JellyPages.com

Friday, July 27, 2012

fruit salad aisy yg punya..

Assalamualaikum..


Yangni mummy buatkan fruit salad untuk ank teruna mummy makan di umh nenek bs aisy....byk mkn buah byk dapat vitamin...dan banyaklah poopoonya hehee...takpe yg ptg aisy dapat semua khasiat dr buah...


Simple sgt campur semua buah dan kacau sebati ngan yogurt fresh....kalo versi org dewasa bleh gunakan mayonis...sedappp..


Sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

sandwish big mac ala2 mcd

Assalamualaikum


Alhamdulilah harini cukup 1 mggu kita sebagai umat islam berpuasa...mummy baru dapat 2 hr berpuasa..aisy blom lagi dapat berpuasa....hehee.....hrni mummy buatkan aisy sarapan sandwish yg ala2 big mac mcd gitu.hahaaha....yg ptg semuanya home.made...dgng ayam mummy buat sendiri...sos tomato jome made....aisy suka...yg ptg ader cheese....timun...tomato yogurt utk gantikan mayonis.....


Jom kita jenguk terjah sandwish sarapan aisy nur rayyan hrni yer...resipi....disebabkan mummy puasa so penat nak tulis pjg2 hrni bleh plak mcm gitu ye.hehee


Sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, July 25, 2012

burger utk aisy...

Assalamualaikum...


Harini genap hari yang ke 5 umat islam berpuasa....mummy 1 hr pun blom dapat berpuasa....uhh!!!rugi..nasiblah kan bila dah begelar wanita.huhuhu..


Harini mummy buatkan aisy sarapan burger....semuanya home made tau...takde perasa tambahan atau gula dan garampun....semuanya mummy gunakan bahan semulajadi..alamak...mcm kitar semula plak bunyinya ek..hehee....ni first time mummy buatkan burger utk aisy..alhamdulilah nenek bs aisy bgtau aisy suka dan makan abis....apa lagi jom tgk resipi burger daging untuk aisy nur rayyan.....


Bahan


Daging kisar

Telur

Serbuk roti

Lada hitam sedikitjer

Daun pasley bleh gak daun sup

Bwg merah

Bwg putih


Cara buatnya


Campur semua bahan dan kepal2kan daging menjadi bulat dan leper..


Panaskan kuali dan goreng smpai masak....


Bahan utk roti..


Roti gandum@roti gardenia

Telur

Serbuk roti


Cara masak

Tekapkan roti dgn cwn utk jdkan bulat


Celup dalam.telur dan serbuk roti..


Goreng smpai wangi


Hidangkan dgn tomato..timun..cheese.salad....yogurt utk gantikan mayonis dan sos tomato homemade..


Sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, July 22, 2012

aisy yg tak puasa..

Assalamualaikum


Salam ramdhan utk semua umt islam yg berpuasa..alhamdulilah dah 2 hr kita berpuasa hrni....walaupun bln puasa mummy tetap kena mskkan utk ank teruna mummyni..aisy...bila nak puasani syg..hehee....hrni utk sarapan mummy buatkan aisy jejari roti cheese....chicken ball ngan sos tomato homemade...alhamdulilah licin aisy mkn...jom tgk resipi utk sarapan aisy dibulan puasa ni yer..


Jejari roti cheese

Kulit roti dipotong pjg

Telur

Sedikit lada hitam

Cheese diptg pjg


Cara masak

Pukul telur dgn sedikit lada hitam smpai kembang

Masukkan kulit roti.dlm bahan telur.

Letakkan cheese ats kulit roti di rendam telur td

Panaskan kuali masukkan unsalted butter goreng smpai.masak dan garing..


Chicken ball

Daging cincang @ ayam cincang

Daun pasley

Serbuk roti

Stok ikn bilis

Bwg mrh di ptg dadu


Cara masak

Campur semua bahan dan bentukkan.bulat..


Panaskan kuali dan goreng.smpai.masak..


Sos tomato

Tomato ceri di ptg dadu

Bwg merah diptg dadu

Bwg pth diptg dadu

Sedikit ld hitam

Puree kurma

Stok ikn bilis

Daun sup dicincang halus

Rempah 4 sekawan


Cara masak

Pnskan unsalted butter dlm kuali..tumis rempah 4 sekawan,bwg merah dan bwg putih smpai.wangi..


Mskkan tomato...daun sup.dan.sedikit lada hitam biar smpai pekay


Masukkan sedikit puree kurma dan stok ikn.blis utk gantikan garam dan gula..


Sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, July 12, 2012

spageti sup salmon vege

Assalamualaikum...


