Skip to main content

clever boy mummy!!!

ASSALAMUALAIKUM..

lagi 4 hari genaplah umur anak teruna mummy 1 tahun  7 bulan....alhamdulilah aisy membesar dengan sihat,bijak,debab walaupun agak lasak sikit teruna mummyni....kadang-kadang smpai tak terkawal dibuatnya...tapi bab kata orang tua-tua budak kalo lasak,tak diam tu tandanya dia seorang yang bijak...alhamdulilah ciri-ciri bijak tu memang ada pada aisy....bukan kes nak puji melambung anak sendiri tau..tapi memang mummy tengok aisyni jenis yang cepat faham kalo kita cakap dan bagitau sesuatau pada dia walaupun dia belum tahu dan pandai becakap..
aisy dah boleh membantu meringakan penatmummy....dah boleh tolong mummy amik bantal kalo mummy nak kemas katil,tak payah disuruh nampakjer mummy ke bilik kemas katil aisy dengan sendirinya akan datang dan bagi mummy bantal-bantal yang ada untuk mummy kemaskan.bila nak mandi pandai sangat letak baju kotor dalam bakul sendiri,lepas makan angkat pinggan atau cawan ke sinki,susu atau air yang tumpah ke lantai dia akan lap sendiri..walaupun apa yang aisy lakukan ni tak delah bersih atau sempurna tapi mummy bangga bila di usia belum 2 tahun aisy dah boleh lakukan sendiri...
memang mummy ajar aisy bila aisy genap 1tahun...lagipun mummy percaya peringkat umur macam aisynilah senang untuk dibentuk dan diajar...otak kanak-kanak ni masih fresh...apa yang kita ajar senang diikuti dan buat...kalo nampak gambar lion ,tiger komfem aisy akan sebut aummm....aumm...
jadi untuk melahirkan anak yang bijak pandai kenalah bersabar dengan kecergasan anak tu yer....motivasi untuk diri sendiri supaya jadi mummy yang lebih sabar buat aisy...taknak marah-marah aisy lagi....kadang-kadang suara mummyni mengalahkan petir kuatnya kalo aisy buat salah....kesabaran yang kuat perlu ada dalam diri seorang ibu,...bab kata tokmak aisylah....aisy mummy sangat sayangkan aisy wahai anak mummy jadilah manusia yang berguna dunia akhirat ye sayang!!!aminnn
aisy yg dah pandai kemaskan makanan yg tumpah dilantai...maybe sebab takut suara mummy yang macam singa betina ni kot..hehehhehe

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

sup tepung aka pan mee!!

assalamualaikum...
sebenarnya dah lama sangat mummy terliur nak makan sup tepung aka pan mee!!first makan masa zaman sekolah 14 tahun dulu..masa tu kawan mummy yang memang teror buat sup tepung ni yang buat!!!kawan mummy ni mix cina mak dia cina so mmg sup tepung ni makanan harian family dialah...masatu zaman ddk asrama,balik cuti sek bulan 12 ingatkan nak tunjuk teror kat mak abah dan adik2 mummylah pandai masak sup tepung hampehhh langsung tak jadi hahahahha...spoil mood betul!!!siap kena gelak dgn 1 family lagi tau!!lepas tu terus insaf nak try masak..sampailah terjumpa ah cheng laksa kat giant!!start makan balik pan mee...tp takdelah setiap hari dok bedal jarang2 bila terasa nak makan je...last2 entah mcmne dok sibuk berwhatsapp bagai kat group sekolah terceritalah pasal sup tepung ni!!mintak resepi, try buat bagi adik2 mummy , mrkamput, aisy dan arryan makan dan resultnya alhamdulilah positif bab kata aisy emmm ,dapp!!! hahaha..dengan bangganya mummy share resepi kat sini yer sang…

tips anak cepat bercakap..

ASSALAMUALAIKUM.... alhamdullilah dah berada di kedua minggu terakhir febuari...dah nak msuk bulan mac dah tak lama lagi..cepatyer skang waktu tu berlalu pergi...secepatnya badan mummy ni naik...bilalah nak slim sikit..nak merasa 48 kg balik tak taulah bila nak dapat...risau bila badan,perut ,peha makn membesar tapi kalo nampak makanan tak ada pulak nak risau kalo makan dengan banyakkan...still membedal nasi,makanan yang berlemak tanpa segan silu yang badan tu dah gedempol....mummy,mummy....nak jadi macam big show ker baru nak stop makan???bila lah agaknya nak blaja diet ni ek?? aisy dah lama terlena lepas mummy bagi makan ubat selsema dengan paksa..susah betul nak mamam ubat abak teruna seorang ni..perangai sapalah yang aisy ikut yer..keh..keh..keh....makan ubat dah macam nak melawan musuh lakunya..kena bersilat bagai...aduyai anak kesayangan....kenapalah ikut bab susuh makan ubat tu dr mummy aisy ikut babah yang sangat senang nak makan ubat siap boleh tanpa air dan isap ubat yang pahi…