JellyPages.com

Friday, June 29, 2012

salmon salut oat..

assalamualaikum..


harini bekalan untuk lunch anak teruna kesayangan mummy...mummy bekalkan aisy nasi putih+sup sayur+ikan salmon goreng salut oat...


nasi putih tu mummy masakkan lembik sebab nak elakkan sembelit...sup.sayur mummy masakkan campuran lobak...labu..kobis...tapi harini mummy nak share resipi ikan.salmon bersalut oat ...sedap...rangupjer bila makan..tak cayer...cuba try malam ni.jugak.hehee...


bahan

ikan salmon dihiris nipis

sedikit serbuk kunyit

stok ikn.bilis

oat yang dihancur separuh kasar

minyak zaitun utk mengoreng


cara masak


buang tulang ikan dan hiris nipis isi ikan


gaulkan serbuk kunyit dan lumur oat pd ikan..


panaskan minyak zaitun dan.goreng smpai masak


hasilnya memang sedap..ni bukan puji diri sendiri tau..ni mmg betul sedap tau...hehe


sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

bread puding banana with kurma

assalamualaikum...


malamni baru ader semangat sikit nak berblog bagai....(bilalah nak stop cite mood malas dlm.blog ni ye)tapi masih lagi nak cite dan share menu atau bekalan buah hati mummy ke umah bs...


kalini mummy.nak share menu bekpes aisy nur rayyan..mummy buatkan puding roti pisang untuk aisy makan diumah nenek bs dia...sebenarnya ader cite disebalik kerajinan mummy membuat bread puding banana ni sebenarnya.hehehe....


sblum.terciptanya bread pudingni...aisy.nur rayyan dengan jayanya dahpun tersembam di simen dapur...abis bengkak bibir dan berdarah dgn byaknya mulut aisy...nak tau puncanya....anak teruna mummy tu nampaklah mummy makan kek pisang..apalagi dengan lajunya aisy merangkak kedapur cari mummy dan tersembam disimen...disebabkan rasa besalah mummy buatkanlah aisy.bread pudding...nak masak kek pisang tak taukan...gantikanjelah puding roti pisang untuk aisy..hehe....


malamni mummy rajin nak share resipi jom.jenguk...


BAHAN


1 keping roti

susu fm @ susu ibu

unsalted butter

telur(mummy tak letakpun)

kurma@kismis(utk gantikan gula)

pisang dihiris


kalo nak letak buah lainpun bleh


cara-cara masak


kecikkan roti dan rendam dalam susu fm..


masukkan ulssalted butter,kurma dan pisang dalam adunan roti..biar 10 minit smpai bahan sebati..


kukus bahan smpai masak...


*kalo nak bakarpun bleh...tapi makan puding roti ngan susu fm pengganti sos kastad...


sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

barli +sweet potato purple.

assalamualaikum....


yang ni mummy buatkan barli campur sweet potato purple yang untie zura bg untuk aisy...


so layan gambar seperti biasa yer.hahaha


Published with Blogger-droid v2.0.4

roti telur ngan kurma

assalamualaikum


masih lagi dengan mood yang kurenggg....tapu still nak upload blog..bleh gitu.hahhaa


okies harini mummy nak share menu peberet aisy jugak....yang mummy selalu buatkan untuk sarapan...kali mummy bentukkan beraneka rupa....walaupun aisy blom faham yang penting mummy yang over excited...


mmg sgt sedap...mummy.babah aisy semua suka.....


sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

oat+salmon bakar+carrot & labu bakar

assalamualaikum......


dah lama tak jenguk mummyni...bulan 6 ni....mmg banyak menda yang tak best jadi dalam hidup mummy....so mood nak menulis tu takde lgsg...


harini mummy nak share menu @ bekalan aisy nur rayyan ke umah pengasuh....ni salah satu peberet anak teruna.mummy....komfem.licin....mummy buatkan aisy oat...tambah salmon yang mummy bakar...letak lobak dan labu bakar..mmg sedap....resipi mmg mood mummy takdelah nak menulis skang ni..peaceee....


sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, June 22, 2012

selamat hari bapa mr kamput

Assalamualaikum...


Rasanya tak terlambat kalo mummy baru nak menulis entry mengenai hari Bapa..walaupun dah terlewat be berapa hari tapi mummy still nak tulis kat blog mummy yang kusam beberapa harini mengenai hari Bapa.....penduli Apakan.....blog aku...aku punye suka lah...hahahhaa..

.berlagak siot perempuan gemuk ni yer......


