Skip to main content

perempuan gemuk dan hobinya!!!

ASSALAMUALAIKUM...

malam ni mummy memang penat bebenor,nak tidur rehatkan mata,badan dan otak anak teruna masih lagi segar bugar melayan channel kesukaanya..first upin ipin,tukar dengan barney..tukar plak nursery song ngan flash card di youtube dan skang channel chbeeies  kat unifi...bila entah nak tidurnya...segar semacam jer aisy malam ni,mungkin agaknya  dah pekena tongkat ali untuk tenaga agar dapat menonton semua channel peberet nya kot....

sambil dok layan si teruna bertuah mummy tu,mummypun amik lah peluang layan blog-blog masakan yang ada kat incik google...entahlah kenapa memang dah jadi tabiat merangkap hobi kalo setiap kali bukak jer lappy atau online menggunakan handphone mummy akan jenguk2 resepi yang ada....1 kepuasan rasanya bila dapat tengok,baca resepi-resepi yang ada...kalo nak ikutkan mummy nak buat memang taklah kan..cuma minat baca dan jenguk2 resepi yang best apa lagi bila lihat gambarnya..meleleh air liur tau....hehehe..belom lagi bab membeli buku resepi setiap bulan....perkarawajib yang harus mummy lakukan setiap bulan..hehee

sebabkan hobi mummy ni gaklah slalu jadi pencetus gaduh-gaduh manja dengan mr kamput.berebutkan incik lappy hahahha...mr kamput dengan minatnya dengan sukan..mummy plak dengan perangai suka bebenor tengok makanan...hahahhaa...tapikan memang sesuailah dengan mummykan....seorang perempuan gumuk yang sangat sukakan makanan...yummmy!!!!makin naik berratus kilolah berat badan mummy gamaknya...

kreatifkan...

 

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…