Skip to main content

detik kelahiran aisy nur rayyan bin nurman

 AISY NUR RAYYAN masa 1 HARI LAHIR

hari ni dah 18 hari mummy berpantang di umah tok abah & tok mak..bermakna anak mummy pun dah 18 hari lahir ke dunia ni...aisy nur rayyan pun dah pndai buli mummy...malam-malam susah nak tido kalo terjaga...nak nenen di riba mummy je..alhamdulilah anak mummy ni tak meragam menangis kalo malam just ssh nak tido je kalo dah bangun...harap-harap aisy nur rayyan smpai bila-bilalah macam tu ye sayang..tak meragam kalo malam..kalo tidak sengsaralah mummy dan babah nak pergi work nanti..hehe

hari ni mummy nak cite detik kelahiran anak mummy ni...(biar aisy nur rayyan besar baca entry ni nanti ye nak)...kalo ikutkan due mummy lahirkan aisy pada 4 julai 2011...sebelum tu mummy dah amik cuti awal dari bekerje selama 2 minggu..sebab mummy tak larat & kaki mummy bengkak tersangat...mummy duduk rumah berehat selama mummy cuti tu...pendekkan cite...sabtu 2 hb julai 2011...rumah kita dah siap sepenuhnya dan mummy dan babah plan pindah rumah kita haritu....setiap hari mummy bgtau anak mummy dalam perut ni..tgu pndah rumah baru baby lahir..hehe...sabtu tu ( 2 julai 2011)mummy ngan babah ddk rumah baru kita...malam lepas pindah mummy ajak babah rewang uptown shahalam...pdhal dah berkurun lama mummy tak ke uptown.hehee....memang hari sabtu tu mummy ngan babah takde rehat lngsglah..settlekan rumah dan cari barang2 rumah kita...

ahad 3 julai 2011...pagi tu dalam pukul 5.30 pagi..mummy dah rasa perut mummy macam sakit nak po..po..po..mummy kejutkan babah,babah cakap pergilah po..po dulu...mmg mummy po..po pun...lepas tu dlm pukul 6.30 pagi..mummy bangun solat subuh & kejutkan babah skali lagi...bgtau mummy sakit perut mcm nak po..po..tapi kali ni bila mummy ke toilet bkn nak po po pun...tapi mummy kuat lagi just relax ats katil sambil main game hehehe...lepas babah siap solat ngan nak sambung tido..dalam pukul 8 pagi mummy rasa mcm nak sengugut je...mummy kejut babah..babah terus call nenek di kmpg..nenek cakap mcm tande nak bersalin..ape lagi...dalam pukul 9 pagi mummy ngan gerak ke hospital sungai buluh...masa tu perut mummy dah sakit tapi tak berapa teruk coz mummy still larat lagi...

sampai di hospital sungai buluh dalam pukul 10 pagi..mummy dah rasa sakit yang datang 5 minit....doktor chek bagitau yang bukaan dah terbuka 2 cm..so,mummy kena tahan di wad bersalinlah...dalam pukul 11 lbh perut mummy dah makin sakit smpaikan mummy menangis....alhamdulilah sepanjang sakit mummy tak henti-henti beristigfar dan mohon pada allah mudahkan urusan mummy bersalinkan anak mummy nanti...dekat wad mummy banyakkan berjalan dan kurangkan baring di katil...mummy selalu pergi jumpa babah diluar wad dan jumpa tok mak & tok abah serta moyang yang ade diluar tgu saat mummy lahirkan baby...dalam pukul 4 ptg doktor chek bukaan baru 3 cm nak masuk 4 cm...nak masuk LB room kena dalam 5-6 cm..jadi mummy terpaksa tahan sakit smpai bukaan smpai 6 cm...suasana di wad tu memang menakutkan..macam-macam jeritan yang mummy dengar...sampaikan mummy naik seram & takut jadinya...dalam kepala asyik pikir macamnelah aku nanti kat LB room jerit macam tu juga ker????

