Skip to main content

KOREAN FOOD DINNER..

ASSALAMUALAIKUM

kalo nak tahu MR KAMPUT family ni walaupun berkulit hitam manis,hidung ala-ala jambu air(kecuali mommy ye haha)tapi selera kami ni KOREA sikit..ok!mommy mengaku terutama mommylahkan..layan runningman tu 1 family,kalo layan drama-darama korea tu mommy dan babah...hahahaha...memang sejenis manusia yang boleh mengadap drama-drama korea tu tanpa henti.tapikan selalu buat time besoknya cuti komfem berjaga malam tengok drama-drama korea..serius macam ketagihlah..abis 1 episod layan lagi cerita lain.tak tau kenapa drama korea ni jalan ceritanya sedap-sedap belaka...rasanya tv program yang mommy babah sekepala hanyalah layan drama korea...kalo tidak sorang nak tengok bola,sukan sorang lagi nak tengok chanel masak-masak..yang 2 hero tu selok ke channel 611..memang berperang time berebut channel tv hahahahaha

semalam babah ajak ke plaza masalam sebab nak cari barang-barang sekolah abang aisy.1 apapun tak beli lagi ni. sebelum keluar semua dah makan sebab mommy dah siapkan dinner kami 1family. 
al kisahnya mommy memang makan malam sebelum pukul 8 sebab takut gemuk...hahahahhaha..padahal badan dah macam belon dasar tak sedar diri hehe...boleh plak lepas maghrib babah ajak keluar..layankanjelah..

dah penat-penat pusing 1plaza masalam tu takde plak saiz baju sekolah sesuai dengan abang aisy.cancellah lagi cari barang sekolah abang aisy.yang mommy dapat t-shirt cotton on kids baju reject label rm10 3 helai.mommy belilah..nak cukupkan koata 2 pasang sorang mommy just tanya adik penjual tu kalo 4 helai berapa ringgit?adik tu baik hati cakap dia bagi rm10 utk 4 helai.alhamdulilah rezeki abg aisy dan rafael dapatlah t shirt 2 helai sorang.moga murah rezeki kamu ye adik penjual baju.teima kasih banyak-banyak.

budak berdua ni kalo berjalan dengar je perkataan JOM BALIK diorg mulalah buat drama. abang aisy komfem akan cakap lapar nak makan yang KING OF DRAMA lg sorang tu pun join cakap lapar dan komfemlah dia akan mengamuk nak beli toys. kalo keluar memang tak penah rafael tu tak buat perangai. dah jadi hobi dia,kali ni babah malas nak melayan nya. kami biarkan jelah dia meragam.peduli orang nak cakap dan tengok mommy babah dah kebal.abang aisy pun dah naik angin siap cakap adik ni kenapa asyik nak toys,menangis je?hahahaha

ikutkan hero-hero nak makan.kebetulan lama dah tak layan korean food dekat situ.. so kami makanlah dekat JAPANESE & KOREAN CUISINE.time tu dah pukul 9 lebih memang nak tutup dah jadi tak boleh lah nak pilih-pilih menu lama-lama makanjelah apa yang selalu makan.babah layan ramen spicy,mommy makan ramen kimchi budak berdua tu takoyaki. ok dekat sini mommy share menu-menu yang ada ye..sedap tau lebih -lebih lagi makan sambil tengok runingman.....terkekek-kekek abang aisy gelak layan running man...

ok...Bye

BUDAK EMOSI TERGANGGU







SEDAP SANGAT LAYAN RUNNINGMAN

DESSERT PURIN MACAM PUDING KARAMEL TAPI LAGI SEDAP


KIMCHI RAMEN MOMMY PUNYA

RAMEN SPICY BABAH PUNYA

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…