JellyPages.com

Sunday, May 27, 2012

mashed potato VERsi gravy JIMAT

ASSALAMUALAIKUM..


pagini mummy buatkan anak teruna MASHED POTATO untuk bekpes aka sarapan aisy nur rayyan...gravy merangkap kuah mashed potato mummy blender kuah sup salmon ngan labu smlam..sayanglah nak buang...hehehe..jimat....untuk segalanya..masa,dan mengelakkan pembaziran makanan dan rezeki incik tong bin sampah....pendek cerita senaglah cakap MUMMY NI MALAS TERLEBIH nak masak pagi-pagi kan..kan....so jom tengok  resipi untuk sarapan my anak teruna harini...







BAHAN-BAHAN

UBI KENTANG(DIREBUS)
UNSALTED BUTTER
CHEESE(DIPARUT SEDIKIT)


CARA-CARA MEMBUATNYA..

REBUS KENTANG SMPAI MASAK..SELEPAS TU LENYET KENTANG DAN GAUL DGN UNSALTED BUTTER & SEDIKIT KEJU..

MAKANLAH DENGAN GRAVY...SLALU MUMMY BUAT GRAVY KURMA...SENANG DAN SEDAP...

SEKIAN

salmon sup WITh pumpkin & brokoli..

ASSALAMUALAIKUM...

buat AISY NUR RAYYAN KESAYANGAN mummy...mummy tahu kesayangan aisy BABAh tapi aisy tetap kesayangan mummy sepEnuh jiwa...

harini mummy cuti,niat hati naklah masak special sikit untuk AISY NUR RAYYAN bekpes pagini...mummy buatkan aisy LASSI MANGGO....yogurt+mangga..sangat-sangatlah sedap....penuh semangat,kasih sayang mummy buatkan untuk aisy...tapi apa yang aisy buat???aisy makan 1 sudu..lepastu langsung tutup mulut dan tepis mangkuk ,.....nasiblah mummy pegang kuat-kuat kalo tak komfem beterabur lassi mangga tu kat karpet

LIHATLAH BERJAYA MUMMY MENGHABISKAN LASSI MANGGO AISY


SAMPAILAH HATI AISY taknak makan lassi yang mummy buat...TAKNAKMEMBAZIR  &;SAYANGKAN LASSI YANG SEDAPTU mummypun perabihkanlah.licin mummy mamam LASSI yang sepatutnya aisy yang mamam..terima kasihlah sayang sebab berjaya buat mummy menambahkan berat badan....syabas son...mummy buatkan aisy oat+daing kisar+stok ayam+labu untuk sarapan aisy pengganti lassi mango tu..alhamdulilah memang aisy sgt gemarkan oat...habis licin aisy makan...

OAT+DAGING+LABU  bekpes aisy hrni


untuk lunch mummy buatkan SUP IKAN SALMON,LABU & BROKOLI makan dengan NASI BERAS SIAM yang mummy masak untuk aisy lembik sedikit dr nasi mummy dan babah...yang ni mummy tahu,aisy sangat sukakan salmon &sup...licin dan siap mummy tambahkan sup lagi sebab aisy mengamuk bila nasi habis...alhamdulilah....apa lagi jomlah tengok resipi SUP IKAN SALMON aisy harini...

SUP SALMON FISH+PUMPKIN+BROKOLI
BAHAN-BAHAN

IKAN SALMON (DIHIRIS NIPIS & DIBUANG TULANG

PUREE LABU
BROKOLI
HALIA DI HIRIS HALUS
STOK AYAM
SEDIKIT PATI IKN BILIS
TOMATO DICINCANG HALUS
BAWANG MERAH
BAWANG PUTIH DIHIRIS HALUS
MINYAK ZAITUN
REMPAH 4 SEKAWAN


CARA-CARA MASAK

PANASKAN KUALI TUMIS BWANG MERAH,PUTIH REMPAH 4 SEKAWAN DAN HALAI SMPAI WANGI..

MASUKKAN IKAN DAN STOK AYAM..

MASUKKAN LABU,TOMATO,BROKOLI DAN STOK IKAN BILIS..KACAU SEBATI..BIAR SMPAI MENDIDIH DAN SAYURAN LEMBUT..SEBELUM DIANGKAT DAN DIHIDANG DGN NASI PUTIH..


lepas aisy dah kenyang mummy ingat senanglah aisy nak tidur...mata aisy dah mengantuk sangat aisy boleh lagi tahan mata dan asyik nak main nak memanjat....babah aisy dahlah keje halfday harini..mummy asyik keluar masuk bilikje bawak aisy untuk tidurkan aisy..tapi aisy langsung tak tutup mata dan tidur.....penat sebab keje rumah 1 pun belum mummy buat...apalagi mummy nak mandi semua gara-gara aisy taknak tidur....tapikan babah balikje..babah hugs aisy terus aisy baringkan badan smabil pegang janggut babah ngan terus aisy lena...uhhhh!!!!senang nya babah tidurkan aisy yer????adakah perlu mummy memakai janggut untuk senang tidurkan aisy.????aisy..aisy..aisy...sungguh claver dan bertuah kamu son!!!!


AYAM MASAK SOS MENU LUNCH BABAH HRNI




KEKENYANGAN..."jomlah babah sleep biarlah mummy membebel sorang-sorang"































































































































































Wednesday, May 23, 2012

PERGI taK KEMBALI..

