JellyPages.com

Thursday, October 30, 2014

cara mendoakan anak

assalamualaikum

mummy nak share satu ilmu yang sanga berguna yang mummy baca kat 1 blog ni(maap sangat mummy lupa nama blog tu)sangat berguna untuk ibu bapa amalkan...

Cara Mendoakan Anak

As salamu'alaikum shbt yg mulia. Nabi SAW bersabda: Tanggungjawab ayah yg paling utama ialah memberi anak nama yg baik2 & mendidik akhlak. Anak sering lupa apa yg ibubapa cakap, tapi mrk akan ingat apa yg mrk lihat ibubapa lakukan! Justeru, ibubapa wajib peka dgn setiap amalan & tindakan mrk. Sentiasa doakan di kepala anak hingga anak aqil baligh: 1. Fatehah, 2. Ayat Kursi, 3. Surah Al Insyirah sbg usha agar anak jadi anak yg soleh & pintar. Di antara waktu yg paling mustajab utk didik anak ialah dgn memberi nasihat selama 30 -60 SAAT:
1. Sebelum anak tidur,
2. Semasa anak SEDANG TIDUR (nasihati anak dgn bercakap dlm hati atau bisik di telinga),
3. Waktu anak bangun tidur, peluk anak & beri nasihat selama 30--60 SAAT,
4. Selepas anak mandi,
5. Selepas anak solat. Sekali sekala, jika ayah jadi imam solat di rumah, nasihati anak semasa atas tikar sembahyang. Ingat, ayah lebih afdal solat berjamaah di masjid/ surau,
6. Selepas anak mengaji. Hati anak jadi murni lepas mengaji.
7. Selepas anak riadah atau bermain,
8. Selepas anak di doakan di kepalanya,
9. Bila anak terangsang emosi (spt lepas kena marah).
Pastikan anak2 mkn mlm sebelum maghrib (ikut Sunnah) utk mudah belajar di waktu mlm. Jika anak tak habis mkn, tak salah utk ibubapa menghabiskan makanan lebihan anak, drp MEMBAZIRKAN makanan tersebut. Adat org Melayu saja yg menegah amalan tersebut. Tapi jika anak2 nak mkn dulu sbb ayah balik lewat atau solat berjemaah di Masjid, ELOK ASINGKAN MAKANAN UTK AYAH. Jaganlah suruh ayah memakan makanan & lauk pauk lebihan anak2. Malahan, makanan utk pembantu rumahpun patut di asingkan utk menghargai mrk. Kurang sopan menyuruh pembantu rumah memakan lebihan tuan rumah. Inilah adab utk didik anak lebih berakhlak. Moga Allah rahmati kita semua. Aameen, wassalam.


Sumber : Dato Fadzilah Kamsah



 

Friday, October 24, 2014

cara mendidik anak yang degil!!!

assalamualaikum...

semua org pahang terutamanya anak jati pahang,bini org pahang,laki org pahang,nenek org pahang, boyfriend,girlfrend org pahang @penyokong pahang sedang bersorak kegembiraan.alhamdulilah syukur sempena hari kelahiran sultan pahang akhirnya pahang layak ke final!!syukur!!! 

ok nak share sikit mummy terbaca kat ruangan fb kawan mummy tentang cara memdidik  Anak yang Degil..amat sgt berguna pada para ibu bapa untuk jadikan panduan..kat sini mummy kongsikan buat tatapan kita semua!


 Pesan Nabi saw: Anak2 yg nakal atau degil semasa kecil, akan menjadi org dewasa yg bijaksana. So tukar paradigma kita ttg anak kita itu. Fikir & kata2 ibubapa/ guru adalah DOA YG MAKBUL. Sabda Nabi SAW: Allah bertindak seperti mana yg di di sangkakan/ fikirkan oleh hambaNya.

Di antara perkara yg kita boleh lakukan utk bantu anak2 menjadi insan yg soleh:
1. Sentiasa berdoa utk mendapat anak yg soleh. Doa itu senjata terpenting org yg beriman & Allah angkat hijab kpd doa ibubapa.

2. Didik anak ttg solat & ibadah yg lain sejak kecil. Setelah beri ingatan & amaran, wajar rotan anak yg tak solat di umur 10 thn. Ramai ibubapa yg rotan anak atas berbagai kesalahan, tapi tak sampai 10% ibubapa yg rotan anak sbb tak solat!!!

3. Biasakan anak mengamalkan sunnah2 harian-- mkn & minum, amalan di bilik air, amalan berpakaian, tertib belajar, pergaulan, tertib tidur, dll. Pesan kpd anak lelaki utk elak kencing berdiri. Pesan kpd anak utk ISTIBRA' selepas kencing. Lelaki dgn berdehem 3 kali & perempuan dgn urut dari pusat ke bwh.