Harini mummy buatkan sarapan aisy muffin jagung kukus...resipi sama je ngan muffin pisang....senang...yg plg penting aisy sgtlah suka...


Untuk lunch mummy buatkan spageti sup...untuk bahan sup mummy buatkan sup yg ada ikan salmon...brokoli..kubis bunga dan lobak...saja mummy potongkan sayuran besar sebab aisy sgt suka makan sayur..alhamdulilah...


Cara masak sup sama mcm sup biasa.tapi versi baby...mummy masukkan stok ayam..stok ikan bilis dan guna rempah 4 sekawan...alhamdulilah memang peberet anak teruna mummy..


Sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

muffin pisang kukus

Assalamualaikum..


Bahan-bahan


Pisang dilenyet

Tepung

Sedikit serbuk penaik

Minyak jagung @ olive oil sedikit

Puree kurma


Cara membuat


Ayak tepung dgn serbuk penaik


Masukkan pisang,puree kurma,minyak kacau sebati.


Masukkan dalam cwn kek kukus 10 minit....


Senang...gebu dan sedap tau..


Sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

potato wedges...

Assalamualaikum...


Harini masih lagi nak citer ngan share menu anak teruna yang dah lama terperap gambarnya kat phone mummyni....ni menu bekpes aisy utk hari isnin yang lepas..kiranya dah 3 hr mummy peramkan menu ni.hehee


Kalo dibandingkan wedges kfc...memanglah hebatnya wedges kfc tukan...tapi bab khasiat tu memang kalah lah wedges kfc tu dgn wedges yang mummy buatkan utk aisyni....takde lgsg garam dan perasa tambahan tau...tak caya...jom try buat...


Bahan-bahan


Ubi kentang

Telur

Sedikit lada hitam

Stok ikn bilis

Olive oil

Tepung

Halia di blender halus


Caranya


Rebus ubi kentang separuh masak.potong memanjang.ketepikan...


Pecahkan telur...kacau smpai kembang...masukkan stok ikn bilis sedikit,lada hitam dan halia..kacau sebati....


Masukkan ubi kentang dalam bahan telur dan gaul dalam tepung...


Panaskan minyak dlm kuali..goreng snpai masak..siap...


Selamat mencuba..


Sekian...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, July 10, 2012

sandwish ball!!

Assalamualaikum


Harini seperti biasa mummy sediakan bekalan untuk anak teruna ke umah pengasuh...untuk lunch mummy buatkan aisy bubur lambuk.daging.....resipi mummy penah share di blog ni...utk sarapan si teruna mummy buatkan sandwish ball....ni.first time mumny buat...alhamdulilah menjadi dan digemari aisy nur rayyan....resipi mummy dapat dalam group di facebook group yang memang hanya untuk pemakanan baby dan anak-anak...home made food lah....jom share resipi dengan mummy yer...


Bahan-bahan


Roti

Telur

Yogurt

Sedikit lada hitam..


Cara masak


Rebus telur smpai masak..hancurkan telur masukkan yogurt..lada hitam dan kacau sebati...


Sapukan bahan telur pada roti yg dibuang kulit...masukkan adunan dlm plastik dan bentukkan bulat..


Masukkan dlm cawan kek sebelum dikukus...


Kalo taknak kukus pun bleh tapi mummy dah over rajin pg kukus plak..hehehe


Sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, July 5, 2012

puding coklat buah-buahan sos kastad


Assalamualaikum...

Harini genap hari ke 4 mummy ganti puasa.....almaklumlah ramadhan tinggal berapa harije lagi...so kenalah ganti puasa yang tertinggal tahun lepaskan...dahlah nasib badan tahun lps mummy bersalinkan aisy so terpaksalah tahun ni bayar balik puasa yang tertinggal sebulan......

Harini mummy nak share dessert yang mummy buat masa berbuka puasa semalam....sebelum ni dah penah buat cuma blom bekesempatan nak share di blog...skangpun musim panas dan jerebu so,sangat sesuailah untuk makan dikala cuaca yang panas terik...masuk tekak sejum.je tau.....tak caya pergilah buat dan makan...serta alamilah kenikmatannya.hehehe...

Sebagai permulaan jom layan gambar puding coklat buah buahan mummy yang mummy buatkan sos kastad....resipi lain kalilah ye....mood malas dtg lagi.hahahha..