ASSALAMUALAIKUM...

malamni mood mummy suam-suam kuku....entahlah dari tadi lepas tau norma dah kembali kepada penciptanya mummy jadi sayu dan sedih sangat....mummy bukan kenalpun sape tu norma...apalagi untuk bersua muka empat mata...mummy sentiasa ikut pekembangan arwah melalui blog yang kakak ipar arwah updatekan tentang arwah...arwah noram menghidap penyakit kanser otak dan dapat dikesan semasa mengandungkan anak pertama arwah rafiq...

kisah arwah sekeluarga pernah masuk di MHI tv3....sebelumni arwah bertarung nyawa melawan penyakit yang dihadapinya...allah lebih sayangkan arwah..allah amik arwah dalam usia yang masih muda...dan paling menyedihkan anak arwah rafiq masih lagi kecil dan belum puas merasa kasih sayang seorang ibu...

tadi masa duduk berbual dengan babah aisy nur rayyan...mummy tanyalah..."
kalo mummy mati dulu pada babah macamner?mr kamput dengan mood malas nak layan..apalagi tengah syok tegok sukan...terus jawab "jangan cakap pasal mati boleh tak??tak baik...orang tak suka dengar...
mummy terus diam dan asyik pikir pasal norma,talib dan rafiq.....

sungguh naluri keibuan mummy terharu...sangat-sangat kesiankan rafiq yang masih kecik tidak punya ibu tempat bermanja...tak dapat bayangkan kalo ianya jadi ditempat mummy..kalo ianya jadi pada mummy???setiaker mr kamput menjaga mummy macam mana suami arwah talib begitu setia pada arwah???macammanalah hidup aisy nur rayyan kalo mummy tiada....terjaga ker dia??adake orang yang akan sayangkan dia seperti mummy sayangkan aisy nur rayyan sepnuh jiwa raga mummy??adaker perempuan yang boleh menjaga mr kamput dan aisy nur rayyan macam mana setia,kasih cintanya mummy kepada mereka berdua...entahlah.....kesedihan yang mummy rasakan sejak tau arwah norma dah tiada memang menberi kesan mendalam pada mummy...setiap hari mummy baca dan ikut kisah norma di blog...tapi pagini mummy dapat berita yang dia telah tiada kembali kepad apenciptanya..

ya allah!!!kau berikanlah ..kau lindungilah kami sekeluarga....jauhkanlah dari sebarang malapetaka...kerana aku tak sekuat mereka untuk menerima ujian mu yang sangat berat..amin....buat rafiq...bersabarlah sayang!!!!membesarlah bagai sang juara dan menjadi kebanggan ibu & ayah...untuk lelaki yang sangat mencintai isterinya sepenuh hati TALIB..bersabarlah...allah lebih sayangkan norma...percayalah dia sangat tenang disana....norma akan menanti kalian berdua di syurga denga hn senyuman di akhirat kelak...



ALFATIHAH UNTUK ARWAH NORMA...amin

sekian.

CUcur nasi!!

ASSALAMUALAIKUM..

kalo makanan yang tak habis rasa sayang dan terharujer nak buangkan...dulu memang tak ada perasaan pun kalo makanan tu tak abis...biarkan jelah tinggal @ rezeki si TONG SAMPAH...(zaman muda-mudalah)tapi skang kan sejak dah bekerje...dah rasa susahnya nak cari duit..lebih-lebih dah selamat dengan berjayanya jadi seorang isteri dan mummy ni..memang sungguh tak sanggup nak buang makanan yang tak habis tu ke dalam incik tong sampah...

semalam menu mummy ngan babah aisy nur rayyan untuk dinner CUCUR NASi...mummy over giler masak bubur aisy untuk bawak bekal ke umh nenek bs aisy...balik umah lepas bagi makan aisy tengok still ader baki dan banyak lagi...tanya babah aisy..nak makan lempeng tak...tapi mr kamput mummy tu memang tak suka lempeng so mummy buatlah cucur nasi bubur aisy tu untuk makan malam kami berdua....mula-mula risau gak takut tak menjadi..alhamdulilah jadi macam cucur biasa dan yang paling penting sedaaappp dan juri tetap mummy telah mintak nak makan cucur macam tu lagi nanti..hehehe....apa lagi jom tengok menu menggelakkan pembaziran dari mummy..


CUCUR NASI..YUMMY!!




BAHAN-BAHAN

BUBUR NASI ANAK YG TAK HABIS
LADA PUTIH@LADA HITAM
JAGUNG
DAUN SUP
BAWANG MERAH
GARAM
TEPUNG JAGUNG(TEPUNG GANDUMPUN BOLEH)
TELUR 1 BIJI..
MINYAK UTK MENGGORENG


CARA-CARA MASAK

CAMPURKAN BUBUR NASI,BAWANG YANG DIHIRIS HALUS,DAUN SUP,JAGUNG DAN TEPUNG..

GAUL SMPAI SEBATI (MACAM NAK BUAT CUCUR BIASA TU JER)

PECAHKAN TELUR DI ADUNAN...

PANASKAN MINYAK DALAM KUALI DAN BOLEHLAH DIGORENG SMPAI MASAK


SEDAP...MAKAN NGAN SOS CILI SAMBIL LAYAN BBTV..UHHH!!! nasiblah kan selagi aisy nur rayyan tak tido kenalah layan babtv jer...

*memang sangat sesuai untuk ibu-ibu yang nak jimatkan masa dan tenaga macam mummy ni.aka pemalas nak masak.hahahaa

sekian

Tuesday, May 22, 2012

BUBUR LAMBUK IKAN SEBELAH

ASSALAMUALAIKUM

baru malam ni bekesempatan nak share bekalan aisy nur rayyan untuk lunch hrni di umah bs..bubur lambuk ikan sebelah dgn bayam...ikan sebelah ni mengikut petua nenek aisy di sabah..ikan sebelah ni untuk percepatkan baby cepat bercakap....mummy saja bagi aisy makan ikan sebelah ni manalah tau lepas ni boleh aisy sebut dan panggil mummy & babah kan..mummy buatkan aisy bubur lambuk versi baby punyelah..lagipun dah 1 minggu gak aisy tak mamam nasi ni...harini special sikit..apalagi jom skodeng menu anak teruna mummy..