4. Pastikan anak2 makan mlm sebelum maghrib spt yg Nabi saw sarankan supaya mudah belajar waktu mlm. Mkn malam lepas maghrib buat anak mudah letih & mengantuk bila belajar. Makanan hadam sekitar 1- 1 1/2 jam selepas makan. So anak boleh belajar dgn berkesan & fokus jika belajar 11/2 jam selepas mkn mlm. Pastikan anak kurang makan daging merah, banyakkan daging putih spt ayam & ikan. Daging merah buat anak irritable & agresif. Pastikan mrk MAKAN BUAH2AN SBLM MAKAN NASI agar badan dpt serap Vit C yg ada dlm buah2an & lancarkan penhadaman. Vit C membantu tenangkan fikiran di samping jaga kulit. Mkn buah selepas mkn nasi adalah amalan yg sia2 sbb badan tak dpt serap nutrien dlm buah2an & ganggu proses penghadaman!

5. Banyakkan memeluk & memuji anak2. Anak yg sering di peluk & di puji/ belai akan tenang, kurang degil, rasa selamat & di sayangi & tak perlu nak buat nakal utk tarik perhatian ibubapa.

6. Pesan kpd anak utk menghadap Qiblat semasa belajar/ mengaji. Ini akan tingkatkan keberkatan dlm belajar.

7. Beri anak supplemen yg dpt menguatkan minda, tenangkan fikiran & stabilkan emosi. Cuba dapatkan EXCEL SUPREME atau supplemen lain mengikut pilihan anda (tel 03-89255292).

8. Cari peluang berjumpa guru2 anak di Sek tempat dia belajar. Minta nasihat & bimbingan ttg cara nak bantu anak belajar di rumah.

9. Bacakan di kepala anak: Fatehah, ayar qursi dan surah al Insyirah utk rangsang otak & memori anak dan jadikan dia anak yg tenang, baik akhlak, rajin ke sek & pintar. Bacakan waktu mlm masa anak nak belajar atau waktu anak nak pergi ke sek atau bila2 masa yg sempat.

10. Elakkan anak memakai pakaian berwarna merah atau orange. Ikut kajian, warna merah dan orange akan rangsang anak jadi agresif dan hyperaktif.

11. Suruh anak tidur mengiring kekanan agar otak jadi lebih pintar, puas tidur & ikut sunnah Nabi.

12. Pastikan rezki yg ibubapa terima benar2 berkat dgn mengelakkan perkara haram & syubahat & keluarkan zakat pendapatan & zakat emas perak jika berkenaan. Rezki yg kurang berkat juga jadi punca anak jadi agresif & extra nakal.

13. Kenali kwn2 anak & ziarah ke rumah mrk utk berkenalan dgn ibubapa kwn2 anak.

14. Doakan guru2, kwn2 anak & jiran kita agar cemerlang & soleh. In sya Allah akan di aminkan Malaikat & Malaikat akan doakan kita MENDAPAT APA YG KITA DOAKAN UTK ORG LAIN!

15. Anak tak ingat apa yg ibubapa tuturkan, tapi anak mudah ingat apa yg ibubapa pamerkan. Justeru, ibubapa wajib pamerkan amalan & peribadi yg Allah redha.

16. HARAMKAN SEMUA PERKATAAN NEGATIF (spt bodoh, jahat, degil, malas, bengong, goblok!) dlm rumahtangga. Kata2 ibubapa merupakan doa!

17. Padam semua kata2 negatif yg pernah di sebut kpd anak2 dgn memohon maaf & memuji anak dgn jelas. Cthnya: Abah minta maaf sbb kata kamu bodoh. Sebenarnya anak abah ni pandai-- buat homework sblm abah suruh, solat sblm ibu berleter, layan adik dgn baik & tak herdik2. Ikut kajian psikologi: Satu pujian yg jelas akan MEMADAM 300 KUTUKAN YG LALU! Maha suci Allah SWT.

18. Ibubapa takkan mampu MENGUBAH ANAK2! Tapi bila ibubapa berubah, Allah akan ubah anak2. Justeru, ibubapa overhaul diri secara bersepadu agar Allah ubah anak2 jadi hebat & cemerlang.

19. Utk lembutkan hati anak, bacalah 3 nama Allah: Ya 'Aziz Ya Jabbar Ya Mutakabbir & berdehem dpn anak sblm menasihati anak yg agak "degil". In sya Allah mrk akan mudah dengar nasihat!

20. Ibubapa JGN MENGHARAP ANAK2 BERUBAH, SBLM IBUBAPA BERUBAH DULU!

21. Setelah melakukan yg terbaik mengikut kemampuan, KITA BERSERAH KPD ALLAH SWT.

22. Saya BERPESAN KPD DIRI SAYA & KPD SEMUA SHBT TERSYG UTK SAMA2 BERUSHA utk mendidik anak menjadi anak2 yg Allah redha. Moga Allah rahmati & bantu kita semua. Aameen, wassalam.


arryan nur rafael ank syurga mummy!!

aisy nur rayyan anak syurga mummy

Thursday, October 23, 2014

sup tepung aka pan mee!!

assalamualaikum...

