Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2012

puding roti sos kastad strawbery!!

assalamualaikum....
sajer gedik nak share dessert untuk tetamu datang beraya...





resipi taknak bagi.....sebenarnya malas nak menaip..hahahhahaa...
sekian

bingka labu ala-ala cara berlauk

assalamualaikum
masih lagi dalam mood beraya..walaupun harini mummy dah ada kat sekolah jaga opis...takper yang penting keje smbil memakai baju...hangbag..kasut raya itu perlu.hahahhahaa....gedik giler mummykan..rayakan sebulan walaupun puasa tu lom tentu sebulan penuhnya...
harini mummy nak share menu untuk sarapan aisy nur rayyan yang skang demand suka memilih makanan...almaklumlah dah bujang..dah bijak..dah tau menilai mana sedap dan tak sedap....nasi sangat susah nak makan...bila buat bubur alhamdulilah makan. tupun ikut mood....kalo roti,biskut memang sangat-sangat suka....so mummy kena layankan selera anak teruna harini mummy buatkan aisy bingka labu tapi mummy buat ala-ala kuih cara berlauk..ada daging..ada cheese....hope aisy makanlah..penat mummy masak sayang....kesian mummykan..





bahan-bahan
labu ubikentang tepung atta sedikit lada sulah mix herbs
bahan-bahan inti
daging cincang lada benggala(dihiris halus) daun sup(dihiris halus) daun kucai(dihiris halus) cheese

cara masak
rebus labu,ubiken…

diari raya aisy raya ke 2

assalamualaikum
disebabkan anak teruna mummy demam dan mummy sakit gigi selepas buat rawatan di klinik gigi..so jom layan gambar jerlah yer..











sekian

diari raya aisy nur rayyan hr pertama..

ASSALAMUALAIKUM....
SELAMAT HARI RAYA AILDILFITRI....harini aisy dengan berbesar hati nak share peristiwa menarik di hari raya pertama 2012 semalam..seronok sebab dapat beraya dengan family saya..seronok..gembira...padahal mummy aisy yang terover happy kan..bukan aisy nur rayyan.hehehehe
pagi raya selepas semayang sunat aidilfitri,mummy...babah ,aisy, untie-untie aisy,uncle afiq dan tokmak serta tokabah aisy berangkat ke rumah moyang aisy nur rayyan di dong raub untuk sambutan raya bersama keluarga tok abah aisy....kat kampung ni memang meriah setiap kali sambutan raya...tok abah aisy ni saudara mara sangat ramai dan ikatan kekeluargaan mereka sangat rapat dan erat...jadi memang banyaklah rumah yang kena diziarahi dan ramailah saudara mara yang datang berkunjung kerumah moyang aisy ni...memang penat...sampai tengah malam still ada orang datang tau...tapi tu lah rezekikan...tetamu yang datang ke rumah membawa seribu rezeki betul tak??tengah hari selepas menziarahi saudara mara sebelah to…

selamat hari raya

assalamualaikum....



alhamdullilah harini hari terakhir umat islam berpuasa dan hari terakhir ramadhan....besok insyaallah kita akan menyambut 1 syawal dan menyambut hari raya aidilfitri....mummy...babah dan semestinya anak teruna dah selamat smpaipun ke pahang umah tok abah..dah 2 haripun kat kampung..hehehe.....
raya kalini kali kedua mummy beraya dengan suami dan anak teruna mummy tu..kalo tahun lepas mummy baru jer lepas bersalinkan aisy nur rayyan...tapi tahun ni anak teruna mummy tu dah pun berumur 1 tahun1 bulan..dan paling best aisy nur rayyan dah pun pandai berjalan....alhamdulilah..sangat bererti raya kalini bagi diri mummy..dapat beraya dengan mr kamput dan aisy sedondon di pagi syawal nanti....dan paling best tahun ni giliran beraya dipahang...wahhhh!!!!best...best....best....seronok......kesian babah tak dapat beraya di sabah..jangan menangis yer mr kamput..hahahahhaaa.....tahun depan kita balik sabah ye sayang!
misi beraya tahun ni mummy nak kutip duit raya untuk anak teruna…

1 tahun 1 bulan.

Assalamualaikum....
Hari ni anak teruna kesayangan mummy genap 1 bulan 1 hari...dah makin bijak......dan alhamdulilah aisy dah pndai jalan....hrni mummy nak upload byk2..gmbar anak teruna kesayangan mummy yg tersayang...
sekian
Published with Blogger-droid v2.0.4

keutiaw ladna

Assalamualaikum
Kalini.mummy share menu lunch utk aisy hrni...ni first time aisy makan keutiaw...almaklumlah ank teruna dah lulus ujian udang so mummy yg over excited ni nak masak gunakan udang untuk aisy..kali.ni mummy buatkan aisy keutiaw ladna..
Bahan
Keutiaw

Bawang merah

Telur

Udang

Brokoli

Tomato chery

Lada sulah

Daun sup

Daun bawang
Cara masak

Panaskan kuali tumis bawang smpai wangi

masukkan udang..brokoli,air,daun sup dan tomato chery..biar mendidih..masukkan telur..
Masukkan kutiaw dan tambah tepung jagung utk kuah pekat..
Sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

pankek strawbery pisang ber kismis

Assalamualaikum
Yangni plak menu untuk sarapan aisy untuk hari pertama dibulan ogosni...pankek strawberi pisang berkismis....



Masak macam buat penkek biasajer...senang simple sedapppp..hehe...mummy bagi aisy makan dgn yogurt..
Sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

tauhu terbalik

Assalamualaikum..

Alhamdulilah syukur masih lagi bekesempatan untuk menjalani ibadah puasa dibulan yg muliani...harini dah 12hari umat islam berpuasa...walaupun dibulan puasa dapur tetap kena berasap diwaktu pagi untuk bekalan anak teruna kesayangan mummy tu....

Harini mummy berada dlm mood yg rajin sgt...so siap snack untuk aisy mummy buatkan....resipi mummy dapat dlm rncg ketuk2 ramadhan pelakon sheila rusly yg punya resipi...tapi kalini mummy buatkan utk aisy nur rayyan....resipi kat bawah yer..simple...mudah dan senang yg plg ptg seeeeedaaappppp.....hehe

Bahan-bahan

Tauhu kering yg bulat

Udang dicincang halus

Ayam kisar

Daun sup

Bawang di cincang

Lada sulah

Telur

Daun bwg

Isi tauhu

Cara masak

Tauhu di ptg 4 utk jdkan bentuk kelopak bunga...jgn potong abis...

Terbalikkan bahagian dalm tauhu keluar...

Isi tauhu di keluarkan dan campurkan dengan bahan2 isi tadi..

Panaskan minyak yg banyak

Goreng tauhu bahagian blakang bukan yg digunting didlm minyak..

Masak smpai garing dan rangup..…