Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2014

cara mendoakan anak

assalamualaikum
mummy nak share satu ilmu yang sanga berguna yang mummy baca kat 1 blog ni(maap sangat mummy lupa nama blog tu)sangat berguna untuk ibu bapa amalkan...

Cara Mendoakan Anak
As salamu'alaikum shbt yg mulia. Nabi SAW bersabda: Tanggungjawab ayah yg paling utama ialah memberi anak nama yg baik2 & mendidik akhlak. Anak sering lupa apa yg ibubapa cakap, tapi mrk akan ingat apa yg mrk lihat ibubapa lakukan! Justeru, ibubapa wajib peka dgn setiap amalan & tindakan mrk. Sentiasa doakan di kepala anak hingga anak aqil baligh: 1. Fatehah, 2. Ayat Kursi, 3. Surah Al Insyirah sbg usha agar anak jadi anak yg soleh & pintar. Di antara waktu yg paling mustajab utk didik anak ialah dgn memberi nasihat selama 30 -60 SAAT: 1. Sebelum anak tidur, 2. Semasa anak SEDANG TIDUR (nasihati anak dgn bercakap dlm hati atau bisik di telinga), 3. Waktu anak bangun tidur, peluk anak & beri nasihat selama 30--60 SAAT, 4. Selepas anak mandi, 5. Selepas anak solat. Sekali sekala, jika ayah …

cara mendidik anak yang degil!!!

assalamualaikum...
semua org pahang terutamanya anak jati pahang,bini org pahang,laki org pahang,nenek org pahang, boyfriend,girlfrend org pahang @penyokong pahang sedang bersorak kegembiraan.alhamdulilah syukur sempena hari kelahiran sultan pahang akhirnya pahang layak ke final!!syukur!!! 
ok nak share sikit mummy terbaca kat ruangan fb kawan mummy tentang cara memdidik  Anak yang Degil..amat sgt berguna pada para ibu bapa untuk jadikan panduan..kat sini mummy kongsikan buat tatapan kita semua!

 Pesan Nabi saw: Anak2 yg nakal atau degil semasa kecil, akan menjadi org dewasa yg bijaksana. So tukar paradigma kita ttg anak kita itu. Fikir & kata2 ibubapa/ guru adalah DOA YG MAKBUL. Sabda Nabi SAW: Allah bertindak seperti mana yg di di sangkakan/ fikirkan oleh hambaNya.
Di antara perkara yg kita boleh lakukan utk bantu anak2 menjadi insan yg soleh: 1. Sentiasa berdoa utk mendapat anak yg soleh. Doa itu senjata terpenting org yg beriman & Allah angkat hijab kpd doa ibubapa.
2. Didik ana…

sup tepung aka pan mee!!

assalamualaikum...
sebenarnya dah lama sangat mummy terliur nak makan sup tepung aka pan mee!!first makan masa zaman sekolah 14 tahun dulu..masa tu kawan mummy yang memang teror buat sup tepung ni yang buat!!!kawan mummy ni mix cina mak dia cina so mmg sup tepung ni makanan harian family dialah...masatu zaman ddk asrama,balik cuti sek bulan 12 ingatkan nak tunjuk teror kat mak abah dan adik2 mummylah pandai masak sup tepung hampehhh langsung tak jadi hahahahha...spoil mood betul!!!siap kena gelak dgn 1 family lagi tau!!lepas tu terus insaf nak try masak..sampailah terjumpa ah cheng laksa kat giant!!start makan balik pan mee...tp takdelah setiap hari dok bedal jarang2 bila terasa nak makan je...last2 entah mcmne dok sibuk berwhatsapp bagai kat group sekolah terceritalah pasal sup tepung ni!!mintak resepi, try buat bagi adik2 mummy , mrkamput, aisy dan arryan makan dan resultnya alhamdulilah positif bab kata aisy emmm ,dapp!!! hahaha..dengan bangganya mummy share resepi kat sini yer sang…

jeruk mangga & epal asam boi!!!!

assalamualaikum..
skang dah jadi fenomena plak kat facebook sibuk orang pos jeruk mangga asam boi!!!mmg kecur meleleh air liur mummy tengoklah!!!!teringin woitt,,,,kalah orang prenen lakunya!!!!hehehe
air liur dah tahap gaban melelehnya terpaksalah buat jugak kang tak buat makin basah plak baju terkena air liur munmy ni kan hahahahaha....nak taknak paksa mr kamput tolong carikan mangga muda...puas cari tak jumpa yang jenis masam dan sesuai untuk dijadikan jeruk..terpaksalah beli mangga yang jenis lemak2 tu....jadilah dari takde!!!!dasar tamak nampak plak kawan mummy pos epal asam boi sebab tgh mood kerajinan tambah taknak kempunanlah konon mummy buat jugak epal hijau asam boi...so amekkk makanlah smpai kembung ye mummy hahahahaa
1 balang mangga,2 balang epal hijau!!!
nak buat bukan susahpun gula,asamboi,cilipadi gaul2 letak dlm peti 8 jam dah jadi!!!masalahnya mummy lom 8 jam dah bedal apa kes?????hahahahaaha

happy annivesary yg ke 4!!

assalamualaikum
1 oktober 2014 hrtu genap usia perkahwinan mummy dan babah yang ke 4 tahun!!alhamdulilah  semoga allah memberi kebahagian kepada mummy dan babah untuk selamanya smpai syurga!!!aminnn...
rajin terlebih mummy dibantu chef pilot aisy nur rayyan buat kek coklat moist sempena ulang tahun perkahwinan mummy dan babah!!!aisy kalo bab masak bagilah katbdia!!!semoga kamu jd pilot yg teror masak ye son aminnn



bekalan anak2 teruna!!

nasi bayam+roti ala2 lasagnia ikan dory untuk abang aisy...nasi bayam+ikan dorry+sup kentang carrot untuk adik arryan
nasi carrot,ayam masak sos tiram+roti bakar untuk abang aisy..bubur nasi ikan untuk si gendut arryan...
biskut oat+lasagnia lapis daging+coslaw nasi putih+ayam masak kicap+kubis tumis
assalamualaikum

harini mummy nak share bekalan anak2 teruna mummy ke umah nenek pengasuh!!!macam- macam yang mummy masakkan untuk superhero mummy ni.adik arryan pun dah 11 bulan taknak dah makan bubur nak makan makanan mcm abang aisy!!tapi adik punya nasi mummy masakkan lembik dan wajib ader kuah takut sembelit plak si gendut mummy tukan..

family holiday!!!!

assalamualaikum 
13-14 oktober 2014 kami anak beranak ke morib gold coast!!!merehatkan minda dan membawa superhero mandi manda di theme park kat morib tu!!!layan gambar jelah yer..malas betul nak menulis hahaha...