Skip to main content

diari raya aisy nur rayyan hr pertama..

ASSALAMUALAIKUM....

SELAMAT HARI RAYA AILDILFITRI....harini aisy dengan berbesar hati nak share peristiwa menarik di hari raya pertama 2012 semalam..seronok sebab dapat beraya dengan family saya..seronok..gembira...padahal mummy aisy yang terover happy kan..bukan aisy nur rayyan.hehehehe

pagi raya selepas semayang sunat aidilfitri,mummy...babah ,aisy, untie-untie aisy,uncle afiq dan tokmak serta tokabah aisy berangkat ke rumah moyang aisy nur rayyan di dong raub untuk sambutan raya bersama keluarga tok abah aisy....kat kampung ni memang meriah setiap kali sambutan raya...tok abah aisy ni saudara mara sangat ramai dan ikatan kekeluargaan mereka sangat rapat dan erat...jadi memang banyaklah rumah yang kena diziarahi dan ramailah saudara mara yang datang berkunjung kerumah moyang aisy ni...memang penat...sampai tengah malam still ada orang datang tau...tapi tu lah rezekikan...tetamu yang datang ke rumah membawa seribu rezeki betul tak??tengah hari selepas menziarahi saudara mara sebelah tok abah kami sekeluarga bertolak ke kampung tok mak aisy di lanchang pahang...perjalanan dari raub ke temerloh ni panjang sikit...aisy  masa ni memang dah tak behave langsung penat....meragam dalam keta smpailah tertidor sendiri...dekat kampung tok mak ni hanya family tokmak jer yang ada...orang-orang dikampung ni ramai dah tiada so,suasana kampung tok mak ni kurang meriahnya kalo raya.tak macam zaman mummy aisy kecik-kecik dulu sangat lah meriahnya...petang tu kami berangkat plak ke rumah papa iqbal aisy  untuk beraya di umah atok adik keysha...

malam tu aisy mengamuk tak henti-henti..tok abah,tok mak ,mummy dan babah jadi penat dibuatnya sebab aisy buat perangai..nak tahu sebab apa..sebab aisy penat..dari pagi berjalan tak henti-henti..mummy aisy plak lambat buatkan aisy susu jadi aisypun mengamuklah....tapikan memang seronok sebab aisy dapat duit banyak sangat....aisy nak simpan duit raya saya dalam bank sebab aisy nak belikan mummy dan babah aisy aeroplane supaya senang balik umah nenek aisy disabah..jom tengok gambar aisy beraya semalam..nanti sambung plak diari raya ke dua aisy yer...bye














sekian



*blog kali ni ditulis oleh aisy nur rayyan sendiri..namapun tajuk kat atas tu..diari hari raya aisy nur rayyan kan..hehehehehhehe

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

KELEBIHAN DOA NABI YUNUS

ASSALAMUALAIKUM.

harini mommy nak share doa NABI YUNUS yang mommy amalkan bersama-sama dua hero kesayangan mommy AISY & RAFAEL. mula -mula mommy amalkan masa mengandungkan abang Aisy,setiap hari baca untuk allah permudahkan urusan melahiran abang aisy.sampailah dalam bilik bersalin pun mommy amalkan..lepas abang aisy selamat dilahirkan dah jadi terbiasa pulak baca doa ni setiap hari lepas solat.sekarang alhamdulilah dah jadi rutin harian dan mommy amalkan bersama-sama anak soleh mommy aisy & rafael.

setiap kali nak keluar dalam kereta mommy akan bacakan juga untuk anak-anak soleh mommy..semoga allah permudahkan urusan mommy,babah sewaktu ditempat bekerja dan allah swt permudahkan urusan abang aisy & rafael di sekolah.

okies mari kita baca kelebihan doa nabi yunus ini ye!!

Fadhilat doa/tasbih Nabi Yunus a.s.  semasa terperangkap di dalam perut Ikan Nun.
Sabda Rasulullah SAW maksudnya : “Barangsiapa mempunyai apa-apa hajat, hendaklah ia berwuduk, kemudian sujud kepada Allah, s…