan kematian penyanyi dan pengara IZWAN PILUS...punca kematian arwah disebabkan jangkitan kuman di paru-paru dan darah arwah....semoga arwah ditempatkan didalam kalangan orang-orang yang beriman..amin....

gambar terakhir arwah izwan pilus

marilah kita sedekekahkan ALFATIHAH untuk arwah NUR HAFIY ARDINI & IZWAN PILUS..

AL-FATIHAH...




Tuesday, January 17, 2012

GILER....CRAZY tak siuman!!

 WAJAH KESYGAN MUMMY...
 
 
ASSALAMUALAIKUM...
 
 harini mood mmg bercampur2 ala-ala rojak ayam kat kedai mamak...rasa macam nak nangis,sunyi,sepi,sedih...lebih-lebih skang tinggal sorang-sorang dirumah...MR KAMPUT amik kesempatan main badminton..konon-konon nak kembali slim selepas ditegur 1 opis harini mengatakan dia gemuk...hahahha....namajer setiap minggu bersukan tapi badan makin naik....dahaka sungguh mengutuk laki sendirikan..tapikan memang tulah kebenarannya..tih..tih..tih...


sunyi.....sebabnya BOS BAM BAM dah 2 hari di PAHANG...kalo semalam ok lagi..tapi harini mummy rasa macam hidup mummy ni sepi,kusam..sebab si anak teruna jauh dimata....kesian nasib si teruna,bila mummynya yang gedempol ni kena bekerje...terpaksa menumpang kasih pada tokmak & tok abah di kampung...maapkan mummy ye son,mummy kena bantu babah untuk kesenangan keluArga kita..semuanya untuk AISY dimasa hadapan...baru 2hari dah nak jadi gila,kalolah sebulan mungkin mummy akn ke TAMPOI jwbnya menjadi penghuni disana GARA-GARA RINDUKAN SI ANAK TERUNA...
 
cepatlah wahai masa,cepatlahberputar ke hari jumaat..tak sabar sungguh nak memeluk,cium si anak teruna mummy tu.....terpaksalah berpisah dengan aisy sementara,neneK aisy(BS)kena operation...si anak teruna kenalah tgl dipahang....tok abah,tokmak suka sangat sebab si bam bam mummy di depan mata..tapi mummy dah separuh gila rindukan anak teruna...oh!!!tolonggggglah saya nak resign mlm ni juga sebab nak jaga anak teruna saya tu sendiri....nasib-nasib,KESIAN SUNGGUH....perempuan gedempol yang rindukan anaknya separuh giler..uwaaaaaaaaaa!!!! TOLONGGGLAH SAYA MAHU ANAK SAYA aisy nur rayyan SEKARANG.....ARGHHHHHH!!!!


SEKIAN...

Wednesday, January 11, 2012

batuk

ASSALAMUALAIKUM...
 
 
 
 
 aduh!!lamanya tak berceloteh kat sini...sejak masuk 2012 ni tak penah lagi mummy dok jenguk-jenguk blog kesayangan mummyni...takde menda nak di sharekan sebenarnya...bila mood nak berblog tu datang terpaksalah tunda dulu gara-gara bila nak upload gambar kabel phone mummyni dah hilang...
 
oh ya!!3 januari 2012 haritu aisy nur rayyan dah pun genap 6 bulan...dah besar anak mummy ni...dah makanpun..lom pandai nak merangkak,duduk...tapi dah pndai pusingkan badan bila meniarap,dah suka sangat nak main2...dan paling buat mummy rungsing aisy kena batuk yg dah nak masuk 2 mggu tak baik-baik...smlam mummy bawaklah aisy ke klinik kerajaan seksyen 19..doktor kat sana mintak mummy bawak aisy ke hospital klang...inilah pekara yang mummy paling takut,risau bila dengar perkataan HOSPITAL KLANG tu,,,bukan aper jadi trauma bila aisy penah lemas masa kena kuning kat sana haritu....dahlah kat sana banyak doktor pelatih,,,,macam-macam hal boleh jadi...mmg mummy dah terpikir aisy komfem akan ditahan diwad...doktor cakap aisy maybe kena jangkitan paru-paru..mummy berkeras,mummy mintak tukar ke hospital raub..dekat sana ade tok mak n tok abah aisy....alhamdulilah doktor izinkan dan malam tu juga mummy,babah,pakcik halim dan aisy otw balik umah tok abah aisy...
 
pagi tadi,mummy bawak aisy ke hospital raub...aisy kena masuk gas...mengamuk-ngamuk aisy maybe tak tahan...aisy kena amik darah..ya allah!!sedih bila tengok tangan chubby aisy dicucuk jarum dan aisy kena xray utk pastikan aisy sihat dan tiada jangkitan paru-paru..memang mummy berdebar sangat masa tungu result tu...alhamdulilah......aisy sihat takde aper..aisy tak payah ditahan di wad.alhamdulilah terima kasih allah!!!aisy sayang....mummy harap aisy membesar dengan sihat yer sayang..jangan bagi mummy dan babah susah hati..love u son...muahhhh


sian tangan gumuk kena injet