Okies gojes sekalian masa hari Bapa yang lepas..perempuan gumukni dengan bangganya nak bagitau yang dia dah buatkan mr kamput rainbow kek...sampai pukul 3 Pagi dia dok membakar kek untuk suami kesayangan diatu....baguskan perempuan gumuk tu....beruntungnya si suami  beristerikan perempuan gumuk yang rajin dan baik hati tu betul tak......hahahhaa.

...

Tapikan jngan tertipu okies...

.bukan dia sorang yang buat rainbow kek tu..tapi dia juga mempunyai pembantu yang di import Dari bangla...nurul annamira....hehehee....sebab Itulah rainbow kek beliau menjadi...huhuhuhu..


Perempuan gumuktu dengan bangganya sangat lah ter lebih kembang bila melihat rainbow Kek nya menjadi....make terlaksanalah misi membuat kek father days untuk si suami...walaupun tak secantik rainbow kek orang lain....tapi rasanya tersangatlah sedap.....ni kes angkat bakul sendiri Okies...so sila amik baldi dan muntah beramai ramai...hehehehehe....


Rasanya belum terlambat nak ucapkan selamat hari Bapa buat suami ter sayang mr kamput.....abah tercinta.....mr bob....bapak mentuaku yang sporting mr nordin....pakcik2....semua lelaki didunia yang Bergelar Bapa..selamat hari Bapa semua.....sambil tu meh layan rainbow kek versi perempuan gumuk yang masak....resipi????.sila guna incik google ye....malas nak menaip Panjang2..hahahHhaha......


Sekian..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, June 11, 2012

barli sup cedappppp!!!

ASSALAMUALAIKUM....


harini mummy dah start masak untuk anak teruna mummy yang tersayang...setelah seminggu aisy tak makan makanan yang mummy masakkan...walaupun mummy dah bekalkan banyaknya stok puree untuk aisy tapi tetap tak sama coz bukan.mummy yang masakkan..tapi tokmak yang amik alih....


harini mummy buatkan sup barli untuk anak teruna mummy yang tersayang.....aisypun masih batuk...lagipun mummy mmg nak.bagi air barli untuk aisy minum....so mummy buatkan sup barli untuk aisy...mummy bakarkan ikan tenggiri untuk aisy yang mummy campurkan sedikit halia.ni first time mummy bg aisy makan ikan tenggiri...alhamdulilah licin aisy makan..


BAhan-bahan


barli

stok ikan bilis

rempah 4 secawan

daun sup

stok ayam

celery

mjnyak zaitun

brokoli


cara-cara masak

rebus barli smpai lembut...(mummy rebus lama untuk jadikan barli lembut dan jadi macam bubur nasi sedikit..


bila barli dah lembut angkat dan sejukkan...


panaskan kuali masukkan bawang besar dan rempah 4 sekawan smpai wangi....


masukkan stok ayam stok ikn bilis..daun sup dan masukkan.air dan barli yang direbus tadi....masukkan brokoli...kacau sebati..


hidangkan dengan ikan tenggiri bakar tadi...


sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, June 9, 2012

apakah itu ye????

assalamualaikum...


malam semalam mummy temankan untie nana ngan uncle afiq ke uptown shahalam....aisy takde so mummy pun blagak bujang....ikutlah ke uptown....babah pun izinkan sebab takde pengacau nak tengok bolakan....bagus betul suami mummy tu kan.hehhee..


nak ke uptown tu tujuannya nak mencari jaket uncle afiq yang cerewet tu...masa berjalan kat uptown tu....uhh...baru sedar mummy dah lama tak ke situ.last masa sehari.nak.bersalinkan aisy nur rayyan....mummy jmpelah housing dan cover phone....ingat nak belikanlah baju untuk incik s2 mummyni yang baru....dalam dok belek tu jumpelah cover phone utk iphone yang unik.....berbonggol....nampak seperti nasi lemak seorang wanita.hahahaaaa...macam macam ye sekarang patutlah gejala sosial kat malaysia ni bertambah.-tambah....uhhhh!!!!


sekian...


