JellyPages.com

Saturday, December 28, 2013

Arryan nur rafael bin nurman

Assalamualaikum

Alhamdulilah besok genap 40hari mummy bepantang...bemakna ader 4 harije lagi pantang mummy nak abiis...tak sabar nak tgu nikmatnya abis pantang...nafsu makan dah tahap kemuncak....asyik melayan blog masakan je....dah rindu sangat rasanya mummy nak memasak untuk aisy dan mrkamput...lama sungguh tak kedapur...rasanya mummy dah jarang ke dapur sejak usia kandungan mummy 8 bulan....smuanya di amik alih oleh mr kamput....tq sayang....sebab sanggup amik alih tugas mummy menjaga aisy..memasak didapur walaupun penat balik keje....

Arryan nur rafael....buah hati nyawa mummy yg kedua genap 39 hari usia nya harini....berat arryan masa usia 1 bulan dah 4.5 kg....sihat dan membesar dengan jayanya hanya dengan susu mummy sepenuhnya....memang niat hati nak fully bf arryan sejak prenen lagi....harap niat mummyni tercapai...mummy taknak jd mcm aisy yg hanya merasa nikmatnya susu ibu sekejap...ms. tu mummy stupid sgt tak tau betapa nikmatnya susu ibu kepada anak2...so bila dpt tau prenen yg ke 2 mummy dah niat yg mummy nak fully bf baby....

Nak story lbh arryan dah bangun plak mintak susu...mummy harap arryan membesar bijak dan diberi kesihatan yang sagat terbaik ..

Saturday, December 14, 2013

Amukan si bujang hero

Assalamualaikum...

Budak yang dapat adik memang suka amukan...meragam...menangis tanpa sebabker....skang aisy suka sangat amukan menangis tanpa henti...aduh pening kpala mummy dibuatnya....klo bukan amukan dengan mummy...amukan dengan tok mak...kesian sungguh mummy tengok tok mak melayan perangai aisy...

Stress sungguh...tulah sabar memang kena tinggi..setinggi gunung kinabalu jawabnya....tapi kadang2 tu memang hilang sabar mummy dibuatnya..lebih klo aisy amukan time mummy nak nyusu baby arryan....beza mummy dengan mama yanie aisy pun sama macam aisy dengan baby arryan....siap tanya tokmak mummy masa dapat adik mcmtu jugakker perangainya..tapi tokmak cakap mummy okjer...hehehehe

Aduyai anak bujang mummy aisy nur rayyan....walau adik aisy 10 skalipun kasih sayang mummy tetap sama macam aisy mula2 lahir ke dunia ni sayang....mummy sayangkan aisy sepenuh hati.mummy tau aisy cemburu sebab mummy kena jaga adik dan bagi tumpuan lebih pada adik...tapi adik sgt kecik lagi sayang....lebih lagi adik nyusu sepenuhnya dengan mummy....semua yg adik pkai semuanya aisy nak pkai jugak...nak jadi baby macam adik jugak

Harap lepasni aisy redho dan terima yang aisy dah jadi abang hehehhhe

Friday, December 13, 2013

3 hero tamil mummy

Assalamualaikum

Lamanya tak menjenguk blog kusam mummy ni...baru harini bekesempatan setelah 24 hari arryan nur rafael selamat lahir ke dunia..alhamdulilah....mummy dahpun begelar ibu kepada 2 hero....aisy nur rayyan dan arryan nur rafael...

Skang mummy dah 24 hr bepantang diuma tok abah dipahang...arryan lahir pada 19 november 2013 pukul 6.55 petang...setelah 3 hari mummy menanggung kesakitan yang amat teramat sangat...sakit yang membuatkan mummy rasa bagai nak tercabut nyawa pada haritulah ...sakit yang amat sangat....hanya allah yang tau...tapi takpe semuatu penghapus dosa mummy dan balasan atas smua dosa mummy agaknya..

Alhamdulilah skang hidup mummy dah lengkap dah ade 3 superhero...mr kamput...aisy dan baby arryan....syukur atas kurniaan kebahagian yang allah bagi pada mummy...doa mummy semoga ianya bekekalan smpai ke syurga..amin.........

Tuesday, September 3, 2013

2 tahun 2 bulan syg!

Assalamualaikum..

Harini mummy masih lagi mc besok dah mula keje mcm biasa....harini genap usia kekasih hati kesayangan mummy 2 tahun 2 bulan..alhamdulilah syukur....dah makin besar anak teruna mummy...lagi 2 bulan nak jadi abang dah insyaallah....amin....