Sekian

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, July 3, 2012

alhamdulilah..aisy dah 1 tahun..

assalamualaikum....u


alhamdulilah harini genap usia aisy nur rayyan setahun....ya allah cepatnya masa detik tu berlalu..pantas sangat rasanya....barujer rasanya menahan kesakitan melahirkan aisy...harini dah setahunpun usia aisy nur rayyan...


aisy sayang...kesayangan.mummy dan babah..selamat hari.ulang.tahun yang pertama sayang....mummy dan babah doakan.aisy membesar bagai juara,diberikan kesihatan yang terbaik,jadi anak yg  berjaya dunia akhirat,kebanggaan mummy dan babah,ank yg soleh..anak yang pintar bijak..amin....


aisy...tau tak betapa gembiranya mummy dan babah bila mummy disahkan hamil...9 bulan aisy dlm perut mummy....memang kami.tak sabar nak tengok aisy depan.mata mummy dan babah...3 hb 7 2011..pukul 8.06 mlm aisy selamat lahir kedunia...betapa sayunya hati mummy ni tengok ank yg ditunggu slamani berada depan mata....


memang banyak dugaan untuk.membesarkan aisy smpailah aisy dah genap setahun..lepas 3 hr aisy lahir aisy kena kuning....kena tahan.di hospital klang..walaupun aisy dilahirkan di sungai buluh....dekat situ lah bermulanya seksaan pd mummy dan.babah....tak smpai 1 jam.pun aisy lahir....dugaan yg buat mummy fobia dan trauma.smpai skang terjadi....

masa aisy kena ddk dlm inkulbator infrared utk hilangkan kuning...dgn mata yg bertutup...muka aisy tersembam lemas dlm tu....nasiblah hati mummy tergerak hati ajk.babah tgk aisy..dr jauh mummy dah dengar suara aisy nangis....berlari babah angkat aisy..tgk muka aisy dah biru...babah nangis..mummy lglah mcm nak pengsan dibuatnya..babah bacakan aisy ayt kursi dan gosokkan muka.aisy..alhamdulah aisy mcm biasa...mmg waktu tu babah mengamuk dan.kecoh wad.tu pasal kes aisy....walaupun dlm bilik tu ader nurse ngan doktor tapi tiada saperpun peduli keadaan aisy yg tersembam dgn mata bertutup....mlm tu jugak.babah mintak transfer ke kpj hospital..tapi pihak.hsptl klang tak izinkan....


lepas kes tu...aisy dah baik kena kuning....besoknya doktor ckp buah pinggang aisy kotor dan jntung aisy ader lubang..bayangkan perasaan mummy bila dgr berita tu mcm nak tercabut nyawa mummyni..dahlah waktu.baru 3 hr mummy dlm pntang...seminggu kita ddk di wad...hari2 aisy di amik darah..mmg mummy tak.tahan.tgk kaki.dan.tangan aisy di cucuk....


alhamdulilah sblm kita kuar wad doktor bgtau aisy sihat..buah pinggang aisy takde masalah....tapi aisy kena ke ijn utk jumpa.pakar jantung utk chek up jantung aisy....lagi 1 dugaan yg mummy kena hadapi ...masa tu aisy br 1 mggu lebih lahir ke dunia...


kita ke ijn dengan tok.abah dari umah tok abah diphg...mummy tak taulah masatu mcmne perasaan mummy....sblm.doktor bagi result pemeriksaan jantung aisy mummy tak tido malam.dan.menangis tak henti...alhamdulilah sekali lagi lagi berita gembira dan doktor mengatakan jantung aisy.normal dan akn.buat rawatan.susulan masa umur 9 bulan utk tgk.lubang tu tertutup atau tidak...


9 bulan mummy hidup dalam.ketakutan..setiap hari.mummy doakan.aisy sentiasa sihat....smpailah umur aisy 9 bulan ms.bulan 4 hrtu kita skali lagi ke ijn utk chek up..kalini mummy sangat gembira bila.doktor bgtau aisy sihat...jantung aisy normal....alhamdulilah syukur sangat2 ....smpai skang mummy sgt fobia san trauma bila.lalu depan.hospital klang....


aisy kesayangan mummy..walaupun mummy tau babah kesayangan aisy....ketahuilah sayang....mummy tetlalu sayangkan.aisy....mummy bangga punya anak mcm.aisy....bijak comel....bertuah sungguh mummy tau...4 bln.aisy dah meniarap....8 bulan.merangkak duduk dan berdiri....10 bulan aisy baru tumbuh gigi....skang usia 1 tahun aisy dah ader 6 btg gigi....lepasni mummy harap sangat aisy dah.bleh.berjalan dan.bercakap syg....


aisy nur rayyan ank kesayangan.mummy dab babah.....selamat hari lahir syg...insyaallah rayani mummy buatka doa selamat dan.sambut birthday aisy ye son..


sekian


*terima kasih pakcik halim yg sponser birthday aisy kecil-kecilan semalam...untie nana n mira yg blikan.prensent utk aisy..thanks...


Published with Blogger-droid v2.0.4