Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2012

Muffin epal kismis

Assalamualaikum

Muffin epal kismis utk sarapan aisy mummy buat banyak so anak beranak sarapan muffin jer jimat masa Dan tenaga bagi orang yang pemalas McM mummyni ......hehehe...

Baby tv punya resipi

Assalamualaikum

Semua dah taukan yang Si anak teruna suka sangat tengok bbtv channel 618 Kat astro tu..Kalo weekend mmg dr pg smpailah mlm selagi bos tak Tido komfem bbtv jer Kat umhni...pelanggan setia sejati tau aisy dengan bbtv nak tak kena lah mummy dok layan jugak...

Masa dok sibuk layan bbtv bila time baby chef tu mummy mmg akan tengok..yelah syok tengok anak mat salleh kecik2 dah masak2...dpatlah 1 resepi yang mummy buatkan utk sarapan aisy nur rayyansimple tp sedap...aisy pun suka

Bahan

Roti
Unsalted butter
Telur
Cheese(mummy tambah)

Cara masak

Amik Cawan buat lubang di tgh roti

Suapkan Unsalted butter dipermukaan roti panaskan atas pan biar glaring.

Pecahkan Telur dibahagian roti yg berlubang tadi masukkan cheese lada biar smpai masak. Siap

Sekian

Tomyam ikan sebelah

Assalamualaikum

Lunch smalam mummy buatkan anak teruna mummy tomyam kuah Putih ikan sebelah...ikan sebelah ni Kalo ikut petua nenek aisy disabah sangat elok untuk mudahkan baby becakap..aisy hanya tau sebut babah jer jd mummy bagilah anak teruna mummy makan ikan sebelahni...lagipun ikanni sangatlah sedan isi dia ala2 ikan baw gitu tak caya pg tesco skang pi beli sekoq..hehehehe

Samajer ngan tomyam biasa..cuma versi baby takdelah garam perasa tomyamtu..mummy gantikan susu seat dengan susu fm aisy sendiri..alhamdulilah aisy suka sangat makan bertambah2...sambil suapkan aisy babah pun tumpang join mintak disuapkan sekali....siap Cakap lg sedan dr tomyam biasahehehe....thanks pada UMI Maryam yang sangat terror me masak mummy amik resipi Kat blog sy hot!!!!best giler blog tu tau...


Sekian

Spaghetti meat ball homemade

Assalamualaikum

Smalam mummy buatkan aisy spaghetti konon nak bagi anak teruna makan western food ala-ala omputihlahkan...pdhal tekak mummy yang selera nak makan malas nak masak banyak2 buat versi baby punya jimat masa Dan tenaga hahahahaha senang Dan mudah walaupun anak teruna tak brapa nak suka..mr kamput lagi lah memang tak suka langsung terpaksa mummy masakkan nasi untuk orang yang memang tekak melayu tulen tu gak...resipi simple jer macan masak spaghetti org dewasa cuma diolah jadikan versi baby takde gram perasa tambahan okies...


Sekian

Pankek cheese yummy

Assalamualaikum hrni mood mummy suam2 kuku sbb bangun tido dah Ada manusia yang Cuba spoilkan mood mummyni.... Tak tahulah Knapa ramai sgt manusia zaman skang yang suka sibuk Hal orang... Aper kita buat ngan duit kita pun turut ditanya ibarat mummyni dah mencuri duit krajaanjer lakunya.....suka hati lah Aku nak buat aper dgn duitaku nak beli aper pun tu Hak peribadi Aku mrkamput suami Dan manusia yg paling bertanggungjwb ke ats diri akupun tak penah setiap gaji Atau Aku dapat duit dia ank Tanya"mummy gaji mummy buat aper beli per "tak penahpun smpaikan gaji Aku sndiri pun mr kamput tak tau brapa....tapi sbagai seorg isteri mummy akn bgtau jugak bila time gaji mummy....baikkan hehehe.....

Serious Mmg naik darah dibuatnya semua Menda nak amik tau...rsnya mummy tak pnh pun Tanya org lain(kecuali mr kamput) pasal duit dkt orglain.tu Hak peribadi sendiri buat aperlah nak sibuk2 tanya "ko dpt duit ko buat per byrper" ish.....tak kuasa Aku nak Bazirkan air liur Aku semat…

Karamel sandwich pisang

Assalamualaikum

Dah lamakan mummy tak share menu anak teruna kesayangan mummy tukan..harini dengan berbesar hatinya mummy nak kongsi menu sarapan anak teruna pertama Kali mummy buatkan untuk aisy nur RAYYAN.

Resipini mummy dapat dibuku resipi yang barujer mummy beli.tak sepenuhnya mummy ikut resipitu mummy olahkan ikut peringkat umur aisylah..jom tengok resipi nya

Bahan
Pisang emas
Krim putar(mummy gantikan susu aisy)
Unsalted butter
Roti
Purée kurma

Cara masak

Pisang dibuang kulit Dan dikisar halus
Satukan Pisang dengan susu Masak sehingga mendidih.Sejukkan
Sapukan adunan Pisang pada roti.tangkupkan seperti membuat sandwich.
Sapukan mentega pd roti Dan taburkan purée kurma.
Panaskan roti diatas skillet pan Tanpa minyakhingga purée menjadi perang angkat Dan hidangkan.

Sekian

*coklat urai atas sandwich tu sekadar hiasanjer yer nak Nampak cantik masa snap pic hehehehe