Skip to main content

semangat yang hilang!!

ASSALAMUALAIKUM....


DAH lunch???makan aper tgh hr ni yer..mummy hanya membedal jambu batu & buah manggajer yang dijual didepan sekolah...eh...mesti korang dok cakap mummy dietkan,kalini tak diet yer!!masalahnya mood nak makan tu tak datang lagi....mungkin nak simpan perutni untuk pasar malam kat taman srimuda malam ni kot..hehehe.....komfem macam oranag tak makan 10 hari mummy jadinya...uhhh!!!nasiblah perut kamu bertuankan NURUL HANIDA...kesian kat perut sendiri sebab dapat tuan yag gumuk suka makan aka melantak...

em...dah lama rupanya mummy biarkan blog mummyni sunyi sepi ye!!mood nak menulistu tak datang-datang langsung..(bunyi macam penulis tegar je mummy ni,maap poyo terlebih)sejak akhir-akhirni mummy mmg kurang mood sikitlah...lebih-lebih si anak teruna mummy demam lah plak...dah masuk 7 bulan first time aisy nur rayyan demam..suhu plak tinggi 39.4..yang bagusnya anak mummyni cergas,aktif macam biasa..alhamdulilah..kamu sangat kuat ye son!!!sekuat babah ye nak....

makin lama makin terasa macam nak behenti keje,duduk umah jaga anak dengan tangan sendiri dan tengok anak tu membesar depan mata sendiri..sumpah!!!!sangat jelous pada seorang ibu yang hanya surirumah sepenuhmasa...sangat mulia pekerjaan anda!!!sunguh kamu-kamu si SURIRUMAH sangat-sangat bertuah sebab boleh membesarkan anak dan lihat anak sendiri membesar depan mata...alangkah beruntungnya kalo mummy boleh menjadi surirumah sepenuh masa....aisy nur rayyan mummy sendiri yang jaga!!!tapi apakan daya tuntutan duniawi memerlukan mummy bekerje untuk membantu mr kamput mencari rezeki demi kesenangan kami sekeluarga terutama AISY NUR RAYYAN..

sensitif betul mummy mingguni,mana tak tersentapnyer bila anak sendiri demam...mummy plak kena bekerje...kalo keje swasta komfem notis 24 jam mummy lemparkan demi anak tercinta...smpai harini mummy sgt rasa bersalah dengan aisy....kesian anak mummy,demam mummy kena keje gak..nasiblah tokmak yang jaga aisy skang,kalo aisy di umah bs macamne lah agaknye ye...memang mingguni mood mummy 100% down....sebagai seorang ibu memang anaktulah semangat unntuk kita melakukan apa-apa dengan jayanya..kalo "SI PEMBERI SEMANGAT "tu sakit,mcmne kita nak ader semangatkan...

mohon mummy pada ALLAH,semoga anak kesayangan mummy dijauhkan dari segala penyakit ...amin....percayalah mummy dan babah terlalu sayangkan aisy....!!!muaahhh...

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…