JellyPages.com

Sunday, March 3, 2013

aiskrim goreng di pagi hari!!



ASSALAMUALAIKUM...

pagini mummy buatkan sarapan mummy dan mr kamput aiskrim goreng....senang...lagipun mummy dah bekukan dari malam tadi lagi.....aisypun mkan menda yang sama cuma dalamnya gantikan aiskrim mummy letakkan kismis....hehehee....alkisahnya kawan mr kamput baik hati bagi aiskrim coklat yang 6 liter besarnya...banyak sungguh tupun dah dibahagi di rumah babah old aisy still tak abis-abis lagi..kalo mummy bab aiskrimni mmg agak kurang....mr kamput yang penggemar aiskrimtupun bleh mengalah sebab muak bila tengok banyak sangat aiskrim kat rumahni..hehehehe..dari membazir macamtujer mummypun buatkanlah aiskrim goreng untuk kami makan dipetang hari...tapi disebabkan mummy malas harini jadilah sarapan kami laki bini aiskrim goreng jer harini.hehehehehe

sangat mudah dan senangjer nak buat aiskrim gorengni....aisypun bleh buat tau.hehehhe...sebelumni dah beberapa kali mummy buat aiskrim goreng tapi kalini first tme jadi sarapan kami laki bini selalu makan dipetang hari.hehhee..resepi ader kat bawah ek...

BAHAN-BAHAN

Bahan-Bahan : 
  • Roti (sy guna roti Gardenia)
  • Ais Krim Coklat (sy guna brand WALLS, kalau nak buat ais krim sendiri pun boleh. Klik SINI)
  • Telur dipukul (macam buat telur dadar)
  • Nestum Keluarga
  • 2 cawan Minyak - untuk menggoreng
Cara-Cara : 
  1. Lembapkan 2 keping roti dengan air biasa.
  2. Kemudian letakkan ais krim atas roti tersebut dan kapit dengan lagi satu roti.
  3. Ambil something yang bulat untuk tekap roti tersebut. Contohnya cawan plastik. (sy guna botol air bulat)
  4. Kemudian kemaskan tepi roti dengan air. Pastikan roti tak terbuka.
  5. Celup dalam telur yang telah dipukul.
  6. Gaul pula dalam nestum.
  7. Ulang langkah 5 & 6 jika nak tebal. (sy ulang 2 kali)
  8. Simpan dalam bekas & letak dalam peti hingga roti & ais krim keras.
  9. Pastikan roti tak bersentuh antara satu sama lain. Nanti dah keras, roti tu melekat. Jadi sy cadangkan masukkan roti tu dalam plastik satu2.
Cara Menggoreng :
  1. Panaskan minyak hingga betul2 panas.
  2. Gorengkan roti yang telah keras selama 10 saat / nampak kekuningan.
- See more at: http://shabbychubby.blogspot.com/2011/10/resepi-ais-krim-goreng.html#sthash.G6JQdhdq.dpuf

roti
aiskrim coklat
telur(takletakpun takper)
MINYAK untuk menggoreng


CARA MASAK

LEMBAPKAn 2 keping roti dengan air biasa.
kemudian letakkan aisrkrim atas roti dan kapitkan dengan 1 keping lagi roti,
ambil bekas air atau bekas yang ader permukaan bulat(mummy guna acuan telur yg selalu mummy masakkan aisy)untuk tekapkan roti tadi.
kemaskan tepi roti dengan air..pastikan aiskrim tak keluar..
simpan dalam plastik dan bekukan 1 malam sebelum digoreng esok pagi...




No comments:

Post a Comment

luv u comment