Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

happy born day arryan nur rafael!!

assalamualaikum
alhamdulilah syukur sangat pada tarikh ini setahun yang lepas pukul 6.55 ptg mummy selamat melahirkan anak kedua mummy merangkap superhero kesayangan kami sekeluarga arryan nur rafael...setelah 3 jam menahan sakit di labour room hanya allah swt saja tau betapa sakitnya saat melahirkan anak!!!
harini genap usia si gendut mummy setahun..syukur alhamdulilah arryan membesar dengan sihat!!!!dan besyukur di usia 10 bulan arryan dahpun bejalan dan skang sudah ade 6 btg gigi!!!
masih mummy ingat saat awl prenenkan arryan doktor sahkan mummy prenen luar rahim dan hampir untuk membuang bayi yg dlm kandungan masatu demi untuk selamatkan nyawa mummy!!!tapi perancangan allah swt itu hebat allah temukan mummy dengan seorang doktor yang bijak membuat keputusan tanpa terburu..dan akhirnya mummy selamat melahirkan harta kedua mummy dan babah...syukur padamu ya allah!!!
wahai anak permata hati mummy membesarlah menjadi anak yang soleh,anak yang taat setia pada ibu bapa ,hamba yang sangat seti…

cara mendoakan anak

assalamualaikum
mummy nak share satu ilmu yang sanga berguna yang mummy baca kat 1 blog ni(maap sangat mummy lupa nama blog tu)sangat berguna untuk ibu bapa amalkan...

Cara Mendoakan Anak
As salamu'alaikum shbt yg mulia. Nabi SAW bersabda: Tanggungjawab ayah yg paling utama ialah memberi anak nama yg baik2 & mendidik akhlak. Anak sering lupa apa yg ibubapa cakap, tapi mrk akan ingat apa yg mrk lihat ibubapa lakukan! Justeru, ibubapa wajib peka dgn setiap amalan & tindakan mrk. Sentiasa doakan di kepala anak hingga anak aqil baligh: 1. Fatehah, 2. Ayat Kursi, 3. Surah Al Insyirah sbg usha agar anak jadi anak yg soleh & pintar. Di antara waktu yg paling mustajab utk didik anak ialah dgn memberi nasihat selama 30 -60 SAAT: 1. Sebelum anak tidur, 2. Semasa anak SEDANG TIDUR (nasihati anak dgn bercakap dlm hati atau bisik di telinga), 3. Waktu anak bangun tidur, peluk anak & beri nasihat selama 30--60 SAAT, 4. Selepas anak mandi, 5. Selepas anak solat. Sekali sekala, jika ayah …

cara mendidik anak yang degil!!!

assalamualaikum...
semua org pahang terutamanya anak jati pahang,bini org pahang,laki org pahang,nenek org pahang, boyfriend,girlfrend org pahang @penyokong pahang sedang bersorak kegembiraan.alhamdulilah syukur sempena hari kelahiran sultan pahang akhirnya pahang layak ke final!!syukur!!! 
ok nak share sikit mummy terbaca kat ruangan fb kawan mummy tentang cara memdidik  Anak yang Degil..amat sgt berguna pada para ibu bapa untuk jadikan panduan..kat sini mummy kongsikan buat tatapan kita semua!

 Pesan Nabi saw: Anak2 yg nakal atau degil semasa kecil, akan menjadi org dewasa yg bijaksana. So tukar paradigma kita ttg anak kita itu. Fikir & kata2 ibubapa/ guru adalah DOA YG MAKBUL. Sabda Nabi SAW: Allah bertindak seperti mana yg di di sangkakan/ fikirkan oleh hambaNya.
Di antara perkara yg kita boleh lakukan utk bantu anak2 menjadi insan yg soleh: 1. Sentiasa berdoa utk mendapat anak yg soleh. Doa itu senjata terpenting org yg beriman & Allah angkat hijab kpd doa ibubapa.
2. Didik ana…

sup tepung aka pan mee!!

