Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

Bye bye 2012

Assalamualaikum

Harini hr terakhir untuk tahun 2012....Besok dah masuk 2013...doa mummy moga rezeki kami sekeluarga 2013 lebih murah.,...orang yang mummy sayangi dipanjangkan umur,diberi kesihatan yang terbaik...anak mummy Aisy dah bleh becakap Amin ya robal alamin.....Dan semoga mummy menjadi isteri sole hah,mummy yang terbaik utk Aisy..isteri yang terbaik untuk mr kamput..

Kalo untuk diri sendiri moga cepat kembali slim hahahahaa...insyaallah 2013 tahun rezeki untuk kami sekeluarga...aminnnn dan moga 2013 mummy taknak kehilangan org yang tersayang....alfatihah untuk my BFF norzuriyanti sulaiman Dan arwah ayahde mummy yang telah pergi untuk selamanya ditahun 2012...



Assalamualaikum......

Assalamualaikum..

Alhamdulilah masih diberi peluang untuk bernafas dibumi Allah Ini...dapat melihat,menjaga kedua hero pujaan hati kesayangan mummy mr kamput Dan Aisy dengan kudrat yang Allah berikan kepada mummy....syukur doa mummy semoga Allah panjangkan USIA mummy USIA semua kesayangan mummy hendaknya Amin....

Di pengujung tahun ni.. Dibulan kelahiran mummy Dan untie Mira Aisy....telah perginya seseorang yang mummy sayangi,hormati....Tanpa disangka-sangka perginya takkan kembali untuk selama-lamanya...sedih.....memang kami sekeluarga sangat-sangat sedih Dan amat terasa kehilangannya....skang disaat mummy menulis di blog kusang mummy ni airmata tak dapat dibendung Dari menitis.....besar betul dugaan untuk kami sekeluarga...harini genap 6 hari pemergian pakcik mummy yang mummy panggil ayahde....

Hingga saat ni mummy masih lagi terkejut bila ayahde dah takde didunia Ini..last mummy jumpa ayahde mummy tu masa raya haritu...banyak sangat kenangan mummy dengan arwah...bila arwah dah takd…

happy birthday mummy

assalamualaikum...
alhamdulillah masih lagi diberi peluang oleh tuhan yang maha esa untuk bernafas menjaga anak kesayangan dan suami yang tercinta pada usia yang dahpun genap 29 tahun pada 9 hb disember 2012(ahad)haritu...tahun depan dah masuk 30 series dah rupanya mummy ni....nasiblah lahir ujung tahun so,lambatlah sikit usia tu nak tuakan...beruntung jugak lahir ujung tahun ni kan..keh..keh..keh..tapi apalah ada pada tarikh dan bulan kelahiran...masuk jer 2013 dah pun dikira 30 an mummy oit....tak kisahlah yang penting mummy bahagia dengan kehidupan yang mummy kecapi skang ni..alhamdulilah...
mood nak menulis tu takde lagipun mata mummy ni dah memang nak tertutup sangat dah...so,mummy upload gambar kami sekeluarga bercuti di melaka pada 8-9 disember haritu...cuma yang tak best babah aisyjer tak dapat join sebab ader kelas time tu....insyaallah panjang umur nanti kita bercuti 1 family kita jerr yer sayang...so layan lah gambar-gambar dimelaka untuk cuci mata di malam harini..




ini aj…

Cinta kasih puff!!

Assalamualaikum...

Haritu mummy nak buat karipap untuk kami 1 family makan..tetibalah plak lepas siapkan inti karipap mummy Malas nak buat...kesiankan babah Dan Aisy dapat isteri Dan mummy yang gedempol siap pakej Malas terlampau plaktu....nasiblah kan Kalo buat jugak nanti risau jer karipap tak jadi!!!teror giler bagi alasan hahahahaha

Sebab dah ader inti karipap tu mummy buatkan Aisy karipap jugaklah tapi Guna roti jer....hahahahaha senangjer klim bahagian tepi roti letak inti Dan celup Telur bakar dah siap.....senang kan !!!mummy namakan cinta kasih puff lah untuk menu sarapan aisyni....Sempena kasihnya mummy pada Aisy !!!!over tak namanya kui kui kui....