Mummy bersyukur aisy nur rayyan membesar dengan sihat...bijak....walaupun masih dalam proses untuk becakap tapi mummy bangga bila apa yang mummy smpaikan dan bagitau aisy dia faham dan lakukan...wahai anak permata hati mummy cemerlanglah dunia akhirat ye sayang..jadilah anak yang membanggakan kedua org tuanya....anak yg soleh...abang yang sangat baik dan penyayang kepada adik nanti...hamba kepada allah swt yang taat setia pada perintah suruhannya...ketahuilah mummy babah sangat sayangkan kamu wahai anak harta yang sangat ternilai untuk kami berdua....AISy NUR RAYYAN.....

Monday, September 2, 2013

Puding triffle

ASSALAMUALAIKUM....

baru hrni bekesempatan berkongsi menu ke open house mr kamput yang dibuat ala-ala potluck...smua kena bawak makanan dr rumah...jadi mummy buatkan mee goreng dan puding triffle untuk mr kamput bawak ke open house dengan kawan-kawan dia....menu dan resepi yang mudah untuk dimasak dan dihidangkan....untuk puding triffle mummy buatkan 100 pcs...mr kamput pun turut bantu mummy...aisypun sama tolong mummy..tolong buat sepah 1 umh dengan pakej lagi..tumpahkan nata de coco mummy...hehehe

Bahan

Kek span mummy guna kek coklat...(dipotong dibasahkan dgn air buahan dan disusun dlm bekas)
-buah-buahan dlm tin(diasingkan air)
-nata de coco

Bahan kastad

-4sudu tpg kastad

-susu segar@susu cair

-2bj kng telur

-esen vanila sikitjer

-gula

-air

Cara masak

-bancuh tepung kastad dgn air..mskkan bahan  dlm periuk...mskkan susu..gula kunung telur..esen vanila  msk ats api pelahan biar smpai pekat sejukkan sekejap..

Bahan jelly

-serbuk jelly

-pewarna merah

-perasa strawberry

-gula

-air

Cara masak

-campur semua bahan masak ats api pelahan biar smpai mendidih..


Cara lapisan puding

-basah kek dgn air buah susun dlm bekas

-ats kek susun separuh buah-buahan..

-tuang kastad

-susun separuh bahan buah

-tuang bahan jelly hias dengan nata decoco atas skali.

Sejukkan sebelum dimakan





Wednesday, August 28, 2013

Open house aka pra reunion

ASSALAMUALAIKUM...

hr ahad yang lepas mummy ngan babah ader jemputan open house raya siang umh kawan mummy yang dah hampir 13 tahun tak.jumpa....malam plak opis babah punya turn....seronok sebab dapat jumpa kawan lamakan...aisypun sgt seronok sebab ramai kawan2 dia jumpa..blom lagi malam memang makin seronok anak mummy berlari dipadang tak henti2....

Layan gambar kami jelah mummy dah mls nak story byk2 kang terdelete lagi..haippp malasnyalah...

Thursday, August 15, 2013

very....very...sentimental value..

ASSALAMUALAIKUM..

alhamdulilah mood mummy skang memang berada di tahap kerajinan yang sangat baik..rajin dari banyak aspek....takdelah penyakit malas tu asyik datang jerkan...so disebabkan terlalu rajin asyik nak mengupdate blogjer...tak kisahlah takde yang sudi membaca asalkan apa yang mummy sharekan disini ikhlas dari hati mummy untuk tatapan superhero mummy yang berdua tu...aisy dan juga mrkamput kesayangan mummy....

harini terpanggil nak ceritakan salah 1 benda yang sangat menyentuh hati nurani mummy...dah berusia 2 tahun dan sebaya aisypun....dahlama mummy gunakan semenjak lahirkan aisy lagi...kotaknyapun mummy simpan elok-elok dalam almari tanpa ada tangan yang mengacaunya...tapikan cuma baru-baruni jer tetiba ada diruang tamu...terkejut mummy.dibuatnya....sapa lagi kalo bukan aisy nur rayyan yang sangat rajin mengemas rumah...semua barang yang mummy simpan elok dikeluarkan...bertuah punya anak...kotak purse roxy hadiah dari mr kamput untuk mummy selepas slamat lahirkan aisy 2 tahun lepas dah pun menjadi toys peberet anak teruna....sebelum ni memang cantikjer ddk diam2 dlm almari...bila mummy simpan mulalah amukkan berlaku..so tahanjerlah hati demi ank kesayangankan...hehehe.....alhamdulilah dah 2 tahun mummy gunakan purse yang mrkamput hadiahkan pada mummy....sangat bernilai harganya pada mummy...yelah hadiah dr suami slps slamat lahirkan zuriat untuk diakan...memang sangat mummy hargai...terima kasih suamiku sayang...ujung novemberni jangan lupa sediakan hadiah lagi untuk mummy yer...hehehhhe...