assalamualaikum...
sebenarnya dah lama sangat mummy terliur nak makan sup tepung aka pan mee!!first makan masa zaman sekolah 14 tahun dulu..masa tu kawan mummy yang memang teror buat sup tepung ni yang buat!!!kawan mummy ni mix cina mak dia cina so mmg sup tepung ni makanan harian family dialah...masatu zaman ddk asrama,balik cuti sek bulan 12 ingatkan nak tunjuk teror kat mak abah dan adik2 mummylah pandai masak sup tepung hampehhh langsung tak jadi hahahahha...spoil mood betul!!!siap kena gelak dgn 1 family lagi tau!!lepas tu terus insaf nak try masak..sampailah terjumpa ah cheng laksa kat giant!!start makan balik pan mee...tp takdelah setiap hari dok bedal jarang2 bila terasa nak makan je...last2 entah mcmne dok sibuk berwhatsapp bagai kat group sekolah terceritalah pasal sup tepung ni!!mintak resepi, try buat bagi adik2 mummy , mrkamput, aisy dan arryan makan dan resultnya alhamdulilah positif bab kata aisy emmm ,dapp!!! hahaha..dengan bangganya mummy share resepi kat sini yer sang…

jeruk mangga & epal asam boi!!!!

assalamualaikum..
skang dah jadi fenomena plak kat facebook sibuk orang pos jeruk mangga asam boi!!!mmg kecur meleleh air liur mummy tengoklah!!!!teringin woitt,,,,kalah orang prenen lakunya!!!!hehehe
air liur dah tahap gaban melelehnya terpaksalah buat jugak kang tak buat makin basah plak baju terkena air liur munmy ni kan hahahahaha....nak taknak paksa mr kamput tolong carikan mangga muda...puas cari tak jumpa yang jenis masam dan sesuai untuk dijadikan jeruk..terpaksalah beli mangga yang jenis lemak2 tu....jadilah dari takde!!!!dasar tamak nampak plak kawan mummy pos epal asam boi sebab tgh mood kerajinan tambah taknak kempunanlah konon mummy buat jugak epal hijau asam boi...so amekkk makanlah smpai kembung ye mummy hahahahaa
1 balang mangga,2 balang epal hijau!!!
nak buat bukan susahpun gula,asamboi,cilipadi gaul2 letak dlm peti 8 jam dah jadi!!!masalahnya mummy lom 8 jam dah bedal apa kes?????hahahahaaha

happy annivesary yg ke 4!!

assalamualaikum
1 oktober 2014 hrtu genap usia perkahwinan mummy dan babah yang ke 4 tahun!!alhamdulilah  semoga allah memberi kebahagian kepada mummy dan babah untuk selamanya smpai syurga!!!aminnn...
rajin terlebih mummy dibantu chef pilot aisy nur rayyan buat kek coklat moist sempena ulang tahun perkahwinan mummy dan babah!!!aisy kalo bab masak bagilah katbdia!!!semoga kamu jd pilot yg teror masak ye son aminnn



bekalan anak2 teruna!!

nasi bayam+roti ala2 lasagnia ikan dory untuk abang aisy...nasi bayam+ikan dorry+sup kentang carrot untuk adik arryan
nasi carrot,ayam masak sos tiram+roti bakar untuk abang aisy..bubur nasi ikan untuk si gendut arryan...
biskut oat+lasagnia lapis daging+coslaw nasi putih+ayam masak kicap+kubis tumis
assalamualaikum

harini mummy nak share bekalan anak2 teruna mummy ke umah nenek pengasuh!!!macam- macam yang mummy masakkan untuk superhero mummy ni.adik arryan pun dah 11 bulan taknak dah makan bubur nak makan makanan mcm abang aisy!!tapi adik punya nasi mummy masakkan lembik dan wajib ader kuah takut sembelit plak si gendut mummy tukan..

family holiday!!!!

assalamualaikum 
13-14 oktober 2014 kami anak beranak ke morib gold coast!!!merehatkan minda dan membawa superhero mandi manda di theme park kat morib tu!!!layan gambar jelah yer..malas betul nak menulis hahaha...