Sekian....

Menu sesi ulangan!!

Assalamualaikum

Lama bebenor rasanya tak menulis Kat sini..fuyoo ayat macAm penulis tegarjer gayenya hehehe....sekali skala verangan apa salahnyakan??em...pejam celik ,pejam celik dah masuk 2 disemberpun hrni..dah ujung tahun 2012..bulan depan dah pun masuk 2013....cepat ya masa tu berlalu pergi..Azam tahun ni blom pun terlaksana yang hanya terlaksana Badan mummy makin gedempol bukan makin slim okey!!!tahniahlah untuk diri sendiri ye mummy!!!!

Ujung2 tahun ni memang musim ujan,banjir yang lebih best musim durian....lagi lah best mr kamput family dilanda musim demam...bergilir2,start babah,mummy Dan Semalam Aisy!!!kesian anak teruna demam panas harap sangat harini Aisy dah sihat macAm biasa...susah hati mummy ngan babah bila anak teruna sakit!!

Mood mummy nak memasak sejak dilanda demam,batuk,selsema nipun kureng tau!!!!kononkan dasar pemalas...ah hahahahaha....so,harini mummy share menu untuk Aisy selama mummy demam ni yer sesi ulangan menu yang dah penah buat Saja gedik nak upload …

Kek lapis pandan kukus Aisy

Assalamualaikum

Disebabkan mummy terlebih rajin buat kek lapis so mummy kenalah buatkan Aisy punya gak kek kan...takkan mummy ngan babah makan sedap anak teruna makan roti telurjer mana adil hehehehe

Aisy punya sama jugak kek lapis yang dikukus almaklumlah mummyni pemalas yang tersangat Kalo gunakan oven leceh nak mengelap nak kemas lepas masak bila Guna kukus senang, jimat masa Dan tenaga selepas masaktu tak payah nak mengelap sangatkan...lgpun lebih lembut Kalo buat kek kukusni....senang Aisy nak makan...bagus punya alasan kan terbaik hahahahaha

Jom tengok resepi kek lapis aisyni...kesian Aisy punyer Guna daunpandanjer takde warna warni McM kek mummy ngan babah :)

Bahan-bahan


1 biji telur
1 buku Unsalted butter nak letak minyak jagung pun ok
2 sudu madu nak letak purée kurma pun bleh
2 cawan tepung gandum

5 sb susu fm,susu Ibu
3 helai Daun pndan di kisar ditapis amik air jer

cara:
1. cara sama seperti buat kek2 lain..mula2 putarkan mentega dan madu hingga putih.
2. masukkan telur …

Kek lapis biskut kukus Marie

Assalamualaikum

Semalam mood mummy terlebih rajin nak memasak...mummy buatkan kek lapis kukus utk santapan kami minum petang lagipun kawan mr kamput nak datang umh so kenalah hidangkan sesuatu untuk tetamukan...

Resepi mummy amik dkt sini http://www.sitidelima.com.. Blog yg best sgt Dari dapur ct.. mummy olah ikut selera tekak mummy sendiri hehehehehe serious sangat sedap tau tak caya try buat Kat umh baru rasa nikmat ya kek ni..resepi asal Guna biskut Marie tapi kedai bawah umh takde plak stok biskut Marie so mummy tukarkan jd biskut kering Hahahhahaha takpelahkan asalkna biskut...bahagian tengah mummy letak kan coklat bagi cepat sikit proses Badan mummy lakibini naik Dan Gemuk dengan senang :)

Jom tengok resepi ya KAK ct mintak share Kat sini yer!!


