JellyPages.com

Tuesday, February 7, 2012

ayam sos lemon

ASSALAMUALAIKUM...

ini lagi entry yang terperap..baru harini mummy sempat nak share kt blog kesayangan mummy ni...ni salah 1 peberet mr kamput mummy...sangat simple dan mudah..memang sesuai sangat untuk mereka-mereka yang malas nak masak menu yang susah payah untuk dinner incik suami kan...memandangkan lemon banyak dalam peti ais mummy dengan rajinkan diri buatlahlauk peberet mr kamput ayam sos lemon...best!!!sebab licin mr kamput makan,siap mintak lemon tambahan untuk perah dengan ayam tu lagi..jom layan resipi simple mummy ni.





ayam masak lemon
Bahan diperlukan..
Ayam dipotong ikut suka
Oat
Tepung Jagung
Telur dipukul dengan sedikit garam
Lemon
Pati sunquick (kalau suka)
gula
garam
lada sulah* lada putih(mummy tambah)

Cara membuatnya...
Ayam dicelup dalam telur kemudian salutkan dengan oat..
Lepas salutkan dengan oat salutkan pula dengan tepung jagung..
Goreng hingga kekuningan

Untuk kuah lemon
Perahkan jus lemon,masak bersama gula (agak2 ye jangan terlalu banyak manis sangat tak best jugak)sampai agak pekat..
Kalau suka boleh masukan 1sudu oren sunquick dalam kuah lemon.
Boleh campurkan jugak tepung jagung untuk pekatkan kuah...

No comments:

Post a Comment

luv u comment