Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2012

Aisy yang over!

Assalamualaikum

Harini dah hari terakhir bulan oktober bagi tahun 2012...cepatnya masa tu berlalu..lagi 3 hari genap Aisy nur RAYYAN 1 thn 4 bulan..alhamdulilah syukur Aisy membesar bagai juara Dan beroleh kesihatan yang sangat terbaik..

Perangai pun makin hari aderje kerenahnya Kalo makan memang sangat kuat..mummy suka Kalo anak berselera nak masakpun mood rajin jer datangkan...tapi bila bab nak makantu yang spoil sikitlah...nak makan sendiri Pakai sudu plak tu tak ada sudu pinggan sendiri komfem satu umh di tawafnya sambil menangis tak kuar airmata...pndai sungguh berlakon skangni si teruna Nilah...kadang2 smpai tak terkawal mummy dibuatnya...padahal mummy still suapkan makanan pada dia...walaupun Ada pinggan Dan sudu sendiri...bajet dialah makan sendiri tu hehehehehe overlah Aisy ni kan...

Kalo tengok gambar ni lagi lah over tak cukup 1 lntai penuh makanan,siap muka ngan kepala sendiri pun penuh makanan...overrrrrkan Aisy nur rayyan ni???adeker org makan comot macamtu hehehehe...

Warna warni adidiladha

Assalamualaikum

Harini Baru berpeluang nak upload gambar masa hari raya korban haritu...Disebabkan citer dah basi layan gambar jer lah yer hehehehe...tema family mr kamput dihari raya korban colorfull gitu Baru meriahkan hahahaa

Sekian

Imbas nostalgia di raya korban

Assalamualaikum

Selamat hari raya korban..hari dah raya ke dua..macAm tahun lepas kami sekeluarga beraya dirumah tokabah di raub cuma bezanya tahun lepas Aisy masih kecik....tapi raya korban tahun ni Aisy dah besar dah boleh berjalan Dan yang paling penting tahun ni Aisy dah tak boleh diam cergasnya tak boleh dikawal hehehe..

Raya pertama kami sekeluarga ke rumah moyang aisy saje.tak beraya kemana -mana,raya kedua mummy ikut tok abah ke Sek rendah mummy..tok abah Aisy tukang kebun di Sek rendah mummyni, Saja nak bawak Aisy tengok Sek mummy dulu Dan bagi Aisy tengok ikan Dan isi masa lapang di raya korban ke duani..hehehehe

Seronok dapat bagi Aisy tgk Sek rendah mummy walaupun Aisy blom faham aper2. ...memang dah banyak berubah Sek mummyni tapi lukisan Kat dinding Sek yang pemandangan air terjun still ader dr zaman mummy Sek Kat situ lagi...lamakan....alhamdulilah masih diberi peluang untuk merasa nikmat berhari raya korban untuk tahun ni syukur!!

Selamat hari raya korban Dari mr ka…

Biskut oat aisy

Assalamualaikum

Harini mummy nak share resepi biskut yang mummy buatkan utk anak teruna makan..nipun buat lps mr kamput komplen aisy suka Mkn tapi snack takde....bernanah tau telinga mummy dengar so dengan rela hati mummy buatkanlah aisy biskut oat Pakej mummy Dan babah pun bleh makan hahahahahahhaha....bijakkan?jimat masa Dan tenaga!

Mummy beleklah incik geoogle jumpalah resepi yang mudah Dan sedap jer bila tengok rupa kuih tu...mummy amik Dan buat menjadi biskut untuk aisy still versi baby hehehehe....

Bahan
400 gram tepung diayak
100 gram tpng jagung
1 buku Unsalted butter
1 biji Telur
Madu
Purée kurma
100 grm oat kasar

Cara masak

Pukul Telur,Unsalted butter,sampai kembang..

Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan Telur kacau sebati Dan masukkan tepung jagung.

Masukkan Madu Dan purée kurma Gaul sebati..Masukkan oat Dan uli jd doh

Terapkan mengikut acuan pilihan sblm di bakar.

Kalo nak letak gula pun bleh tp utk aisy mummy gantikan Madu Dan sedikit purée kurma untuk ma…

Bila Si teruna mengamuk

Assalamualaikum

Selamat berhari minggu..walaupun hari minggu mummy kena keje harini.kenalah aisy tinggal dengan babah..tapi aisy komfem suka Kalo tinggal dengan babah dia..almaklumlah geng kan...

Lepas balik dari sekolah,mummy ajak mr kamput kuar ronde shahalam..tujuan nak cari Baju untuk dinner mummy 9 hb nov ni nanti...tapi badan dah gedempol manalah nak sesuai berfesyenkan...lagipun mood anak teruna yang tak berapa baik..nak ngamuk jer hilang mood nak mencari Baju..

