Skip to main content

Posts

Showing posts from 2018

Bento hari ke 6 hingga 9

Assalamualaikum Alhamdulilah anak anak mommy berjaya habiskan minggu ke 2 sekolah tahun 2018ni... Tiada lagi drama airmata dari adik arryan... Dia dah behave dah boleh ikut semua arahan dan aktiviti yang cikgu serta ustazah berikan pada dia.. Cuma abang aisy cuti sakit 2 hari sebab demam dan batuk. Dengan keadaan cuaca sekarang yang ujan dan sejuk memang mudah anak2 kena demam... Harap allah swt sentiasa lindungi anak2 mommy... Untuk minggu ni bekal yang simple... Roti cheese, nasi goreng,nugget sosej.. Semua ikut selera abnag aisy yang berapa nak makan..selera masih kurang itupun bekal mommy beri 2 hari tak terusik dia ckp takut muntah. Cuaca sejuk ya amat...seronok tido... Mandipun dengan air panas... Berangan macam duduk di obersea hehehe

Bento days 5

Assalamualaikum Harini hari pertama minggu ke 2 persekolahan... Pagini mommy bekalkan aisy mee goreng, telur dadar dan sosej. Menu ikut apanyang abang aisy mintak.. Untuk babah dan adik arryan pun mee goreng... Senang keje mommy....semalam abang aisy tak berapa nak lena tido. Sebab batuk... Sakit tekak dia cakap. Pagini mood pun swing je.....harap di sekolah abang aisy ok.. Sihat.. Dan dipermudahkan urusan oleh allah swt untuk menimba ilmu amin....

KIMCHI pertama MOMMY

Assalamualaikum Harini mommy nak bagitau yang firts time mommy buat KIMCHI..selalu mommy beli je di eons big. 1 paket tu dapatlah makan sekali dalam rm9.. Makan plak dengan meggi.. Fuhhhh!!!! Sedakkk ya amat!!kebetulan jumpa kobis cina so,beli bahan-bahan untuk resepi kimchi.. Alhamdulilah menjadi... Rasa not bad... Bolehlah nak makan sendirikan.... Lepas ni try resepi yang ada letak. Tepung beras plak... Hehehe.... Resepi mommy amik di MR GOOGLe....thanks banyak2 tuan punya resepi.... Moga murah rezeki anda sekeluarga ye... Ok jom kita jenguk resepi kat bawah ni.. Selamat mencuba Ok bye
Bahan Bahan Buat Sos Kimchi Korea Sedap Dan Halal : 2 ulas bawang putih tumbuk 1 cawan serbuk lada merah 2 sudu besar gula 1 sudu kecil halia tumbuk 2 sudu besar sos ikan 4 batang daun bawang Air secukupnya bagi menggaul ke semua bahan Bahan Bahan Resepi kimchi korea sedap dan halal : 1 biji kobis panjang iris tipis 1/2 cawan garam halus 2 biji lobak merah – dihiris menjadi batang mancis 1 ikat daun b…

Bekal hari 1 hingga 4 2018

Assalamualaikum Mommy nak share bekal kami 1 family di hari persekolahan 2018..
Hari pertama mommy bawakan abang aisy nasi putih, chicken fried korean tp mommy buat berkuah sikit... Hari ke 2 abang aisy minta sosej saja.. So bekal pagi sosej, tengahari masa makan di sekolah mommy sediakan nasi putih dan sup ayam campur lobak kentang. Menu jimat masa hehee... Hari ke 3,babahpun dah start  keja abang aisy mintak bekal roti telur dan kismis mommy layankan juga walaupun bila dah siap dia merengek. Taknak bawa bekal hehe.. Tengah hari nasi putih ikan masam manis... Menu sama bekal babah ke tempat keje.. Hari ke 4...abang aisy bawa roti sosej.. Babah bawa nasi putih dan ayam goreng kunyit.. Lunch abang aisy dan arryan menu sama macam bekal babah ayam goreng kunyit dan nasi putih. Harap mommy rajin sediakan bekal untuk 3 hero mommyni sampai bila3 aminn Ok bye

