Skip to main content

nasi keju & ikan masam manis versi baby!!



ASSALAMUALAIKUM...


kalini mummy nak share resipi lunch aisy nur rayyan minggu lepas.nasi keju...mummy buatkan mr kamput untuk makan time lunch jugak....nak jimat masa dan tenaga mummy cuba buatkan untuk aisy tapi dalam versi baby punya....kalo mr kamput makan.nasi keju dengan ayam hijau dan smbal puyuh....aisy mummy gantikan ikan sebelah masak masam manis.....resipi nasi kejuni mummy dapat kat blog azlita masam manis....awl tahun hrtu mummy dah penah share resipi dalam blogni...certengok blik kalo nak resipi nya ek...tapi kalini mummy nak share resipi versi baby plak...


BAHAN-BAHAN NASI KEJU..


BERAS SIAM(MUMMY GUNA UTK AISY)

- REMPAH 4 SEKAWAN

- UNSALTED BUTTER

- CHEESE

-BWG MERAH

-AIR STOK AYAM


CARA-CARA MASAK

-CAIRKAN UNSALTED BUTTER DALAM PERIUK...

- TUMIS BAWANG MERAH & REMPAH 4 SEKAWAN SAMPAI NAIK.BAU.

- MASUKKAN STOK AYAM...

-MASUKKAN BERAS KACAU SEBATI BIAR SMPAI NASI MASAK...

-BILA NASI DAH AGAK MASAK LETAKKAN KEJU YG DIPARUT DAN GAUL SEBATI..


MUMMY MASAKKAN NASI UNTUK AISY LEMBIK SEDIKIT DR NASI YG MUMMY NGAN BABAH MAKAN..


Bahan-bahan ikam masam manis


isi ikan sebelah

sos tomato(mummy buat sendiri)

puree kurma sedikit

seebuk kunyit

bawang merah

bwng putih..

halia


cara-cara masak

-ikan digaul kunyit dan digoreng menggunakan minyak jagung

-tumis halia...bwg merah..bwg putih smpai wangi....masukkan sos tomato..sedikit puree kurma untuk manis dan sedikit stok ikn bilis utk rs masin..


masukkan ikan tadi..kacau sebati...boleh dihidang dgn nasi keju tadi..


sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

sup tepung aka pan mee!!

assalamualaikum...
sebenarnya dah lama sangat mummy terliur nak makan sup tepung aka pan mee!!first makan masa zaman sekolah 14 tahun dulu..masa tu kawan mummy yang memang teror buat sup tepung ni yang buat!!!kawan mummy ni mix cina mak dia cina so mmg sup tepung ni makanan harian family dialah...masatu zaman ddk asrama,balik cuti sek bulan 12 ingatkan nak tunjuk teror kat mak abah dan adik2 mummylah pandai masak sup tepung hampehhh langsung tak jadi hahahahha...spoil mood betul!!!siap kena gelak dgn 1 family lagi tau!!lepas tu terus insaf nak try masak..sampailah terjumpa ah cheng laksa kat giant!!start makan balik pan mee...tp takdelah setiap hari dok bedal jarang2 bila terasa nak makan je...last2 entah mcmne dok sibuk berwhatsapp bagai kat group sekolah terceritalah pasal sup tepung ni!!mintak resepi, try buat bagi adik2 mummy , mrkamput, aisy dan arryan makan dan resultnya alhamdulilah positif bab kata aisy emmm ,dapp!!! hahaha..dengan bangganya mummy share resepi kat sini yer sang…

tips anak cepat bercakap..

ASSALAMUALAIKUM.... alhamdullilah dah berada di kedua minggu terakhir febuari...dah nak msuk bulan mac dah tak lama lagi..cepatyer skang waktu tu berlalu pergi...secepatnya badan mummy ni naik...bilalah nak slim sikit..nak merasa 48 kg balik tak taulah bila nak dapat...risau bila badan,perut ,peha makn membesar tapi kalo nampak makanan tak ada pulak nak risau kalo makan dengan banyakkan...still membedal nasi,makanan yang berlemak tanpa segan silu yang badan tu dah gedempol....mummy,mummy....nak jadi macam big show ker baru nak stop makan???bila lah agaknya nak blaja diet ni ek?? aisy dah lama terlena lepas mummy bagi makan ubat selsema dengan paksa..susah betul nak mamam ubat abak teruna seorang ni..perangai sapalah yang aisy ikut yer..keh..keh..keh....makan ubat dah macam nak melawan musuh lakunya..kena bersilat bagai...aduyai anak kesayangan....kenapalah ikut bab susuh makan ubat tu dr mummy aisy ikut babah yang sangat senang nak makan ubat siap boleh tanpa air dan isap ubat yang pahi…