lagi 1 yg sangat menyentuh hati mummy bila baru-baruni mummy buatkan aisy dan mrkamput cucur kurma...resepi tu dari nenek mummy merangkap moyang aisy...memang menu wajib bulan puasa yang mummy makan tiap kali balik kmpg bila bulan puasa..sambil dok menikmati keenakkan cucur kurma tetiba teringat dekat nenek mummy dikampung...alhamdulilah aisy pun sangat sukakan cucur kurma air tangan mummy...banyak sangat tengok drama melayu nya mummy ni...skang asyik dan mudah benar mengalirkan airmata....harap sangat baby tak sensitif macam mummy yer sayang...jadi cekal tabah macam abang aisy yer sayang

kuih bakar pandan suka hati mummy

assalamualaikum..

alhamdulilah masih lagi diberi kesempatan nak menyediakan sarapan untuk si buah hati aisy nur rayyan...

pagini mummy buatkan aisy sarapan kuih bakar tapi versi hentam mummy punya..hehehe...mood rayalah katakan...daun pandan pun adee diumah so gunakan kewangian daun pandan tu untuk buat kuih bakar dan sarapan aisy serta mummy dan babah...

aisyni bkn penggemar manis so mummy tak letak gula pun.dlm adunan bhan...namapun resepi hentam mummy punya pasallahkan...hehehe...cuma bila kuih bkar pandan dah siap mummy tuangkan madu pelengkap rasa...alhamdulilah harini kami bertiga sarapan dengan kuih bakar ciptaan mummy ni..hehee

Monday, August 12, 2013

nasi ayam berempah

ASSALAMUALAIKUM...

mood raya masih lagi ada...cuma beza pada mummy mood raya tahun ni sangatlah kureng....

harini mood rajin terlebih mummy buatkan nasi ayam.untuk superhero mummy mkan ...takde dah istilah rendang...lemang bagai harini...selera dah balik ke asal semula menu harian..hehehe....lagipun nasi ayam ni simple jer...masakpun senangjerkan....aisy siteruna mummy pun sgt sukakan nasi ayam...cuma aisy takde smbaljer..mummy gantikan dgn sayuran..sbb aisy ni.penggemar sayur...

bahanpun sangat simple.....besok mood nak membakar plak rasanya....insyaallah conflakes madu klo rajinlah..hehehehe

Sunday, August 11, 2013

ikan stim halia

assalamualaikum..

harini dah raya ke4...memang mummy dah tak boleh nak makan rendang...dan sewaktu dengannya....yelahkan. 3 hr berturut makan makanan dan menu hari rayajer...rasa.mual tu dah mula datang...maybe babypun dah tak bleh nak makan kot....

hari yang ke 4 ni mummy buatkan hero mummy ikan stim halia dan bendi cicah sambal tomato peberet mr kamput....menu yang simple dan paling penting sihat....lgsg takde minyak....hehehehe

resipi simple...ader masa mummy share kat sini yer...aisy punya takde cili...tapi still buat aisy berselera....

ayam golek ala kenny rogers di pagi raya!

assalamualaikum....

mata belom lagi nak lelap..mummy nak share resepi yang sangat simple dan sedap yang mummy buat masa bulan puasa haritu dan untuk kami makan 1 keluarga pada hari raya....ayam ala kenny rogers...rrsepi yang sangat mudah senang untuk.dibuat tapi yang pasti sangatlah lazat.....

mummy cuba resepi ni disebabkan mummy dgn mrkamput sangat sukakan ayam yang di kenny rogers...nak.makan selalu memang agak kopaklah poket mr kamput nantikan...so....godek2 incik.google jumpa.lah resepi ayam golek.ala kenny rogers..yang mummy amik resepi di blog peberet mummy masam manis....

mummy buatkan nasi ayam untuk dimakan dengan ayam golek...alhamdulilah juri tetap masakan mummy sgt suka...mcm tu juga dengan aisy...hilang penat bila tgk hero kesayangan.mummy makan berselera skali...alhamdulilah....cuma gambar tak berapa jelas almakumlah anset mummy 3310 jer...

