Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2013

SAMA TAPI TAK serupa!!

ASSALAMUALAIKUM....
harini mummy nak share gambar baju mummy dan mama yanie aisy masa kecik-kecik dahulu kala...tokmak aisyni memang suka sangat boriakan mummy dan mama aisy ni..maybe sebab nak bagi orang sekeliling tahu yang kami ni adik beradik kot.hehehe..almaklumlah warna kulit,muka kami sangatlah berbeza...mummy si hitam mama yanie si putih....dah macam bendera pahang plakkan..ahahhaa...lagi pun skang fesyen dah berbalik ke zaman dahulu kala...so terjadilah baju dan fesyen yang lebih kurang sama masa zaman mummy dan mama yanie pkai zaman kanak-kanak dulu..nak tengok.. jap mummy uploadkan yer.. . . . . . . . . . . .

penghapus dosa-dosa kecil

ASSALAMUALAIKUM..
baru harini berpeluang menjenguk blog kusam kesayangan mummy ni...alhamdulilah harini diri mummy dah sihat sikit...besok masuk hari ke 5 dah merangkap seminggu mummy tak bekerje...mummy tak berapa sihat...sakit di bahagian peranakkan..3 hari berturut-turut berulang di PPUM jer...alhamdulilah harini mummydah ok sikit....harap sepenuhnya sihat macam biasa amin....redho dengan segala ujian yang allah swt berikan...mungkin ni balasan ke atas kealpaan mummy pada yang maha pencipta kan....sakit tu kan penghapus dosa-dosa kecik!!!jadi mummy terima seikhlas hati...insyaallah pasti ada hikmah dengan apa yang allah swt telah tuliskan untuk mummy serta babah...
doktor dah  nasihatkan mummy dari makan makanan yang bukan-bukan..kurangkan pedas,asam...yang paling tak tahan doktor siap cakap faktor kegemukkan jugak boleh mengakibatkan penyakit senang datang...aduh!!!doktorpun cakap mummy ni gemuk tau..berat badan naik berpuluh-puluh kilo...insyaallah lepas ni nak cuba control dan kaw…

homemade KFCM...

ASSALAMUALAIKUM..... mingguni mummy tak berapa nak sihat..sakit perut macam ader menda jer dalam perutni..nak ckp prenen tak..entahlah sakitnya smpai ke pinggang..mudahan allah swt beri kesihatan yang terbaik untuk mummy..amin... malamni mummy nak share menu lunch aisy ke rumah nenek harini...mummy buatkan aisy tomyam putih sayuran dan ayam goreng yang mummy namakan KFCM..kentucky fried chicken mummy hahahhaa...rasa seakan ayam goreng kfc original..respons dari 2 orang pengkritik masakan mummy alhamdulilah kedua2nya sangat sukakan ayam goreng mummy ni....siap makan sambil tengok tv dah macam gaya makan pisang goreng plak..hehhee...simple dan yang penting kalo mummy dan babah nak makan kfc dan yang sewaktu dengannya mummy bekalkan KFCM air tangan mummy untuk anak teruna kesayangan mummyni... BAHAN-BAHAN AYAM (MUMMY selalu amik bahagian dada dan hiris nipis dan memanjang bagi senang aisy makan) bawang putih(dicincang halus) halia(dihiris halus) lada hitam sedikit garam telur tepung bread crumb sedik…

banana bread pudding!

ASSALAMUALAIKUM.. mengantuk letih sangat harini mood nak berblog ada tapi mata memang nak tertutup sangat..jadi mummy upload gambarjerlah ek..resepi simple sangat...mcm buat puding roti biasa cuma mummy selang selikan bahan roti dan dilapis dengan pisang..konon2 nak buat macam coklat banana kek di secret resepi..tapi ni jer yang mampu mummy sediakan untuk aisy..hehee...jadilah kan sayang asalkan ader rupa sikit2 kek kat secret resepitu sudahlah.hahaahha
AISY NUR RAYYAN punya



happy birthday aisy!

