JellyPages.com

Friday, April 15, 2016

HOLIDAY KE CAMERON HIGHLANDS

ASSALAMUALAIKUM

sekarang ni musim panas melampau,dijangka sampai bulan jun nanti cuaca panas melanda MAlaysia ni. awal bulan 4 haritu mommy 1 family termasuk semua adik beradik mommy dan tokmak aisy n arryan bercuti ke Cameron highlans. Ini kali ke 3 Aisy pergi dan pertama kali bagi Arryan. MAcam biasa percutian kalini di sponser oleh untie NANA merangkap banker family MR BOB hehehehe....Terima kasih untie NANA tahun depan sponser holiday ke LAngkawi plak ye...

Kami ke sana dengan 2 buah kereta. Bertolak dari rumah Tok abah Aisy & Arryan pukul 10.30pagi dan smpai ke Brinchang pada pukul 12 tgh hari. Cuaca dekat sana panas tapi angin yang kuat membuatkan cuaca yag panas jadi nyaman dan selesa... Mommy agak risau sebab sebelum tu Arrayan kena demam dan batuk. Tapi alhamdulilah Arryan sihat dan batuk Arryan hilang masa di CAmeron. Tempat pertama kami sebelum chek in hotel di kebun teh Cameron Valley menikmati teh dengan suasana kebun teh yang nyaman di Tea house. Walaupun masa tu hanya weekend biasa tapi ramai pelancong yang datang dan  jalan di CAmeron pun jam teruk. Mula-mula Aisy smpai dan tengok pemandangan kebun teh Aisy cakap"mi cantiknya tempat ni..sejukkknya"nampak tak betapa happy nya Aisy berada di tempat yang nyaman dan tenang hehe. Almaklumlah kalo di Shahalam kena bekurung di umah jer panas plak tu cuacanya.. Lama Aisy berdiri memandang kebun teh jakun gaknya ahhahaahhahhaha..... KAmi dekat situ dalam 1jam sempatlah menikmati aiskrim malaysia asli perisa strswbery,babah minum teh ,mommy cheese kek strawbery...semunya menu berasaskan strawberylah kan..hahaha


Kami chek in pukul 1.30 tgh hari di REGENCY APARTMENT terletak di Brichang. rehat,solat dan makan tengahhari di situ petang baru kami keluar ke strawbery farm tempat wajib kalo pergi ke cameron..menikmati menu strawbery yang pelbagai. Pada malam nya kami ke pasar malam yang terletak di depan hotel tempat tinggal kami. malam tu mommy tak berpeluang membeli apa-apa pun hanya makanan yang mommy dapat beli walaupun 2 kali ke pasar malam..Aryyan buat amukan semua otromen nak dibelinya...dah lah dengan cuaca yang sejuk sangat terus hilang mood nak membeli barang-barang untuk dibawa balik ke shahalam.

malam tu memang hero-hero mommy pakai baju 2 lapis lengan panjang dengan stokin sejuk sangat...tido sangat-sangatlah lena dan nyaman sekali. hari ke 2 kami ke taman rama-rama dan taman lavender. kat taman lavender dah tak banyak gambar mommy amik abanga isy je yang sempat berposing gara-gara seklai lagi Arryan amukan disebabkan otromen...dia ingat ke CAmeron  nak buat misi mencari otromenke??setiap kali jumpa wajib beli..hahahahhaha

review mommy dengan hotel penginapan kami tinggal..apartmen memang besar selesa sangat untuk family besar kami ni..tapi yang tak best nya servis lembap..masuk bilik tuala takde,sabun takde,cerek air takde,alas kaki pun takde..semua kena mintak.dah mintak bukan terus dapat.2 kali ke kaunter tengah malam baru di hantar.yang paling tak syok lif rosak 1 je lif boleh guna tupun lif kecik.kami tinggal tingkat 8 dengan orang ramainya so tgu nak naik lif je dah dekat 1jam..

tapi ke cameron kalini memang besat lagi plak aisy dan arryan dan besar. abang aisy dah faham erti seronok bila pergi holiday dah tau berceritadengan kawan walaupun arryan hanya tau misi pencarian otromen jer hahahaa















Wednesday, March 30, 2016

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM

Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..

 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!




BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....





" Wa ja ‘alna mim baini aidihim saddaw wa min kholfihim saddan fa agsyaina hum fa hum laa yubsiruun "


Bacalah ayat ini tiap kali sebelum keluar rumah....

InsyaAllah kita 'tidak dapat dilihat' oleh mereka yg ingin berbuat jahat terhadap kita 

terutamanya orang kafir.... 

Wallahu'alam....
SELAIN ITU AYAT INI SANGAT SESUAI DIAMALKAN APABILA ANAK-ANAK MENANGIS MALAM TANPA KITA TAU PUNCANYA.MOMMY MEMANG AMALKAN ALHAMDULILAH BACA DAN TIUP DIUBUN-UBUN HERO2 MOMMY ANAK-ANAK MOMMY YANG MERAGAM KEMBALI DIAM MACAM BIASA.


Bila sesuatu perkara tu sudah menjadi kebiasaan bagi kita,
insyaAllah kita TIDAK akan lupa sampai bila²....

So, macam tu la juga DOA......
Bila kita sudah terbiasa, secara AUTOMATIK nya kita sentiasa amalkan dan baca. Ada juga yang bagitau kalo amalkan ayat ini insyaallah kita akan selamat dari sekatan jalanraya samaada dari polis atau JPJ.Mommy belum ada pengalaman lagi.. tapi tak salahkan amalkan ayat-ayat dari alquran ni 1000 x kebaikan dan pahala kita dapat kalo kita rajin amalkan nya insyaallah.
...











Tuesday, March 29, 2016

Layan boboy the movie

Assalamualaikum.....

Ahad 26.3.2016 pertama kali bawak anak syurga mommy dan babah ke pangung wayang...mommy dan babah pun dah tak penah jejak.kaki ke panggung wayangni...pergipun.masa bercinta tu pun 2x je hahahaa....lama dah abang aisy mintak nak tengok boboy...tapi masa tu takde free lebih babah weekendje kena kerja...

Hari pertama.boboy keluar kami memang penah pergi tapi masatu tiket semua abis so terus balik..alhamdulilah hajat abang aisy dah tertunaipun...lagi 1 reward untuk abang aisy yang dah abis buku kalam 1 so babah layankan tgk boboy hahahaha..

Wednesday, March 23, 2016

Assalamualaikum 2016

Assalamualaikum....

Alhamdulilah allah swt masih memijamkan umur pada mommy lagi untuk menjaga hero-hero mommy yang tersayang....untuk permulaan update blog sesi 2016 mommy share gambar gambar hero kesayangan mommy yang makin membesar,bijak,dan makin banyak ragam hehehee.....