Lebih teruk masa nak makan aisy mmg tak boleh ditahan..1 restoran dengan suara diajer..memang menguji kesabaran babah Dan mummylah...terima kasih aisy buat perangai lainkali buat lagi yer sayang...

Sekian

Aisy lena dibuai mimpi

AssalamualaikumTinggal berduajer dengan anak teruna...Mr kamput keje petang mingguni,balikpun dah pagi...mummy dan aisy dahpun lena tidur....bilalah agaknya mrkamput nak keje normal opishour balik yer??bosan sungguh bila sisuami keje shiftnilah....Skang musim hujan,setiaphari mesti ujnlah kat shahalamni....dah ujung tahunkAn memang musim tengkujuhlah....musim banjir...anak teruna dahpun selamat beradu....kalo tengok muka aisy masa tidur,pilujer hati mummyni...sayu....sedih.....almaklumlah mummyni kdg2 hilang sabar jugak dengan kecerdasan aisy yang taknak diamtu....bila ank tidur masatulah mood sedih,pilu datang....hehehehe.... Nak tengok muka aisy yang kesiAn masa tidur...jom tengok gmbarni.....kesian,sedih....Tak????
Fresh dr oven tau gambarni terus upload kat blog...poyo giler mummy!!Sekian

Selamat hari kanak-kanak

AssalamualaikumHarini ada sambutan hari kanak-kanak Di sek mummy....seronok sebab dapat tengok murid2 sek keb seksyen 13...enjoy....happy...mcm2 persembahan ada...mummypun tumpang gembiralahkan walaupun dah tua still rasa seronok sambut hari kanak2 ni....terasa macam dirini masih muda gitu.hehehee...Sambil tengok persembahan sek keb seksyen 13,sambiltu verangAn bila aisy dah sek nanti mesti aisypun rasa happy sambut hari kanak2 disek dan mesti turut serta join buat persembahankan....lebih2 tengok parents yang turut sporting support anak masing2.,siap amik cuti dan datang kesekolah untuk meraikan hari kAnak daN tengok persembahan anak masing2...,kalo adalah anugerah parents sporting mummy rasa parents murid sek keb seksyen 13 ni mmg layak menang.....apa jer program yang melibatkan murid mesti ibubapa akn datang kesekolah untuk bagi sokongan....paling mummy suka tengok Masa exam upsr...memang penuh sekni dgn ibubapa,siap tgu dikantin sek smpai anak selesai exam...baru balik rumah.....be…

Aisy...mummy syg aisy!

AssalamualaikumCepat sangat Masa  berlalu....aisy kesayangAn mummy da makin besar...bulan depan dah nak masuk 1 tahun 4 bulan dah anak teruna mummyni.....
Nikmat sungguh bila menjadi seorg ibuni....dapat tengok gelagat aisy yg makin hari makin bAnyak ragamnya...skang aisy bila bukak baju untuk mandi,dah pndai simpan baju kotor dlm bakul,buang pampers dlm tongsampah,macam menda anak teruna ni dah bleh buat...dah pandai sangat kiss dan hug mummyKalo dengar azan dah pndai letak tangan ditelinga mcm nak azan jugak....dah sangat teror menari....mmg perangai sangat menghiburkan hati mummy dan babah.....cuma aisy blom pndai becakap....bilalah agaknya aisy nak panggil dan sebut mummy yer??sungguh tak sabar btl mummy nak dengar lah syg...Sekian

Bingka labu kukus..

AssalamualaikumHarini sarapan ank teruna mummy buatkan bingka labu kukus....sedap lemakjer rasa labutukan...manis gitu...boleh dibakar tapi mummy lbh suka kukusjer bila buat muffin atau kuih utk aisy....rasanya lbh lembut bila kita guna teknik kukusni....aisy makan pun senang....almaklumlah gigi pakcik ni blum tumbuh sepenuhnyakan......so,makanan lembut ,gebuni memang sangat sesuailahkan....resepi diolah menjadi versi baby yer...BahanLabu,carrot direbus
Susufm aisy utk gntikan sntan
Tepung gandum
Puree kurma utk gntikan gula
2 sudu minyak jagung
Telur sebiji
AirCaramasakLenyetlabu dan carrot ketepikanTelur,puree kurma,dan minyak dipukul sebati...masukkan tepung...Masukkan labu dilenyet tadi kacau sebati dan masukkan sdikit air...Kukus 15 minitMummy bleh terlupa ltk susu fm aisy...tp rs still sedap...sajer guna acuan lompang sbb nak bentuk comelkan....namunpun bingka labu versi baby semua kena cumillahkan..hehehe