ASSALAMUALAIKUM...
aduh!!! baru mummy perasan harini 3.3.2013...cantikkan tarikh tu...harini barulah mummy teringat yang usia aisy nur rayyan genap 1 tahun 8 bulan...aduh!!!dah besar teruna mummy..dah makin pandai...bijak....lagi 4 bulan 2 tahun dah usia aisy...aisy mummy doakan aisy diberi kesihatan yang terbaik,panjang umur,jadi anak yang soleh,berjaya dunia akhirat,menjadi kebanggaan mummy dan babah serta seorang anak yang hormatkan kedua ibu bapanya dan yang paling penting taat segala suruhan allah serta rasulnya...mummy dan babah sentiasa sayangkan aisy tau dunia akhirat..love u my baby boy...happy birthday 1 tahun 8 bulan sayang..muahhh...

aiskrim goreng di pagi hari!!

ASSALAMUALAIKUM...
pagini mummy buatkan sarapan mummy dan mr kamput aiskrim goreng....senang...lagipun mummy dah bekukan dari malam tadi lagi.....aisypun mkan menda yang sama cuma dalamnya gantikan aiskrim mummy letakkan kismis....hehehee....alkisahnya kawan mr kamput baik hati bagi aiskrim coklat yang 6 liter besarnya...banyak sungguh tupun dah dibahagi di rumah babah old aisy still tak abis-abis lagi..kalo mummy bab aiskrimni mmg agak kurang....mr kamput yang penggemar aiskrimtupun bleh mengalah sebab muak bila tengok banyak sangat aiskrim kat rumahni..hehehehe..dari membazir macamtujer mummypun buatkanlah aiskrim goreng untuk kami makan dipetang hari...tapi disebabkan mummy malas harini jadilah sarapan kami laki bini aiskrim goreng jer harini.hehehehehe
sangat mudah dan senangjer nak buat aiskrim gorengni....aisypun bleh buat tau.hehehhe...sebelumni dah beberapa kali mummy buat aiskrim goreng tapi kalini first tme jadi sarapan kami laki bini selalu makan dipetang hari.hehhee..rese…

kek batik mr kamput!!

ASSALAMUALAIKUM..
selamat berhujung minggu semua,harini mummy agak letih sikit berbanding weekend sebelumni...anak teruna demam,nak berkepitjer dengan mummy...langsung tak boleh nak buat kerja rumah...tapi aktifnya still macam biasa...terpaksalah mummy melayan mood orang yg tgh demam menonton upin ipin dan bermain badminton di dalam rumah sendiri...hehehhe...mr kamput harini pulak keje pagi jadi memang 1 hari mummy dengan aisyjer dirumah...
mood nak masak tu memang terlebih over kalo weekend..dah lama mr kamput mintak mummy buatkan kek batik peberet mr kamput..tapi baru harini mummy dapat buatkan....selalu nak buat adajer bahan yang takde..biskut marie yang kaler putih tu memang cepat abis kalo di kedai bawah rumah ni..ader pun yang perasa kopi..mr kamput tak berapa nak suka terus cancel nak buat biskut batik...alhamdulilah harini niat suami kesayangan mummy nak makan kek batik tertunai sudah...yang bestnya kalini mummy ader pembantu chef tolong mummy buatkan kek batik untuk mr kampu…

selamatkan malaysia tanah darahku

ASSALAMUALAIKUM.... sudah beberapa hari blog mummy ni tak dijenguk,penat sangat letih bebenornya mummy ni setiap kali balik dari sekolah....mungkin disebabkan faktor usia yang makin meningkat agknya...kurangnya stamina dan keupayaan yang tinggi dalam diri mummyni tu yang mudah sangat penat dan letihnya...tapi rasanya masalah yang lebih tepat lagi adalah disebabkan faktor kegemukkan...badan bila dah makin berisi memang mudah letih dan asyik rasa malasjer...hehehhe malamni mummy dan mr kamput asyik dok tunggu berita tentang perkembangan di lahad datu sabah...tentera malaysia yang sedang berperang dengan penceroboh sulu...sampaikan memang tak rasa nak tidur gara-gara risaukan keselamatan dan keamanan di sabah terutama di lahad datu...sabahtu tempat lahir,negeri kelahiran mr kamput.....semua ahli keluarga mr kamput ada di sabah dan juga di lahad datu....macamner tak risaunya hati mummy dan mr kamputni....lebih-lebih lagi bila ader unit komander polis malaysia dah terkorban 2 orang!!!dah mac…