pukul 6 pm nurse suruh mummy makan untuk tenaga dalam LB ROOM nanti...mummy tak selera nak makan cuma buat alas perut utk tenaga di LB ROOM je..mummy sempat keluar jumpa babah,tok mak,moyang dgn tok abah diluar walaupun sakit masa tu dah terlampau...lepas tu mummy masuk balik dlm wad dan tertido...pukul 7.30 pm mummy terjaga dan rasa perut mummy sakit tersangatnye...mummy bgtau kakak sebelah mummy(yg sama mcm mummy tahan sakit nak bersalin)yg perut mummy sakit...kakak tu suruh mummy panggil nurse...dlm keadaan merangkak mummy pgl nurse dan masa tulah air ketuban mummy pecah..abis semua kain mummy basah...nurse dtg chek dan bawa mummy ke LB ROOM...

dalm LB ROOM doktor chek bgtau bukaan mummy baru 6 cm...dan tak boleh teran utk bersalin takut kepala baby lonjong...doktor ajak mummy berbual untuk hilangkan sakit...tapi mummy mmg rasa anak mummy dah nak keluar...mummy amik air selusuh yang nenek sabah bekalkan untuk mummy dan minum...lepas tu tak smpai 5 minit bukaan mummy dah 8 cm....doktorpun terkejut dan tepat pukul 8.06 pm mummy selamat lahirkan AISY NUR RAYYAN BIN NURMAN...paling kesian dengan babah sebab tak dapat temankan mummy lahirkan anak mummy ni...babah masuk LB ROOM pun masa tu mummy dah siap semuanye...kali pertama babah masuk LB ROOM babah terkejut tgk anak dah ade di sebelah mummy..babah nangis dan cium dahi mummy..babah tanye nurse kenapa tak panggil babah..nurse bgtau yang mummy cepat & senang bersalin tak sempat nak panggil babah..masa babah azankan aisy babah still nangis sebab babah cakap dia macam mimpi tgk anak dah ade depan mata...alhamdulilah...mummy bersyukur sebab anak yang mummy kandungkan 9 bulan da selamat lahir dan ade di depan mata skang ni...doa mummy dan babah moga anak mummy jadi org yg berjaya dan anak yg soleh nanti amin..


Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

sup tepung aka pan mee!!

assalamualaikum...
sebenarnya dah lama sangat mummy terliur nak makan sup tepung aka pan mee!!first makan masa zaman sekolah 14 tahun dulu..masa tu kawan mummy yang memang teror buat sup tepung ni yang buat!!!kawan mummy ni mix cina mak dia cina so mmg sup tepung ni makanan harian family dialah...masatu zaman ddk asrama,balik cuti sek bulan 12 ingatkan nak tunjuk teror kat mak abah dan adik2 mummylah pandai masak sup tepung hampehhh langsung tak jadi hahahahha...spoil mood betul!!!siap kena gelak dgn 1 family lagi tau!!lepas tu terus insaf nak try masak..sampailah terjumpa ah cheng laksa kat giant!!start makan balik pan mee...tp takdelah setiap hari dok bedal jarang2 bila terasa nak makan je...last2 entah mcmne dok sibuk berwhatsapp bagai kat group sekolah terceritalah pasal sup tepung ni!!mintak resepi, try buat bagi adik2 mummy , mrkamput, aisy dan arryan makan dan resultnya alhamdulilah positif bab kata aisy emmm ,dapp!!! hahaha..dengan bangganya mummy share resepi kat sini yer sang…

tips anak cepat bercakap..

ASSALAMUALAIKUM.... alhamdullilah dah berada di kedua minggu terakhir febuari...dah nak msuk bulan mac dah tak lama lagi..cepatyer skang waktu tu berlalu pergi...secepatnya badan mummy ni naik...bilalah nak slim sikit..nak merasa 48 kg balik tak taulah bila nak dapat...risau bila badan,perut ,peha makn membesar tapi kalo nampak makanan tak ada pulak nak risau kalo makan dengan banyakkan...still membedal nasi,makanan yang berlemak tanpa segan silu yang badan tu dah gedempol....mummy,mummy....nak jadi macam big show ker baru nak stop makan???bila lah agaknya nak blaja diet ni ek?? aisy dah lama terlena lepas mummy bagi makan ubat selsema dengan paksa..susah betul nak mamam ubat abak teruna seorang ni..perangai sapalah yang aisy ikut yer..keh..keh..keh....makan ubat dah macam nak melawan musuh lakunya..kena bersilat bagai...aduyai anak kesayangan....kenapalah ikut bab susuh makan ubat tu dr mummy aisy ikut babah yang sangat senang nak makan ubat siap boleh tanpa air dan isap ubat yang pahi…