sebenarnya dah lama sangat mummy terliur nak makan sup tepung aka pan mee!!first makan masa zaman sekolah 14 tahun dulu..masa tu kawan mummy yang memang teror buat sup tepung ni yang buat!!!kawan mummy ni mix cina mak dia cina so mmg sup tepung ni makanan harian family dialah...masatu zaman ddk asrama,balik cuti sek bulan 12 ingatkan nak tunjuk teror kat mak abah dan adik2 mummylah pandai masak sup tepung hampehhh langsung tak jadi hahahahha...spoil mood betul!!!siap kena gelak dgn 1 family lagi tau!!lepas tu terus insaf nak try masak..sampailah terjumpa ah cheng laksa kat giant!!start makan balik pan mee...tp takdelah setiap hari dok bedal jarang2 bila terasa nak makan je...last2 entah mcmne dok sibuk berwhatsapp bagai kat group sekolah terceritalah pasal sup tepung ni!!mintak resepi, try buat bagi adik2 mummy , mrkamput, aisy dan arryan makan dan resultnya alhamdulilah positif bab kata aisy emmm ,dapp!!! hahaha..dengan bangganya mummy share resepi kat sini yer sangat senang dan mudah!!!

pan mee aka sup tepung!!

bahan-bahan mee

tepung gandum
air 
telur(mummy tambah 1 biji)
sikit garam
minyak

cara masak

campur semua bahan uli smpai tepung tak melekat di tangan..bulat2 kecikkan ketepi kan sekejap..

bahan-bahan sup

ikan bilis

sawi(mummy guna bayam

kiub ayam(mummy guna air rebusan ayam yg dijadikan stok sbb arryan nak makan )

fishcake
crabfillet(mummy tambah)

cara masak
panaskan minyak sedikit, goreng ikan bilis smpai garing..masukkan stok ayam atau air biar mendidih dan ikan bilis jd putih...

masukkan tepung yg diuli tadi canaikan nipis dan carik2 @ gunting masukkan dlm sup yg mendidih..

masukkan fish cake ,crab dan bayam biar sekejap sebelum tutup

makan dengan bwg goreng,isi ayam dicarik dan cili jeruk mmg terangkat!!







jeruk mangga & epal asam boi!!!!

assalamualaikum..

skang dah jadi fenomena plak kat facebook sibuk orang pos jeruk mangga asam boi!!!mmg kecur meleleh air liur mummy tengoklah!!!!teringin woitt,,,,kalah orang prenen lakunya!!!!hehehe

air liur dah tahap gaban melelehnya terpaksalah buat jugak kang tak buat makin basah plak baju terkena air liur munmy ni kan hahahahaha....nak taknak paksa mr kamput tolong carikan mangga muda...puas cari tak jumpa yang jenis masam dan sesuai untuk dijadikan jeruk..terpaksalah beli mangga yang jenis lemak2 tu....jadilah dari takde!!!!dasar tamak nampak plak kawan mummy pos epal asam boi sebab tgh mood kerajinan tambah taknak kempunanlah konon mummy buat jugak epal hijau asam boi...so amekkk makanlah smpai kembung ye mummy hahahahaa

1 balang mangga,2 balang epal hijau!!!

nak buat bukan susahpun gula,asamboi,cilipadi gaul2 letak dlm peti 8 jam dah jadi!!!masalahnya mummy lom 8 jam dah bedal apa kes?????hahahahaaha

happy annivesary yg ke 4!!

assalamualaikum

1 oktober 2014 hrtu genap usia perkahwinan mummy dan babah yang ke 4 tahun!!alhamdulilah  semoga allah memberi kebahagian kepada mummy dan babah untuk selamanya smpai syurga!!!aminnn...

rajin terlebih mummy dibantu chef pilot aisy nur rayyan buat kek coklat moist sempena ulang tahun perkahwinan mummy dan babah!!!aisy kalo bab masak bagilah katbdia!!!semoga kamu jd pilot yg teror masak ye son aminnn




bekalan anak2 teruna!!



nasi bayam+roti ala2 lasagnia ikan dory untuk abang aisy...nasi bayam+ikan dorry+sup kentang carrot untuk adik arryan

nasi carrot,ayam masak sos tiram+roti bakar untuk abang aisy..bubur nasi ikan untuk si gendut arryan...

biskut oat+lasagnia lapis daging+coslaw
nasi putih+ayam masak kicap+kubis tumis

assalamualaikum


harini mummy nak share bekalan anak2 teruna mummy ke umah nenek pengasuh!!!macam- macam yang mummy masakkan untuk superhero mummy ni.adik arryan pun dah 11 bulan taknak dah makan bubur nak
makan makanan mcm abang aisy!!tapi adik punya nasi mummy masakkan lembik dan wajib ader kuah takut sembelit plak si gendut mummy tukan..

family holiday!!!!

assalamualaikum 

13-14 oktober 2014 kami anak beranak ke morib gold coast!!!merehatkan minda dan membawa superhero mandi manda di theme park kat morib tu!!!layan gambar jelah yer..malas betul nak menulis hahaha...