Skip to main content

bila MAK BUYUNG kuat berjalan!!


mak buyung sekalian jgn tiru perangai mak buyung dlm gmbar tu ye!!



sejak mummy pegang status 'MAK BUYUNG" ni...apa sahaja yang mummy lakukan kalo di kawasan public(ramai org)akan jadi perhatian....bukan mummy nak perasan atau terperasan tapi ini memang kenyataan...sebagai contoh bila mummy ikut untie yanie & untie mira berjoging...sepanjang mummy jalan ronde2 tasik shahalam ade je yang tanya mummy "kakak....kakak oky ker?"ish.....mummy ni nampak macam tak oky ker sejak prenen ni ek???atau muka mummy ni selebet sangat smapai semua orang nampak macam sakit atau lemah jer.hahaha....hakikatnya lepas mummy mabuk teruk masa usia baby mummy ni 1-4 bln dlm perut mummy memang mummy sangat-sangat cergas & cerdas...aktif & kadang-kadang terlampau aktif..hehehe
orang -orang tua cakaplah kan...kalo kita aktif,kuat & banyak berjalan,kurangkan tidur insyaallah bila masa nak bersalin senang & mudah...anak yang bakal lahirpun sihat serta cergas..harap-harap begitulah hendaknya yang jadi pada mummy & baby mummy nanti yer...tapikan susah jugaklah sebab bila time weekend jer..mummy memang rasa rimas,lemas jer bila terperap dirumah...mungkin sebab hari-hari biasa mummy ni bekerje tu yang jadi macam tu kot...akibatnya..babahlah yang sengsara kena layan karenah mummy.hahaha...pantang plak tu kalo adik-adik mummy nak keluar mesti mummy dengan ikhlas hati nye akan offerkan diri sepantas kilat"aku nak ikut boleh?" kalo babah tak jeling-jeling manja dengan mummy komfem dengan selamatnya mummy akan join...oh!!!jangan anak mummy kuat jalan sudahlah nanti ye sayang....hehehe
disebabkan MAK BUYUNG ni kuat berjalan..akibatnya bila malam kaki mummy sakit dan kadang-kadang bila tidur boleh cramp(istilah org phg simpul biawak)sengsara betul.....lebih-lebih sengsara babahlah syok-syok tidur dah kena urut kaki mummy.hahaha...sian babah...sabar ye babah...semuani pembawakan baby dlm perut...banyak-banyakkan bersabar ye babah...dapat gaji mummy belanje babah oky..ti..ti..ti...hehe(sian baby dipersalahkan..padahal mummy mmg kuat jalan)

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

KELEBIHAN DOA NABI YUNUS

ASSALAMUALAIKUM.

harini mommy nak share doa NABI YUNUS yang mommy amalkan bersama-sama dua hero kesayangan mommy AISY & RAFAEL. mula -mula mommy amalkan masa mengandungkan abang Aisy,setiap hari baca untuk allah permudahkan urusan melahiran abang aisy.sampailah dalam bilik bersalin pun mommy amalkan..lepas abang aisy selamat dilahirkan dah jadi terbiasa pulak baca doa ni setiap hari lepas solat.sekarang alhamdulilah dah jadi rutin harian dan mommy amalkan bersama-sama anak soleh mommy aisy & rafael.

setiap kali nak keluar dalam kereta mommy akan bacakan juga untuk anak-anak soleh mommy..semoga allah permudahkan urusan mommy,babah sewaktu ditempat bekerja dan allah swt permudahkan urusan abang aisy & rafael di sekolah.

okies mari kita baca kelebihan doa nabi yunus ini ye!!

Fadhilat doa/tasbih Nabi Yunus a.s.  semasa terperangkap di dalam perut Ikan Nun.
Sabda Rasulullah SAW maksudnya : “Barangsiapa mempunyai apa-apa hajat, hendaklah ia berwuduk, kemudian sujud kepada Allah, s…