Skip to main content

selamat hari lahir DAYYAN AHMAD..

ASSALAMUALAIKUM.....
alhamdulilah,masih lagi mummy di beri peluang bernafas di bumi ciptaan allah swt ni...harini hari ke 2 mummy menjadi surirumah sepenuhmasa....cuma beza kalini dan harini tidak sepenuhnya dirumah...menghabiskan masa melayan anak teruna berenang di pusat akuatik di shahalam ni..dah lama tak membawa si bujang kesayangan mummy tu swimming kan....masa mr kamput yang sangat terhad,kadang-kadang weekend takde dirumah sibuk di tempat kerja dan ke kelas. harinijelah cuti yang mummy dan mr kamput sama-sama dirumah untuk melayan karenah aisy nur rayyan kesayangan mummy dan babah....

barulah mummy teringat yang harini 10 febuari hari ulangtahun Dayyan ahmad yang ke 5 tahun...alhamdulilah dah besar dayyan mummy tu yer..sekejapjer masa tu berlalu...dah makin bujang si Dayyan...rasanya barujer mummy jaga dayyan,dia masih baya-baya aisy sekarang ni....cepatnyalah setiap detik waktu tu berjalan.....ni bermakna juga usia mummy ni makin meningkat..dulu masa mummy jaga dayyan mummy masih bujang skang dah kahwen dan punya anak yang nak masuk 2 tahun usianya.....ayo..yo..makin tua rupanya mummy ni yer...hehehe

sapa tu DAYYAN AHMAD....mummy pernah cerita pasal dayyyan mummy tu kat blog mummy ni dulu....salah seorang jejaka pujaan hati mummy jugak tu tau..hehehee.....dulu mummy pernah jaga dayyan ni dari usia baby smpailah dia 2 tahun...masa tu mummy keje di taska...belum kahwen dengan mr kamput lagi..skang dayyan dahpun besar dah masuk 5 tahun usianya..sempena birthday dayyan harini teacher nak wish dayyan ahmad,teacher doakan dayyan panjang umur,murah rezeki,jadi anak yang soleh,berjaya dunia akhirat...amin....ni kek untuk dayyan...tengok puas-puas...nanti jumpa teacher bagi kek real punya ok..hehhehe

comelnya kek ni yer!!!



nilah DAYYAN yg dah bujang!!







Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…