Minggu pertama sekolah 2018

Assalamualaikum
Alhamdulilah settle minggu pertama sekolah aisy dan arryan.. Hari pertama dan ke 2 arryan mengamuk, menangis.. Alhamdulilah masuk hari ke 3 penat dah dia nak melalak...takde yang nak melayan dia kan... Hehehehe... Insaf dah masuk hr ke 3..dah boleh buat segala. Aktiviti yang cikgu liza suruh buat. harap dia kekal behave sampai bila-bila.. Tapi balik sek semalam dia demam smpailah hari ni.. Badan tu suam2 je... Maybe sebab semalam. Tgh hari butapun main palayground dinkelas. Mommy... Dilarang masuk kelas... Lepas.diam2.keluar pegi main. Balik...  Abang aisy plak minggu pertama sekolah pagi merengek taknak bawak bekal. Nak duit, nak beli di kantin tapi mommy tak peduli tetap sediakan bekal juga. Bila sekolah agamaje mommy sediakan duit rm2 untuk dia membeli di kantin sekolah.. Tapi setiap petang dia akan bawa makanan peberet untuk adik dia.. Kadang2 aiskrim, sosej... Allah... Alasannya aisy belikan adik... Kesian adik... ....tapi yang tak bestnya harike 3 blik dari …

Bila hero start sekolah

Assalamualaikum Hari ni, first day aisy dan adik arryan sekolah... Abang aisy tahun 1 dan adik pra sekolah 5 tahun.. Harini babah amik cuti 2 hari sebab nak uruskan sekolah abang aisy.. Iyelah baru tahun 1 kan. Arryan pulak memandangkan dia sekolah sama mommy so mommylah yang uruskan dia. Abang aisy alhamdulilah dah behave dah pandai uruskan diri....abang aisyni mommy risau time rehatje,tapi memang ada sediakan bekal untuk abang aisy bawa.. Hari pertama baju putih dah ada kesan minyak makanan... Sabarjelah 😂.. Yang paling memeningkan kepala mommy adik arryan... Pagi, di perhimpunan sangat ok... Tiada menangis.. Maybe tengok muka mommy.. Lepas rehat di kantin.. Babah dengan babah botak datang menjenguk... Mommypun dah di kelas mommy.. Terus mengamuk... Malu mommy... Teruk... Meraung2... Nak mommy... Allah stress di buatnya.... Dahlah adikni kalau dapat menangis memang tak boleh nak stop.. Pujuklah macam mana pun... Terpaksa kunci kelas sebab dia lari ke kelas mommy... Allah.... Nak na…

Selamat tahun baru 2018

Assalamualaikum Alhamdulilah syukur masih di beri  kesihatan yang baik dan bernafas pada 1 januari 2018.hari ini hari pertama di tahun 2018.masih lagi cuti dan besok mula sesi persekolahan 2018..moga tahun 2018 ni rezeki kami sekeluarga melimpah ruah,diberi kesihatan yang baik dan semua hutang abis.. Hehehe... Aminnnnn... Pengakhiran tahun 2017 semalam kami di kejutkan dengan berita pemergian kawan sekerja babah. Al kisahnya semalam babah dan kawan2 pergi main bola macam selalu bila setiap kali cuti.phone pulak tinggal..dalam pkl 11 ramai plak yg call babah dan cari babah.. Mommy pun heranlah.. Tak lama lepas tu babah call dia balik lambat sikit sebab bagintau kawan dia musa meninggal.. Allah, berderau darah mommy.. Babahpun masa call tu sebak nangis.. Babah cakap masa tgh main bola, berlaku pelanggaran arwah dengan pihak lawan tp lpstu arwah sakit dada.. Masih boleh main bila arwah dah rasa sakit dada arwah keluar dan ddk di padang.. Masa tu still ok masih lagi tapi dah muntah.. Bila…