Skip to main content

7 bulan prenen...mummy dgn baby berkampung di padang!!

penat sangat mummy minggu ni...memang jadual kerje mummy sangat bz minggu ni...mula dari isnin mummy kena handle JAMUAN HARIJADI anak murid mummy,smalam kemuncak yang paling teruk...mummy kena HANTAR ANAK2 MURID MUMMY masuk LUMBA LARI disekolah u3 disubang..oh!!!!sangat penat,sebab dari pagi sampai petang mummy dan baby kena berkampung di sekolah u3 tu..sampaikan bila sampai rumah..mummy terus melepak atas katil..sengsara juga pada babah sebab kena jadi tukang urut.hehe
harini mummy kena plak ke klinik untuk chek up tekanan darah mummy ni..penat semalam blom abis lagi dah kena ke klinik...mmg mummy rasa nak pengsan jer hari ni coz kurang rehat..alhamdulilah mummy sihat...cuma besoklah baby kena follow mummy untuk berkampung di padang sekolah lagi..kakak dan abang dapat masuk PERINGKAT DAERAH,so mummy terpaksa hantar diaorg lumba lari lagi...sian baby mummy ni..harap anak sihatlah hendaknyer amin..
jumaat ni lagi kita terpaksa ke klinik lagi sayang..hidup mummy ni asyik ke klinik je lah nampaknyer..tapi takpe yg penting anak mummy ni sihat tu yang paling pentingkan....tapi ramai yang cakap kalo aktif masa prenen senang masa nak bersalin nanti..hope benarlah,mummy senang lahirkan anak mummy nanti...pengorbanan yang mummy kena lakukan masa prenen dah nak masuk 8 bulan ni..doa mummy semoga nak mummy dan babah ni lahir selamat didunia,sihat,sempurna dan aktif bijak mcm babah ye sayang..memang mummy dan babah sgt tak sbar nak tgu kelahiran baby mummy ni nanti..

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…