Skip to main content

story 2010!!!!






























































































sebelum aku story about my holiday new year haritu aku nak wish kat korang SELAMAT NYAMBUT TAHUN BARU ek,mmg dah lewat tapi tetap nak wish gak..hehehe....aku terlebih buzy+penyakit malas nak cuci+bersihkan blog aku yg dah bersawang ni....harini baru ade semangat sikit....ape plan korang time cuti tahun baru hari tu ek???aku,my sister ngan tunang balik kampung pastu kitaorg pergi holiday kat FRASER HILL..mmg best sangat....ni first time aku jejakkan kaki kat FRASER HILL....tempat tu mmg the bestlah....mula2 nak pergi 1family tapi ramai plak yg demam so aku cuma pergi 1 keta jer n berlima.....aku,tunang,angah,iqbal n adik aku yg bongsu...sebenarnye FRASER HILL tu letak 1 DAERAH jer ngan kampung aku(RAUB)....tapi mmg aku tak pernah pergipun...dgn umah akupun bknnyer jauh just 45 minitjer.....tapi yg tak syoknyer jalan nak pergi FRASER HILL tu sebiji macam ular(berbelit2)....time tu plak ade tanah runtuh mmg seram gaklah tapi alhamdulilah kita org selamat sampai ngan balik...dari umah 9 lbh n sampai dalam 10.30 am...tapi time tu tak boleh naik lagi so terpaksalah tgu sampai pintu gatebukak 11.00 am....mmg ramailah org maybe time tu public holiday kot....pastu cuaca mmglah teramat sejuk.....sampaikan aku kene selsema pas balik dari fraser hill...macamlah ader kat FRASER HILL tu....kiranyer ala2 CAMERON HIGHLANDS lah(tapi best lg CAMERON)....tempatnyer tenang+nyaman sangat...relax tensionlah....cume kitaorg tak pergi jERIAU waterfall jer coz separuh jln pusing balik(tanah runtuh)......kesimpulan yg aku buat tentang FRASER HILL ni tempat ni mmg sesuai giler untuk hilangkan tension,untuk org yg sukakan ketenangan,untuk pencinta alam semulajadi ngan UNTUK PENGANTIN BARU HONEYMOON....maybe pas kawen aku ngan MR KAMPUT akan pergi sini lagi untuk HONEYMOON..hehehehe



























































Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…