Skip to main content

Kek lapis carrot biskut heinz

Assalamualaikum

Semalam mummy buatkan aisy kek lapis pertama utk aisy...ni sbb ms pergi umh mama yanie aisy,ank teruna mummyni ngamuk nak mkn kek lapis sarawak yg untie nana aisy bawak...
Bukan mummyni spesis kejam,zalim ala2 ibu tiri yg sengaja biarkan ank sndiri meraung nak mkn kek lapis tp ada alasan mummy melarang sbb kek tu sgtlah manis...mummy sndripun tak tertahan rs manisnya...inikan aisy yg br umur 1 thn 3 bln amatlah tidak sesuai tau...so blik dr umh mama yanie mummy jumpa incik geoogle dan jmpelah resepi kek lapis kukus biskut marie...agak mudah cara buatnya....mummy gntikan biskut marie dgn biskut heinz aisy yg dah lama untie mira aisy blikan utk buat kek lapis versi baby....alhamdulilah aisy sgt suka....mummy lglah suka dan puas hati sbb dah bagi aisy rasa nikmatnya kek lapis.....sedapkan son,lagi sedap Dr kek lapis sarawak tau.....hehehehe...

Bahan

Tepung gandum
Telur
Puree kurma gntikan gula
Carrot disagat halus dan diperah utk dapatkan air
Unsalted butter
Biskut heinz utk gantikan biskut marie
Susu fm aisy utk gntikan susu cair

Cara masak

Pukul telur,tepung,puree kurma smpai kembAng..

Masukkan,unsalted butter,carrot,air carrot dan susu fm ke dlm bhn tepung td.

Tuang sedikit bhn dlm acuan dan atas letak biskut heinz yg tlh dipatah2..tuang lg bhan tepung diselang seli dgn biskut...smpai adunan abis....ats skali biskut dan tBurkan carrot yg disagat td...kukus smpai kek masak..

Sekian...


Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…