BUBUR LAMBUK IKAN SEBELAH



BAHAN-BAHAN

IKAN SEBELAH (MUMMY BAKAR)
PUREE CARROT
PUREE TOMATO
PATI IKAN BILIS
BAYAM MERAH
BAWANG MERAH (DIHIRIS)
REMPAH 4 SEKAWAN
BERAS
2 SUDU SANTAN KELAPA
HALIA(DICINCANG HALUS)


CARA -CARA MASAK

PANASKAN MINYAK ZAITUN TUMIS REMPAH 4 SEKAWAN,BAWANG MERAH DAN HALIS SMPAI NAIK BAU

MASUKKAN BERAS DAN AIR KACAU SEBATI...BILA DAH SEDIKIT MENGELEGAK MASUKKAN PUREE CARROT,PUREE TOMATO DAN PATI IKN BILIS

MASUKKAN BAYAM DAN IKAN SEBELAH YANG DIBAKAR TADI...BIAR BUBUR MENJADI KEMBANG DAN LEMBUT...KALO AIR KERING TAMBAH AIR BIAR SMPAI BUBUR MASAK SEDIKIT DA BARULAH MASUKKAN SANTAN..

SIAP...


bagi yang tak tahu rupa ikan sebelah nilah rupanya.. ada jugak orang panggil ikan ni ikan nabi..ikan lidah




SEKIAN

BEKPES AISY HRNI....

ASSALAMUALAIKUM...


harini mummy bekalkan aisy nur rayyan bekpes aka sarapan PENKEK aka LEMPENG banana+manggo+oat+susu fm aisy...ni makanan lebih untuk aisy makan malam..dari membazir baik mummy jadikan menu yang sihat+sedap untuk anak teruna mummy so terjadilah penkek...best tak mummy????teror kan..hahaha..ok kat bawah ni rupa penkek first time mummy buat untuk bos tecit mummy tu..



penkek aisy berserta dragon fruit comel



BAHAN-BAHAN

PISANG
MANGGA
OAT
SUSU FM,SUSU SEGAR @SUSU IBU
TEPUNG JAGUNG(TEPUNG GANDUM PUN BOLEH)
MINYAK ZAITUN UTK MENGGORENG(SIKIT JE YE)


CARA-CARA MASAK

1 KAN SEMUA BAHAN DAN BIARKAN ADUNAN CAIR..

PANASKAN MINYAK ZAITUN DALAM KUALI NON STIK DAN GUNAKAN SENDUK PERMUKAAN BULAT UNTUK MENCEDOK ADUNAN..

MASUKKAN KE DALAM KUALI DAN RATAKAN..MASAK GUNA API YANG PERLAHAN YER..

SIAP....mummy suka sangat..aisy nur rayyan mengikut cakap nenek bs aisy,aisy makan sikitjer...takpelah lah first timekan son..lain kali mummy buat perasa lain plak...mummy sertakan pisang dan dragon fruit utk aisy makan dgn penkek..kalo ader yogurt lagi sedap kalo dapat makan ngan penkek ni..trylah...

sekian

pallokok !!

ASSALAMUALAIKUM.....

harini mummy nak share 1 makanan tradisi bugis....sedap..yang pasti pedas smpai terbakar perut yang memakannya...resipini mummy belajar dari nenek aisy nur rayyan merangkak mak mentua mummy yang jauh di sabah tu....tetiber je teringin  nak makan..so,suruh mr kamput call mama yang jauh tu utntuk komfemkan resipinya....alhamdulilah respos dr juri tetap cakap..sama dan ada rasa mcm masak PALLOKOK tu...cuma over terlebih pedas.....uwaaaaa....menangis laki bini lps makan tau.hahahaha....reipi sebenarnya menggunakan ayam tua tapi mana nak dapat kat shahalam ni ayam tua. adapun di pasar-pasar tani jer...so mummy paksa babah aisy belikan ayam biasa ajer...takpelah kan first time masak nanti baru cari ayam tua plak..jom skodeng resipi pallokok ni..



adesss!!tgk berasap tu mcm tulah rasanya tahu.hehe


BAHAN-BAHAN

1 EKOR AYAM TUA(TAKDE PUN TAKPE AYAM TUA LG SEDAP)
BAWANG MERAH(DITUMBUK HALUS)
BAWANG PUTIH (DITUMBUK HALUS)
LADA PUTIH
CILI PADI(IKUT SUKA DAN DITUMBUK)
GARAM
MINYAK UNTUK MENUMIS


CARA-CARA MASAK

PANASKAN MINYAK DALAM KUALI,TUMIS BAWANG MERAH & BAWANG PUTIH SMPAI NAIK BAU...MASUKKAN CILI PADI.

KACAU SEBATI DAN MASUKKAN AYAM..BIAR SMPAI AIR AYAM TU KERING DAN KELUAR BARU MASUKKAN AIR.

MASUKKAN LADA PUTIH dan GARAM KACAU SEBATI..BIAR SMPAI AYAM TU LEMBUT DAN MASAK...
SIAP..SENANG JEKAN.

SEDAP MAKAN NGAN NASI,KETUPAT ,NASI IMPIT & BURASAK..KALO GUNA AYAM TUA LAMALAH SIKIT NAK MASAK SEBAB NAK BAGI AYAM TU LEMBUTKAN..


