Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2012

doakan FARis cepat sembuh!!

ASSALAMUALAIKUM..





Keadaan Faris semakin kritikal...
Ya Allah, Kuatkan lah hati.. Tenangkan lah hati.. Senangkan lah hati.. Kalau betul dia untuk ku, mempercepatkan segala urusan yang baik, sekiranya, dia bukan untukku, maka redhai lah hatiku dengan ketentuanmu. Aku tahu, Engkau akan berikan yang terbaik dalam hidupku ini. Ya Rabb, kau tenangkan lah hati.. Berikan ketenangan yang teramat kepada hati dan jiwa ini. Ya Allah, engkau maha mengetahui lagi maha penyayang. Engkau yang mengaturkan kehidupan hamba-hambamu ini. Engkau yang menentukannya. Aku memohon agar engkau mempercepatkan urusan yang baik jika itu yang terbaik untuk anakku. Jika tidak, aku Redha dengan ketentuanmu.
malam ni terpanggil untuk kongsi kisah sedih dan penderitaan seorang kanak-kanak yang terlantar sakit...masa baca coretan merupa doa dari seorang bapa untuk kesihatan anak yang tersayang menitis air mata mummyni..memang si anak kecik & keluarganya itu tiada talian persaudaraan langsung dengan mummy sekel…

semangat yang hilang!!

ASSALAMUALAIKUM....

DAH lunch???makan aper tgh hr ni yer..mummy hanya membedal jambu batu & buah manggajer yang dijual didepan sekolah...eh...mesti korang dok cakap mummy dietkan,kalini tak diet yer!!masalahnya mood nak makan tu tak datang lagi....mungkin nak simpan perutni untuk pasar malam kat taman srimuda malam ni kot..hehehe.....komfem macam oranag tak makan 10 hari mummy jadinya...uhhh!!!nasiblah perut kamu bertuankan NURUL HANIDA...kesian kat perut sendiri sebab dapat tuan yag gumuk suka makan aka melantak...
em...dah lama rupanya mummy biarkan blog mummyni sunyi sepi ye!!mood nak menulistu tak datang-datang langsung..(bunyi macam penulis tegar je mummy ni,maap poyo terlebih)sejak akhir-akhirni mummy mmg kurang mood sikitlah...lebih-lebih si anak teruna mummy demam lah plak...dah masuk 7 bulan first time aisy nur rayyan demam..suhu plak tinggi 39.4..yang bagusnya anak mummyni cergas,aktif macam biasa..alhamdulilah..kamu sangat kuat ye son!!!sekuat babah ye nak....
makin lama …

6 sebab beruntungnya punya rahim..

ASSALAMUALAIKUM..
saje mummy letak pic nabila prenen..sbb mummy suka dia!!hehe
malam ni mummy nak share bertapa hebatnya jadi seorg wanita...meh sini kita share ek... 6 SEBAB BERUNTUNGNYA PEREMPUAN MEMPUNYAI RAHIM

1.) Dia bekerja dengan Allah..jadi 'kilang
'manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah
... ... anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang
lelaki tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib
baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia
mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi, seluruh
dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi
kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali
Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap
mati…

ayam sos lemon

ASSALAMUALAIKUM...
ini lagi entry yang terperap..baru harini mummy sempat nak share kt blog kesayangan mummy ni...ni salah 1 peberet mr kamput mummy...sangat simple dan mudah..memang sesuai sangat untuk mereka-mereka yang malas nak masak menu yang susah payah untuk dinner incik suami kan...memandangkan lemon banyak dalam peti ais mummy dengan rajinkan diri buatlahlauk peberet mr kamput ayam sos lemon...best!!!sebab licin mr kamput makan,siap mintak lemon tambahan untuk perah dengan ayam tu lagi..jom layan resipi simple mummy ni.




ayam masak lemon
Bahan diperlukan..
Ayam dipotong ikut suka
Oat
Tepung Jagung
Telur dipukul dengan sedikit garam
Lemon
Pati sunquick (kalau suka)
gula
garam lada sulah* lada putih(mummy tambah)

Cara membuatnya...
Ayam dicelup dalam telur kemudian salutkan dengan oat..
Lepas salutkan dengan oat salutkan pula dengan tepung jagung..
Goreng hingga kekuningan
Untuk kuah lemon
Perahkan jus lemon,masak bersama gula (agak2 ye jangan terlalu banyak manis sangat tak bes…

SELAMAT ULANG TAHUN mr kamput!!

ASSALAMUALAIKUM....
selamat malam...wah!!ucapan skema tengah-tengah malam macamni kan...hehe...harini mummy saja cover biji mata mummy yang besar ni dari tertutup..aisypun dah lama lena dibuai mimpi..tinggal mummy sorang-sorang je yang setia menunggu depan lapptop gara-gara nak tunggu detik 12pm...ader apertu ye??sangat special tau!!sanggup mummy korban kan mata yang sangat-sangat mengantuk ni disebabkan 7 febuari ulang tahun mr kamput mummy yang ke 29...saja nak ala-ala romantik gitu nak jadi orang pertama wish still macam mula-mula bercinta 6 tahun yang lepas....best tak mummy???bestkan!!!terharu dibuatnya...adesss!!mummy plak yg hover emo,mr kamput mcm biasa takde perasaan langsung.hahhahaa
mummy doakan suami mummy yang tercinta,yang mummy sayangi merangkap BFF mummy smpai ke syurga diberikan kesihatan yang terbaik,panjang umur,murah rezeki,sentiasa menjadi suami & ayah yang bertanggungjawab...sentiasa sayang & cintakan mummy dan aisy nur rayyan..rumah tangga mummy ni bahagia…

GRILLED CHICKEN with black peper sos+ brokoli,tomato cherry & baby carrot!!

