Skip to main content

Posts

KELEBIHAN DOA NABI YUNUS

ASSALAMUALAIKUM.

harini mommy nak share doa NABI YUNUS yang mommy amalkan bersama-sama dua hero kesayangan mommy AISY & RAFAEL. mula -mula mommy amalkan masa mengandungkan abang Aisy,setiap hari baca untuk allah permudahkan urusan melahiran abang aisy.sampailah dalam bilik bersalin pun mommy amalkan..lepas abang aisy selamat dilahirkan dah jadi terbiasa pulak baca doa ni setiap hari lepas solat.sekarang alhamdulilah dah jadi rutin harian dan mommy amalkan bersama-sama anak soleh mommy aisy & rafael.

setiap kali nak keluar dalam kereta mommy akan bacakan juga untuk anak-anak soleh mommy..semoga allah permudahkan urusan mommy,babah sewaktu ditempat bekerja dan allah swt permudahkan urusan abang aisy & rafael di sekolah.

okies mari kita baca kelebihan doa nabi yunus ini ye!!

Fadhilat doa/tasbih Nabi Yunus a.s.  semasa terperangkap di dalam perut Ikan Nun.
Sabda Rasulullah SAW maksudnya : “Barangsiapa mempunyai apa-apa hajat, hendaklah ia berwuduk, kemudian sujud kepada Allah, s…
Recent posts

JJCM thai food festival

Assalamualaikum.......
Tujuan utamanya nak mencari botol susu untuk adik sepupu aisy rafael berduani yg baru lahir...dah alang alang keluar mommy ajaklah babah ke festival makanan thailand di seksyen 7.... Macam-macam jenis makanan ada.. Selera mommy ni membuak dah macam tak makan setahun hahaha..lebih-lebih lagi darah mengalir dalam tubuh mommy ni darah thailand so memang macam nak terkamjer semua gerai tu hahahhaa... Babah aka mr. Kamput makan pulut manggaje, aisy dan rafael mi sup bebola besar  mommy tak payahlah cite keutiau tomyam, dan paling best dan first time makan kerabu telur sotong... Sedapppppppppppppppp gilee!!!!!!! Sumpah serius sedapp.... Pergilah karnival ni smpai hari ahadni... Komfem tak rugi....

BILA SEL OTAK BERKEMBANG PESAT

ASSALAMUALAIKUM....


semalam mommy melayankan abang aisy berbual dalam kereta sementara tunggu babah beli minyak rambut....al kisahnya adik rafael tu timan(untie iman adik bongsu mommy)panggil arryan nur rafael tu panggilan manja BABY TOMATo..maybe sebab rafael ni gumuk dan bulat....hehehe....tetiba plak abg Aisy ni cakap..


AISY; mommy TIMAN tu panggil Aisy baby CARROT ke....

MOMMY : (terkejut,dan tau dia pun nak orang manja2kan dia juga)
                   takdalah,mana ada TIMAN panggil abg macamtu...abangkan dah besar..tapi abangkan                         BABY WHITE mommy..(sambil peluk dan cium dia)


AISY; tapi mommy aisy nikan HITAM..hitam tu emsemkan mommy.(AYat yg selalu mommy ckp                 dkt  dia hitamtu emsem) hahahahahaha

MOMMY ; ye emsem,tengok babah tu(sambil tunjuk babah di dalam kedai)babah tu sama muka                            aisy,babah hitam tapi emsem manis sangat.

AISY;    LELAKI mommy tu HITAM,lepastu dah GEMUK..suka kentut lepas tu kalo KENTUT tu         …

KAPTEN AISY NUR RAYYAN &KAPTEN ARRYAN NUR RAFAEL

Assalamualaikum
Kekasih hati mommy...aisy dan arryan..DUA-DUA dah besar.abang aisy 2018 nak masuk tahun 1 dah..adik Arryan 5 tahun..dah bujang...
alhamdulilah,syukur anak-anak soleh mommy babah dah makin bijak.aktif tu tak payah cakap memang terlampau aktif hehehe...










Assalamualaikum

Happy birthday...... Selamat hari lahir.... Selamat hari jadi.... Untuk mommy aisy nur rayyan dan arryan nur rafael aka diri sendiri..... Hahahhahahahhahaa... Dah genap 34 tahun mommy tahun ni... Moga kebahagiaan, kesihatan yang terbaik, anak anak soleh yang aktif, bijak menjadi milik mommy selamanya.... Amin...... Happy birthday mommy..... Walaupun babah langsung lupa nak wish... Tapi mommy malas nak amik peduli... Dah tua.. Takde maknanya nak sentap2... Hahahhahaha.. Dah mmg dr dulu perangai mr kamput mcmntu... Birthday sendiri pun lupa apa lagi nak ingat tarikh2 penting org lain.. Hehehhee

Wedding tiya 1 &2 disember 2017

Assalamualaikum 1 dan 2 disember 2017
Wedding tiya... Alhamdulilah bertambah lagi 1 family tok abah dan tok mak aisy arryan ni... Tak lama lagi 2 lagi cucu dalam family haji burhan akan lahir....semoga ikatan kekeluargaan kami ni erat sampai syurga aminnn...

HOLIDAY KE CAMERON HIGHLANDS

ASSALAMUALAIKUM
sekarang ni musim panas melampau,dijangka sampai bulan jun nanti cuaca panas melanda MAlaysia ni. awal bulan 4 haritu mommy 1 family termasuk semua adik beradik mommy dan tokmak aisy n arryan bercuti ke Cameron highlans. Ini kali ke 3 Aisy pergi dan pertama kali bagi Arryan. MAcam biasa percutian kalini di sponser oleh untie NANA merangkap banker family MR BOB hehehehe....Terima kasih untie NANA tahun depan sponser holiday ke LAngkawi plak ye...
Kami ke sana dengan 2 buah kereta. Bertolak dari rumah Tok abah Aisy & Arryan pukul 10.30pagi dan smpai ke Brinchang pada pukul 12 tgh hari. Cuaca dekat sana panas tapi angin yang kuat membuatkan cuaca yag panas jadi nyaman dan selesa... Mommy agak risau sebab sebelum tu Arrayan kena demam dan batuk. Tapi alhamdulilah Arryan sihat dan batuk Arryan hilang masa di CAmeron. Tempat pertama kami sebelum chek in hotel di kebun teh Cameron Valley menikmati teh dengan suasana kebun teh yang nyaman di Tea house. Walaupun masa tu ha…

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…