Saturday, August 10, 2013

slamat hr raya adilfitri

assalamualaikum....

alhamdulilah dah raya ke.3 pun.harini....tahun ni sangat serdahana smbutan raya kami sekeluarga...mummy lebih utamakan pada anak teruna dan mr kamput..bagi.mummy yang tgh sarat prenen 6 bln ni pakaipun baju tahun lepas yang mmg takde istilah nak pkai lgsg sblm ni...perut tgh membesar mmg takde istilah melaram di hari raya tahun ni...insyaallah tahun depan kami beraya berempat...

kalini aisypun dah msk 2 tahun...dah pndai sgt bab bergaya kalo berbaju baru...memang sgt suka melaram...dah tau seronok.bila.berkumpul beramai dan dah tau seronoknya bila terima duit raya..hehhehe....

okieslah layan gambar kami beraya tahun ni yer...slamat hari raya semua...maap zahir batin..

Saturday, July 6, 2013

happy birthday aisy nur rayyan!!

assalamualaikum..

ya allah lama nya tak menjenguk blog mummy ni...yang sangatlah kusam,berhabuk...memang sangat tak mengizinkan diri mummy dengan prenen kalini...sangat pemalas...cepat penat..harap baby tak ikut perangai buruk mummy ni ye sayang..

alhamdulilah 3 hb julai 2013 genaplah anak teruna kesayangan mummy dan babah 2 tahun...doa mummy harap aisy sentiasa beroleh kesihatan yang sangat terbaik,cemerlang dunia akhirat....menjadi anak yang soleh....taat kepada perintah agama dan allah swt...

happy birthday my lovely son....buat baby,membesar dengan sihat dalam perut mummy yer...mummy,babah abang aisy tak sabar tunggu baby lahir ke dunia..insyaallah 23 november 2013..:)

Monday, May 6, 2013

welcome 2 my tummy baby!!!

assalamualaikum......

ayoyoyo.....kat mana -mana skang sibuk org dok perkatakan keputusan PRU13....mummy dan babah pun still duduk depan tb melayan result pru13 yang bermula pada 5 hb 5 2013..alhamdulilah kalini mummy ditugaskan untuk menjalan tanggungjwab bertugas di PRU13....pertamakali mengundi dan terlibat dengan pru ni....penat smpai balik umah telentang ala-ala superman atas katil...tapi 1 pengalaman yang tak dapat digambarkan...macam-macam jenis perangai,ragam manusia dapat dilihat.....insyaallah kalo 5 tahun lagi masih bernafas dibumi allah ni mummy mahu lagi bertugas di pru...cuma yang tak syoknya kena undi pos,takde dakwat kekal ditangan sebagai bukti yang dah selesai menjalankan tanggungjawab sebagai rakyat malaysia..

alhamdulilah bn menang macam 5 tahun lepas....seronok kami laki bini...sampaikan wall mummy di fb pun panas dibuatnya..takkisahlahkan...hak masing-masing untuk mengundi....mummy dan babah memang dilahirkan dari keluarga yang taat setia dengan BN...tok abah aisy memang dari dulu sangat-sangatlah kuatnya semangat cintakan negara tu...mcmtu jugak dengan atok dan nenek aisy disabah....kalo dulu time nak mengundi dirumah tok abah komfem terpasang bendera BN besar gedabak di depan rumah...hehehe...dulu mummy tak amik tahu langsung pasalpolitikni baru tahun nilah semangat tu berkobar-kobar sikit...


harini jugak mummy dengan senang hatinya nak bagitau aisy bakal menjadi abang insyaallah 23 november ni adik aisy akan lahir.....usia kandungan mummypun baru 10 minggu....taknak terlampau excited lepas awal-awal haritu ader sikit problemdengan kandungan kalini...tapi berkat doa mummy dan babah masalah tu dah takde....alhamdulilah....kalo ikutkan mummy dan babah memang nak anakperempuan..kalo sekiranya masih boy mcm aisy kami terimadengan hati yang terbuka..asalkan baby sihat ,sempurna macam abag aisy....yang paling penting tak cerewet sama mcm abg ye sayang....kali ni mummy tak mabuk mcm prenenkan aisy dulu....suka makan masam,pedas...dan sgt cerewet bab makan...dan paling teruk sangat lembik,pemalas terlampau...smpaikan babah penah komplen"mummy kalini lembik,malas sgt nanti baby lahir lembik,malas mcm mummy gak"hahahhahaa...

baby sayang..membesarlah dengan jayanya dalam perut mummy ye nak....mummy,babah dan abang aisy doakan baby sihat,sempurna dalam perut mummy ye sayang!!!!welcome 2 my tummy baby.....love!!!