SELAMAT MENCUBA..MUMMY PUNYA TEROVER PLAK LETAK CILI NYA...BERASAP PERUT MR KAMPUT MEMAKANNYA...TAPI TAKPE FIRST TIME TRY BUAT NI..HEHE

SEKIAN

Monday, May 21, 2012

PUDING OAT with fruit

ASSALAMUALAKUM...

YANG NI PUN MENU 2 HARI LEPAS UNTUK AISY nur rayyan..PUDING OAT..mummy amik resipi di BLOG SY HOT..memang best blog ni...pndai masak..untung baby dia maryam tu dapat ummi yang sangat sangatlah pandai memasak...kalini mummy trylah masak untuk anak teruna kesayangan mummy tu...alhamdulilah aisy nur rayyan berjaya habiskan separuh pudingtu...syabas ye son...hehhee...jomtengok pudng hodoh mummy ni..



gmbr ats oat+ dragon fruit+banana+kismis+kuning telur....gmbr bwh oat+dragon fruit+manggo+kurma+kuning tlr.

BAHAN-BAHAN

OAT(MUMMY KISAR )
BUAH-BUAHAN IKUT SUKA
(mummy buat dragon fruit=pisang & dragon fruit+manngga+kurma)
KUNING TELUR(mummy guna kuningje sebab aisy br 10 bulan)
SUSU SEGAR@SUSU fm@SUSU IBU
(MUMMY GUNA SUSU FM AISY SAJA)


CARA-CARA MASAK

 PUKUL TELUR SMPAI KEMBANG
MASUKKAN SEMUA BAHAN BUAH
MASUKKANKAN SUSU DAN KUKUS 15@20 MINIT
CUCUK NGAN GARPU UTK TENGOK PUDING TU DAH MASAK



yang ni plak rupan dan kelakuan bila orang dah kekeyangan..hehehe

ish!!ish anak saperlah ni ye..hehehe
 

SEKIAN

BABY pasta cheese salmon fish!!

ASSALAMUALAIKUM

YANG ni plak menu aisy nur rayyan semalam mummy buatkan baby pasta dengan gravy yang superduper meletop mummy tambahkan chesee dan ikan peberet aisy salmon..sedap siot....pasta ni mummy jumpa di cosway..comel..macam2 rupa tapi disebabkan anak teruna mummyni baru ader 2batang gigi so mummy hiris nipis pasta tu bagi memudahkan aisy nur rayyan mamam...apa lagi jenguk-jenguklah resipi kat bawah ni..

comel..suka sangat rupa pasta nilah





BAHAN-BAHAN

BABY PASTA(REBUS 5 MINIT DGN SEDIKIT MINYAK ZAITUN)
IKAN SALMON(MUMMY BAKAR SEKEJAP)
CHEESE
PUREE TOMATO
STOK DAGING
PUREE CARROT
PUREE APPLE
MINYAK ZAITUN
REMPAH 4 SEKAWAN
BAWANG MERAH
BAWANG PUTIH



CARA-CARA MASAK
  1. PANASKAN SEDIKIT MINYAK ZAITUN DALAM KUALI,MASUKKAN BAWANG YANG TELAH DICINCANG BESERTA REMPAH 4 SEKAWAN..TUMIS SMPAI NAIK BAU
  2.  MASUKKAN  PUREE TOMATO,PUREE CARROT,PUREE EPAL KACAU SMPAI MENGGELEGAK SEDIKIT BARULAH DIMASUKKAN IKAN SALMON YANG DIBAKAR TADI(IKAN NI BUANG TULANG DAH CARIK HALUS-HALUS)
  3. MASUKKAN STOK DAGING BIAR KUAH PEKAT SEDIKIT SEBELUM MASUKKAN CHEESE DIHIDANG BERSAMA PASTA
*tak sah kalo takde stok ayam@ daging dan rempah 4 sekawan bila nak masak menu aisy nur rayyan

SEKIAN

projek membuat puree!!

ASSALAMUALAIKUM..

MEMANDANGKAN mummy ni wanita bekerjaya aka bekerja mummy memang akan amik masa time weekend tu untuk buat stok puree yang banyak..senang bila hari  bekerje masa nak masakkan menu untuk anak teruna main amikjer semua dah tersedia dalam peti ais..jimat masa,tenaga..lebih-lebih mummy ni yang kena sedia dan siapkan makanan untuk big boss mjr kamput juga.....stok-stok puree ni mummy buat malam minggu yang lalu dikala aisy nur rayyan dan mr kamput sedang lena diulit mimpi..mummy bertungkus lumus berjuang didapur untuk menyiapkan pelbagai jenis puree untuk aisy nur rayyan..pukul 2.30 pagi barulah misi mummy selesai dan berjaya..alhamdulilah...syukur sangat sebab anak teruna mummy boleh lagi merasa makanan yang berkhasiat dari air tangan mummy sendiri..jom layan gambar stok puree yang mummy buat..resipi mummy amik dan jadikan rujukan dari BLOG SAYA HOT & BLOG yang sentiasa skodeng kak fara....





Bekalan utk waktu bekerje..puree carrot,stok ayam..puree tomato,puree kurmadan puree apple

oat+apple puree speciall aisy nur rayyan..

ASSALAMUALAIKUM

maaplah yer malamni memang mummy over giler nak upload & snap menu anak teruna jer almaklumlah memang dah hobi nak buat pekasam gambar-gambar tu dulu lepastu baru sibuk nak enteprem kat sini...yang ni mummy nk share menu sarapan aisy nur rayyan plak...masih lagi dalam mood menu yang terperam okies....