ASSALAMUALAIKUM.....


masak apa harini yee??menu ni dah lama mummy masak.disebabkan mummy berada dalam mood 48 kg so,mummypun dengan gediknya makanlah yang jenis grilled,kukus je kan...meh layan resipi simple mummy ni...




Bahan-bahannya:
Ayam separuh di potong sederhana kecil
4 ulas bawang putih-dihiris
2 inci halia-dihiris
2 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin/seasoning
2 sudu besar madu
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar sos black pepper-
1 Biji buah lemon Cara-caranya
Campurkan semua bahan bersama ayam dan perap ayam semalaman(kalau nak cepat makan,perap sekitar 2 jam pun dah ok)Lapik alumminium foil di atas dulang pembakar,susun ayam didalam dulang dan letakkan sedikit butter atau marjerin di atas ayam.Bakar dalam oven bersuhu 165c selama 35 minit atau sehingga ayam masak.Keluarkan dari oven,hidangkan dan perah sedikit lemon keatas ayam.
amik kat cikmin.com..mmg best giler resipi kat sini tau!!

brokoli/baby carrot @ cerry tomato mummy stim c…

7 bulan sudah!!

ASSALAMUALAIKUM.. harini mummy rasa bangga,terharu sedih??nak tahu sebab apa??bukan sebab mummy dah kurus ok??lom dapat target sasaran lagi..tak taulah bila...sebabnya  anak teruna mummyyang emsem,bijak tu hari ni genap 7 bulan usianya... cepatnyalah masa tu berlalu yer!!dah besar anak teruna mummy....dah makin bam bam,sangat2 aktif,bijak,emsem....oh!!!son,cepatlah kamu membesar syg..tak sabar mummy nak tengok aisy nur rayyan berjalan,duduk & sebut "MUMMY".... doa mummy anak teruna kesayangan mummytu..SEMOGA DIBERI KESIHATAN YANG TERBAIK,....MENJADI ANAK YANG SOLEH,TAAT & HORMATKAN MUMMY DAN BABAH..MENJADI ANAK YG MEMBANGGAKAN KAMI SEKELUARGA aminnn...
meh kita layan gambar-gambar cleaver boy mummy ni.. .









tembam

ASSALAMUALAIKUM...
selamat malam...harini mood tak berapa nak baik gara-gara terpandang kat cermin betapa gedempolnya mummy..uwaaa!!!!seriaulah tengok rupa sendiri dalam cermin...macam tengok muka HANTU KAK LIMAH VERSI diri sendirijer!!!lebih seriau bila dengar "kata-kata" azimat dari kawan2 terutama pakcik guard kat sekolah.niat utama nak tanya pasal botol air yang tertinggal tapi terus di kritik plak..uwaaaa..macam nak buat buang lemak malam, ni jugak!!!lepasni tak mau lalu kat guard lagi..anak-anak sekalian pandai2lah nak balik lepasni coz cikgu taknak lalu kat pondok guard tu lagi...


mummy: abg guard ada tak nampak botol air tertinggal.. pak guard: eh!!cikgu skang nampak macam tembam sikit yer... mummy: memangpun badan dah naik!!(terus lupa pasal botol air dan jln perlahan-lahan nak larikan diri) pak guard: takpe comel sikit kalo tembam.. COMEL KALO TEMBAM????nak muntah rainbow mummy dengar...uwaaaa,kalo muka mummy ni boleh jadi jelita macam fasha sanda bila gemuk seronok gila…

kenapa susah nak kurus!!!

ASSALAMUALAIKUM... makan apa malam ni???sejak 2 menjakni asyik dok cite pasal makan ngan diet jer kan..almaklumlah mood 48 kg mummy masih menebal lagi..harini dah 2 hb 2...bolehker turun balik badan yang dah gedempolni yer.!!!kalo online jer skang mesti mummy dok godek pasal diet,makanan seimbang dan senaman..terlampau!!!semnagat waja nak kurus ni...harini mummy terbaca tentang kenapa susah sangat nak turunkan berat..memang sangat berguna sebab ni yang mummy rasakan skangni..diet bagai nak rak,badan makin gedempol...jom kita baca dan duduk diam-diam sambil berfikir ok!!!mummy dapat info yang sangat berguna ni di blog http://www.dianarashid.com(best giler blogni lebih2 pasal maisara yg comel tu) .

1. Mengharapkan Hasil yang Tidak Realistik
seminggu sekali makan makanan segera..bersenam seminggu 3 kali.lepas tu berangan nak turunkan berat badan seminggu 2 kilo.mana la nak boleh tercapai..tinggi sangat sasaran nya.bila tak capai sasaran mula la putus asa..

2. Tidak Memeriksa kandungan Kal…