Friday, May 3, 2013

1 tahun 10 bulan!!

assalamualaikum....
dah lama bebenor tak menjenguk blog kusam ni....dah macam rumah kosong yang sepi tanpa ada penghuni jer blog mummy ni...al kisahnya mummy skang sgtlah pemalas...balik dari kerja memang terus cari bantal untuk tenangkan diri dan minda...penat di sekolah terus bertambah bila jejakkan kaki ke rumah....memang tak dapat langsung nak dilawan kepenatan tu...akhirnya mummy redho bila balik rumah jer terus tidur smpai ke pagi hahahhaa..


harini usia aisy nur rayyan genap 1 tahun 10 bulan..lagi 2 bulanjer aisy nak masuk 2 tahun...dah besar ank mummy ni....sakit dan nikmatnya semasa melahirkan aisy masih mummy terasa smpai sekarang...tak sangka semuatu dah nak masuk 2 tahun berlaku...aisy makin bijakpandai,makin cergas dan menjadi kebanggaan mummy dan babah...walaupun aisy masih belom boleh bercakap...tapi mummy dan babah bangga dengan perkembangan aisy sekarang.

seperti biasa mummy doakan aisy menadi anak yang soleh...membesar dengan jayanya seperti kanak-kanak lain,berjaya didunia akhirat....menjadi hamba yang taat setia kepada penciptanya..amin.....
love u sayang mummy dan babah....happy 1 tahun 10 bulan sayang!!



Wednesday, April 3, 2013

1 tahun 9 bulan!!!

ASSALAMUALAIKUM...

lama sungguh tak berblog bagai ni..alkisahnya mummy yang asyik ulang alik ke ppum dan di bagi mc hampir 2 minggu gara-gara kesihatan yang tidak berapaa baik....harini baru berpeluang dan mood kerajinan tu dah ada untuk berblog...lagipun harini genap usia aisy nur rayyan 1tahun 9 bulan...em...lagi 3 bulan aisy akan genap 2 tahun usianya...

doa mummy buat aisy jadi anak yang soleh ,berjaya dunia akhirat,hormatkan mummy dan babah sentiasa....mummy sygkan kamu sangat-sangat wahai ank...membesar bagai juara yer sayang....muahhh...


rindu zaman aisy bam,....bamlah


Thursday, March 14, 2013

SAMA TAPI TAK serupa!!

ASSALAMUALAIKUM....

harini mummy nak share gambar baju mummy dan mama yanie aisy masa kecik-kecik dahulu kala...tokmak aisyni memang suka sangat boriakan mummy dan mama aisy ni..maybe sebab nak bagi orang sekeliling tahu yang kami ni adik beradik kot.hehehe..almaklumlah warna kulit,muka kami sangatlah berbeza...mummy si hitam mama yanie si putih....dah macam bendera pahang plakkan..ahahhaa...lagi pun skang fesyen dah berbalik ke zaman dahulu kala...so terjadilah baju dan fesyen yang lebih kurang sama masa zaman mummy dan mama yanie pkai zaman kanak-kanak dulu..nak tengok.. jap mummy uploadkan yer..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


SIPUTIH DAN SIHITAM VERSI DAHULU KALA



.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 SAMA tak DENGAN BAJU YG kami pkai tu???lebih kurangkan..ader reben dan polkadot.hehhehe
.
.
.
.
.
.

.
.
.
yang ni plak si hitam dan si putih versi moden hahahaha..
 SI PUTIH DAN SIHITAM VERSI ZAMAN MODEN


penghapus dosa-dosa kecil

ASSALAMUALAIKUM..

baru harini berpeluang menjenguk blog kusam kesayangan mummy ni...alhamdulilah harini diri mummy dah sihat sikit...besok masuk hari ke 5 dah merangkap seminggu mummy tak bekerje...mummy tak berapa sihat...sakit di bahagian peranakkan..3 hari berturut-turut berulang di PPUM jer...alhamdulilah harini mummydah ok sikit....harap sepenuhnya sihat macam biasa amin....redho dengan segala ujian yang allah swt berikan...mungkin ni balasan ke atas kealpaan mummy pada yang maha pencipta kan....sakit tu kan penghapus dosa-dosa kecik!!!jadi mummy terima seikhlas hati...insyaallah pasti ada hikmah dengan apa yang allah swt telah tuliskan untuk mummy serta babah...

