Skip to main content

10 bulan sudah sy!!!

ASSALAMUALAIKUM...

apa program harini??mummy kesorangan dirumah gara-gara mr kamput membawa si teruna bermain futsal..sunyi..tapi boleh layan fb tanpa gangguan 2 hero dengan tenang.hehehe...harini mood nak berblog tu datang membuak-buak....setelah 3 bulan tak menuliskan...harini dengan bangganya nak bagitau yang mummy nak start berblog balik...bunyi macam penulis blog tegar jekan..uih!!tolong jangan muntah dengar pengakuan mummy ni ye.hehe....ok sebagai pembukaan setelah 3 bulan tak membersihkan rumah mummy ni..so mummy nak cite lah pasal anak teruna mummy yang makin bujang tu...

 harini aisy nur rayyan dahpun genap 10 bulan 3 hari...dah pndai memanjat...duduk..merangkak..berdiri...dah ada gaya-gaya nak berjalan..dah pndai mengamuk ,marah kalo diganggu bila dia tengah syok main dan layan bbtv....dan paling best dah pndai tolong mummy kemas rumah..tak caya???ok nanti mummy tunjuk gambar aisy tolong mummy kemas rumah ye..hehehe....tapikan lom pandai panggil mummy,babah walaupun mulut tu bising membebel bahasa perancis..dan 1 batang gigi pun lom ader lagi...tak kisahlah ye son asalkan aisy nur rayyan mummy ni sihat sentiasa..alhamdulilah...

yang paling mummy suka dengan anak teruna mummy ni bila mummy masak komfem licin 1 mangkuk...memang sangat tak memilih aisy nur rayyan ni...sama macam mr kamput mummy ni...aisy pun makin besar makin sejibik babah...smpaikan nak tido malampun nak ngan babah dia...kesian mummy takde geng....kena usaha llebih untuk cari geng mummy gak ni.ops..mummy jangan over ye..mampuker?????hehehhee


 sekian


tada...tengok saya tolong mummy sy kemas umh!!!

Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

TAK MAU roti john LAGI!!

ASSALAMUALAIKUM...



makan apa harini....masak atau beli tersedia di kedai jer??mummy...em...still berada dalam mood 48 kg lagi...harini mummy berjaya control nafsu makan mummy ni..alhamdulilah....taikan tu bila tengahari smpai petangjer..naik ke malam sblm pkl 7...mummy dah bedal ROTI JOHN...lepas kekenyangan membedal roti john barulah rasa bersalah kat perut & terpikir nak tengok kandungan kalori yang ada dalam roti john....nak tau berapa????adesss!!!1 hidangan roti john=570 kalori & 27 gram lemak..mak aih tingginyalah!!!dahlah mummy hanya perlukan 1600 kalori jer utk 1 hari..yelah sebab terlalu rajin bersenamkan tulah padahnya..uwaaaaa....TAKNAK MAKAN ROTI JOHN  lagi..PUNAH DIET MUMMY HARINILAH...jom kira kalori makanan mummy harini ye....

sarapan:jusmate 5 sahaja lunch : salad+telur 1biji+ayam bakar sedikit(bahagian isi )+air kos0ng=110+102(212 kalori) dinner(sblm pkl 8 mlm)rotijohn+sate 3 cucuk+air kosong=(675 kalori) senaman:sit up 30x+skipping 30x(akan terus berusaha banyakkan…