Skip to main content

TOSEI...OH TOSEI!!!


hrni masuk hari ke 3 BABAH sarapan dengan TOSEI....hehe...sebelumni mmg mummy dgn babah tak pernah makan atau terpikir nak try makanan kaum INDIA NI...tapi weekend hr tu bila babah ajak mummy sarapan di kedai mamak terus mummy terpikir nak try ORDER TOSEI...akibatnya SKANG babah PLAK YG TERMENGIDAM TOSEI smpaikan pagi & ptg nak mkn TOSEI..hehehe 

bukan mummy tak nak mengaku yg mummy pun dah MULA JATUH CINTA dgn TOSEI...cuma babah plak skang terover dos minat sama TOSEI.hehehe...tapi mmg tak di nafikan TOSEI dkt AMIR CORNER tu meletop....cuma mummy taknak bg babah mkn kerap sgt..takut babah yg emsem ala2 FARID KAMIL(ish!!geli mummy nak tulis sbnrnya heehe)akan jadi mcm AFDLIN SHAUKI yg comel gebu tu.hahaha...nanti org ramai konfius plak MUMMY @BABAH YG PRENEN...kalo perut BABAH dah boroi mcm MUMMY gara2 mkn tosei berlebihan..hahahaha...

yang paling penting sangat MUMMY harap anak MUMMY BAKAL LAHIR NI KULITNYA BIARLAH PUTIH GEBU MCM TOSEI bkn MCM MAMAK PEMBUAT TOSEI tu ye!!!hehe..risau mummy dibuatnya. sebab sebelum kahwen & prenen mmg mummy tak berminat @ suka nak makan di kedai mamak...bukan sebab mummy ni demand  nak makan di RESTOREN MEWAH @ HOTEL2 jer...tapi mmg mummy tak suka makan ROTI CANAI @SEGALA JENIS ADIK BERADIK ROTI CANAI & NASI LEMAK...tapi sejak prenen ROTI CANAI @ ADIK BERADIK NYA & NASI LEMAK ( lbh2 kalo nasi lemak kedai mamak AMIR CORNER)tulah pujaan hati mummy...dan skang TOSEI plak yg muncul dlm hidup mummy ni...dahlah mummy ngan babah ni kulitnya KELABU ASAP jugak...jadi biarlah anak mummy yg bakal lahirni KULITNYA GEBU,BERSIH,PUTIH mcm ATOK BEAUFORT ala2  ANDY LAU gitu,NENEK PAHANG yg putih gebu,ATOK PHG,UNTIE YANIE,UNTIE IKI,UNCLE AFIQ & UNTIE NANA yg cerah mcm bulan purnama...kalo ikut UNTIE UNA & UNTIE MIRA jwbnya KELABU ASAP mcm mummy ngan babah lah jugak..hahhaa...


Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

KELEBIHAN DOA NABI YUNUS

ASSALAMUALAIKUM.

harini mommy nak share doa NABI YUNUS yang mommy amalkan bersama-sama dua hero kesayangan mommy AISY & RAFAEL. mula -mula mommy amalkan masa mengandungkan abang Aisy,setiap hari baca untuk allah permudahkan urusan melahiran abang aisy.sampailah dalam bilik bersalin pun mommy amalkan..lepas abang aisy selamat dilahirkan dah jadi terbiasa pulak baca doa ni setiap hari lepas solat.sekarang alhamdulilah dah jadi rutin harian dan mommy amalkan bersama-sama anak soleh mommy aisy & rafael.

setiap kali nak keluar dalam kereta mommy akan bacakan juga untuk anak-anak soleh mommy..semoga allah permudahkan urusan mommy,babah sewaktu ditempat bekerja dan allah swt permudahkan urusan abang aisy & rafael di sekolah.

okies mari kita baca kelebihan doa nabi yunus ini ye!!

Fadhilat doa/tasbih Nabi Yunus a.s.  semasa terperangkap di dalam perut Ikan Nun.
Sabda Rasulullah SAW maksudnya : “Barangsiapa mempunyai apa-apa hajat, hendaklah ia berwuduk, kemudian sujud kepada Allah, s…