Published with Blogger-droid v2.0.4

ikan siakap 3 rasa

Assalamualaikum...


dah  seminggu mummy ngan babah jadi org yang baru kahwen..anak teruna dipahang rumah tok abah...semalam ajaklah mr kamput makan diluar...mood nak masak tu kureng.....lepas makan ronde- rondelah dalam supermarket "gergasi"tu...mummy ingat nak servey susu aisy....tapi mr kamput ajak skali cari barang dapur...dan terpandanglah ikan siakap..terus amik dan bgtau dia nak.makan siakap 3 rasa....


bila mummy tanya nak makan bila dia jawab hrnilah....heran gak.mummy yang makan dikedai tadi tak kenyang lagiker....baru nak tutup dapur...tapi sebab suamikan yang mintak dengan rela hati masaklah....tak best gak kalo makan ikan jer...mummy masakkan gak sayur campur....resultnya...abis 1 ekor ikan siakap...bertambah 2 X mr kamput makan....memang betul teringin nak makan...ingatkan mengikut nafsujer.hahaaaha....


sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

puding yogurt sos kastad

ASSALAMUALAIKUM....


semalam mummy buat lagi puding yogurt...gara- gara nak perabihkan stok makanan sebab mr kamput dah ajak untuk bli stok barang dapur sebelum anak teruna blik besok....

mummy lupalah amik resipi kat blog saper...maklumlah dah nak.msuk awal 30 an kan.....memori tu makin slow lah.hahahaaa...ok jom tgk puding yogurt mummy....


BAHAN-BAHAN


yogurt peach

buah peach

serbuk agar2

susu cair

sedikit gula..


CARA-CARA MASAK


BLENDER BUAH PIC DAN TAPIS..KETEPIKAN..


PANASKAN AIR MASUKKAN.AGAR2 SMPAI MENDIDIH...MASUKKAN BUAH PIC YG DIBLENDEE TADI...MASUKKAN YOGURT..KACAU SEBATI...MASUKKAN SEDIKIT GULA SUSU SEGAR...


TUANGKAN DALAM ACUAN BIAR SEJUK SEKEJAP SEBELUM DIMASUKKAN DALAM PETI AIS...


SOS VANILA


BAHAN


TEPUNG KASTAD

BUTTER

SEDIKIT ESEN VANILA

TELUR

SUSU CAIR


CAMPURLAN SEMUA BAHAN DAN KACAU SEBATI..GUNAKAN.API YG KECIL UTK MENGELAKKAN TEPUNG BERGENTEL DAN HANGUS...


MAKAN DENGAN PUDING SEJUK2...SEDAP LEBIH LAGI MASA MUSIM.PANAS NI...


sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, June 7, 2012

syokknyer di daiso!!

ASSALAMUALAIKUM


smlam mummy ikutlah untie nana aisy ke sunway piramid...nak temankan uncle afiq aisy yang cerewet tu pergi cari jaket....nak bawak pergi rombonganjer..tapi

mengalahkan nak cari baju kahwen lagaknya...hahahhaa....mmg mewarisi perangai tok abah lah..sangat cerewet......


akhirnya...untie nana yang rembat baju di butik elle..mummy plak naik gila di daiso cari acuan untuk peralatan memasak aisy nur rayyan...uncle afiq dapat penatjer..hahahahaa..tulah sape suruh cerewetkan...padanlah muka....


sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, June 6, 2012

aisy nur rayyan

assalamualaikum...


mood rindu anak teruna so nak upload gmbar aisy nur rayyan banyak2...yang slamani mummy tak penah upload dimana.....edisi terhad ok.hahaha


Published with Blogger-droid v2.0.4

nasi keju & ikan masam manis versi baby!!



ASSALAMUALAIKUM...


kalini mummy nak share resipi lunch aisy nur rayyan minggu lepas.nasi keju...mummy buatkan mr kamput untuk makan time lunch jugak....nak jimat masa dan tenaga mummy cuba buatkan untuk aisy tapi dalam versi baby punya....kalo mr kamput makan.nasi keju dengan ayam hijau dan smbal puyuh....aisy mummy gantikan ikan sebelah masak masam manis.....resipi nasi kejuni mummy dapat kat blog azlita masam manis....awl tahun hrtu mummy dah penah share resipi dalam blogni...certengok blik kalo nak resipi nya ek...tapi kalini mummy nak share resipi versi baby plak...


BAHAN-BAHAN NASI KEJU..


BERAS SIAM(MUMMY GUNA UTK AISY)

- REMPAH 4 SEKAWAN

- UNSALTED BUTTER

- CHEESE

-BWG MERAH

-AIR STOK AYAM


CARA-CARA MASAK

-CAIRKAN UNSALTED BUTTER DALAM PERIUK...

- TUMIS BAWANG MERAH & REMPAH 4 SEKAWAN SAMPAI NAIK.BAU.

- MASUKKAN STOK AYAM...

-MASUKKAN BERAS KACAU SEBATI BIAR SMPAI NASI MASAK...

-BILA NASI DAH AGAK MASAK LETAKKAN KEJU YG DIPARUT DAN GAUL SEBATI..


MUMMY MASAKKAN NASI UNTUK AISY LEMBIK SEDIKIT DR NASI YG MUMMY NGAN BABAH MAKAN..