Kek Kukus Lapis Biskut Merry

Bahan-bahan :
3 biji telur grade A
110 gm gula kastor
110 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu besar ovalette
75 ml susu cair(mummy tak letak pun)
1/2 sudu kecilk garam
50 ml minyak jagung/masa…

Nasi lemak pandan kukus

Assalamualaikum

Hrni baru dpt nak share menu lunch kami 1 family semalam....nasi lemak Daun pandan kukus yg mummy buat untuk kami 1 family....Aisy punya still versi babylah... Takde garam,,gula Atau perasa tambahan...Mummy lupa mummy amik Kat blog sapa mintak copy Kat sini yer :)

Jom kita tengok resepinya

bahan-bahan
1 kg beras
1 liter santan
3 helai daun pandan-dikoyak dan disimpul( blend dan ambil airnya,kurangkan sukatan santan)
3 keping hirisan halia
3 ulas bawang merah(dimayang)
garam secukup rasa
sedikit gula(sekiranya suka)

cara membuatnya

-basuh beras dan toskan
-masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak hingga beras sebati dengan santan
-pindahkan nasi ke dalam kukusan berlubang dan kukuskan hingga naik wap selama 30 minit
-apabila sudah masak,sedia untuk dihidangkan.

*aisy punya takde letak garam atau gula*


Yang ni resepi ayam goreng madu

AYAM GORENG MADU

Bahan:-
Ayam dibersihkan.
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
minyak untuk menggoreng
Serai*
3 ulas bawang putih…

Pleseeee pray for gaza!!!!

Assalamualaikum

Sedih pilu hati mummyni bila tengok kekejaman israel laknattullah pada penduduk palestin...kesian kanak-kanak tak berdosa menjadi mangsa...manusia jenis apalahtukan Lansung takde sikap perikemanusiaan???mmg layak dipanggik syaitan iblisjer...subhanallah,sungguh kejam zalim..betul-betul lahanat Israel ni lah..


Marilah semua umat Islam kita mohon keajaiban berlaku ke atas semua saudara-saudara kita di palestin....panjatkan doa untuk mereka supaya Israel mendapat balasan atas per buatkan yang telah mereka lakukan ke atas bumi palestin...

Ya allah ya tuhanku selamatkanlah saudara-saudara kami di palestin..lindungilah mereka Dari kekejaman Israel laknattullah...ya Allah turunkan lah bantuanmu kali Ini kepada saudara saudara kami di bumi palestin,Syria dan dimana Saja umat Islam ditindas.Dan hancurkanlah tentera zionis laknattullah!!!! Amin ya robal alamin....

Kawan-kawan seluruh umat Islam mummy merayu seikhlas hati setiap 5 waktu,setiap masa Marilah kita doakan untuk kesej…

Handbag mrkamput

Assalamualaikum

Tak Terlambat untuk mummy ucapkan Salam maal hijrah untuk semua umat islam..moga penghijrahan kita lebih baik dari tahun sebelumnya...Kalo bagi diri mummy sendiri mahu berhijrah untuk jadi anak,Ibu Dan paling penting isteri yang solehah yang boleh membuka pintu syurga untuk mr kamput di akhirat nanti aminn!!Berubah ke Arah kebaikan sikit Demi sedikit insyaallah moga niat murni mummyni Allah permudahkan Dan makbulkan..

Em...skang dah masuk tgh bulan November pun...dah masuk ujung tahun,dah start pun cuti sekolah..cepat sungguh masa berlalu secepat besarnya anak teruna yang dah pun berumur 1 thn 4 bulan 3 nov haritu...penah tengok lelaki ader handbag Atau dalam bahasa melayunya begtangan??ada yup mmg Ada Kalo artis mummy pnh tgk double A (azwan Ali)ader handbag yg cantik2,marvelous kalah ualls handbag cabuk mummy tu...tapi dekat dunia luar blom penah lagi mummy jumpa lelaki yang dok kelet handbag kecuali bawakkan handbag bini Atau Awek punya lah..selaintu lelaki "Ad…

Aisy yang over!

Assalamualaikum

Harini dah hari terakhir bulan oktober bagi tahun 2012...cepatnya masa tu berlalu..lagi 3 hari genap Aisy nur RAYYAN 1 thn 4 bulan..alhamdulilah syukur Aisy membesar bagai juara Dan beroleh kesihatan yang sangat terbaik..

