Skip to main content

kek batik mr kamput!!

ASSALAMUALAIKUM..

selamat berhujung minggu semua,harini mummy agak letih sikit berbanding weekend sebelumni...anak teruna demam,nak berkepitjer dengan mummy...langsung tak boleh nak buat kerja rumah...tapi aktifnya still macam biasa...terpaksalah mummy melayan mood orang yg tgh demam menonton upin ipin dan bermain badminton di dalam rumah sendiri...hehehhe...mr kamput harini pulak keje pagi jadi memang 1 hari mummy dengan aisyjer dirumah...

mood nak masak tu memang terlebih over kalo weekend..dah lama mr kamput mintak mummy buatkan kek batik peberet mr kamput..tapi baru harini mummy dapat buatkan....selalu nak buat adajer bahan yang takde..biskut marie yang kaler putih tu memang cepat abis kalo di kedai bawah rumah ni..ader pun yang perasa kopi..mr kamput tak berapa nak suka terus cancel nak buat biskut batik...alhamdulilah harini niat suami kesayangan mummy nak makan kek batik tertunai sudah...yang bestnya kalini mummy ader pembantu chef tolong mummy buatkan kek batik untuk mr kamput..sapa lagi aisy nur rayyanlah..hehehe..mood nak berkepit dengan mummy dan susah nya tido siang hari terpaksalah mummy bawak aisy skali didapur membantu mummy..hehehe...nasiblah kek batikni simplejer caranya so,bab patah dan karatekan biskut tu tugas aisy nur rayyanlah..hahahhahha...untuk lebih menyelerakan mummy buatkan topping coklat atas kek batik tu...alhamdulilah mr kamput suka sangat ngan kek batik yang mummy dan aisy buatkan...tapi kesian dekat aisy mummy tak bagi aisy join skali kek  batikni sebab macam tak sesuaijer kandungan bahan yang ada kat dalamnya....sorry yer sayang nanti mummy try buat kek batik versi baby punya ok!!


kek dideko oleh chef aisy nur rayyan..abis 1 botol coklat urai mummy dituangnya atas kek..   







Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…