Skip to main content

alhamdulilah..aisy dah 1 tahun..

assalamualaikum....u


alhamdulilah harini genap usia aisy nur rayyan setahun....ya allah cepatnya masa detik tu berlalu..pantas sangat rasanya....barujer rasanya menahan kesakitan melahirkan aisy...harini dah setahunpun usia aisy nur rayyan...


aisy sayang...kesayangan.mummy dan babah..selamat hari.ulang.tahun yang pertama sayang....mummy dan babah doakan.aisy membesar bagai juara,diberikan kesihatan yang terbaik,jadi anak yg  berjaya dunia akhirat,kebanggaan mummy dan babah,ank yg soleh..anak yang pintar bijak..amin....


aisy...tau tak betapa gembiranya mummy dan babah bila mummy disahkan hamil...9 bulan aisy dlm perut mummy....memang kami.tak sabar nak tengok aisy depan.mata mummy dan babah...3 hb 7 2011..pukul 8.06 mlm aisy selamat lahir kedunia...betapa sayunya hati mummy ni tengok ank yg ditunggu slamani berada depan mata....


memang banyak dugaan untuk.membesarkan aisy smpailah aisy dah genap setahun..lepas 3 hr aisy lahir aisy kena kuning....kena tahan.di hospital klang..walaupun aisy dilahirkan di sungai buluh....dekat situ lah bermulanya seksaan pd mummy dan.babah....tak smpai 1 jam.pun aisy lahir....dugaan yg buat mummy fobia dan trauma.smpai skang terjadi....

masa aisy kena ddk dlm inkulbator infrared utk hilangkan kuning...dgn mata yg bertutup...muka aisy tersembam lemas dlm tu....nasiblah hati mummy tergerak hati ajk.babah tgk aisy..dr jauh mummy dah dengar suara aisy nangis....berlari babah angkat aisy..tgk muka aisy dah biru...babah nangis..mummy lglah mcm nak pengsan dibuatnya..babah bacakan aisy ayt kursi dan gosokkan muka.aisy..alhamdulah aisy mcm biasa...mmg waktu tu babah mengamuk dan.kecoh wad.tu pasal kes aisy....walaupun dlm bilik tu ader nurse ngan doktor tapi tiada saperpun peduli keadaan aisy yg tersembam dgn mata bertutup....mlm tu jugak.babah mintak transfer ke kpj hospital..tapi pihak.hsptl klang tak izinkan....


lepas kes tu...aisy dah baik kena kuning....besoknya doktor ckp buah pinggang aisy kotor dan jntung aisy ader lubang..bayangkan perasaan mummy bila dgr berita tu mcm nak tercabut nyawa mummyni..dahlah waktu.baru 3 hr mummy dlm pntang...seminggu kita ddk di wad...hari2 aisy di amik darah..mmg mummy tak.tahan.tgk kaki.dan.tangan aisy di cucuk....


alhamdulilah sblm kita kuar wad doktor bgtau aisy sihat..buah pinggang aisy takde masalah....tapi aisy kena ke ijn utk jumpa.pakar jantung utk chek up jantung aisy....lagi 1 dugaan yg mummy kena hadapi ...masa tu aisy br 1 mggu lebih lahir ke dunia...


kita ke ijn dengan tok.abah dari umah tok abah diphg...mummy tak taulah masatu mcmne perasaan mummy....sblm.doktor bagi result pemeriksaan jantung aisy mummy tak tido malam.dan.menangis tak henti...alhamdulilah sekali lagi lagi berita gembira dan doktor mengatakan jantung aisy.normal dan akn.buat rawatan.susulan masa umur 9 bulan utk tgk.lubang tu tertutup atau tidak...


9 bulan mummy hidup dalam.ketakutan..setiap hari.mummy doakan.aisy sentiasa sihat....smpailah umur aisy 9 bulan ms.bulan 4 hrtu kita skali lagi ke ijn utk chek up..kalini mummy sangat gembira bila.doktor bgtau aisy sihat...jantung aisy normal....alhamdulilah syukur sangat2 ....smpai skang mummy sgt fobia san trauma bila.lalu depan.hospital klang....


aisy kesayangan mummy..walaupun mummy tau babah kesayangan aisy....ketahuilah sayang....mummy tetlalu sayangkan.aisy....mummy bangga punya anak mcm.aisy....bijak comel....bertuah sungguh mummy tau...4 bln.aisy dah meniarap....8 bulan.merangkak duduk dan berdiri....10 bulan aisy baru tumbuh gigi....skang usia 1 tahun aisy dah ader 6 btg gigi....lepasni mummy harap sangat aisy dah.bleh.berjalan dan.bercakap syg....


aisy nur rayyan ank kesayangan.mummy dab babah.....selamat hari lahir syg...insyaallah rayani mummy buatka doa selamat dan.sambut birthday aisy ye son..


sekian


*terima kasih pakcik halim yg sponser birthday aisy kecil-kecilan semalam...untie nana n mira yg blikan.prensent utk aisy..thanks...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

sup tepung aka pan mee!!

assalamualaikum...
sebenarnya dah lama sangat mummy terliur nak makan sup tepung aka pan mee!!first makan masa zaman sekolah 14 tahun dulu..masa tu kawan mummy yang memang teror buat sup tepung ni yang buat!!!kawan mummy ni mix cina mak dia cina so mmg sup tepung ni makanan harian family dialah...masatu zaman ddk asrama,balik cuti sek bulan 12 ingatkan nak tunjuk teror kat mak abah dan adik2 mummylah pandai masak sup tepung hampehhh langsung tak jadi hahahahha...spoil mood betul!!!siap kena gelak dgn 1 family lagi tau!!lepas tu terus insaf nak try masak..sampailah terjumpa ah cheng laksa kat giant!!start makan balik pan mee...tp takdelah setiap hari dok bedal jarang2 bila terasa nak makan je...last2 entah mcmne dok sibuk berwhatsapp bagai kat group sekolah terceritalah pasal sup tepung ni!!mintak resepi, try buat bagi adik2 mummy , mrkamput, aisy dan arryan makan dan resultnya alhamdulilah positif bab kata aisy emmm ,dapp!!! hahaha..dengan bangganya mummy share resepi kat sini yer sang…

tips anak cepat bercakap..

ASSALAMUALAIKUM.... alhamdullilah dah berada di kedua minggu terakhir febuari...dah nak msuk bulan mac dah tak lama lagi..cepatyer skang waktu tu berlalu pergi...secepatnya badan mummy ni naik...bilalah nak slim sikit..nak merasa 48 kg balik tak taulah bila nak dapat...risau bila badan,perut ,peha makn membesar tapi kalo nampak makanan tak ada pulak nak risau kalo makan dengan banyakkan...still membedal nasi,makanan yang berlemak tanpa segan silu yang badan tu dah gedempol....mummy,mummy....nak jadi macam big show ker baru nak stop makan???bila lah agaknya nak blaja diet ni ek?? aisy dah lama terlena lepas mummy bagi makan ubat selsema dengan paksa..susah betul nak mamam ubat abak teruna seorang ni..perangai sapalah yang aisy ikut yer..keh..keh..keh....makan ubat dah macam nak melawan musuh lakunya..kena bersilat bagai...aduyai anak kesayangan....kenapalah ikut bab susuh makan ubat tu dr mummy aisy ikut babah yang sangat senang nak makan ubat siap boleh tanpa air dan isap ubat yang pahi…