Puree apple+ oat+banana+kurma   


BAHAN-BAHAN

PUREE APPLE
PUREE KURMA
PISANG
OAT


CARA-CARA MASAK
  1.  PANASKAN OAT DALAM  KUALI DAN MASUKKAN SEDIKIT AIR BIAR OAT SEDIKIT KEMBANG.
  2. MASUKKAN PUREE APPLE,PUREE KURMA & PISANG YANG TELAH DILENYET KACAU SEBATI ...SIAP

* BLEH JUGAK KALO NAK TAMBAH SUSU SEGAR@SUSU FORMULA @SUSU IBU KAT DALAM MENU NI..

 SEKIAN

ayam MASAK lemak aisy!!

ASSALAMUALAIKUM..

MALAMNI macam biasa mummy nak share entry terperam,terendam terperap yang mummy simpan untuk dibuat pekasam...ayam masak lemak versi baby aka AISY NUR RAYYAN punya ni dah beberapa hari mummy masak baru malamni nak share...jom jenguk resipi kesukaan aisy nur rayyan..



ayam masak lemak aisy nur rayyan!



BAHAN-BAHAN
AYAM yg telah dikisar
STOK AYAM
2SUDU SANTAN KELAPA
SEDIKIT KUNYIT
SERBUK IKAN BILIS
CARROT
BROKOLI
UBI KENTANG
TAUHU LEMBUT
BAWANG MERAH
BAWANG PUTIH
REMPAH 4 SEKAWAN
 


CARA-CARANYA
  1. TUMIS BWG MERAH& BWG PUTIH SERTA REMPAH 4 SEKAWAN SMPAI NAIK BAU..
  2. DAH WANGI MASUKKAN ISI AYAM DICINCANG TADI..MASUKKAN STOK AYAM KACAU RATA
  3. MASUKKAN CARROT,KUNYIT,UBIKENTANG & BROKOLI BIAR SMPAI LEMBUT
  4. MASUKKAN SEDIKIT STOK IKAN BILIS
  5. BILA SAYURAN DAH LEMBUT MASUKKAN TAUHU LEMBUT DAN SANTAN KACAU SEBATI...SIAP...
AISY KOMFEM LAJUJE MAKAN KALO mummy masakkan ayam masak lemakni..kalini mummy bagi aisy makan dengan oat...stop untuk 1 minggu lebih aisy nur rayyan tak makan nasini..takpekan son,sekali sekala tukar menu jadi mat salleh plak..hahahaha

sekian

Friday, May 18, 2012

CUCUR vege aisy!

ASSALAMUALAIKUM....

YANG NI PULAK CUCUR SAYUR UNTUK AISY SARAPAN HARINI..JOM JENGUK RESIPI KAT BAWAH NI..


CUCUR YANG GAMBAR KE 2 TU YER!!TLG ABAIKAN RUPANYA YG HODOH TP RASANYA YG ENAK UTAMAKAN...TANYA AISY KALO TAK CAYA..HEHE



BAHAN-BAHAN

SWEET POTATO
UBI KENTANG
UNSALTED BUTTER
SERBUK IKAN BILIS(MUMMY GRG IKAN BILIS DAN BLEND)
CARROT
BAYAM
DAUNSUP
BAWANG PUTIH+BWG MERAH
LABU
MINYAK JAGUNG
TEPUNG


CARA-CARA MASAK
MASUKKAN SEMUA BAHAN DAN KACAU SEBATI..

PANASKAN MINYAK DAN GORENG SMPAI MASAK..


*SAYURAN-SAYURAN MUMMY KISAR KASAR UTK ELAKKAN AISY TERCEKIK...BUAT MCAM NAK GORENG DAN MASAK CUCUR ORG DEWASA @CEKODOK...SEDAP..TRYLAH


BARLI special aisy!!

ASSALAMUALAIKUM....

harini mummy buat menu special untuk anak teruna makan di umah nenek BS aisy...lepas demam haritu nenek BS aisyni bgtau aisy kurang makan..selalu licin semangkuk dimakannya..tapi bila kat umah lepas balik dr umah nenek BS aisy..mummy bagi aisy makan mcam selalu...maintainjer anak teruna makan semangkuk smabil layan baby tv..so,harini mummy try tukar menu baru...nak bagi pasta..dah habis..ader bali dirumah..so mummy buatkan BARLI special untuk anak teruna ni...resultnyer..alhamdulilah licin 1 mangkuk aisy makan...siap nenek BS aisy msg mummy tanya ape rempah dan bahan-bahan yang mummy letak dalam barli tu..sedap dan wangi katanya...alamak kantoi...komfem nenek bs aisy mamam gak bekalan aisykan..hahahahahha...so meh tengok resipi barli special utk aisy ni..

barli yang gambar atas tu yer!!





BAHAN-BAHAN

BARLI
DAGING KISAR
REMPAH 4 SEKAWAN
BAWANG PUTIH (dicincang halus)
BAWANG MERAH (dicincang halus)
LOBAK(DIPOTONG DADU & HALUS)
UBIKENTANG(DIPOTONG DADU & HALUS)
BROKOLI(DIPOTONG HALUS)
DAUNSUP(DIHIRIS HALUS)
BAYAM(DIHIRIS HALUS)
TAUHU LEMBUT(POTONG DADU)
OLIVE OIL(UTK MENUMIS)
PUREE TOMATO


CARA -CARA MASAK

REBUS BARLI SMPAI LEMBUT DAH LEMBUT LETAK DLM MANGKUK BIAR SEJUK

PANASKAN OLIVE OIL,TUMISKAN BAWNAG MERAH&BWG PUTIH ,REMPAH 4 SEKAWAN SMPAI NAIK BAUNYA...

MASUKKAN DAGING CINCANG BIARKAN DAGING LEMBUT SEKEJAP..

