Skip to main content

muffin pumpkin with salmon..

Assalamualaikum...


Baru harini bekesempatan share resipi muffin pumpkin yang mummy buat untuk aisy untuk buat bekalan makan semasa balik umah oyang aisy di temerloh minggu lepas....almaklumlah komputer..dan skang lappy kat umah tu berjanji beramai2 untuk.mogok....nasiblah ada incik samsung s2 mummy...walaupun tak berapa nak.besar jadilahkan dapat gak upload blog dari terbiar kusamjer...hehe....


Mengikut kata2 dan respons dari para juri yang tak bertauliah setelah merasa muffin buatan mummy tu..semuanya mengatakan sedap...pada mummypun memang sedaplah...wah!!!ni kes angkat bakul sendiri nampak.hahaaa....apalagi jom layan resipi muffin pumpkin aisyni....


BAHAN-BAHAN..


LABU

Jagung

UBIKENTANG

ISI IKN SALMON

TEPUNG

UNSALTED BUTTER

SUSU SEGAR/SUSU FM

Cheese

KISMIS

KUNING TELUR(SBB AISY BLOM 1 TAHUN)


CARA-CARA MASAK


BUANG KULIT LABU DAN UBIKENTANG..REBUS SMPAI LEMBUT...


CAMPURKAN BAHAN UBI DAN LABU DGN TEPUNG GAUL SEBATI...


MASUKKAN KUNING TELUR DAN UNSALTED BUTTER...ULI SEBATI..


MASUKKAN JAGUNG...BILA ADUNAN DAH SEBATI MASUKKAN DLM CUP.. HIAS DENGAN CHEESE DAN KISMIS...


BAKAR SMPAI MASAK....


MUFFIN NIPUN BOLEH DISIMPAN ...KALO NAK MAKAN...PANASKAN BLIK DALAM MICROWAVE...SELAMAT MENCUBA....


sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

KELEBIHAN DOA NABI YUNUS

ASSALAMUALAIKUM.

harini mommy nak share doa NABI YUNUS yang mommy amalkan bersama-sama dua hero kesayangan mommy AISY & RAFAEL. mula -mula mommy amalkan masa mengandungkan abang Aisy,setiap hari baca untuk allah permudahkan urusan melahiran abang aisy.sampailah dalam bilik bersalin pun mommy amalkan..lepas abang aisy selamat dilahirkan dah jadi terbiasa pulak baca doa ni setiap hari lepas solat.sekarang alhamdulilah dah jadi rutin harian dan mommy amalkan bersama-sama anak soleh mommy aisy & rafael.

setiap kali nak keluar dalam kereta mommy akan bacakan juga untuk anak-anak soleh mommy..semoga allah permudahkan urusan mommy,babah sewaktu ditempat bekerja dan allah swt permudahkan urusan abang aisy & rafael di sekolah.

okies mari kita baca kelebihan doa nabi yunus ini ye!!

Fadhilat doa/tasbih Nabi Yunus a.s.  semasa terperangkap di dalam perut Ikan Nun.
Sabda Rasulullah SAW maksudnya : “Barangsiapa mempunyai apa-apa hajat, hendaklah ia berwuduk, kemudian sujud kepada Allah, s…