Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2012

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…

aisy 6 bln....

ASSALAMUALAIKUM... malam ni membuak-buak plak rindunya pada si anak teruna mummytu....terpaksalah berjauhan sebab kalo di shahalam ni time mummy dan mr kamput working takde sapa yang boleh jaga aisy...nenek aisy(BS)cuti sebulan disebabkan operet mata...skang aisy kenalah jadi org raub sebulan duduk dengan tok mak n tok abah..... aisy skang dah 6 bulan..3 hb 2 ni dah masuk 7 bulan pun anak teruna mummy tu....sejak dah masuk umur 6 bulan ni,aisy punya perangai makin notty,clever tak boleh duduk diam...ader je menda yang dia nak usik dan buat..kalo naik walker 1 umah tok mak dijelajahnya.jangan haraplah nak berbunga-beralas meja bagai dalam rumah komfem di tariknya....kalo dok berdukung ngan mummy siaplah tudung mummy di tarik-tariknya..memang takde istilah nak melaram skang ni..alahai!!!anak teruna mummy langsung tak bagi peluang mummy nak melaram ye son.. genap jer umur aisy 6 bulan mummy bagi aisy makan..makanan yang pertama aisy makan mummy bagi dan buatkan dia puree apple..mula-mula me…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TALI SKIPPING

ASSALAMUALAIKUM..

pernah tengok menda alah tu..pernah guna????komfem pernahkan lebih-lebih masa kecik-kecik dulu..tulah salah satu peberet permainan bagi anak-anak gadis....termasuk dalam senarai dah tentulah mummykan...menda alah tu namanya TALI SKIPPING...mood mummy skang memang berkobar nak kurus balikkan...di sebabkan tersangatlah malas nak jogging harini mummy amik kesempatan ber skipping dirumah seorang diri....
mula-mula buat memang penat..yelah badan dah gedempol...nak melompat berskipping bagai mana nak larat tapi demi kurus,slim mummy gagahkan juga...insyaallah lepasni akan buat setiap hari...fuhhh!!!jangan hangat2 tahi ayam yer mummy...yang tak bestnyakan mummy terlupa nak simpan tali skipping tu masa mr kamput balik keje..apa lagi masuk je rumah,mr kamput terpandanglah tali skipping mummy tu...bagai nak tercabut isi perut dia gelakkan mummy..uishh!!! sungguh tak bermaruah dia punye gelak..macamlah mummy ni badut yang tengah buat lawakkan....takper....sabar oky mummy!!!abaika…

PARA AHLI SYURGA!!!

ASSALAMUALAIKUM....
selamat tahun baru cina pada kawan-kawan mummy yg meraikan CNY besok...sempena public holiday ni kan aper plan kamu-kamu semua yer??mummy mmg balik ke phg lah sebab anak teruna mummy tu dah ada 1 minggu awl di umh tok mak dia..semalam dengan jayanya meredah jam yang terlampau..alhamdulilah mummy selamat smpai ke phg tepat pukul 9.00 mlm setelah 8 jam tersekat di highway karak...bestkan..nilah nasib kalo ada cuti panjang bila nak balik pahang...sesak di buatnya...entah bilalah highway karak tu nak aman bila tiba musim perayaan ek....
bulan ni,mummy di kejutkan dengan banyak kematian yang tak dijangka-jangka....belum berakhir lagipun bulan januari..masih di peringkat awal tahun 2012 yang baru menjelma...tapi banyak kematian yang mummy dengar..betullah nyawa tu kita tak tahu bila saat dan masa menjelma,semua urusan allah swt..harap-harap oarang-orang yang mummy sayang dipanjangkan umur,sihat selalu dan hidup dalam keberkatan allah swt..amin.....tak sanggup rasanya dan b…

GILER....CRAZY tak siuman!!

WAJAH KESYGAN MUMMY... ASSALAMUALAIKUM...  harini mood mmg bercampur2 ala-ala rojak ayam kat kedai mamak...rasa macam nak nangis,sunyi,sepi,sedih...lebih-lebih skang tinggal sorang-sorang dirumah...MR KAMPUT amik kesempatan main badminton..konon-konon nak kembali slim selepas ditegur 1 opis harini mengatakan dia gemuk...hahahha....namajer setiap minggu bersukan tapi badan makin naik....dahaka sungguh mengutuk laki sendirikan..tapikan memang tulah kebenarannya..tih..tih..tih...

sunyi.....sebabnya BOS BAM BAM dah 2 hari di PAHANG...kalo semalam ok lagi..tapi harini mummy rasa macam hidup mummy ni sepi,kusam..sebab si anak teruna jauh dimata....kesian nasib si teruna,bila mummynya yang gedempol ni kena bekerje...terpaksa menumpang kasih pada tokmak & tok abah di kampung...maapkan mummy ye son,mummy kena bantu babah untuk kesenangan keluArga kita..semuanya untuk AISY dimasa hadapan...baru 2hari dah nak jadi gila,kalolah sebulan mungkin mummy akn ke TAMPOI jwbnya menjadi penghuni disana …

batuk

ASSALAMUALAIKUM...  aduh!!lamanya tak berceloteh kat sini...sejak masuk 2012 ni tak penah lagi mummy dok jenguk-jenguk blog kesayangan mummyni...takde menda nak di sharekan sebenarnya...bila mood nak berblog tu datang terpaksalah tunda dulu gara-gara bila nak upload gambar kabel phone mummyni dah hilang... oh ya!!3 januari 2012 haritu aisy nur rayyan dah pun genap 6 bulan...dah besar anak mummy ni...dah makanpun..lom pandai nak merangkak,duduk...tapi dah pndai pusingkan badan bila meniarap,dah suka sangat nak main2...dan paling buat mummy rungsing aisy kena batuk yg dah nak masuk 2 mggu tak baik-baik...smlam mummy bawaklah aisy ke klinik kerajaan seksyen 19..doktor kat sana mintak mummy bawak aisy ke hospital klang...inilah pekara yang mummy paling takut,risau bila dengar perkataan HOSPITAL KLANG tu,,,bukan aper jadi trauma bila aisy penah lemas masa kena kuning kat sana haritu....dahlah kat sana banyak doktor pelatih,,,,macam-macam hal boleh jadi...mmg mummy dah terpikir aisy komfem ak…