MASUKKAN SAYURAN DAN SEDIKIT AIR BARLI(AIR DR REBUSAN BARLI TADI)BIAR MENDIDIH DAN SAYURAN LEMBUT

MASUKKAN TAUFU LEMBUT KACAU SEBATI & MASUKKAN PUREE TOMATO SEDIKIT AKHIR SKALI MASUKKAN BARLI..BIAR SMPAI BARLI KEMBANG DAN BAHAN-BAHAN TERUTAMA DAGING LEMBUT..SIAP..


SEKIAN


*AIR REBUSAN BARLI TU BOLEH BUAT MINUM...BARLIKAN BAIK UNTUK SEJUKKAN BADAN...,MUMMY MMG GILAKAN BARLI SUAM..UNTUK AISY MUMMY BUATKAN AIR BARLI NAK MANIS GANTIKAN GULA MUMMY LETAK PUREE KURMA SEDIKIT..












baby DONUt!!

ASSALAMUALAIKUM...

ANAK TERUNA MUMMY aisy nur rayyan dahpun tumbuh gigi 2 batang kat bahagian atas..alhamdulilah...disebabkan adernye gigi si teruna mummy tu..maka mummy yang over excited nipun bersemangatlah nak masak untuk aisy macam-macam makanan....harini mummy nak share untuk bekalan sarapan aisy ke rumah nenek BS aisy masa mummy pergi kerje...DONUT versi BABY...comel,lazat,lembut memang sangat-sangat sesuai untuk babylah..mummy dapat resipi dr blog kak FARA KERTINA..memang kak fara ni menu untuk twins dia terbaiklah....bekerje macam mummy jugak tapi anak-anak dia makan memang menyelerakan..jom share ngan tengok DONUT aisy nur rayyan yang mummy buat 2 hr lepas..sorry entry terperam lagini.hehehehe




donut aisy nur rayyan


BAHAN-BAHAN

SWEET POTATO(KELEDEK)
POTATO(UBI KENTANG)
UNSALTED BUTTER(MMG SESUAI UNTUK BABY)
TEPUNG GANDUM
MINYAK JAGUNG(UTK MENGGORENG)
OLIVE OIL(SIKIT JE UTK BG ADUNAN LEMBUT)

CARA-CARA MEMBUAT
  1. REBUS KELEDEK,UBI KENTANG SMPAI LEMBUT
  2. BILA DAH LEMBUT BUANG KULIT & LENYET SMPAI HANCUR
  3. SEJUKKAN SEKETIKA.BILA DAH SEJUK MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT TEPUNG.
  4. MASUKKAN UNSALTED BUTTER & SEDIKIT OLIVE OIL..ULI SMPAI MENJADI DOH..
  5. PANASKAN MINYAK DLM KUALI..GORENG SMPAI MASAK..KEJAPJE SBB DONATNI KECIK-DAN COMELKAN CEPATLAH MASAKNYER...

*mmg sgt sedap...mr kamput pun join sebab lemak2,lembut dan maniskeledektu...best tau..tak caya tanya aisy.hehe

sekian



Wednesday, May 16, 2012

selamat hari guru..

ASSALAMUALAIKUM...

16 mei setiap tahun adalah hari sambutan HARI GURU..tahun ni mummy masih lagi berpeluang dan diberi kesempatan bersama-sama merasa meriah nya sambutan hari guru di sekolah seksyen 13 tempat mummy mencari rezeki...

harini perut mummy sangat-sangat kekenyagan membedal makanan yang sedap-sedap di holiday villa subang sempena hitea hari guru sek seksyen 13...alhamdulilah bertambah..tambahlah berat mummy ni ye...makin gedempollah jwabnya..sebelum tu mummy nak ucapkan selamat hari guru untuk semua guru-guru yang pernah mendidik & mengajar mummy...harap semua cikgu-cikgu yang pernah mengajar mummy aisy ni halalkan semua ilmu yang dicurahkan kepada mummy....em..bla teringat zaman sekolah rasa malu dekat diri sendirilah sebab mummy ni sangat-sangatlah notty...aisy nur rayyan pleseeeeeeelah jangan ikut perangai mummy ni masa sekolah ye son...jom layan pic sambutan hari guru kat sekolah mummy harini...

besarnya lengan manusia sebelah kiritu ye


warga sek seksyen 13

mak-mak dara okies


kesian..kesian...kesian....malu tgk dr sendiri dlm gmbr



SELAMAT HARI GURU WARGA SEKSYEN 13
SEKIAN..

Sunday, May 13, 2012

hadiah hari IBU yg pertama dr aisy!!

ASSALAMUALAIKUM..



10 BULAN SUDAH SAYA

masih mood menyambut hari ibu berkobar-kobar dalam diri mummy harini...alangkah bagusnya kalo hari ibu ni diberi cuti...komfem besok cuti dari bekerje..adess!!!terlebig sudah mummy ni..tulah kalo over rajin nak kejekan..yelahkan!!firts time meraikan hari ibukan..mana tak poyo...hahhaa....dan yang paling best mummy dapat hadiah tak nilai dari anak teruna mummy aisy nur rayyan...walaupun mr kamput hanya sekadar wish itupun dah bermakna pada mummy...yang penting si teruna mummy walaupun baru berusia 10 bulan dah pndai bagi hadiah pada mummy..sangat-sangat;lah sweetkan..korang jelous tak...sudah tentu sangat jelouskan..kan..kan..mengaku sajalah.hahahhaa

