JellyPages.com

Thursday, February 14, 2013

resepi tanpa nama??

ASSALAMUALAIKUM....

 puan-puan sekalian harini saya nak share resepi ciptaan sendiri ,simple tapi hasilnya sangat sedap..amat sesuai dimakan seisi keluarga terutama bagi anak-anak kecil yang masih lagi tak makan garam atau perasa tambahan...pergh!!!bunyi macam chef bertauliahjer mummy ni kan....padahal takdalah sedap manapun,jenis manusia poyo terlebih mummy ni agaknya.keh..keh...keh...

orait,sebab dah pening nak buatkan aisy sarapan apa esok pagi jadi tercetuslah idea nak menghentam saja masak....hahhahaa....bukak peti sejuk banyak plak lebihan roti mummy hancurkan,pecahkan telur 2 biji dalam roti tu dan tuangkan air sedikit biarkan sampai kembang....tengok plak cheese masih banyak terus datang idea nak lapiskan dengan roti tadi...nak lebih lengkap campur sayur-sayuran,daging so semua khasiat,vitamin,protein ada dalam masakan ciptaan mummy ni...uweeekkkkk nak muntah plak dengar macam teror bebenor.hahahhahahhaa

ok untuk resepi penuh sila lihat di bawah ni yer..alhamdulilah mendapat sambutan oleh kedua-dua juri tetap mummy..aisy dan mr kamput merangkap ketua juri..hehhee...besok pagi kukus lagi untuk sarapan aisy kerumah nenek bs...bahan-bahan semua dah sedia dalam peti sejuk...nasiblah aisy nur rayyan lepasni selalulah aisy makan makanan ni ek..sebab simple dan menjimatkan masa tenaga mummy hehehe....nama???tak tau mummy nak letak apa..pandai-pandailah korang isi nama kat resepi ni ek...hehehe





BAHAN-BAHAN

ROTI@KULIT ROTI
TELUR
CHEESE
SEDIKIT SERBUK KARI
STOK IKAN BILIS@ GARAM
CARROT(DIPOTONG NIPIS)
BAYAM
DAUNSUP
MIX HERBS SIKIT
DAGING CINCANG
BAWANG DICINCANG

CARA MASAK

ROTI CARIK2 KECIL,MASUKKAN DALAM BEKAS TUANGKAN SEDIKIT AIR DAN PECAHKAN TELUR BIAR SMPAI KEMBANG

PANASKAN KUALI DENGAN UNSALTBUTTER,TUMIS BAWANG CINCANG SAMPAI WANGI,DAGING,CARROT BIAR SMAPAI DAGING KERING DAN CARROT LEMBUT SEDIKIT,MASUKKAN BAYAM,STOK IKAN BILIS,SERBUK KARI,MIX HERB...KACAU SEBATI ANGKAT.

DALAM BEKAS...MASUKKAN BAHAN ROTI..LEPASTU LAPISKAN DENGAN BAHAN DAGING DAN TABURKAN CHEESE..SELANG SELI KAN BAHAN BUAT SMAPAI BAHAN ABIS..KUKUS SAMPAI MASAK

senangkan...semua boleh makan 1 kampungpun boleh.hahahhaha


 

No comments:

Post a Comment

luv u comment