family holiday

assalamualaikum..
citer basi weekend mggu lepas holiday dengan mr bob family di pantai remis kuala selangor...sebenarnya memang dah lama mummy nak bawak 1 family mummy holiday tp kalini tak dirancang dtgnya spontan...puas pujuk tok abah join skali tetap tak mau ikut alasannya kena siapkan keje sebelum pergi mekah!!setelah dipujuk rayu barulah tok abah setuju tupun dengan 1 syarat pagi2 ahad kena balik dah ke pahang..redhojelah asalkan semua family dan terutama tok abah bebudak ni join jugak...
family mummy ni mmg excited bab seafood ni memang belasah makan tak ingatlah mcm2 jenis seafood kami makan dan bedal yg tak penah rasapun try n tet tau hehehehhe.. blom lagi bab memborong bawak balik jakunnya terlampau...hahahaha...oklah layan gambar percutian spontan yg tak dirancang ni yer!!!puas hati sebab apartmen betul2 ngadap laut sangat nyaman....







Bila aisy sudah bujang!!

Assalamualaikum.....
Alhamdulilah masih lagi bernafas,sihat tubuh badan untuk menjaga ke tiga-tiga hero mummy....aisy nur rayyan kekasih mummy hingga ke syurga dah 3 tahun 1 bulan usianya..dah jadi anak bujang mummy skangni...dah terlebih pandai terutama bab mengacau adik arryan dan sgt pandai menyakitkan hati naluri mummyni.. Hehehe...dan sangat besyukur bila aisy dah ringan mulut dah boleh becakap alhamdulilah syukur sgt pada allah swt krana memakbulkan doa mummy slamani....walaupun masih ade bahasa kartun tp tetap rasa syukur bila aisy dah boleh becakap..aminnnn terima kasih ya allah!!moga allah swt sentiasa melindungi kamu wahai anak ,kesayagan mummy dan babah slamanya....

Si gendut mummy!!

Assalamualaikum 
Lamanya tak membuka blog hrni terajin plak nak membukanya..tergerak hati nak bercerita tentang anak syurga mummy yg dah nak masuk 9 bulan usianya..arryan nur rafael....alhamdulilah arryan menyusu sepenuhnya dengan mummy...dah start makan solid food masa 6 bulan hrtu...berat pun ms 6 bulan dah 10 kg...membesar dengan sihat dah kalah abg aisy hehehe..harap niat mummy nak susukan arryan smpai umur 2 tahun allah permudahkan amin...



Raya 2014

Assalamualaikum
Selamat hari raya layan gambar raya kami sekeluarga yer!!!!!

Anak bujang mummy

Assalamualaikum
Alhamdulilah bersyukur sangat sebab allah kurniakan mummy anak syurga,anak soleh untuk mummy aisy nur rayyan...hari genap usia anak kesayangan babah merangkap sahabat baik babah 2 tahun 10 bulan..lagi 2 bulan aisy nak masuk 3 tahun...
Aisy dah memang boleh diharap..dah boleh bantu mummy kemas katil,apa saja mummy dan mintak tolong pasti aisy boleh lakukan..cuma bab untuk becakaptu masih belom sepenuhnya..walaupun aisy dah boleh sebut nama aisy dan beberapa patah pekataan tapi agak merisaukan spatutnya diusia aisy dah petah becakap...mummy harap dan doa semoga anak mummyni petah becakap...mummy tau aisy bijak pandai mungkin disebabkan pesekitaran pecakapan aisy agak terhad....
Aisy nur rayyan membesarlah menjadi anak yang soleh...anak yang membanggakan keluarga kita...anak yang taat dan hormatkan kedua ibu bapanya...anak yang sangat takutkan pada yang maha penciptanya...anak yang berjaya dunia akhirat....anak yang cemerlang dunia akhirat...ketahuilah sayang mummy babah dan…

Assalamualaikum

Assalamualaikum...
Lama sangat tak update blog smpai lupa dan tak tau nak cite dan mulakan darimana..alahai kesian sungguh blog kusam mummy ni sunyi sepi tanpa penghuni...insyaallah lepasni takde dah dibiarkan tanpa penghuni lagi..so hari layan gambar anak-anak syurga mummy yer..aisy nur rayyan 3 meini genap 2 tahun 10bulan...Arryan nur rafael 19 mei nanti genap 6 bulan usianya..dah boleh start makan...