semalam genap umur AISY NUR RAYYAN 10 bulan 10 hari...AISY dah tumbuh gigi...memang mummy excited sangat bila nampak gigi aisy tu..melompat-melompat mummy...mr kamput yang tengah tidopun boleh bangun join mummy melompat..(uh!!!nampak sangatlah tipunyakan)excited laki bini macam dapat duit 1 juta..padahal anak baru tumbuh gigi 1 batang..hahahhaa....lantaklah korang nak cakap mummy poyoker,gediker...anak korang lg awl tumbuh gigi dari aisy ker..yang penting anak teruna mummy dah ader gigi bahagian atas...memang best....claver boys sungguh aisy macam mummy kan....sehari sebelum aisy tumbuh gigi..memang dia demam dan merengek2..taknak makan..minum susu...rupanya gigi nya nak kuar....nilah hadiah paling best dan yang pertama mummy terima dari aisy nur rayyan untuk mummy GIGI...korang ade???takdekan...yang dapat hadiah gigi masa mother day!!!hanya mummy je dalam dunia ni yang hadiah mother day GIGI pertama dari anak teruna..besttt..besttt.....harap-harap lepas ni aisy nur rayyan dah boleh berjalan bercakap sebelum raya...cepat nak nanti boleh kumpul & mintak duit raya banyak2..hehehe...nak tengok GIGI PERTAMA aisy NUR RAYYAN ...tekan kat bawah ni..
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.




.
.
.

..


.
.
.
.
.
.
.
SUPPRISRE....JENG..JENG..
.
.
.
.

.



TADA...
HEHEHEHE


SEKIAN

selamat HARI ibu TOKMAK

ASSALAMUALAIKUM....



AISY NUR RAYYAN ngan TOKMAK  ms bercuti dicameron highland


apa aktiviti harini...mummy??sebagai seorang wanita yang bekerje,isteri dan ibu komfemlah kalo weekend akan jadi surirumah sepenuh masa...ini jelah peluang nak habiskan masa dengan anak teruna dan mr kamput tersayang...nak mengemas rumah...jaga aisy dan terutama sekali memasak dan makan bersama mr kamput weekend jelah yang boleh buat semuatu...ops!!!tu tak bermakna hari-hari sebelumnya mummy tak lakukan semua tu cuma agak terhadlah...sebab masa tu banyak dihabiskan untuk bekerja mencari rezeki...

harini 13 MEI 2012...hari yang amat bermakna untuk semua wanita didunia ni yang bergelar ibu....setiap tahun HARI IBU akan jatuh pada minggu ke 2 dalam bulan mei...tahun ni 13 MEI 2012 jatuh pada hari cuti ahad plak tu...sangat beruntung kalo harini jatuh plak tarikh birthday..super duperlah dapat hadiah dr incik suamikan..macam kawan fb mummy yang punyer anak perempuan comel sebaya aisy..kak SARA ..komfem dapat hadiah 2 sekali...1 untuk mother day & 1 hadiah birthday..wow!!!beruntungnya...bagi diri mummy sendiri kalo tahun lepas hari ibu mummy tengah sarat mengandungkan AISY NUR RAYYAN..tapi tahun ni mummy dah pun punya anak yang ada didepan mata dan dah pun genap 10 bulan usianya...insyaallah tahun depan mana tau aisy dah boleh wish sendiri happy mother day dekat mummy beserta kiss dipipi mummy plak..uh!!!!bestnya saat-saat macamtukan...

mr kamput hanya wish selamat hr ibu jer pd mummy....aisy palk bagi hadiah paling best yang mummy tunggu selamani pada mummy nak tau apa dia....tunggu next story pasal anak mummy ni ye!!!...mummy  nak ucapkan selamat hari ibu untuk tokmak aisy...MAK,SELAMAT HARI IBU...ORANG SAYANG SANGAT PADA MAK..WALAUPUN ORANG DAH KAHWEN...ADE ANAK..ADE SUAMI..TAPI KASIH SAYANG ORANG PADA MAK TAK PENAH KURANGPUN...PERCAYALAH!!!MAK TETAP MAK ORANG DUNIA AKHIRAT...MAK TETAP INSAN YANG ORANG SAYANG....LOVE U SO MUCH MAK....MUAHHHH!!!!

tetiba plak rasa rindu membuak-buak dekat tokmak aisy ni datang...skang baru tahu betapa susah payahnya bergelar seorang ibu...bila anak sakit mata dan selera tu tak dapat nak lelap dan makan pun tidak...risau!!!betapa susahnya nak membesarkan seorang anak...macamtulah jugak tokmak aisy nak membesarkan mummy dulu agaknya..mummy baru ade aisy sorang..sedangkan tokmak punya 7 orang anak..semuanya umur beza tak jauh...lagilah penatnya tak tercakapkan...uh!!!memang sepurMAK lah tokmak aisyni...oh!!rasanya nak dengar sore tokmak aisylah nak call nak borak pnjang ngan tokmak...oklah  selamat hari ibu juga untuk MAMA MAK MENTUA MUMMY YG SGT SPORTING,SEMUA WANITA YANGG BERGELAR IBU DI SELURUH DUNIA...SELAMAT HARI IBU..KAMU.KAMU SEMUA MEMANG SUPER DUPER POWERLAH..



sekian




Friday, May 11, 2012

mamam AISY..