Kek lapis carrot biskut heinz

AssalamualaikumSemalam mummy buatkan aisy kek lapis pertama utk aisy...ni sbb ms pergi umh mama yanie aisy,ank teruna mummyni ngamuk nak mkn kek lapis sarawak yg untie nana aisy bawak...
Bukan mummyni spesis kejam,zalim ala2 ibu tiri yg sengaja biarkan ank sndiri meraung nak mkn kek lapis tp ada alasan mummy melarang sbb kek tu sgtlah manis...mummy sndripun tak tertahan rs manisnya...inikan aisy yg br umur 1 thn 3 bln amatlah tidak sesuai tau...so blik dr umh mama yanie mummy jumpa incik geoogle dan jmpelah resepi kek lapis kukus biskut marie...agak mudah cara buatnya....mummy gntikan biskut marie dgn biskut heinz aisy yg dah lama untie mira aisy blikan utk buat kek lapis versi baby....alhamdulilah aisy sgt suka....mummy lglah suka dan puas hati sbb dah bagi aisy rasa nikmatnya kek lapis.....sedapkan son,lagi sedap Dr kek lapis sarawak tau.....hehehehe...BahanTepung gandum
Telur
Puree kurma gntikan gula
Carrot disagat halus dan diperah utk dapatkan air
Unsalted butter
Biskut heinz utk…

Capati Dan ayam cheese

Assalamualaikum

Harini mummy buatkan Capati utk aisy..first time tau buat Capati..dah buntu sangat nak buat sarapan aisy mummy bukak buku resipi jumpa resepi capati bahan semua ader Kat dapur aper lg try lah buat..jadi tau walaupun hodoh sikit rupanya hehehehe...

Bahan

Tepung atta
Unsalted butter
2sudu minyak
Susu mummy Guna susu fm aisy
Air

Cara masak

1kan semua bahan dlm bekas.gaul r rata Dan uli hingga jd doh biar stgh jam.

Bulat kan kecil McM bola pingpongkemudian leper kan.

Panaskan kuali Tanpa minyak gorengjer Capati smpai masak


Sekian

Prawn wantan soup

Assalamualaikum...

Ni lagi 1 entry terpendam menu aisy lunch smalam..sebenarnya ni peberet mummy..mmg Kalo makan setiap hari mummy tak kisah...namapun peberetkan...rasa nikmatjer Kalo dapat makan makanan peberetkan..hehehe...jadi mummy turunkan lah makanan peberet dekat anak teruna..tujuan untuk senang mummy masak Kalo aisy suka lg senang lah keje mummy bleh share msak makanan peberet ngan anak jer hehehehehe....pandai kan...alhamdulilah aisy suka walaupun bukan peberet sebab tekak aisyni memang sebijik tekak mr kamput suka nasi....aisy aisy memang semua nak geng ngan babah ye son....nasiblah mummy takde geng..kesiankan...

Sekian

Mummy ngan babah punya Hal!!

Assalamualaikum

Kesian anak mummy jd mangsa dera mak bapak sndiri hehe. Di paksa memakai headband Adik Kesya yang gegirl hehehehe...takpekan sayang mummy ngan babah nak tengok rupa aisy bila berabut kerinting hahahahaa nak tengok tak kecomelan aisy Jom layan gambar2 ni


Sekian

Cek mek molek vs udang msk lemak

Assalamualaikum
Kalini mummy buatkan cek Mek molek utk aisy..byk sgt keledek diumh jd mummy buatkan kuih cek mek molek utk kami 1 family makan...utk mummy ngan babah McM biasa lah dlm Ada gula tp utk aisy isi dibahagian dlm mummy letak kismis...lunch masak lemak udang...


Sekian

Sayalah AISY NUR RAYYAN

Assalamualaikum

Disebabkan smalam anak teruna genap 1 thn 3 bulan jadi hrni mummy nak penuh kan blog mummy ngan wajah comel anak teruna mummylahkan hehee....

Tak suka tengok takper,tak payah nak gatal2 tangan pg jenguk blog mummyni....blogni Hak peribadi, jadi suka hati lah nak tulis aper sama jugak dengan ,Facebook,twitter log in Guna Akaun sndirikan, takdepun Guna Akaun org lain so suka hati lah tuan empunya Badan nak tulis aper....pd mummylahkan Kalo tak suka tak pyh tgk tak pyh nak buang masa dok bc
Wall org....alamak emosi plak kan hahahahaha...Bg yg suka layan lah gambar anak teruna kesayangan mummyni ye hehehehe

Sekian