Skip to main content

BARLI special aisy!!

ASSALAMUALAIKUM....

harini mummy buat menu special untuk anak teruna makan di umah nenek BS aisy...lepas demam haritu nenek BS aisyni bgtau aisy kurang makan..selalu licin semangkuk dimakannya..tapi bila kat umah lepas balik dr umah nenek BS aisy..mummy bagi aisy makan mcam selalu...maintainjer anak teruna makan semangkuk smabil layan baby tv..so,harini mummy try tukar menu baru...nak bagi pasta..dah habis..ader bali dirumah..so mummy buatkan BARLI special untuk anak teruna ni...resultnyer..alhamdulilah licin 1 mangkuk aisy makan...siap nenek BS aisy msg mummy tanya ape rempah dan bahan-bahan yang mummy letak dalam barli tu..sedap dan wangi katanya...alamak kantoi...komfem nenek bs aisy mamam gak bekalan aisykan..hahahahahha...so meh tengok resipi barli special utk aisy ni..

barli yang gambar atas tu yer!!





BAHAN-BAHAN

BARLI
DAGING KISAR
REMPAH 4 SEKAWAN
BAWANG PUTIH (dicincang halus)
BAWANG MERAH (dicincang halus)
LOBAK(DIPOTONG DADU & HALUS)
UBIKENTANG(DIPOTONG DADU & HALUS)
BROKOLI(DIPOTONG HALUS)
DAUNSUP(DIHIRIS HALUS)
BAYAM(DIHIRIS HALUS)
TAUHU LEMBUT(POTONG DADU)
OLIVE OIL(UTK MENUMIS)
PUREE TOMATO


CARA -CARA MASAK

REBUS BARLI SMPAI LEMBUT DAH LEMBUT LETAK DLM MANGKUK BIAR SEJUK

PANASKAN OLIVE OIL,TUMISKAN BAWNAG MERAH&BWG PUTIH ,REMPAH 4 SEKAWAN SMPAI NAIK BAUNYA...

MASUKKAN DAGING CINCANG BIARKAN DAGING LEMBUT SEKEJAP..

MASUKKAN SAYURAN DAN SEDIKIT AIR BARLI(AIR DR REBUSAN BARLI TADI)BIAR MENDIDIH DAN SAYURAN LEMBUT

MASUKKAN TAUFU LEMBUT KACAU SEBATI & MASUKKAN PUREE TOMATO SEDIKIT AKHIR SKALI MASUKKAN BARLI..BIAR SMPAI BARLI KEMBANG DAN BAHAN-BAHAN TERUTAMA DAGING LEMBUT..SIAP..


SEKIAN


*AIR REBUSAN BARLI TU BOLEH BUAT MINUM...BARLIKAN BAIK UNTUK SEJUKKAN BADAN...,MUMMY MMG GILAKAN BARLI SUAM..UNTUK AISY MUMMY BUATKAN AIR BARLI NAK MANIS GANTIKAN GULA MUMMY LETAK PUREE KURMA SEDIKIT..












Comments

Popular posts from this blog

kelebihan surah yassin ayat 9.

ASSALAMUALAIKUM
Hari ni mommy nak share surah yang mommy selalu bacakan untuk hero-hero mommy sebelum tido dan semasa berada didalam kereta.Memang mommy akan bacakan semenjak Aisy baby lagi dan sampailah sekarang Aisy dah nak masuk 5 tahun usianya masih mommy amalkan untuk anak-anak mommy.Kadang-kadang Aisy tolong ingatkan"mommy,belum baca doalah"....almaklumlah faktor usia yang dah makin meningkat so,penyakit lupa tu selalu je datang melekat di dalam diri mommy ni kan...ok dekat bawah ni mommy kongsikan ayat-ayat pendek yang mommy baca untuk anak-anak syurga mommy Aisy dan Arryan manalah tau ada yang tak tau kebaikan nya boleh di amalkan selepas inikan..
 Sebelum tido mommy akan bacakan ayat kursi,surah al fatehah,doa tidur dan ayat dari surah yassin ayat 9 untuk aisy dan arryan. Bila berada didalam kereta selain ayat kursi dan doa naik kenderaan mommy juga akan bacakan ayat 9 dari surah yassin ini...mari kita tengok kebaikan ayat ini ye!!



BISMILLAH HIROHMANIROH HIM....




&quo…

jumlah kalori dalam makanan

ASSALAMUALAIKUM....
HARini mummmy nak share jumlah kalori yang terdapat didalam makanan harian kat malaysiani..makanan yang sokmo-sokmo kita nampak dan makan...disebabkan mummy berada dalam mode 48 kg minngu ni,banyak ilmu tentang pemakanan yang seimbang dan sihat mummy dok baca dan geoogle kat intenet...jumlah 2,3 blog yang menarik perhatian mummy..darkbatman.com & sususejat .com..banyak ilmu pemakanan ada kat sini tau....jom harini kita kira jumlah kalori yang kita amik harini....

Kategori:Kuih Muih 1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori Kategori: Lauk Pauk 1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepoton…

KELEBIHAN DOA NABI YUNUS

ASSALAMUALAIKUM.

harini mommy nak share doa NABI YUNUS yang mommy amalkan bersama-sama dua hero kesayangan mommy AISY & RAFAEL. mula -mula mommy amalkan masa mengandungkan abang Aisy,setiap hari baca untuk allah permudahkan urusan melahiran abang aisy.sampailah dalam bilik bersalin pun mommy amalkan..lepas abang aisy selamat dilahirkan dah jadi terbiasa pulak baca doa ni setiap hari lepas solat.sekarang alhamdulilah dah jadi rutin harian dan mommy amalkan bersama-sama anak soleh mommy aisy & rafael.

setiap kali nak keluar dalam kereta mommy akan bacakan juga untuk anak-anak soleh mommy..semoga allah permudahkan urusan mommy,babah sewaktu ditempat bekerja dan allah swt permudahkan urusan abang aisy & rafael di sekolah.

okies mari kita baca kelebihan doa nabi yunus ini ye!!

Fadhilat doa/tasbih Nabi Yunus a.s.  semasa terperangkap di dalam perut Ikan Nun.
Sabda Rasulullah SAW maksudnya : “Barangsiapa mempunyai apa-apa hajat, hendaklah ia berwuduk, kemudian sujud kepada Allah, s…