Perangai pun makin hari aderje kerenahnya Kalo makan memang sangat kuat..mummy suka Kalo anak berselera nak masakpun mood rajin jer datangkan...tapi bila bab nak makantu yang spoil sikitlah...nak makan sendiri Pakai sudu plak tu tak ada sudu pinggan sendiri komfem satu umh di tawafnya sambil menangis tak kuar airmata...pndai sungguh berlakon skangni si teruna Nilah...kadang2 smpai tak terkawal mummy dibuatnya...padahal mummy still suapkan makanan pada dia...walaupun Ada pinggan Dan sudu sendiri...bajet dialah makan sendiri tu hehehehehe overlah Aisy ni kan...

Kalo tengok gambar ni lagi lah over tak cukup 1 lntai penuh makanan,siap muka ngan kepala sendiri pun penuh makanan...overrrrrkan Aisy nur rayyan ni???adeker org makan comot macamtu hehehehe...

Warna warni adidiladha

Assalamualaikum

Harini Baru berpeluang nak upload gambar masa hari raya korban haritu...Disebabkan citer dah basi layan gambar jer lah yer hehehehe...tema family mr kamput dihari raya korban colorfull gitu Baru meriahkan hahahaa

Sekian

Imbas nostalgia di raya korban

Assalamualaikum

Selamat hari raya korban..hari dah raya ke dua..macAm tahun lepas kami sekeluarga beraya dirumah tokabah di raub cuma bezanya tahun lepas Aisy masih kecik....tapi raya korban tahun ni Aisy dah besar dah boleh berjalan Dan yang paling penting tahun ni Aisy dah tak boleh diam cergasnya tak boleh dikawal hehehe..

Raya pertama kami sekeluarga ke rumah moyang aisy saje.tak beraya kemana -mana,raya kedua mummy ikut tok abah ke Sek rendah mummy..tok abah Aisy tukang kebun di Sek rendah mummyni, Saja nak bawak Aisy tengok Sek mummy dulu Dan bagi Aisy tengok ikan Dan isi masa lapang di raya korban ke duani..hehehehe

Seronok dapat bagi Aisy tgk Sek rendah mummy walaupun Aisy blom faham aper2. ...memang dah banyak berubah Sek mummyni tapi lukisan Kat dinding Sek yang pemandangan air terjun still ader dr zaman mummy Sek Kat situ lagi...lamakan....alhamdulilah masih diberi peluang untuk merasa nikmat berhari raya korban untuk tahun ni syukur!!

Selamat hari raya korban Dari mr ka…

Biskut oat aisy

Assalamualaikum

Harini mummy nak share resepi biskut yang mummy buatkan utk anak teruna makan..nipun buat lps mr kamput komplen aisy suka Mkn tapi snack takde....bernanah tau telinga mummy dengar so dengan rela hati mummy buatkanlah aisy biskut oat Pakej mummy Dan babah pun bleh makan hahahahahahhaha....bijakkan?jimat masa Dan tenaga!

Mummy beleklah incik geoogle jumpalah resepi yang mudah Dan sedap jer bila tengok rupa kuih tu...mummy amik Dan buat menjadi biskut untuk aisy still versi baby hehehehe....

Bahan
400 gram tepung diayak
100 gram tpng jagung
1 buku Unsalted butter
1 biji Telur
Madu
Purée kurma
100 grm oat kasar

Cara masak

Pukul Telur,Unsalted butter,sampai kembang..

Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan Telur kacau sebati Dan masukkan tepung jagung.

Masukkan Madu Dan purée kurma Gaul sebati..Masukkan oat Dan uli jd doh

Terapkan mengikut acuan pilihan sblm di bakar.