doktor dah  nasihatkan mummy dari makan makanan yang bukan-bukan..kurangkan pedas,asam...yang paling tak tahan doktor siap cakap faktor kegemukkan jugak boleh mengakibatkan penyakit senang datang...aduh!!!doktorpun cakap mummy ni gemuk tau..berat badan naik berpuluh-puluh kilo...insyaallah lepas ni nak cuba control dan kawalkan sikit nafsu makan mummy ni...taknak yang manis-manis...yang banyak kalori ni...takut bila faktor umur makin meningkatkan...lebih lebih lagi bila tengok perut mummy yang sangat buncit...dah macam prenen 3 bulan plak...uh!!!serius malu dan pening  bila pikir nak kuruskan balik badan macam dulu-dulu..hehhee

isnin 11 mac 2013 haritu mummy dan aisy pergi klia untuk anta moyang aisy..nenek pada mummy puan sharifah zainab menunaikan umrah...mr kamput mummy tak dapat join skali sebab kena keja...so,mummy jelah ngan anak teruna yang pergi ke klia dengan ahli family sebelah tokmak aisy ni...mummy mintak moyang aisy doakan anak teruna mummy ni cepat bercakap...doa di tanah suci kan di makbulkan allah....insyaallah satu hari nanti mungkin giliran mummy dan mr kamput plak untuk kesana sapa tahukan....sapa yang taknak ke rumah allah swt kan....mummy tak sempat nak amik pic masa di klia..sibuk mengawal anak teruna yang tak henti-henti berlari ke sana sini...s0,cilop kat fb orang jerlah yer..heheee

gergasi manalah sebelah kanan tu ye berseluar purple?




Wednesday, March 6, 2013

homemade KFCM...

ASSALAMUALAIKUM.....
 
mingguni mummy tak berapa nak sihat..sakit perut macam ader menda jer dalam perutni..nak ckp prenen tak..entahlah sakitnya smpai ke pinggang..mudahan allah swt beri kesihatan yang terbaik untuk mummy..amin...
 
malamni mummy nak share menu lunch aisy ke rumah nenek harini...mummy buatkan aisy tomyam putih sayuran dan ayam goreng yang mummy namakan KFCM..kentucky fried chicken mummy hahahhaa...rasa seakan ayam goreng kfc original..respons dari 2 orang pengkritik masakan mummy alhamdulilah kedua2nya sangat sukakan ayam goreng mummy ni....siap makan sambil tengok tv dah macam gaya makan pisang goreng plak..hehhee...simple dan yang penting kalo mummy dan babah nak makan kfc dan yang sewaktu dengannya mummy bekalkan KFCM air tangan mummy untuk anak teruna kesayangan mummyni...
 
BAHAN-BAHAN
 
 AYAM
(MUMMY selalu amik bahagian dada dan hiris nipis dan memanjang bagi senang aisy makan)
 
bawang putih(dicincang halus)
 
halia(dihiris halus)
 
lada hitam sedikit
 
garam
 
telur
 
tepung
 
bread crumb
 
sedikit sos bijan
 
 
CARA MASAK
  
 
perap ayam dengan halia,bwg putih,ladahitam,garam dan biarkan seketika..
 
pukul telur,celup ayam dalam telur,tepung dan last bread crumb goreng garing...siap.. 



Tuesday, March 5, 2013

banana bread pudding!

ASSALAMUALAIKUM..
 
mengantuk letih sangat harini mood nak berblog ada tapi mata memang nak tertutup sangat..jadi mummy upload gambarjerlah ek..resepi simple sangat...mcm buat puding roti biasa cuma mummy selang selikan bahan roti dan dilapis dengan pisang..konon2 nak buat macam coklat banana kek di secret resepi..tapi ni jer yang mampu mummy sediakan untuk aisy..hehee...jadilah kan sayang asalkan ader rupa sikit2 kek kat secret resepitu sudahlah.hahaahha
 
MUMMY PUNYA YG ADA TOPPING COKLAT..

 AISY NUR RAYYAN punya




Sunday, March 3, 2013

happy birthday aisy!

