Skip to main content

permata hati mummy & babah





 AISY NUR RAYYAN
alhamdulilah hrni dah 2 minggu mummy berpantang...2 minggu juga permata hati mummy ngan babah yg selama ni kami tgu selamat lahir kedunia,,,baru skang mummy dapat upload story baby mummy ni...baru nak belajar menjadi seorang mummy jadi amik masa juga untuk mummy lakukan dengan baik..tapi nasib baik ade tok mak yang banyak bantu mummy...yang paling penting dan mummy bersyukur mummy dapat suami yang sangat bertanggungjawab & penyayang macam babah....jadi ringanlah sikit beban mummy..
mummy nak start story pasal baby mummy ni...skang pun mumy curi2 tulis blog saat good boy mummy sedang tidur...tapi bila-bila masa aje boleh bangun coz mummy tengok anak mummy tu dah mcm tidur ayam dah.mata kejap buka kejap tutup dah tak berapa nak lena.hehe...mummy selamat lahirkan aisy nur rayyan pada 3 hb 7 pukul 8,06 mlm(ahad) di HSPTL SUNGAI BULUH secara normal..alhamdulilah kejap je mummy di LB ROOM..alhamdulilah allah permudahkan urusan masa mummy lahirkan AISY NUR RAYYAN BIN NURMAN permata hati mummy & babah...mummy sgt berpuas hati ngan semua kakitangan hsptl SUNGAI BULUH..bagus..terbaik...tapi kesian babah lgsg tak dapat temankan mummy di LB ROOM...sbb nurse tak sempat nak panggil babah coz mummy kejap je dah bersalinkan AISY..babah masuk LB ROOM pun semuanye dah selesai..terkejut babah & menangis babah coz dia tak dapat tgk anaknye lahir dan menangis happy sbb AISY selamat lahir sempurna di dunia...terima kasih ya allah semoga kau berikan kesihatan yang baik pada anak ku..amin....
rasa mcm mimpi je bila anak dah ader depan mata....skang AISY dah 3.1 KG...lahir just 2.98 kg jer...AISY kuat minum susu...sangat aktif...tak suka di bedung...dan yg paling penting AISY sangat sama dengan babah...langsung tak ikut rupa mummy...skang mummy dah ade 2 orang superhero dalam hidup mummy..lengkap sudah rasanye hidup mummy skang ni...doa mummy semoga anak mummy ni diberi kesihatan yang baik,sihat sentiasa,membesar bagai juara,jadi anak yang membanggakan mummy & babah,hamba allah yang sentiasa ingatkan penciptanya,,,anak soleh dan sentiasa sayang & hormatkan babah serta mummy ye nak...AISY NUR RAYYAN...permata hati,nyawa mummy & babah..LOVE U SO MUCH MY SON...MUAHHHHHHH.....





Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…