Kalo nak letak gula pun bleh tp utk aisy mummy gantikan Madu Dan sedikit purée kurma untuk ma…

Bila Si teruna mengamuk

Assalamualaikum

Selamat berhari minggu..walaupun hari minggu mummy kena keje harini.kenalah aisy tinggal dengan babah..tapi aisy komfem suka Kalo tinggal dengan babah dia..almaklumlah geng kan...

Lepas balik dari sekolah,mummy ajak mr kamput kuar ronde shahalam..tujuan nak cari Baju untuk dinner mummy 9 hb nov ni nanti...tapi badan dah gedempol manalah nak sesuai berfesyenkan...lagipun mood anak teruna yang tak berapa baik..nak ngamuk jer hilang mood nak mencari Baju..

Lebih teruk masa nak makan aisy mmg tak boleh ditahan..1 restoran dengan suara diajer..memang menguji kesabaran babah Dan mummylah...terima kasih aisy buat perangai lainkali buat lagi yer sayang...

Sekian

Aisy lena dibuai mimpi

AssalamualaikumTinggal berduajer dengan anak teruna...Mr kamput keje petang mingguni,balikpun dah pagi...mummy dan aisy dahpun lena tidur....bilalah agaknya mrkamput nak keje normal opishour balik yer??bosan sungguh bila sisuami keje shiftnilah....Skang musim hujan,setiaphari mesti ujnlah kat shahalamni....dah ujung tahunkAn memang musim tengkujuhlah....musim banjir...anak teruna dahpun selamat beradu....kalo tengok muka aisy masa tidur,pilujer hati mummyni...sayu....sedih.....almaklumlah mummyni kdg2 hilang sabar jugak dengan kecerdasan aisy yang taknak diamtu....bila ank tidur masatulah mood sedih,pilu datang....hehehehe.... Nak tengok muka aisy yang kesiAn masa tidur...jom tengok gmbarni.....kesian,sedih....Tak????
Fresh dr oven tau gambarni terus upload kat blog...poyo giler mummy!!Sekian

Selamat hari kanak-kanak

AssalamualaikumHarini ada sambutan hari kanak-kanak Di sek mummy....seronok sebab dapat tengok murid2 sek keb seksyen 13...enjoy....happy...mcm2 persembahan ada...mummypun tumpang gembiralahkan walaupun dah tua still rasa seronok sambut hari kanak2 ni....terasa macam dirini masih muda gitu.hehehee...Sambil tengok persembahan sek keb seksyen 13,sambiltu verangAn bila aisy dah sek nanti mesti aisypun rasa happy sambut hari kanak2 disek dan mesti turut serta join buat persembahankan....lebih2 tengok parents yang turut sporting support anak masing2.,siap amik cuti dan datang kesekolah untuk meraikan hari kAnak daN tengok persembahan anak masing2...,kalo adalah anugerah parents sporting mummy rasa parents murid sek keb seksyen 13 ni mmg layak menang.....apa jer program yang melibatkan murid mesti ibubapa akn datang kesekolah untuk bagi sokongan....paling mummy suka tengok Masa exam upsr...memang penuh sekni dgn ibubapa,siap tgu dikantin sek smpai anak selesai exam...baru balik rumah.....be…

Aisy...mummy syg aisy!

AssalamualaikumCepat sangat Masa  berlalu....aisy kesayangAn mummy da makin besar...bulan depan dah nak masuk 1 tahun 4 bulan dah anak teruna mummyni.....
Nikmat sungguh bila menjadi seorg ibuni....dapat tengok gelagat aisy yg makin hari makin bAnyak ragamnya...skang aisy bila bukak baju untuk mandi,dah pndai simpan baju kotor dlm bakul,buang pampers dlm tongsampah,macam menda anak teruna ni dah bleh buat...dah pandai sangat kiss dan hug mummyKalo dengar azan dah pndai letak tangan ditelinga mcm nak azan jugak....dah sangat teror menari....mmg perangai sangat menghiburkan hati mummy dan babah.....cuma aisy blom pndai becakap....bilalah agaknya aisy nak panggil dan sebut mummy yer??sungguh tak sabar btl mummy nak dengar lah syg...Sekian