Skip to main content

konvoi raya 2009!!!!

.........muke tension+takut pegi balai polis.........hehe
........keta yang kene langgar lari.......

.......posing nak balik raya........

...........keta abah rosak,posing sambil tgu batari keta abah ok.......




........masa untuk berkonvoi.....balik kampung.....


mmg banyak story nak kongsi ni....first nak story sebelum raya..mcm2hal berlaku..sblom balik pahang...aku,mira n su nak nak cuci keta kat srimuda bleh plak kat jalan nak pg sri muda tu kitaorg kene langgar dengan samseng ...mmg mamat tu sengaja langgar kitaorg...alhamdullilah tak cedera n ketapun tak rosak teruk..tapi fobia+trauma sangat2...terpaksalah pg buat report kat balai coz sakit hati dkt manusia yg kerek tak ingat tu...dahlah dkt balai lame gile..dari kul 12 sampai pukul 4 lbh ddk dkt sane...bkn nak sangat duit clim keta tapi nak org yg langgar kitaorg tu kene tangkap n bertanggungjawab coz terlampau kurang ajar..dah lah sengaja langgar...pastu tak reti nak mintak maap walaupun puas kitaorg jerit suruh behenti....kalo korang tau pemilik keta no ni BFH 8459 pleseeelah bagi tau aku ek...hehe...stop story ni....ni aku nak bgtau kitaorg balik pahang konvoi 3 buah keta...gerak dari shahalam pukul 2 pg sampai umah aku pukul 11 pg...jam tahap gaban.......nak naik muntah aku ddk lame dalam keta dahlah bersahur terpaksa makan makanan ringanjer..ingatkan nak bersahur dkt umh coz slalu 3jam dah sampai umh...sampai umh masing2 terus tido..penat coz ptg nak konvoi balik termerloh plak..ni pun ade lagi dugaan yg jadi....dah separuh jalan mak call bgtau keta abah tak bleh start so terpaksalah pusing balik....rupenye abah lupe ttp lampu keta abislah btari keta abah....so kene chas gune keta nana....tapi alhamdulilah lps tu takde aper yg jadi dah...aku n my family sambut raya mcam biasa....happy n meriah gak....

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

KELEBIHAN DOA NABI YUNUS

ASSALAMUALAIKUM.

harini mommy nak share doa NABI YUNUS yang mommy amalkan bersama-sama dua hero kesayangan mommy AISY & RAFAEL. mula -mula mommy amalkan masa mengandungkan abang Aisy,setiap hari baca untuk allah permudahkan urusan melahiran abang aisy.sampailah dalam bilik bersalin pun mommy amalkan..lepas abang aisy selamat dilahirkan dah jadi terbiasa pulak baca doa ni setiap hari lepas solat.sekarang alhamdulilah dah jadi rutin harian dan mommy amalkan bersama-sama anak soleh mommy aisy & rafael.

setiap kali nak keluar dalam kereta mommy akan bacakan juga untuk anak-anak soleh mommy..semoga allah permudahkan urusan mommy,babah sewaktu ditempat bekerja dan allah swt permudahkan urusan abang aisy & rafael di sekolah.

okies mari kita baca kelebihan doa nabi yunus ini ye!!

Fadhilat doa/tasbih Nabi Yunus a.s.  semasa terperangkap di dalam perut Ikan Nun.
Sabda Rasulullah SAW maksudnya : “Barangsiapa mempunyai apa-apa hajat, hendaklah ia berwuduk, kemudian sujud kepada Allah, s…