JellyPages.com

Tuesday, May 22, 2012

BUBUR LAMBUK IKAN SEBELAH

ASSALAMUALAIKUM

baru malam ni bekesempatan nak share bekalan aisy nur rayyan untuk lunch hrni di umah bs..bubur lambuk ikan sebelah dgn bayam...ikan sebelah ni mengikut petua nenek aisy di sabah..ikan sebelah ni untuk percepatkan baby cepat bercakap....mummy saja bagi aisy makan ikan sebelah ni manalah tau lepas ni boleh aisy sebut dan panggil mummy & babah kan..mummy buatkan aisy bubur lambuk versi baby punyelah..lagipun dah 1 minggu gak aisy tak mamam nasi ni...harini special sikit..apalagi jom skodeng menu anak teruna mummy..


BUBUR LAMBUK IKAN SEBELAH



BAHAN-BAHAN

IKAN SEBELAH (MUMMY BAKAR)
PUREE CARROT
PUREE TOMATO
PATI IKAN BILIS
BAYAM MERAH
BAWANG MERAH (DIHIRIS)
REMPAH 4 SEKAWAN
BERAS
2 SUDU SANTAN KELAPA
HALIA(DICINCANG HALUS)


CARA -CARA MASAK

PANASKAN MINYAK ZAITUN TUMIS REMPAH 4 SEKAWAN,BAWANG MERAH DAN HALIS SMPAI NAIK BAU

MASUKKAN BERAS DAN AIR KACAU SEBATI...BILA DAH SEDIKIT MENGELEGAK MASUKKAN PUREE CARROT,PUREE TOMATO DAN PATI IKN BILIS

MASUKKAN BAYAM DAN IKAN SEBELAH YANG DIBAKAR TADI...BIAR BUBUR MENJADI KEMBANG DAN LEMBUT...KALO AIR KERING TAMBAH AIR BIAR SMPAI BUBUR MASAK SEDIKIT DA BARULAH MASUKKAN SANTAN..

SIAP...


bagi yang tak tahu rupa ikan sebelah nilah rupanya.. ada jugak orang panggil ikan ni ikan nabi..ikan lidah




SEKIAN

No comments:

Post a Comment

luv u comment