Bahan-bahan ikam masam manis


isi ikan sebelah

sos tomato(mummy buat sendiri)

puree kurma sedikit

seebuk kunyit

bawang merah

bwng putih..

halia


cara-cara masak

-ikan digaul kunyit dan digoreng menggunakan minyak jagung

-tumis halia...bwg merah..bwg putih smpai wangi....masukkan sos tomato..sedikit puree kurma untuk manis dan sedikit stok ikn bilis utk rs masin..


masukkan ikan tadi..kacau sebati...boleh dihidang dgn nasi keju tadi..


sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

pumpkin cake!!!

ASSALAMUALAIKUM..


Ni lagi 1 entry makanan aisy yang terperam.....pumpkin cake....mummy amik kat blog kak farah lagi....sangat2 sedap.....mummy suka.....babah suka yang paling best anak teruna kesayangan mummy sangat2 lah suka.....8 pcs dia makan tau.......siap nangis nak lagi....sedap sungguh...tak.caya tanya aisy.....sebab tu aisy makan licin coz terlalu lah sedap..hahahahaa..apa lagi jom momies semua kita masak pumpkin cake untuk baby kita beramai2...


BAHAN-BAHAN


labu

keledek

ikan salmon

susu fm/susu segar/susu ibu

tepung jagung

ulsalted butter(mummy tambah)

sdkt minyak zaitun

oat..

cheese

yogurt

anggur


cara-cara masak

rebus labu dan keledek..bila dah rebus dan sejuk lenyet campur dengan tepung...ketepikan..


ikan salnon direndam dgn susu fm sekejap dan masak diatas dapur..bila dah masak campurkan dengan bahan2 labu tadi..


masukkan ulsalted butter..cheese dan buat bulat serta leperkan sedikit balutkan dengan oat....


panaskan sedikit minyak zaitun goreng smpai masak..


hidangkan dengan buah anggur dan yogurt.....


ikut resipi asal kak farah gunakan seebuk roti.dari sekeping roti yang dihancurkan...tapi mummy gantikan roti dengan oat yg mummy blend kasar...sedappp sgt..sbb rasa lemak2 gitu....


sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

muffin pumpkin with salmon..

Assalamualaikum...


Baru harini bekesempatan share resipi muffin pumpkin yang mummy buat untuk aisy untuk buat bekalan makan semasa balik umah oyang aisy di temerloh minggu lepas....almaklumlah komputer..dan skang lappy kat umah tu berjanji beramai2 untuk.mogok....nasiblah ada incik samsung s2 mummy...walaupun tak berapa nak.besar jadilahkan dapat gak upload blog dari terbiar kusamjer...hehe....


Mengikut kata2 dan respons dari para juri yang tak bertauliah setelah merasa muffin buatan mummy tu..semuanya mengatakan sedap...pada mummypun memang sedaplah...wah!!!ni kes angkat bakul sendiri nampak.hahaaa....apalagi jom layan resipi muffin pumpkin aisyni....


BAHAN-BAHAN..


LABU

Jagung

UBIKENTANG

ISI IKN SALMON

TEPUNG

UNSALTED BUTTER

SUSU SEGAR/SUSU FM

Cheese

KISMIS

KUNING TELUR(SBB AISY BLOM 1 TAHUN)


CARA-CARA MASAK


BUANG KULIT LABU DAN UBIKENTANG..REBUS SMPAI LEMBUT...


CAMPURKAN BAHAN UBI DAN LABU DGN TEPUNG GAUL SEBATI...


MASUKKAN KUNING TELUR DAN UNSALTED BUTTER...ULI SEBATI..


MASUKKAN JAGUNG...BILA ADUNAN DAH SEBATI MASUKKAN DLM CUP.. HIAS DENGAN CHEESE DAN KISMIS...


BAKAR SMPAI MASAK....


MUFFIN NIPUN BOLEH DISIMPAN ...KALO NAK MAKAN...PANASKAN BLIK DALAM MICROWAVE...SELAMAT MENCUBA....


sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, June 5, 2012

11 bulan sudah saya...

assalamualaikum...


Mood malamni membuak rindukan anak teruna...so dengan rasa bangga dan penuh kerinduan mummy nak umumkan....anak teruna mummy dahpun 11 bulan..dah ada 4 btg gigi...dah makin bijak pandai...mulut sangat bising....dah pndai mengamuk..marah....dan paling best dah pndai nak gigit org.hahahahaa.....bertuahnyalah kan..mentang2 dah ada gigi sesuka hatije nak gigit org..jom tgk gambar budak bertuah yang dah 11 bulan..


Published with Blogger-droid v2.0.4