ASSALAMUALAIKUM.....

harini mummy nak share menu @ bekalan anak teruna  mummy ke umah nenek BS aisy..aisy dah pun 10 bulan...mummy bagi aisy start makan masa umur dia genap 6 bulan...alhamdulilah aisy nur rayyan mummy ni tak cerewaet dan sangat..sangat..sangatlah kuat makan...apa saja yang mummy masak komfem licin 1 mangkuk...mummy taklah pandai sangat nak masak makanan baby ni,...tapi sebagai seorang ibu mummy memang akan cari yang terbaik untuk buah hati mummy tu...memang sebelum aisy start makan mummy banyak membaca,join-join blog & group solid food 4 baby untuk godek2 resipi dan kutip ilmu kat situ...baby seumur aisy memmang tidak boleh makan sebarang perasa..garam..gula apalagi perasa tambahan..kena yang asli...so sebagai ganti..kalo nak manis mummy letak puree kurma yg mummy buat sendiri...letak kismis...nak masin mummy goreng ikn bilis garing dan blen halus tabur dlm bubur aisy...

menu aisy nur rayyan harini untuk sarapan mummy buatkan sweet potato+tauhufa lembut+sos kurma(ygni mummypun suka hehe)untuk lunch mummy masakkan aisy bubur+carrlot+kentang+jagung+puree kurma +ayamh bakar dan puree tomato...tapi harini mummy hanya sempat snap pic bubur aisy jer...

babah aisy tibai bubur aisy..sedapp katanya walaupun tnpa grm,gula dan perasa tmbahan
BAHAN-BAHAN

BERAS WANGI
LOBAK(DI IRIS HALUS)
KENTANG
BROKOLI
JAGUNG
PUREE KURMA
PUREE TOMATO
REMPAH 4 SEKAWAN
BAWANG MERAH
BAWANG PUTIH


BAHAN AYAM PANGGANG
AYAM
SEDIKIT LADA HITAM
UNSALTED BUTTER

CARA-CARA MEMASAK



  1. PANASKAN UNSALTED BUTTER DLM KUALI...MASUKKAN BAWANG MERAH & BAWANG PUTIH DAN REMPAH 4 SEKAWAN..TUMIS SMPAI NAIK BAU.
  2. MASUKKan SAYUR-SAYURAN..MASUKKAN PUREE KURMA & PUREE TOMATO BIAR MENDIDIH DAN MASUKKAN BERAS WANGI..BIAR SMPAI LEMBUT DAN MENJADI BUBUR...
  3. MASUKKAN AYAM YANG TELAH DIPANGGANG DAN MASUKKAN AIR BIAR SMPAI MASAK.
CARA MASAK AYAM PANGGANG
  1. LUMUR AYAM DGN SEDIKIT KUNYIT & LADA HITAM...
  2. PANGGANG SMPAI ISI AYAM MASAK

mummy sebenarnya tak sabar sungguh nak masakkan aisy nur rayyan makanan yang lebih gempaq...tapikan anak teruna mummy ni dah 10 bulan lom ader gigi..cepatlah son ..cepatlh tumbuh gigi..

sekian...

Sunday, May 6, 2012

10 bulan sudah sy!!!

ASSALAMUALAIKUM...

apa program harini??mummy kesorangan dirumah gara-gara mr kamput membawa si teruna bermain futsal..sunyi..tapi boleh layan fb tanpa gangguan 2 hero dengan tenang.hehehe...harini mood nak berblog tu datang membuak-buak....setelah 3 bulan tak menuliskan...harini dengan bangganya nak bagitau yang mummy nak start berblog balik...bunyi macam penulis blog tegar jekan..uih!!tolong jangan muntah dengar pengakuan mummy ni ye.hehe....ok sebagai pembukaan setelah 3 bulan tak membersihkan rumah mummy ni..so mummy nak cite lah pasal anak teruna mummy yang makin bujang tu...

 harini aisy nur rayyan dahpun genap 10 bulan 3 hari...dah pndai memanjat...duduk..merangkak..berdiri...dah ada gaya-gaya nak berjalan..dah pndai mengamuk ,marah kalo diganggu bila dia tengah syok main dan layan bbtv....dan paling best dah pndai tolong mummy kemas rumah..tak caya???ok nanti mummy tunjuk gambar aisy tolong mummy kemas rumah ye..hehehe....tapikan lom pandai panggil mummy,babah walaupun mulut tu bising membebel bahasa perancis..dan 1 batang gigi pun lom ader lagi...tak kisahlah ye son asalkan aisy nur rayyan mummy ni sihat sentiasa..alhamdulilah...

yang paling mummy suka dengan anak teruna mummy ni bila mummy masak komfem licin 1 mangkuk...memang sangat tak memilih aisy nur rayyan ni...sama macam mr kamput mummy ni...aisy pun makin besar makin sejibik babah...smpaikan nak tido malampun nak ngan babah dia...kesian mummy takde geng....kena usaha llebih untuk cari geng mummy gak ni.ops..mummy jangan over ye..mampuker?????hehehhee


 sekian


tada...tengok saya tolong mummy sy kemas umh!!!

SILA kemas & bersihkan blog KAMU!!!!

ASSALAMUALAIKUM....

kesian...memang kesian dekat blog nilah..berhabuk..bersawang..berdebu bagai...tak ubah seperti umah kosong yang takde penghuni..uhhh!!!!nasiblah kamu incik blog punye tuan yang sangat pemalas....hampir 3 bulan sepi tak diusik tak dijenguk.....kesian uall rindukan cite-cite kat blog ni kan..kan..kan..sungguh perasan lah mummy nikan.adake yang baca blog anda ni???em...tak kisahlah yang penting blog ni aku yang punya...ada org bacake tak...tak jadsi alasan..asalkan...dapat jadikan kenangan 1 hari nanti..hehehe

harini mode mummy nak bersihkan bolg kesayangan mummyni...entahlah kenapa mals sungguh nak ber blog skang ni..apakah disebabkan faktor umur yang meningkat????ops!!!apa kena mengena tulis blog ngan umur ye....itulah kan kalo dasar pemalas memang banyak sungguh alasannya....

oh!!ok incik blog lepasni saya akan jaga umah sayani seperti biasa..mode nak menulis tu dtg dah...hehehe....