Skip to main content

bos tecit yang dah 4 bulan!!!





harini genap 4 bulan umur anak teruna mummy yang emsem,macho tu...sekejap jer rasanyer masa berlalu...mummy rasa mcm baru semalam mummy lahirkan AISY NUR RAYYAN...harini pukul 7.45 pm genaplah usia AISY NUR RAYYAN 4 bulan...dah besar ye anak teruna mummy dan babah ni...macam-macam dah AISY pandai skang ni..dah pandai gelak besar..dah pandai main...dah pandai buli mummy dan babah..dah pandai cakap dalam bahasa yang aisy jer faham..hehe..dah pandai juga tengok tv terutama upin & ipin dan bola ngan babah...dah pandai angkat kepala kalo mummy baringkan aisy..dah pandai lompat2..dah terlebih pandai senyum...cuma belom pndai meniarap jer lagi..maybe sebab bam bam sgt..tu yg lambat tu..hehee..seronok tengok perkembangan AISY NUR RAYYAN dr hari ke hari...memang sangat-sangat seronok...rasa nak cepat jer balik keje untuk jumpa si BUAH HATI NYAWA mummy tu...cepat besar ye son...membesar bagai juara !!!
AKU mohon padamu YA ALLAH!!!AKU TAHU TUHANKU AKU TIDAK LAYAK UNTUK MEMOHON PERTOLONGAN DARIMU,hanya satu yang aku minta KAU TUNAIKANLAH permintaan seikhlas hati ku ini...YA ALLAH!!! aku hambamu yang berdosa ini memohon seikhlas hati padamu kau panjangkanlah usia anak ku,berikanlah dia kesihatan yang terbaik,jadikanlah dia hambamu yang taat setia pada suruhanmu,jadikanlah dia anak yang soleh,anak yang membanggakan keluarganye,anak yang hormat dan sayangkan kedua ibu bapanya..YA ALLAH! lindungilah anak ku dari gangguan syaitan durjana,dari manusia-manusia yang berhati busuk..jadikanlah dia anak yang cemerlang dunia & akhirat..amin yarobal alamin...

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…