ASSALAMUALAIKUM...

aduh!!! baru mummy perasan harini 3.3.2013...cantikkan tarikh tu...harini barulah mummy teringat yang usia aisy nur rayyan genap 1 tahun 8 bulan...aduh!!!dah besar teruna mummy..dah makin pandai...bijak....lagi 4 bulan 2 tahun dah usia aisy...aisy mummy doakan aisy diberi kesihatan yang terbaik,panjang umur,jadi anak yang soleh,berjaya dunia akhirat,menjadi kebanggaan mummy dan babah serta seorang anak yang hormatkan kedua ibu bapanya dan yang paling penting taat segala suruhan allah serta rasulnya...mummy dan babah sentiasa sayangkan aisy tau dunia akhirat..love u my baby boy...happy birthday 1 tahun 8 bulan sayang..muahhh...

permata hati mummy dan babah selamanya aisy nur rayyan

aiskrim goreng di pagi hari!!



ASSALAMUALAIKUM...

pagini mummy buatkan sarapan mummy dan mr kamput aiskrim goreng....senang...lagipun mummy dah bekukan dari malam tadi lagi.....aisypun mkan menda yang sama cuma dalamnya gantikan aiskrim mummy letakkan kismis....hehehee....alkisahnya kawan mr kamput baik hati bagi aiskrim coklat yang 6 liter besarnya...banyak sungguh tupun dah dibahagi di rumah babah old aisy still tak abis-abis lagi..kalo mummy bab aiskrimni mmg agak kurang....mr kamput yang penggemar aiskrimtupun bleh mengalah sebab muak bila tengok banyak sangat aiskrim kat rumahni..hehehehe..dari membazir macamtujer mummypun buatkanlah aiskrim goreng untuk kami makan dipetang hari...tapi disebabkan mummy malas harini jadilah sarapan kami laki bini aiskrim goreng jer harini.hehehehehe

sangat mudah dan senangjer nak buat aiskrim gorengni....aisypun bleh buat tau.hehehhe...sebelumni dah beberapa kali mummy buat aiskrim goreng tapi kalini first tme jadi sarapan kami laki bini selalu makan dipetang hari.hehhee..resepi ader kat bawah ek...

BAHAN-BAHAN

Bahan-Bahan : 
  • Roti (sy guna roti Gardenia)
  • Ais Krim Coklat (sy guna brand WALLS, kalau nak buat ais krim sendiri pun boleh. Klik SINI)
  • Telur dipukul (macam buat telur dadar)
  • Nestum Keluarga
  • 2 cawan Minyak - untuk menggoreng
Cara-Cara : 
  1. Lembapkan 2 keping roti dengan air biasa.
  2. Kemudian letakkan ais krim atas roti tersebut dan kapit dengan lagi satu roti.
  3. Ambil something yang bulat untuk tekap roti tersebut. Contohnya cawan plastik. (sy guna botol air bulat)
  4. Kemudian kemaskan tepi roti dengan air. Pastikan roti tak terbuka.
  5. Celup dalam telur yang telah dipukul.
  6. Gaul pula dalam nestum.
  7. Ulang langkah 5 & 6 jika nak tebal. (sy ulang 2 kali)
  8. Simpan dalam bekas & letak dalam peti hingga roti & ais krim keras.
  9. Pastikan roti tak bersentuh antara satu sama lain. Nanti dah keras, roti tu melekat. Jadi sy cadangkan masukkan roti tu dalam plastik satu2.
Cara Menggoreng :
  1. Panaskan minyak hingga betul2 panas.
  2. Gorengkan roti yang telah keras selama 10 saat / nampak kekuningan.
- See more at: http://shabbychubby.blogspot.com/2011/10/resepi-ais-krim-goreng.html#sthash.G6JQdhdq.dpuf

roti
aiskrim coklat
telur(takletakpun takper)
MINYAK untuk menggoreng


CARA MASAK

LEMBAPKAn 2 keping roti dengan air biasa.
kemudian letakkan aisrkrim atas roti dan kapitkan dengan 1 keping lagi roti,
ambil bekas air atau bekas yang ader permukaan bulat(mummy guna acuan telur yg selalu mummy masakkan aisy)untuk tekapkan roti tadi.
kemaskan tepi roti dengan air..pastikan aiskrim tak keluar..
simpan dalam plastik dan bekukan 1 malam sebelum digoreng esok pagi...




Saturday, March 2, 2013

kek batik mr kamput!!

