Skip to main content

HOLIDAY KE CAMERON HIGHLANDS

ASSALAMUALAIKUM

sekarang ni musim panas melampau,dijangka sampai bulan jun nanti cuaca panas melanda MAlaysia ni. awal bulan 4 haritu mommy 1 family termasuk semua adik beradik mommy dan tokmak aisy n arryan bercuti ke Cameron highlans. Ini kali ke 3 Aisy pergi dan pertama kali bagi Arryan. MAcam biasa percutian kalini di sponser oleh untie NANA merangkap banker family MR BOB hehehehe....Terima kasih untie NANA tahun depan sponser holiday ke LAngkawi plak ye...

Kami ke sana dengan 2 buah kereta. Bertolak dari rumah Tok abah Aisy & Arryan pukul 10.30pagi dan smpai ke Brinchang pada pukul 12 tgh hari. Cuaca dekat sana panas tapi angin yang kuat membuatkan cuaca yag panas jadi nyaman dan selesa... Mommy agak risau sebab sebelum tu Arrayan kena demam dan batuk. Tapi alhamdulilah Arryan sihat dan batuk Arryan hilang masa di CAmeron. Tempat pertama kami sebelum chek in hotel di kebun teh Cameron Valley menikmati teh dengan suasana kebun teh yang nyaman di Tea house. Walaupun masa tu hanya weekend biasa tapi ramai pelancong yang datang dan  jalan di CAmeron pun jam teruk. Mula-mula Aisy smpai dan tengok pemandangan kebun teh Aisy cakap"mi cantiknya tempat ni..sejukkknya"nampak tak betapa happy nya Aisy berada di tempat yang nyaman dan tenang hehe. Almaklumlah kalo di Shahalam kena bekurung di umah jer panas plak tu cuacanya.. Lama Aisy berdiri memandang kebun teh jakun gaknya ahhahaahhahhaha..... KAmi dekat situ dalam 1jam sempatlah menikmati aiskrim malaysia asli perisa strswbery,babah minum teh ,mommy cheese kek strawbery...semunya menu berasaskan strawberylah kan..hahaha


Kami chek in pukul 1.30 tgh hari di REGENCY APARTMENT terletak di Brichang. rehat,solat dan makan tengahhari di situ petang baru kami keluar ke strawbery farm tempat wajib kalo pergi ke cameron..menikmati menu strawbery yang pelbagai. Pada malam nya kami ke pasar malam yang terletak di depan hotel tempat tinggal kami. malam tu mommy tak berpeluang membeli apa-apa pun hanya makanan yang mommy dapat beli walaupun 2 kali ke pasar malam..Aryyan buat amukan semua otromen nak dibelinya...dah lah dengan cuaca yang sejuk sangat terus hilang mood nak membeli barang-barang untuk dibawa balik ke shahalam.

malam tu memang hero-hero mommy pakai baju 2 lapis lengan panjang dengan stokin sejuk sangat...tido sangat-sangatlah lena dan nyaman sekali. hari ke 2 kami ke taman rama-rama dan taman lavender. kat taman lavender dah tak banyak gambar mommy amik abanga isy je yang sempat berposing gara-gara seklai lagi Arryan amukan disebabkan otromen...dia ingat ke CAmeron  nak buat misi mencari otromenke??setiap kali jumpa wajib beli..hahahahhaha

review mommy dengan hotel penginapan kami tinggal..apartmen memang besar selesa sangat untuk family besar kami ni..tapi yang tak best nya servis lembap..masuk bilik tuala takde,sabun takde,cerek air takde,alas kaki pun takde..semua kena mintak.dah mintak bukan terus dapat.2 kali ke kaunter tengah malam baru di hantar.yang paling tak syok lif rosak 1 je lif boleh guna tupun lif kecik.kami tinggal tingkat 8 dengan orang ramainya so tgu nak naik lif je dah dekat 1jam..

tapi ke cameron kalini memang besat lagi plak aisy dan arryan dan besar. abang aisy dah faham erti seronok bila pergi holiday dah tau berceritadengan kawan walaupun arryan hanya tau misi pencarian otromen jer hahahaa















Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

KELEBIHAN DOA NABI YUNUS

ASSALAMUALAIKUM.

harini mommy nak share doa NABI YUNUS yang mommy amalkan bersama-sama dua hero kesayangan mommy AISY & RAFAEL. mula -mula mommy amalkan masa mengandungkan abang Aisy,setiap hari baca untuk allah permudahkan urusan melahiran abang aisy.sampailah dalam bilik bersalin pun mommy amalkan..lepas abang aisy selamat dilahirkan dah jadi terbiasa pulak baca doa ni setiap hari lepas solat.sekarang alhamdulilah dah jadi rutin harian dan mommy amalkan bersama-sama anak soleh mommy aisy & rafael.

setiap kali nak keluar dalam kereta mommy akan bacakan juga untuk anak-anak soleh mommy..semoga allah permudahkan urusan mommy,babah sewaktu ditempat bekerja dan allah swt permudahkan urusan abang aisy & rafael di sekolah.

okies mari kita baca kelebihan doa nabi yunus ini ye!!

Fadhilat doa/tasbih Nabi Yunus a.s.  semasa terperangkap di dalam perut Ikan Nun.
Sabda Rasulullah SAW maksudnya : “Barangsiapa mempunyai apa-apa hajat, hendaklah ia berwuduk, kemudian sujud kepada Allah, s…