ASSALAMUALAIKUM..

selamat berhujung minggu semua,harini mummy agak letih sikit berbanding weekend sebelumni...anak teruna demam,nak berkepitjer dengan mummy...langsung tak boleh nak buat kerja rumah...tapi aktifnya still macam biasa...terpaksalah mummy melayan mood orang yg tgh demam menonton upin ipin dan bermain badminton di dalam rumah sendiri...hehehhe...mr kamput harini pulak keje pagi jadi memang 1 hari mummy dengan aisyjer dirumah...

mood nak masak tu memang terlebih over kalo weekend..dah lama mr kamput mintak mummy buatkan kek batik peberet mr kamput..tapi baru harini mummy dapat buatkan....selalu nak buat adajer bahan yang takde..biskut marie yang kaler putih tu memang cepat abis kalo di kedai bawah rumah ni..ader pun yang perasa kopi..mr kamput tak berapa nak suka terus cancel nak buat biskut batik...alhamdulilah harini niat suami kesayangan mummy nak makan kek batik tertunai sudah...yang bestnya kalini mummy ader pembantu chef tolong mummy buatkan kek batik untuk mr kamput..sapa lagi aisy nur rayyanlah..hehehe..mood nak berkepit dengan mummy dan susah nya tido siang hari terpaksalah mummy bawak aisy skali didapur membantu mummy..hehehe...nasiblah kek batikni simplejer caranya so,bab patah dan karatekan biskut tu tugas aisy nur rayyanlah..hahahhahha...untuk lebih menyelerakan mummy buatkan topping coklat atas kek batik tu...alhamdulilah mr kamput suka sangat ngan kek batik yang mummy dan aisy buatkan...tapi kesian dekat aisy mummy tak bagi aisy join skali kek  batikni sebab macam tak sesuaijer kandungan bahan yang ada kat dalamnya....sorry yer sayang nanti mummy try buat kek batik versi baby punya ok!!


kek dideko oleh chef aisy nur rayyan..abis 1 botol coklat urai mummy dituangnya atas kek..   







selamatkan malaysia tanah darahku

ASSALAMUALAIKUM....
 
sudah beberapa hari blog mummy ni tak dijenguk,penat sangat letih bebenornya mummy ni setiap kali balik dari sekolah....mungkin disebabkan faktor usia yang makin meningkat agknya...kurangnya stamina dan keupayaan yang tinggi dalam diri mummyni tu yang mudah sangat penat dan letihnya...tapi rasanya masalah yang lebih tepat lagi adalah disebabkan faktor kegemukkan...badan bila dah makin berisi memang mudah letih dan asyik rasa malasjer...hehehhe
 
malamni mummy dan mr kamput asyik dok tunggu berita tentang perkembangan di lahad datu sabah...tentera malaysia yang sedang berperang dengan penceroboh sulu...sampaikan memang tak rasa nak tidur gara-gara risaukan keselamatan dan keamanan di sabah terutama di lahad datu...sabahtu tempat lahir,negeri kelahiran mr kamput.....semua ahli keluarga mr kamput ada di sabah dan juga di lahad datu....macamner tak risaunya hati mummy dan mr kamputni....lebih-lebih lagi bila ader unit komander polis malaysia dah terkorban 2 orang!!!dah macamkes digaza palestin plak cuma skang berlaku di malaysia...tak aman damai lagiker malaysia sekarang ni??? ya allah ya tuhanku lindungilah tanah tumpah darahku yang tercinta malaysia dari penceroboh-penceroboh durjana yang hanya ingin memporak perandakan keamanan negara kami..amin ya robal alamin...
 
mummy harap sangat semua rakyat malaysia bersatu hati tak kira kaum,bangsa demi tanah air kita malaysia yang tercinta ni..lupakan soal politik yang tengah sibuk skang diperkatakan....samalah kita doakan kesejahteraan rakyat-rakyat dipulau borneo terutama di lahad datu terselamat dan boleh hidup seperti biasa...bila dipikir-pikir mummy jadi takut sangat,dahlah malaysiani ramainya orang filipina...ramainya pendatang asingkan...macam-macam boleh jadikan..nauzubillah..mintak dijauhkanlah...kenapalah penceroboh sulu ni nak mengaku yang sabah tu tanah diaorng,mungkin sebab bila tengok malaysia ni sangatlah maju dan aman damai kot....lupakanlah hasrat dan angan -angan kosong anda nak amik sabah dari malaysia....dah tertulis di sejarahpun kan sabah memang untuk malaysia...baliklah jangan ganggu keamanan negara kami....

harap lepasni takde lagi berlaku perkara yang menakutkan seluruh rakyat malaysia....moga allah swt melindungi perjuang-perjuang negara kita di lahad datu...untuk wira negara yang terkorban semoga kalian ditempatkan di kalangan ahli syurga..amin....



 tolonglah balik....jgn kacau rumah org tau!!